ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΠΙΝΑΚΟΘΗΚΗ ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ
Την Τρίτη 25 Σεπτεμβρίου 2012 επισκεφτήκαμε τη Δημοτική Πινακοθήκη της πόλης μας μαζί με το ΣΤ΄1 τμήμα του σχολείου μας. Η επίσκεψή μας εκεί είχε δύο στόχους. Ο πρώτος ήταν να σημειώσουμε ενδιαφέροντα στοιχεία του κτιρίου τόσο εξωτερικά όσο και εσωτερικά, ώστε επιστρέφοντας στο σχολείο να κάνει ο κάθε μαθητής/τρια κάποια εργασία σχετική με αυτό. Ο δεύτερος στόχος ήταν να ασχοληθούμε με συγκεκριμένους πίνακες ενός από τους πιο αξιόλογους Καρδιτσιώτες ζωγράφους, του Δημήτρη Γιολδάση. Η εργασία αυτή ήταν ομαδική. Χωριστήκαμε λοιπόν σε 8 ομάδες των 4 – 5 παιδιών η καθεμιά. Κάθε ομάδα κρατούσε ένα έντυπο όπου έπρεπε να το συμπληρώσει παρατηρώντας τους πίνακες αυτούς. Στο τέλος έγινε παρουσίαση των αποτελεσμάτων και κριτική.
ΠΑΡΚΟ ΠΛΑΤΕΙΑΣ ΑΚΑΔΗΜΙΑΣ
Η τάξη μας με το ΣΤ΄1 τμήμα, τη φετινή σχολική χρονιά υλοποιεί περιβαλλοντικό πρόγραμμα για τα φυτά και τα δάση της περιοχής μας. Μετά από ένα μήνα γνωστικών κυρίως ενασχολήσεων, το πρόγραμμα πέρασε στη φάση των δραστηριοτήτων στο πεδίο. Η πρώτη δράση πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 2 Νοεμβρίου, έξω από το χώρο του σχολείου και αφορούσε το διπλανό σε αυτό Πάρκο της πλατείας Ακαδημίας ή πάρκο του σχολείου όπως το λέμε εμείς στο 14ο. Η κα. Φασιανού, γεωπόνος της Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής Καρδίτσας ανταποκρίθηκε πρόθυμα στην πρόσκλησή μας να μας βοηθήσει να γνωρίσουμε καλύτερα τα φυτά του πάρκου. Η καλύτερη γνωριμία του πάρκου του σχολείου μας αλλά και της γειτονιάς μας, του πάρκου που περνάμε τις ελεύθερες ώρες μας, μας βοηθάει ώστε να καταλάβουμε καλύτερα την αξία του καθώς και την ανάγκη προστασίας του. Η κα. Φασιανού για μια ώρα περίπου μας ξενάγησε στο πάρκο, περιγράφοντας τη χλωρίδα του και ταξιδεύοντάς μας στον υπέροχο φυτικό του κόσμο. Είναι πολύ σπουδαίο να ερχόμαστε σε επαφή με καταξιωμένους επιστήμονες μέσα από τα καινοτόμα προγράμματα και να συνομιλούμε μαζί τους. Στη συνέχεια προγραμματίζονται δράσεις στο άλσος Παπαράντζας (Χίλια Δέντρα) και στον ορεινό όγκο περιμετρικά της λίμνης Πλαστήρα.
ΠΑΡΕΛΑΣΗ 28ΗΣ ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2012
Φωτογραφίες από την παρέλαση του σχολείου μας, την Κυριακή 28 Οκτωβρίου 2012, στην οδό Καραϊσκάκη, μπροστά από το ξενοδοχείο Άρνη.
ΑΛΣΟΣ ΠΑΠΑΡΑΝΤΖΑΣ (ΧΙΛΙΑ ΔΕΝΤΡΑ)
(Επίσκεψη στο άλσος με ποδήλατα).
Την Πέμπτη 7 Δεκεμβρίου 2012 επισκεφτήκαμε το γνωστό σε όλους άλσος της πόλης μας Παπαράντζα ή αλλιώς Χίλια Δέντρα. Η επίσκεψη έγινε στο πλαίσιο του περιβαλλοντικού μας προγράμματος το θέμα του οποίου είναι :
«ΔΕΝΤΡΑ ΚΑΙ ΔΑΣΗ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΜΑΣ».
