Φέτος οι υπέροχοι εκπαιδευτικοί του σχολείου μας, ετοίμασαν μια όμορφη γιορτή στην οποία συμμετείχε live με την βοήθεια της τεχνολογίας και το ομογενειακό δημοτικό σχολείο του Μόντρεαλ από τον μακρινό Καναδά.
Υιοθέτηση δέντρου ελιάς στον δημοτικό κήπο
Τα παιδιά του σχολείου μας υιοθέτησαν ένα δέντρο ελιάς στην καρδιά του δημοτικού κήπου. Θα φροντίζουν την όμορφη αυτή ελιά ώστε κάθε χρόνο οι επισκέπτες της Ονειρούπολης να στολίζουν την Ειρεσιώνη,τον πρόγονο του Χριστουγεννιάτικου δέντρου.
Ένα μεγάλο ευχαριστώ στον Δήμαρχο Δράμας κ Γ.Παπαδόπουλο που αφουγκράστηκε την δυναμική του εθίμου,τον αντιδήμαρχο πρασίνου κ Στ.Ρεμόντη για την άψογη συνεργασία και τον αντιδήμαρχο κ. Χρ.Μαυρίδη με τον οικίσκο δράσης που μας εμπιστεύτηκε.
Ευχαριστούμε θερμά την Ελπίδα Πλιάκου για την δωρεά της ελιάς και φυσικά τον διευθυντή,τους εκπαιδευτικούς και τα παιδιά μας που χωρίς αυτούς δεν θα γινόταν πραγματικότητα τίποτα από όλα αυτά.
Οικίσκος δράσης του συλλόγου στην Ονειρούπολη 2024.Ειρεσιώνη
Έχουμε την τιμή ο σύλλογος γονέων και κηδεμόνων να είμαστε υπεύθυνοι για το σπιτάκι δράσης της Ονειρούπολης η “Ειρεσιώνη”. Για έναν μήνα θα έξηγούμε σε μικρούς και μεγάλους επισκέπτες το πανάρχαιο αυτό έθιμο και θα στολίζουμε μαζί τους κλαδιά ελιάς όπως οι πρόγονοί μας 3000 χρόνια πριν!
Εκδρομή του Συλλόγου στην Θεσσαλονίκη
Με μεγάλη συμμετοχή πραγματοποιήθηκε η εκδρομή του συλλόγου μας στην Θεσσαλονίκη.Περάσαμε υπέροχα στο μουσείο ψευδαισθήσεων και το πάρκο δεινοσαύρων.
Διαμαρτυρία για τις συγχωνεύσεις σχολικών τμημάτων
Δράμα-Ν.Υόρκη…ένα χελιδόνισμα δρόμος
Το 2ο Δημοτικό Σχολείο Δράμας μαζί με το σχολείο του Αγ.Δημητρίου της Αρχιεπισκοπής Αμερικής στην Αστόρια κατάφεραν το ακατόρθωτο. Γιόρτασαν με τη βοήθεια της τεχνολογίας σε πραγματικό χρόνο τα Χελιδονίσματα.
Περιέγραψαν για πρώτη φορά στα χρονικά,πως από την τοιχογραφία της Άνοιξης του Ακρωτηρίου της Σαντορίνης,τα αρχαία Ανθεστήρια και τα βυζαντινά ανοιξιάτικα κάλαντα, φτάσαμε στα σημερινά Χελιδονίσματα.
Τα ομοεθνή ,και όχι μόνο,παιδιά από τις δύο χώρες τραγούδησαν,χόρεψαν,είπαν αινίγματα το ένα στο άλλο,είπαν παροιμίες και έδωσαν την υπόσχεση ότι θα συναντηθούν και από κοντά.
Η γιορτή ήταν ωδή στην Ιστορία και στην Παράδοση,στην συνεργασία μεταξύ σχολείων,στη τεχνολογία,στη Μουσική,στη σύνδεση της Ελλάδας με την ομογένεια.
Η συγκίνηση ήταν διάχυτη σε μικρούς και μεγάλους και η επιτυχία της εκδήλωσης ήταν πέρα από κάθε προσδοκία
Εμείς από την μητέρα πατρίδα διαπιστώσαμε με τα ίδια μας τα μάτια πως το σχολείο του Αγ.Δημητρίου χιλιάδες χιλιόμετρα μακριά είναι μια μικρή κιβωτός των παραδόσεων και αξιών του έθνους μας.
Ένα μεγάλο μπράβο στα παιδιά μας και όλους όσους έφεραν εις πέρας αυτό το δύσκολο εγχείρημα.
Ευχαριστούμε θερμά τις διευθύνσεις των δύο σχολείων,τους εκπαιδευτικούς και τους γονείς.
Ευχαριστούμε θερμά το Δημοτικό Ωδείο για το φιλόξενο αμφιθέατρο,την παραδοσιακή του ορχήστρα και το τμήμα ήχου/τεχνολογίας.
Μια μεγάλη αγκαλιά από τα παιδιά του 2ου Δημοτικού στα παιδιά του Αγ.Δημητρίου της Αστόρια!
Τα Χελιδονίσματα…αλλιώς Δράμα-Ν. Υόρκη
Bal d’enfants Αποκριάτικο Πάρτυ 2024
Ευχαριστούμε!
