Δημοσιεύθηκε στην Ανακαλύπτω τον εαυτό μου

Τα ενδιαφέροντά μου

Τα ενδιαφέροντα δείχνουν την ιδιαίτερη προτίμησή μας για διάφορες δραστηριότητες, με άλλα λόγια με τι μας αρέσει να ασχολούμαστε. Για παράδειγμα σε ορισμένους αρέσει να ασχολούνται με μηχανήματα κάθε είδους, σ’ άλλους να εργάζονται στο ύπαιθρο, να κατασκευάζουν πράγματα με τα χέρια τους, να βοηθούν τους συνανθρώπους τους, να αθλούνται, να ζωγραφίζουν, κ.ο.κ.

Αρχικά, μέσα από τις εμπειρίες και τις παραστάσεις μας, μαθαίνουμε να προτιμάμε κάποιες δραστηριότητες σε σχέση με κάποιες άλλες.  Σιγά-σιγά, οι δραστηριότητες αυτές μετατρέπονται σε ενδιαφέροντα, τα οποία, συγχρόνως, μας οδηγούν να αποκτήσουμε μια σειρά από δεξιότητες.

Παράλληλα, για να είμαστε ευχαριστημένοι από τη δουλειά μας, ψάχνουμε για επαγγελματικές δραστηριότητες που είναι σχετικές με τα ενδιαφέροντά μας. Αυτό μας βοηθά να διευρύνουμε τις δυνατότητές μας, να εκφράζουμε τις απόψεις, τις στάσεις και τις αξίες μας και να αναλαμβάνουμε τους ρόλους που επιθυμούμε. Τα ενδιαφέροντα λοιπόν αποτελούν έναν από τους σημαντικούς παράγοντες στις επαγγελματικές μας επιλογές, διότι μας οδηγούν να προτιμήσουμε μια επαγγελματική κατεύθυνση από μια άλλη. Επομένως τα ενδιαφέροντα και γενικότερα η προσωπικότητα, με όλα τα ιδιαίτερα εκείνα στοιχεία που χαρακτηρίζουν ένα άτομο, αποτελούν την πεμπτουσία, το «χρυσό κλειδί» δηλαδή τόσο για τα μελλοντικά σχέδιά του, όσο και για τις αποφάσεις του.

Πώς όμως αναπτύσσονται τα ενδιαφέροντά μας; Μια σειρά από παράγοντες, όπως είναι η οικογένεια, το σχολείο, τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης και ο κοινωνικός περίγυρος συμβάλλουν στη διαμόρφωσή τους. Στο σχολείο, η αγάπη και το ενδιαφέρον για κάποιο μάθημα μπορεί να οδηγήσει τον μαθητή στην επιλογή κάποιων εκπαιδευτικών κατευθύνσεων. Επιπλέον, ο ρόλος του δασκάλου, η βαθμολογία, η στάση των άλλων συμμαθητών είναι δυνατό να επηρεάσουν τα ενδιαφέροντα και τις προτιμήσεις κάποιου. Παράλληλα, τα Μ.Μ.Ε. μπορεί να αναδείξουν και να περιβάλλουν με ιδιαίτερο γόητρο κάποια επαγγέλματα π.χ. του δημοσιογράφου, του ηθοποιού, καθιστώντας τα ελκυστικά.

Χρειάζεται, τέλος, να τονιστεί το γεγονός ότι οι προτιμήσεις και τα ενδιαφέροντα αλλάζουν κατά τη διάρκεια της ζωής μας, ανάλογα με τις εμπειρίες που αποκτούμε και ανάλογα με τον τρόπο που τις αξιολογούμε.

Πηγή: Σχεδιάζω το μέλλον μου, Σ.Ε.Π. Α΄ΕΠΑ.Λ.

 

Μπορείς να κάνεις το Τεστ Επαγγελματικών Ενδιαφερόντων εδώ

Απαιτείται δημιουργία λογαριασμού