Επισκεφτήκαμε το άλσος της Παπαράντζας με τα ποδήλατά μας, θέλοντας να στείλουμε το περιβαλλοντικό μήνυμα:
«ΠΟΔΗΛΑΤΟ – ΜΕΣΟ ΜΕΤΑΦΟΡΑΣ, ΤΡΟΠΟΣ ΖΩΗΣ».
Εκεί ο κ. Αχιλλέας Τσιρούκης, καθηγητής του Τμήματος Δασοπονίας και Διαχείρισης Φυσικού Περιβάλλοντος του Τ.Ε.Ι. Λάρισας, Δασοπόνος, Παιδαγωγός, Τεχνολόγος Γεωπονίας, Διδάκτωρ Βιολογίας του Τομέα Βοτανικής, συνοδευόμενος από τον κ. Βασίλειο Αρέτο, Δασοπόνο, Διοικητικό Υπάλληλο – Εργαστηριακό Συνεργάτη στο Τμήμα Δασοπονίας και Διαχείρισης Φυσικού Περιβάλλοντος Καρδίτσας, μας ξενάγησαν στο χώρο και συζητήσαμε για τη λειτουργία των δέντρων καθώς και τον περιβαλλοντικό τους ρόλο.
Στη συνέχεια επισκεφτήκαμε το Μουσείο Ύδρευσης ΔΕΥΑΚ (Αντλιοστάσιο Παπαράντζας), όπου ο κ. Πέτρος Κομπορόζος μας παρουσίασε την ιστορία της ύδρευσης της πόλης της Καρδίτσας, από την εποχή της τουρκοκρατίας έως σήμερα αλλά και γενικότερα την ιστορία του άλσους. Το υλικό αυτό θα το χρησιμοποιήσουμε στο πλαίσιο του προγράμματος Οίκαδε: «ΝΕΡΟ – ΕΙΣΑΙ ΘΗΣΑΥΡΟΣ», όπου συμμετέχουμε.
Η επίσκεψη πραγματοποιήθηκε με τη συνεργασία του Τμήματος Τροχαίας της Αστυνομικής Διεύθυνσης Καρδίτσας, αστυνομικοί της οποίας μας συνόδευαν καθ’ όλη τη διάρκεια της κίνησής μας με τα ποδήλατα.
ΤΡΙΚΑΛΑ: ΜΟΥΣΕΙΟ ΑΡΧΑΙΑΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΜΥΛΟΣ ΤΩΝ ΞΩΤΙΚΩΝ
Την Τρίτη 11 Δεκεμβρίου επισκεφτήκαμε το Μύλο των Ξωτικών στα Τρίκαλα. Καθυστερήσαμε λίγο την αναχώρησή μας, γιατί η τροχαία άργησε να έρθει να ελέγξει το λεωφορείο αλλά τέλος καλό όλα καλά, όπως λέει ο σοφός λαός μας. Ο βασικός λόγος της επίσκεψής μας ήταν η Έκθεση Αρχαίας Ελληνικής Τεχνολογίας, στους χώρους του «Κουρσούμ Τζαμί» των Τρικάλων μιας και για πρώτη φορά στη Θεσσαλία εκτίθεται η κινητή έκθεση του Μουσείου Αρχαίας Ελληνική Τεχνολογίας «Οι σημαντικότερες εφευρέσεις των αρχαίων Ελλήνων», η οποία στεγάζεται στον αρχαιολογικό χώρο της Αρχαίας Ολυμπίας. Πρόκειται για μια εξαιρετική συλλογή πενήντα εντυπωσιακών εκθεμάτων του Κώστα Κοτσανά, που ξεκινούν από το ρομπότ – υπηρέτρια του Φίλωνος, τον «κινηματογράφο» του Ήρωνος, το υδραυλικό ωρολόγιο του Αρχιμήδη και φτάνουν μέχρι και τον αναλογικό υπολογιστή των Αντικυθήρων καλύπτοντας την περίοδο από το 2000π.Χ. μέχρι το τέλος του αρχαίου ελληνικού κόσμου. Το Μουσείο Αρχαίας Ελληνικής Τεχνολογίας παρουσιάζει δεκάδες αξιόπιστα και λειτουργικά ομοιώματα εφευρέσεων των αρχαίων Ελλήνων και πρόκειται για το πληρέστερο και το πλέον αξιόπιστο μουσείο του είδους του παγκοσμίως. Στη συνέχεια – και αφού η βροχή δεν έλεγε να κοπάσει – το λεωφορείο μας πήγε επιτέλους στον αγαπημένο μας προορισμό, το Μύλο των Ξωτικών! Αν εξαιρέσουμε τη βροχή, ο χώρος ήταν καταπληκτικός! Κάθε χρόνο και καλύτερα! Και πέρσι δηλαδή περάσαμε καλά, αλλά και φέτος καλύτερα. Ευτυχώς τα προλάβαμε όλα! Η ξενάγηση ήταν πολύ ωραία από τους υπεύθυνους του Μύλου των Ξωτικών και το σημαντικότερο, χωρίς να πληρώσουμε τίποτα! Για περισσότερο από δύο ώρες είδαμε όλους τους χώρους του Μύλου και πήραμε μέρος σε πολλές δραστηριότητες (Playmobil Magic, Εργοστάσιο Σοκολάτας, Ζωγραφική Προσώπου, Ταχυδρομείο των Ξωτικών, Παιχνιδοέκθεση Plan Toys, Χαμόγελο του Παιδιού, Φούρνος του Διαλεχτού και των Ξωτικών). Στο τέλος δώσαμε και συνέντευξη στην κρατική τηλεόραση ΕΡΤ, χορέψαμε και παίξαμε ένα παιχνίδι με τα ξωτικά.