Ευχαριστούμε όλους εκείνους που συμπορεύτηκαν μαζί μας, ώστε μικροί και μεγάλοι στην Ελλάδα αλλά και εκτός αυτής, να γνωρίσουν ένα από τα ξεχασμένα στους αιώνες έθιμα των προγόνων μας. Να γνωρίσουν όλοι ότι ο πρόδρομος του σημερινού Χριστουγεννιάτικου Δέντρου είναι η Ειρεσιώνη.
Ευχαριστούμε θερμά το Ειδικό Δημοτικό Σχ. Δράμας, 1ο Δημ., 3ο Δημ., 5ο Δημ., 6ο Δημ., 7ο Δημ., 9ο Δημ., 10ο Δημ., 12ο Δημ., 14ο Δημ., Δημ. σχ. Αρκαδικού και Νέας Αμισού.
Από τα Νηπιαγωγεία συμμετείχαν και έκλεψαν την παράσταση: το 1ο Νηπ., 4ο Νηπ., 5ο Νηπ., 9ο Νηπ., 10ο, Νηπ. και 17ο Νηπ, Όλοι μαζί στείλαμε το υπέροχο μήνυμα της ιστορικής συνέχειας του τόπου μας και όχι μόνο.
Ευχαριστούμε την Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης και ιδιαιτέρως τον Θανάση Διαλεκτόπουλο για το ευγενικό κάλεσμα όλων των εκπαιδευτικών δομών της αρμοδιότητάς του.
Ευχαριστούμε την ΕΡΤ και τη δημοσιογράφο Τασούλα Κρητικού όπως και την Γιάννα Κατσαγεώργη από τον Εθνικό Κήρυκα ,την μεγαλύτερη εφημερίδα του Ελληνισμού της διασποράς ,που μετέφεραν το μήνυμα της Δράμας σε όλο τον πλανήτη.
Ευχαριστούμε τον Δήμο Δράμας και ιδιαίτερα τον Μιχαλή Τάσσου,την Αντιπεριφέρεια Δράμας και ιδιαίτερα τον Γρηγόρη Παπαεμμανουήλ όπως και τον Μωυσιάδη Άρη για την υπέροχη αιωνόβια ελιά που μας εξασφάλισε.
Ευχαριστούμε για τις πολύτιμες πληροφορίες τους ,το Μουσείο της Ακρόπολης,το Αρχαιολογικό Μουσείο Δράμας αλλά και τη σχολή αρχαίων ελληνικών Ελληνική Αγωγή για τα εγκεκριμένα από το ΙΕΠ συγχρονισμένα μαθήματα για τα έθιμα και τις γιορτές των αρχαίων Ελλήνων και ιδιαίτερα τις φιλολόγους της σχολής Σοφία Γούλα και Βίκυ Σακκά.
Ευχαριστούμε για την ευγενική προσφορά της μελωδίας των αρχαίων στίχων από την συνθέτρια κλασσικής μουσικής Ευγενία Μανωλίδου αλλά και την μετάφρασή τους από τον αρχαιολόγο Χαράλαμπο Κριτζά, επίτιμο διευθυντή του Επιγραφικού Μουσείου Αθηνών.
Ευχαριστούμε τον Εμπορικό Σύλλογο Δράμας για την όμορφη συμμετοχή του στην εκδήλωση,το βιβλιοπωλείο Πάπυρος,την Ανθοκομική Κοτζανικολάου και τους εθελοντές μας.
Ευχαριστούμε το STAR Δράμας για την κάλυψη όλων των δράσεων του σχολείου μας,τον Πρωινό Τύπο που είναι πάντα κοντά στις εκδηλώσεις μας,Ευχαριστούμε τα Χρονικά Δράμας,την “Εργασία-συν” και τον Alpha News 95,5.
Τέλος ευχαριστούμε τους άγγελους φύλακες των παιδιών μας,το υπέροχο εκπαιδευτικό προσωπικό του σχολείου μας,τον σύλλογο διδασκόντων και τον Διευθυντή μας. Χάρη σε αυτούς τους ανθρώπους τα παιδιά μας έζησαν ένα μαγευτικό ταξίδι στον χρόνο που θα τους συντροφεύει για πάντα.
Μπράβο σε όλα τα παιδιά που συμμετείχαν!
EIRESIONE: THE CHRISTMAS TREE OF THE ANCIENT GREEKS
The ancestor of the Christmas tree in ancient Greece was neither a fir nor a cypress, but an olive branch. This particular branch was called “Eiresione“.
“Eiresione” comes from the word eiros (wool). According to many references in ancient texts, it was olive or wild olive branch decorated with garlands of white and red wool and bearing the first fruits of autumn: figs, walnuts, almonds, chestnuts, cereals,small jars of honey, oil, and wine, all of which served as symbols of agricultural abundance in thanks to Apollo.
It was intended as a thank-offering for blessings received, and at the same time as a prayer for similar blessings and protection against evil in future.
Moreover, few people know that today’s Christmas carols are related to the hymn sung by children in ancient times during “Pyanepsia” celebration.The hymn, attributed to Homer, dates back to the 6th century BC and it is the forefather of the songs of begging perpetuated by the peasant tradition throughout Europe.