Σκάκι εξ αποστάσεως

Στις δύσκολες αυτές συνθήκες τις απομόνωσης και της εξ αποστάσεως διδασκαλίας, βρέθηκε τρόπος για να μην βγάλουμε το σκάκι από την εκπαίδευση. Στη δημοφιλή εκπαιδευτική πλατφόρμα e-me δημιούργησα μια δημόσια κυψέλη για το σχολικό σκάκι (https://e-me.edu.gr/groups/sxoliko-skaki), αρχικά για τους μαθητές μου αλλά στην πορεία έγιναν μέλη κι άλλοι μαθητές που αγαπούν το σκάκι, από άλλα σχολεία της Ελλάδας. Εκεί συζητάμε για το σκάκι και κλείνουμε ραντεβού για να παίζουμε σκακιστικά πρωταθλήματα μεταξύ των μελών της κυψέλης, στο lichess.org . Διάθεση να υπάρχει και τα εργαλεία βρίσκονται. Μέχρι στιγμής η σκακιστική κυψέλη έχει 40 μέλη και κάθε απόγευμα παίζουμε για μια ώρα ένα σκακιστικό πρωτάθλημα.

E-me logo                          

 

Σκάκι-Βασικές αρχές για το άνοιγμα

Δείτε στο παρακάτω βίντεο τι προσέχουμε στο άνοιγμα κάθε παρτίδας.

Ισοπαλία ή πατ

Δείτε στο παρακάτω βίντεο πότε μια παρτίδα σκάκι καταλήγει σε ισοπαλία

Σαχ-Ματ και τρόποι αποφυγής του

Πώς κάνουμε σαχ ματ και πώς μπορούμε να το αποφύγουμε; Δείτε το παρακάτω βίντεο.

 

Σαχ, ρουά και τρόποι αντίδρασης

Δείτε στο παρακάτω βίντεο τι είναι το σαχ ή ρουά και πως αντιδράμε σε αυτό

Καλή σχολική και σκακιστική χρονιά!

Καλή σχολική και σκακιστική χρονιά να έχουμε!

Με την ευκαιρία να θυμίσω το με αρ. πρωτ. 128934/Δ5/19-08-2019 έγγραφο του ΥΠΑΙΘ που αφορά χορήγηση άδειας εισόδου σε εκπροσώπους της Ελληνικής Σκακιστικής Ομοσπονδίας στα σχολεία.

Αν θελήσετε να δοκιμάσετε λίγο σκάκι στο σχολείο σας, μη διστάσετε να γράψετε εδώ για υποστήριξη, οδηγίες και ανταλλαγή καλών πρακτικών.

Συνέντευξη Γκάρι Κασπάροφ

Χθες, 1η Ιουνίου 2019, ο πρώην παγκόσμιος πρωταθλητής, Γκάρι Κασπάροφ έδωσε συνέντευξη σε ελληνική εκπομπή. Δείτε το βίντεο και ακούστε τον Κασπάροφ στο 8,14 λεπτό να μιλάει για το σκάκι και την εκπαίδευση!

https://www.antenna.gr/watch/1291742/ekpaideyontas-tin-tzeni-gkari-kasparof

 

Το σκάκι-Μουσικό βίντεο από τους «Ούτε σπόντα»

Τώρα ανακάλυψα αυτό το όμορφο τραγούδι με καθαρά σκακιστικούς στίχους και υπέροχη μουσική. Δείτε το μέχρι τέλους, κρύβει σπουδαία μηνύματα!

 

Οι κινήσεις των πιονιών στη σκακιέρα

Το 2ο επεισόδιο της σειράς «Σκάκι για όλους» με τις κινήσεις των πιονιών στη σκακιέρα.

Το στήσιμο της σκακιέρας

Το 1ο επεισόδιο της εκπαιδευτικής σειράς «Σκάκι από την αρχή» αναφέρεται στο στήσιμο της σκακιέρας και είναι διαθέσιμο στο κανάλι μου στο Youtube.

Top
 
Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων