Η ΚΡΙΣΗ ΣΤΟΝ ΚΟΛΠΟ
8 Ιούν 2017 από Γκαβάνη Σοφία
Ασφάλεια στο Διαδίκτυο
9 Μαρ 2014 από Γκαβάνη Σοφία
ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ
Το διαδίκτυο είναι μια τεράστια πηγή πληροφοριών. Προσφέρει γρήγορα και εύκολα πλούσιο οπτικοακουστικό υλικό. Με ένα κλικ μπορείς να έχεις μπροστά στην οθόνη σου σχεδόν όποια πληροφορία θέλεις. Κρύβει όμως και πολλούς κινδύνους, γι’ αυτό πρέπει να είσαι πολύ προσεκτικός/ή κατά την πλοήγησή σου σ’ αυτό. Διάβασε παρακάτω κάποιες οδηγίες, για να μπορείς να “σερφάρεις” με ασφάλεια στο Διαδίκτυο.
Ασφαλής παρουσία στο Διαδίκτυο
Τα άτομα που γνωρίζετε στο Διαδίκτυο δεν είναι πάντοτε αυτά που ισχυρίζονται ότι είναι. Μπορεί να σας λένε ψέματα για να κερδίσουν την εμπιστοσύνη σας.
Μην δίνετε ποτέ τα προσωπικά σας στοιχεία, ούτε να αποκαλύπτετε σε άλλους χρήστες του Διαδικτύου πληροφορίες που αφορούν τους φίλους σας, την οικογένειά σας ή το σχολείο σας.
Μην αποκαλύπτετε τους κωδικούς πρόσβασης (password) που χρησιμοποιείτε.
Μην επιχειρείτε συναλλαγές μέσω του Διαδικτύου για την αγορά προϊόντων και μην δίνετε στοιχεία που αφορούν πιστωτικές κάρτες.
Να είστε επιφυλακτικός/ή ως προς την αποδοχή όσων διαβάζετε στο Διαδίκτυο ή αυτών που σας λένε οι άλλοι χρήστες του, πριν το υποβάλετε στην κρίση σας.
Συζητήστε με τους δασκάλους σας, τους γονείς σας και με πρόσωπα που εμπιστεύεστε για τις δραστηριότητες σας στο Διαδίκτυο, ιδιαίτερα αν αντιμετωπίσετε οτιδήποτε περίεργο ή ασυνήθιστο.
Να έχετε πάντα υπόψη σας ότι τα προϊόντα της πνευματικής δημιουργίας (μουσική, λογοτεχνία, κινηματογράφος, video κτλ.) προστατεύονται από τους νόμους και η διανομή τους μέσω του Διαδικτύου είναι παράνομη πράξη.
Το ίδιο παράνομη πράξη θεωρείται και η διακίνηση προγραμμάτων υπολογιστών (Software), εκτός και αν ανήκουν στην κατηγορία του Ελεύθερου Λογισμικού (Open source software).
Μην ανοίγετε μηνύματα e-mail και επισυναπτόμενα αρχεία από άγνωστους αποστολείς με περίεργα θέματα (subject) ή χωρίς θέμα. Είναι πολύ πιθανό να περιέχουν ιούς και να προκαλέσουν σοβαρά προβλήματα στον υπολογιστή σας.
Μην χρησιμοποιείτε άκριτα οποιοδήποτε πρόγραμμα βρίσκετε στο Διαδίκτυο. Δεν είναι όλα τα προγράμματα ασφαλή, ακόμα και αν εμφανίζονται ως παιχνίδια.
