όταν μαθαίνεις στατιστική αλλιώς…

Μετά το Πάσχα, στο πλαίσιο του μαθήματος της στατιστικής της Β γυμνασίου οι μαθητές και οι μαθήτριες του Β3 αρχίσαμε τις ενέργειες για να υλοποιήσουμε μια Στατιστική Έρευνα , που είχαμε προγραμματίσει και κουβεντιάσει καιρό πριν. Χωριστήκαμε σε 4 ομάδες και σκεφτήκαμε το θέμα της έρευνας , το είδος και την ποσότητα των ερωτήσεων και τέλος ποιο θα ήταν το δείγμα μας.

Το θέμα της έρευνας ήταν το κινητό τηλέφωνο. Δείγμα τα 8 από τα 12 τμήματα του σχολείου μας τα Α1 ,Α2, Α3 , Β1 ,Β2, Β3, Γ3 και Γ4 .

Οι ερωτήσεις 5, απλές και σαφείς που διάλεξαν και τροποποίησαν οι ομάδες δράσης.

  1. Έχεις κινητό τηλέφωνο;
  2. Ποιο μέσο κοινωνικής δικτύωσης είναι το πιο αγαπημένο σου;
  3. Ποια ώρα της ημέρας απασχολείσαι ανεμπόδιστα με το κινητό σου;
  4. Ποιο από τα παρακάτω είναι το πιο αγαπημένο σου παιχνίδι στο κινητό;
  5. Το βράδυ όταν κοιμάσαι που αφήνεις το κινητό σου;

Αφού εκτυπώσαμε τις ερωτήσεις σε φυλλάδια, διασκορπίστηκαν οι ομάδες στα τμήματα που είχε αναλάβει η καθεμία.

Εξήγησαν στους συμμαθητές τους ποιοι είναι, τι κάνουν και γιατί και μοίρασαν τις ερωτήσεις.

Ήταν πολύ ωραίο όταν έπρεπε να απαντήσουν οι ίδιοι σε απορίες των συμμαθητών τους , να αιτιολογήσουν τις ερωτήσεις ή ακόμα να υπερασπιστούν την αξιοπιστία της έρευνας!

Στη συνέχεια συλλέξαμε τις απαντήσεις, που με πολύ σοβαρότητα δόθηκαν εκ μέρους των συμμαθητών  και με ερωτήσεις όπως «πότε θα είναι έτοιμα τα αποτελέσματα της έρευνας;»  ξεκινήσαμε τη διαλογή.

Στο excel  δόθηκαν τα ραβδογράμματα των αποτελεσμάτων και όλη η υπόλοιπη εβδομάδα κύλησε με το να συζητάμε τα ποιοτικά συμπεράσματα της έρευνας , τις τυχόν ελλείψεις μας ή απροσεξίες.

  • Η συντριπτική πλειοψηφία των μαθητών ΕΧΕΙ κινητό. Αυτό βέβαια ήταν γνωστό πριν από τη διεξαγωγή της έρευνας!
  • Στην Α΄ Γυμνασίου το TikTok έχει τα πρωτεία, ενώ καθώς μεγαλώνουν το Instagram  παίρνει τη σκυτάλη και τερματίζει πρώτο. Υπήρξε εξήγηση για το αναμενόμενο αποτέλεσμα η οποία έλεγε, πως το TikTok  είναι ψυχαγωγικό, ενώ τα πιο μεγάλα παιδιά ενδιαφέρονται κυρίως για την επικοινωνία.
  • Αναμενόμενες ήταν και οι απαντήσεις σχετικά με τις ώρες ανεμπόδιστης απασχόλησης με το κινητό , γιατί στην Α΄ Γυμνασίου ήταν το απόγευμα, ενώ καθώς μεγαλώνουν, ειδικά στην Γ΄ Γυμνασίου, το βράδυ. Εδώ όλοι με μια φωνή σχολίασαν, πως καθώς μεγαλώνουν οι τάξεις, οι βαθμοί είναι πιο δύσκολοι και οι γονείς θεωρούν πως φταίει το κινητό. Για να μην τους φωνάζουν λοιπόν , το χρησιμοποιούν τις βραδινές ώρες.
  • Αυτό που δεν ήταν αναμενόμενο για τους μαθητές του Β3 ήταν ότι δεν περίμεναν τα πρωτάκια να μην παίζουν παιχνίδια στο κινητό. Η επιλογή «Κανένα» ήταν αυτή που πήρε τις περισσότερες απαντήσεις, όπως και στην γ γυμνασίου.
  • Τέλος, η πληροφορία σχετικά με την ακτινοβολία του κινητού είχε ως αποτέλεσμα μάλλον να μην το φυλάνε δίπλα στο κρεββάτι τους (όπως περίμενα εγώ), αλλά απλά στο δωμάτιό τους και αυτή ήταν η επικρατέστερη απάντηση και στις 3 τάξεις.

Όλοι οι εμπλεκόμενοι μαθητές και μαθήτριες δήλωσαν ενθουσιασμένοι από την έρευνα και την διαδικασία της και σκέφτονται ποια να είναι η επόμενη!

 

Σχετικά με ΚΟΥΤΟΥΛΑ ΣΟΦΙΑ

Είμαι μαθηματικός στο 10ο Γυμνάσιο Καλλιθέας και συντονίζω Λέσχη Ανάγνωσης Μαθηματικής Λογοτεχνίας τα τελευταία  χρόνια.

Η μαθηματική λογοτεχνία είναι μια πρωτότυπη προσέγγιση των μαθηματικών μέσω της αφήγησης και του διηγήματος.

Ό,τι και να είναι πάντως, τα παιδιά δείχνουν να τους αρέσει πολύ να διαβάζουν για μαθηματικούς και μαθηματικά μέσα σε κείμενα λογοτεχνίας!

και μια άσκηση: να βρείτε πόσες φορές χρησιμοποιήθηκε η λέξη μαθηματικά στο παραπάνω κείμενο.


Περισσότερες πληροφορίες
Κατηγορίες: Χωρίς κατηγορία. Προσθήκη στους σελιδοδείκτες.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *