Σχετικά

this way that way another way road signsΤο blog του Σχολικού Επαγγελματικού Προσανατολισμού γράφτηκε με σκοπό να διευκολύνει τον μαθητή, στο πλαίσιο του θεσμού του Σ.Ε.Π., στην προσωπική, εκπαιδευτική και κοινωνική του πορεία, κυρίως μετά από το Γυμνάσιο.  Στόχος του blog είναι κάθε μαθητής να πάρει αποφάσεις για την εκπαιδευτική και την επαγγελματική του πορεία.

Στη διάρκεια της Γ Γυμνασίου χρειάζεται κάθε μαθητής να προετοιμαστεί για τη μετάβασή του από την υποχρεωτική εκπαίδευση σε έναν ευρύτερο χώρο, που θα φέρει τη σφραγίδα των προσωπικών, εκπαιδευτικών και επαγγελματικών του προτιμήσεων και επιλογών.

Στο τέλος της σχολικής χρονιάς, πρόκειται να δηλώσει την επόμενη εκπαιδευτική βαθμίδα που επιθυμεί να παρακολουθήσει. Η απόφαση αυτή είναι πολύ σημαντική, όχι γιατί δεν μπορεί αργότερα να αλλάξει τον εκπαιδευτικό δρόμο, αλλά γιατί μία ενδεχόμενη αλλαγή θα του κοστίσει σε χρόνο και κόπο. Τα σημαντικότερα στοιχεία της απόφασης αυτής, θα πρέπει να στηρίζονται σε ρεαλιστικά δεδομένα που θα αφορούν τόσο στον εαυτό του όσο και στην αγορά εργασίας.

Είναι πολύ σημαντικό να σχεδιάσει, ένα προσωπικό εκπαιδευτικό δρόμο από τώρα.
• να σκεφτεί τις δυνατότητες, τις ανάγκες και τις επιθυμίες του εαυτού του,
• να θέσει στόχους, οι οποίοι θα αποτελέσουν το κίνητρο για να καταβάλλει την αντίστοιχη προσπάθεια για την επίτευξή τους, να μην επιλέξει μία εκπαιδευτική πορεία με σκοπό να αποφύγει κάτι άλλο,
• να μην παρασυρθεί από τις επιλογές των φίλων του,
• να είναι σε θέση να απαντήσει στον εαυτό του, για ποιο λόγο έκανε τη συγκεκριμένη επιλογή και όχι κάποια άλλη.

Να σχεδιάσει, να τολμήσει με ρεαλισμό και να αποδείξει στον εαυτό του ότι τον αγαπάει, τον σέβεται, τον προστατεύει και ότι οι αποφάσεις του έχουν κέντρο αυτόν και όχι κοινωνικές επιταγές.

Αφήστε μια απάντηση