Οδηγίες καλής χρήσης του Διαδικτύου
Τα μηνύματα Ηλεκτρονικού Ταχυδρομείου και οι πληροφορίες που αποστέλλετε με οποιοδήποτε τρόπο σε άλλους χρήστες του Διαδικτύου δεν πρέπει:
να προσβάλλουν τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις διάφορες μειονότητες
να σχετίζονται με παράνομες πράξεις
να έχουν υβριστικό χαρακτήρα ή διαφημιστική χροιά
να τους προσβάλλουν, αλλά να ακολουθούν τους νόμους, τα χρηστά ήθη και τα ήθη χρήσης του Διαδικτύο
Μην διακινείτε δικτυακούς τόπους και γενικότερα πληροφορίες που:
προπαγανδίζουν την επιθετική συμπεριφορά, το μίσος και το ρατσισμό
προωθούν τα ναρκωτικά, το αλκοόλ και τα τυχερά παιχνίδι
περιέχουν πορνογραφικό περιεχόμενο
αναφέρονται σε παραβιάσεις ασφάλειας διαφόρων συστημάτων
αφορούν στην παράνομη διανομή προγραμμάτων
περιέχουν οπτικοακουστικό υλικό – προϊόν πνευματικής δημιουργίας που προστατεύεται
αφορούν σε υλικό με διαφημιστικά banners
Ελέγχετε προσεκτικά το περιεχόμενο των μηνυμάτων σας για την απομάκρυνση ιών ή άλλων στοιχείων που μπορεί να βλάψουν άλλους χρήστες του Διαδικτύου.
Χρησιμοποιείτε υπολογιστή με λογισμικό προστασίας από τους ιούς (antivirus), το οποίο να είναι ενεργό και ανανεώνεται αυτόματα με τους νέους ιούς από τον κατασκευαστή του.
Ο “ΕΘΙΣΜΟΣ” ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ
23 Φεβ 2014 από Γκαβάνη Σοφία
Ο «εθισμός» στο διαδίκτυο αποτελεί προφανώς καινούριο φαινόμενο, καθώς το internet διείσδυσε στα περισσότερα νοικοκυριά την τελευταία κυρίως δεκαετία, επομένως οι ειδικοί της ψυχιατρικής βρίσκονται σε αμηχανία μπροστά στην ανάγκη εξεύρεσης ικανοποιητικού ορισμού για αυτό. Παρ’ όλα αυτά, μπορούμε να πούμε πως η εξάρτηση από το διαδίκτυο χαρακτηρίζεται από την προβληματική χρήση του internet και της σχετικής με αυτό τεχνολογίας, και προκαλεί εθισμό σε συμπεριφορές και συνήθειες, που του «στοιχίζουν» υπερβολικά πολύ χρόνο, ενώ ταυτόχρονα του στερούν την ενέργεια για ενασχόληση με τις καθημερινές πτυχές της ζωής του, όπως η κοινωνική ζωή, οι σχέσεις του και η εργασία του.
Ιδιαίτερο έντονο εμφανίζεται το πρόβλημα της διαδικτυακής εξάρτησης στον ανήλικο πληθυσμό, ο οποίος άλλωστε «πρωτοστατεί» στην γνώση και διαχείριση των νέων τεχνολογιών. Σύμφωνα με έρευνα της Μονάδας Εφηβικής Υγείας του Πανεπιστημίου Αθηνών, που βρίσκεται ακόμη σε εξέλιξη, το 80% των μαθητών του Δημοτικού έχουν προφίλ σε social media. Τα ποσοστά υπερβολικής χρήσης του διαδικτύου αυξάνονται σε σχέση με τα ευρήματα της έρευνας του 2007. Μάλιστα, το φαινόμενο είναι πιο έντονο στις επαρχιακές πόλεις παρά στην Αττική και σε μεγαλύτερα ποσοστά στο Δημοτικό σχολείο παρά στο Λύκειο. Επίσης, πλέον και τα δύο φύλα είναι εξίσου εξαρτημένα στο διαδίκτυο (παλιότερα τα αγόρια είχαν τα πρωτεία), ενώ οι συνηθέστερες αιτίες εθισμού είναι τα κοινωνικά δίκτυα και τα online παιχνίδια (τυχερά ή μη).
Όσον αφορά τα διαδικτυακά παιχνίδια θα λέγαμε πως ναι είναι ένας τρόπος ψυχαγωγίας και εκπαίδευσης αρκεί βέβαια να υπάρχει η γνώση για την κατάλληλη χρήση τους, πάντα με μέτρο. Το παιχνίδι δεν θα πρέπει να γίνεται αυτοσκοπός. Δεν θα πρέπει μέσα από την εικονική πραγματικότητα των παιχνιδιών να βιώνουμε εμπειρίες, συναισθήματα και οι πραγματικές διαπροσωπικές μας σχέσεις να έρχονται σε δεύτερη μοίρα.
ΑΝΑΘΕΣΕΙΣ ΔΕΥΤΕΡΟΒΑΘΜΙΑΣ
30 Νοέ 2012 από Γκαβάνη Σοφία
La vie en rose – Louis Armstrong
28 Νοέ 2012 από Γκαβάνη Σοφία
Στα αζήτητα έξι από τα οκτώ ελληνικά έργα
28 Νοέ 2012 από Γκαβάνη Σοφία
H υποδοχή των ελληνικών έργων στη δημοπρασία Ευρωπαϊκής Ζωγραφικής του 19ου αιώνα του οίκου Σόθμπις στο Λονδίνο, την περασμένη Τρίτη, δεν ήταν η καλύτερη.
Από τα οκτώ έργα ελληνικής τέχνης που είχαν συμπεριληφθεί στη δημοπρασία πωλήθηκαν μόνο δύο κι αυτά δεν ήταν εκείνα στα οποία πόνταρε ο οίκος. Αγοραστές, λοιπόν, βρήκαν ένας πίνακας, «Flirtation», του Θόδωρου Ράλλη αντί 58.225 ευρώ και τα «Δέντρα σε τοπίο» του Μιχάλη Οικονόμου αντί 23.303 ευρώ.
Παρά τις συγκρατημένες τιμές, συγκριτικά με την παλαιότερη πρακτική των οίκων δημοπρασιών, έμειναν απούλητα τα πιο ακριβά από τα οκτώ έργα: «Οι επτά Ραβίνοι στην Ιερουσαλήμ» του Θ. Ράλλη (250.000-370.000 ευρώ), «Ο μικρός βιοπαλαιστής» του Γ. Ιακωβίδη (150.000-220.000 ευρώ) και το «Νεοκλασικό σπίτι στον Πειραιά» του Γ. Τσαρούχη (100.000-150.000 ευρώ). Συνολικά η δημοπρασία Ευρωπαϊκής Ζωγραφικής έφτασε σε τζίρο πάνω από 10 εκατ. ευρώ, ενώ η αρχική εκτίμηση κυμαινόταν στα 6,7 εκατ., με το 59,2 % των έργων να έχουν πωληθεί. Το έργο που πρωταγωνίστησε ήταν οι «Ψαράδες από τη Βαλένθια» του Ισπανού Χουακίν Σορόγια, το οποίο πωλήθηκε σε ευρωπαϊκό ίδρυμα προς 4.644.666 ευρώ, ρεκόρ για τον καλλιτέχνη.
Στο μεταξύ, κοντά στο 1 εκατ. δολάρια πωλήθηκε στην άλλη όχθη του Ατλαντικού ένα γλυπτό του Φερνάντο Μποτέρο, από τον οίκο Κρίστις. Το καλυμμένο με σκούρα καφέ πατίνα χάλκινο άλογο του Κολομβιανού καλλιτέχνη έπιασε ακριβώς 938.500 δολάρια. Επρόκειτο για δημοπρασία λατινοαμερικανικής τέχνης, στην οποία πωλήθηκαν 61 από 79 έργα, αποφέροντας 13,6 εκατ. δολάρια.
Δ.Ρ.
Hello world!
20 Νοέ 2012 από Γκαβάνη Σοφία
Καλωσήρθατε στο Blogs.sch.gr. Αυτή είναι η πρώτη σας δημοσίευση. Αλλάξτε την ή διαγράψτε την και αρχίστε το “Ιστολογείν”!
Συμβουλευτείτε τα αρχεία βοήθειας για την διαχείριση του ιστολογίου σας.