ΤΟ ΔΕΝΤΡΟ ΤΩΝ ΕΥΧΩΝ
Τη Δευτέρα 17 Δεκεμβρίου τα δύο τμήματα της ΣΤ΄ τάξης του σχολείου μας πήγαμε στην Αγορά της πόλης μας όπου στο Αίθριο της Δημοτικής Αγοράς στολίσαμε – μαζί με την Ε΄3 τάξη του 3ου Δημοτικού Σχολείου Καρδίτσας – ένα διαφορετικό χριστουγεννιάτικο δέντρο: «Το δέντρο των ευχών». Όλοι μας γράψαμε ευχές και στολίσαμε με αυτές τα κλαδιά του δέντρου. Η δραστηριότητα αυτή έγινε με τη συνεργασία του Δήμου Καρδίτσας και της Ένωσης Πολιτιστικών Συλλόγων Καρδίτσας.
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΜΟΥΖΑΚΙΟΥ ΤΡΙΗΜΕΡΗ ΕΠΙΣΚΕΨΗ 7 – 9 ΜΑΡΤΙΟΥ 2013
Επισκεφτήκαμε το Περιβαλλοντικό Κέντρο Μουζακίου για να υλοποιήσουμε δραστηριότητες για το περιβαλλοντικό μας πρόγραμμα: «Δάση της περιοχής μας» κατά το χρονικό διάστημα από 7 – 9 Μαρτίου 2013.
ΠΑΡΕΛΑΣΗ 25ης Μαρτίου 2013
Φωτογραφίες από την παρέλαση του σχολείου μας, τη Δευτέρα 25 Μαρτίου 2013, στην οδό Καραϊσκάκη, μπροστά από το ξενοδοχείο Άρνη.
Κατάθεση Στεφάνων
6η ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΦΥΣΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΣΤΟ ΑΙΘΡΙΟ ΤΗΣ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΑΓΟΡΑΣ ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ
Για 6η συνεχή χρονιά το Εργαστηριακό Κέντρο Φυσικών Επιστημών (ΕΚΦΕ) Καρδίτσας, σε συνεργασία με τους Σχολικούς Συμβούλους καθώς και τις Διευθύνσεις Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Καρδίτσας και τη σύμπραξη της Αστικής μη κερδοσκοπικής Εταιρείας «ΟικόΣφαιρα», καθώς και του Δήμου Καρδίτσας, διοργάνωσε Εκδήλωση για τις Φυσικές Επιστήμες την Τρίτη 23 Απριλίου 2013, ώρα 11:30΄ στο Αίθριο της Δημοτικής Αγοράς Καρδίτσας.
Στην εκδήλωση μαθητές και εκπαιδευτικοί από 9 Δημοτικά Σχολεία, 7 Γυμνάσια, 8 Γενικά Λύκεια, 3 ΕΠΑΛ, 2 Σχολές ΤΕΙ και 3 άλλους εκπαιδευτικούς φορείς (ΕΕΦ, ΚΠΕ, ΕΚΦΕ) παρουσίασαν εργασίες τους σχετικές με τις Φυσικές Επιστήμες, δηλαδή πειράματα, αφίσες, κατασκευές, κ.ά.
Η τάξη μας συμμετείχε παρουσιάζοντας πειράματα σχετικά με τη Διάθλαση του Φωτός αλλά και με αφίσα για το Νερό, μιας και το 2013 έχει ανακηρυχτεί διεθνές έτος συνεργασίας για το νερό. Πιο αναλυτικά:
ΠΕΙΡΑΜΑΤΑ ΔΙΑΘΛΑΣΗΣ ΦΩΤΟΣ
Διάθλαση του φωτός από τον αέρα (οπτικά αραιότερο), στο νερό (οπτικά πυκνότερο).
Υλικά: Λεκάνη γυάλινη, νερό, λίγο γάλα, φακός λέιζερ
Εκτέλεση: Ρίχνουμε νερό στη λεκάνη και λίγο γάλα για να θολώσει. Φωτίζουμε με το λέιζερ κοντά στο τοίχωμα της λεκάνης για να φαίνεται καλύτερα η ακτίνα. Βλέπουμε την ακτίνα λέιζερ να ακολουθεί διαφορετική πορεία μέσα στο νερό από αυτήν που έχει στον αέρα. Όταν το φως περνά από ένα διαφανές υλικό σε ένα άλλο επίσης διαφανές, η διεύθυνση της διάδοσής του αλλάζει. Το φαινόμενο αυτό ονομάζεται διάθλαση του φωτός.
Το φως όταν εισέρχεται από ένα διαφανές υλικό σε ένα άλλο διαθλάται, δηλαδή αλλάζει διεύθυνση.
Υλικά: Ένα ποτήρι, λάδι, νερό, μολύβι.
Εκτέλεση: Βάζουμε στο ποτήρι νερό ως τα ¾. Το υπόλοιπο το γεμίζουμε με λάδι. Στη συνέχεια Βουτάμε το μολύβι πλάγια και το κινούμε. Το μολύβι φαίνεται σαν να έχει σπάσει σε τρία κομμάτια. Το ένα βρίσκεται στον αέρα, το άλλο στο λάδι και το τελευταίο στο νερό. Φυσικά μόλις το τραβήξουμε από το νερό διαπιστώνουμε ότι όλα είναι μια οφθαλμαπάτη.
To φως περνώντας από τον αέρα στο λάδι και μετά στο νερό παίζει ένα περίεργο οπτικό παιχνίδι που οφείλεται στο φαινόμενο της διάθλασης. Το φως, έχει μια ορισμένη ταχύτητα διάδοσης, που αλλάζει όταν αυτό μπαίνει σε διαφορετικό υλικό. Αυτό έχει σαν συνέπεια το φως να κάμπτεται. Το φαινόμενο είναι γνωστό σαν διάθλαση.
Η εξαφάνιση των χρωματιστών κύκλων.
Υλικά: Ένα λευκό χαρτόνι, μαρκαδόροι κόκκινοι, κίτρινοι και πράσινοι, ζελατίνες κόκκινες, κίτρινες και πράσινες.
Εκτέλεση: Σχεδιάζουμε στο χαρτόνι κύκλους διαφόρων χρωμάτων. Στη συνέχεια παρατηρούμε το χαρτόνι μέσα από μια χρωματισμένη ζελατίνα. Τοποθετώντας την κόκκινη ζελατίνα θα διαπιστώσουμε ότι δεν βλέπουμε τους κόκκινους κύκλους. Το ίδιο θα συμβεί και με τα άλλα χρώματα. Αυτό γίνεται γιατί και το χαρτόνι αυτή τη φορά από λευκό φαίνεται κόκκινο. με αποτέλεσμα να μη φαίνονται οι κόκκινοι κύκλοι.
Το αόρατο ποτήρι
Υλικά: Ηλιέλαιο, δύο ποτήρια ζέσεως (πυρίμαχα) διαφορετικού μεγέθους.
Εκτέλεση: Τοποθετούμε το μικρότερο ποτήρι μέσα στο μεγαλύτερο. Ρίχνουμε ηλιέλαιο στο μικρό ποτήρι ώστε να γεμίσει. Συνεχίζουμε να ρίχνουμε μέχρι το ηλιέλαιο να το σκεπάσει τελείως. Καθώς το ηλιέλαιο καλύπτει το μικρό ποτήρι, αυτό σιγά σιγά εξαφανίζεται. Στο τέλος δε θα φαίνεται καθόλου. Αυτό συμβαίνει εξαιτίας της διάθλασης του φωτός. Το ηλιέλαιο και το πυρίμαχο γυαλί έχουν τον ίδιο δείκτη διάθλασης. Το φως δηλαδή περνάει μέσα από τα δύο αυτά διαφανή σώματα σαν να είναι το ίδιο υλικό χωρίς να διαθλάται.
Εμφάνιση κέρματος
Υλικά: Αδιαφανή λεκάνη, κέρμα, νερό.
Εκτέλεση: Βάζουμε το κέρμα μέσα στη λεκάνη και στεκόμαστε σε τέτοια θέση, ίσα να μη βλέπουμε το κέρμα. Κάποιος γεμίζει σιγά σιγά τη λεκάνη με νερό και παραδόξως το βλέπουμε. Αυτό συμβαίνει, γιατί βλέπουμε το κέρμα σαν να είναι ανυψωμένο λόγω της διάθλασης του φωτός.
Παρουσιάσαμε επίσης έναν έξυπνο τρόπο διαχωρισμού του κρόκου από το ασπράδι ενός αυγού και κάναμε διαγωνισμό ταχύτητας αδειάσματος νερού από μπουκάλια του 1 ½ λίτρου.
ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΤΗΝ ΑΚΡΟΠΟΛΗ ΑΘΗΝΩΝ ΚΑΙ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ
Την Τετάρτη 24 Απριλίου επισκεφτήκαμε την Ακρόπολη Αθηνών. Πραγματικά αισθάνεσαι δέος πατώντας πάνω στον Ιερό αυτό βράχο. Νιώθεις περήφανος για την καταγωγή σου. Το αρχαίο ελληνικό πνεύμα στο αποκορύφωμά του. Από εδώ ξεκίνησε ο δυτικός πολιτισμός. Άνθρωποι από όλα τα πλάτη και μήκη της Γης, όλων των φυλών, επισκέφτονται το χώρο αυτό.
Το απόγευμα της ίδιας ημέρας επισκεφτήκαμε το κτίριο της Βουλής των Ελλήνων και ξεναγεθήκαμε στους χώρους του. Παρακολουθήσαμε μάλιστα για λίγα λεπτά και τη συνεδρίαση του Σώματος της Βουλής από τα θεωρεία.
ΕΑΡΙΝΗ ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗ ΓΙΟΡΤΗ ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ
Την Παρασκευή 26 Απριλίου 2013 επισκεφτήκαμε τη 2η Εαρινή Οικολογική Γιορτή Καρδίτσας και πάρουσιάσαμε ένα οικολογικό δρώμενο με θέμα “Φρούτα και Λαχανικά”.
ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ ΤΩΝ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ
Την Πέμπτη 16 Μαΐου επισκεφτήκαμε τα Ιωάννινα. Ξεκινήσαμε από την Καρδίτσα στις 07:00 το πρωί για να προλάβουμε να περιηγηθούμε στα αξιοθέατα που είχαμε προγραμματίσει. Πρώτα επισκεφτήκαμε το Νησί της λίμνης Παμβώτιδας με το καραβάκι της γραμμής. Το Νησί της λίμνης Παμβώτιδας μαζί με το νησάκι του Αγίου Αχιλλείου των Πρεσπών είναι τα μοναδικά δύο λιμνιαία κατοικήσιμα ελληνικά νησιά. Εκεί δολοφονήθηκε ο Αλη-Πασάς. Στη συνέχεια περιηγηθήκαμε στο Κάστρο της πόλης και εντοπίσαμε τα σημαντικότερα Μνημεία του. Η ώρα πέρασε και ήρθε η ώρα του φαγητού. Στις 14:30 περίπου πήγαμε στο ψητοπωλείο “Οι Βλάχοι”. Το φαγητό εξαιρετικό και χορταστικότατο. Οι γύροι ήταν νοστιμότατοι και τεραστίων διαστάσεων. Μετά το φαγητό επισκεφτήκαμε το Μουσείο Κέρινων Ομοιωμάτων του Παύλου Βρέλλη. Τα εκθέματα είναι εντυπωσιακά και η περιήγηση στο εσωτερικό του σε μεταφέρει στην εποχή του ‘ 21. Μετά το πέρας της επίσκεψης και κατά την επιστροφή στην Καρδίτσα, σταματήσαμε στο Μέτσοβο όπου μείναμε περίπου μία ώρα. Έτσι ολοκληρώθηκε άλλη μια επίσκεψη της τάξης μας, άλλη μια καταπληκτική εμπειρία!
Ωραιο μπραβο σας παιδια!!!!!!!!