Προβολή Ντοκιμαντέρ: “So far, So close”

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε η προβολή του Ντοκιμαντέρ “So far, So close του δημοσιογράφου Βαλάντη Λιόλιου. Η συγκεκριμένη δράση συνδιοργανώθηκε από το ΣΔΕ Κομοτηνής, το Εσπερινό ΕΠΑΛ Κομοτηνής και το Εσπερινό ΓΕΛ Κομοτηνής. Η από κοινού προσπάθεια θα συνεχιστεί και στο μέλλον με δράσεις που έχουν να προσφέρουν γνωστικά εφόδια τόσο στους μαθητές τους όσο και στην τοπική κοινωνία. Η γνώση και η μάθηση βρίσκεται κι εκτός των τεσσάρων τοίχων. Το μέλλον ανήκει σε αυτούς που τολμούν.

 

Επίσκεψη στην έκθεση των ΕΠΑΛ στην Κομοτηνής

Το ΣΔΕ Κομοτηνής επισκέφθηκε με όλα του τα τμήματα την επιτυχημένη έκθεση των ΕΠΑΛ στην καπναποθήκη. Πραγματικά μια ολοκληρωμένη δουλειά των μαθητών, που μας παρουσίασαν τη σημαντική δουλειά που συντελείται από αυτούς και τους καθηγητές τους. Ταυτόχρονα όμως αποτελεί και έναν καλό οδηγό για τους εκπαιδευόμενους του ΣΔΕ Κομοτηνής, ώστε να σκεφτούν περισσότερο να κάνουν το επόμενο βήμα. Οι καθηγητές του ΣΔΕ Κομοτηνής προσφέρουν όλες εκείνες τις σύγχρονες γνώσεις προκειμένου οι εκπαιδευόμενοι να μπορέσουν να προσαρμοστούν και να ολοκληρώσουν το Λύκειο. Το ΣΔΕ Κομοτηνής δημιουργεί μέσα στα δύο χρόνια φοίτησης το περιβάλλον ώστε να νιώθουν αλλά και να είναι ικανοί να μεταβούν στο Λύκειο. Η Διεύθυνση του νέου ΣΔΕ Κομοτηνής, επιθυμεί και θα το προσπαθήσει ακόμη περισσότερο να είναι η πύλη για το Λύκειο. Για όλα τα Λύκεια της πόλης μας. Οι συνεργασίες έχουν ήδη ξεκινήσει.

Συμμετοχή στην εκδήλωση με θέμα: “Η πρώτη Ελληνίδα που πάτησε στο Έβερεστ”

Τη Δευτέρα 15/4/2019 τμήματα του ΣΔΕ Κομοτηνής παρακολούθησαν στην Αίθουσα Συνεδριάσεων του Πολυλειτουργικού Δήμου Κομοτηνής την ομιλία – παρουσίαση της κας Τσακαλδήμη με θέμα: “Η πρώτη Ελληνίδα που πάτησε στο Έβερεστ”.

 

Επίσκεψη στο εσπερινό ΕΠΑΛ Κομοτηνής

Το ΣΔΕ Κομοτηνής επισκέφθηκε την Παρασκευή 5/4/2019 το εσπερινό ΕΠΑΛ Κομοτηνής. Ο Διευθυντής κ. Αγγελάκης και οι συνάδελφοι εκπαιδευτικοί ενημέρωσαν με κάθε δυνατή λεπτομέρεια του εκπαιδευόμενους του Β΄έτους. Τους ευχαριστούμε θερμά και ελπίζουμε να τολμήσουν το επόμενο βήμα οι εκπαιδευόμενοι του ΣΔΕ Κομοτηνής.

Εισήγηση με θέμα: “Σωστή διατροφή”

Μία ιδιαιτέρως σημαντική ομιλία πραγματοποιήθηκε, χθες Παρασκευή, στους χώρους του ΣΔΕ Κομοτηνής από τον διαιτολόγο – διατροφολόγο κ. Νικολαΐδη. Σωστή διατροφή, σωστός αριθμός γευμάτων κατά τη διάρκεια της ημέρας, λάθη και συνέπειες από την κακή επιλογή τροφών. Τροφές με συντηρητικά και άλλες ουσίες που δημιουργούν προβλήματα στην υγεία μας. Πολλές οι ερωτήσεις, άμεσες απαντήσεις από τον κ. Νικολαΐδη και μία συζήτηση που ολοκληρώθηκε μετά το πέρας του ωρολογίου προγράμματος του σχολείου. Γεγονός που δείχνει την ανάγκη μας αλλά και τη θέλησή μας να μάθουμε να προσέχουμε τον εαυτό μας και προστατευθούμε από τις “επιθυμίες μας” να επιλέγουμε τροφές και εδέσματα που δεν έχουν να μας δώσουν τίποτε άλλο παρά θερμίδες και κιλά που ενδεχομένως να συμβάλλουν σε μελλοντικές επιπλοκές στην υγεία μας.

 

Η ιστορία της πόλης μας

Την ιστορία της πόλης μας μέσα σε 2 ώρες κατάφεραν να γνωρίσουν οι εκπαιδευόμενοι του ΣΔΕ Κομοτηνής. Ο κ. Κατσιμίγας με τον απλό του λόγο κατάφερε να μεταφέρει εικόνες, γνώσεις αλλά και συναισθήματα μιας άλλης εποχής. Το φρούριο ως κέντρο διανυκτέρευσης , η καταστροφή της Μοσινούπολης, η έλευση των μουσουλμάνων από την Βουλγαρία, η έλευση των Ελλήνων προσφύγων από την Μικρά Ασία, η δύσκολη περίοδο της κατοχής και αργότερα του εμφυλίου πολέμου. Τα έργα που έγιναν στην περιοχή μας από το 1944 και ύστερα, η ανάπτυξη που ήρθε τη δεκαετία του 1980 και μετά, αλλά και η κατάσταση που έχουμε περιέλθει σήμερα, που ως ένα σημείο υπήρξε αποτέλεσμα και των άναρχων και ανεξέλεγκτων πόρων της ΕΕ, άλλωστε μία βόλτα στη βιομηχανική περιοχή της Κομοτηνής αρκεί για να δούμε τι έμεινε. Τέλος ο κ. Κατσιμίγας ενημέρωσε τους εκπαιδευόμενους κι εκπαιδευτικούς για το σχολείο μας και την περιοχή γύρω από τον Αϊ Γιώργη. Πραγματικά μέσα σε μικρό διάστημα “είδαμε” τους αιώνες ιστορίας να περνάνε μέσα από τα μάτια μας και να καταλαβαίνουμε ότι η πόλη μας έχει ιστορία κι εμείς όλοι οφείλουμε να δημιουργήσουμε μια νέα δυναμική, ουσιαστική και κυρίως καλή ιστορία όπου ο ιστορικός του μέλλοντος δε θα αναφέρει με μελανά χρώματα. Στο χέρι μας είναι να αφήσουμε στις επόμενες γενιές ένα θετικό αποτύπωμα.

Επίσκεψη στην Ξάνθη και συμμετοχή σε δράσεις του ΣΔΕ Ξάνθης

Την Τετάρτη 20/3/2019, το τμήμα πρότζεκ του ΣΔΕ Κομοτηνής “Ιστορία, Λαογραφία, & Παράδοση” επισκέφθηκε το λαογραφικό μουσείο Ξάνθης, ξεναγήθηκε στους χώρους του κι ενημερώθηκε για το ρόλο που διαδραματίζει στα πολιτιστικά δρώμενα της πόλης. Στη συνέχεια και αφού περπάτησαν στα όμορφα και γραφικά σοκάκια της πόλης έφτασαν στο “σπίτι του Μάνου Χατζιδάκι”. Το τμήμα μας προσεκλήθη να παρακολουθήσει τραγούδια από την όμορφη χορωδία του ΣΔΕ Ξάνθης. Το ΣΔΕ Κομοτηνής θα συνεχίσει τις επισκέψεις σε δρώμενα κι εκδηλώσεις που θα κριθούν ότι μπορούν να προσφέρουν γνώσεις και πολιτισμό στους εκπαιδευόμενους.

Εισήγηση με θέμα: “Πολιτική Προστασία και υπεύθυνες συμπεριφορές”

Μία ακόμη ενημερωτική εκδήλωση του ΣΔΕ Κομοτηνής ολοκληρώθηκε με επιτυχία. Ο Διευθυντής πολιτικής προστασίας της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης κ. Χουβαρδάς Κωνσταντίνος παρουσίασε με κατανοητό και κυρίως ουσιαστικό κι εμπεριστατωμένο λόγο τους τρόπους συμπεριφοράς μας απέναντι σε ακραία καιρικά φαινόμενα. Σεισμοί, πλημμύρες, φωτιές μπορούν να βάλουν σε κίνδυνο τη ζωή μας. Μπορούμε να αντιδράσουμε; μπορούμε να συμπεριφερθούμε με ψυχραιμία ώστε να προστατεύσουμε τόσο τη δική μας ζωή όσο και άλλων συνανθρώπων μας; ερωτήματα που τέθηκαν και οδήγησαν στην έναρξη μιας ουσιαστικής και αποτελεσματικής συζήτησης. Ως επίλογο της όλης διαδικασίας θέσαμε τη δική μας συμπεριφορά απέναντι στο περιβάλλον και πως οι δικές μας ενέργειες μπορούν να προκαλέσουν προβλήματα στο μέλλον. Ο άνθρωπος πολλές φορές είναι αυτός που δημιουργεί προβλήματα στο φυσικό περιβάλλον. Προσοχή και υπεύθυνες συμπεριφορές.

Εισήγηση με θέμα: ” Σωστή χρήση φαρμάκων”

Με μεγάλη επιτυχία στέφθηκε μία ακόμη σημαντική παρουσίαση στο ΣΔΕ Κομοτηνής. Ο πρόεδρος των φαρμακοποιών Ροδόπης κ. Τσαπέκος Αλέξανδρος κράτησε επί μιάμιση ώρα αμείωτο το ενδιαφέρον όλων μας για το σημαντικό ζήτημα της σωστής χρήσης των φαρμάκων. Υπήρξε απόλυτα κατανοητός, απλός στο λόγο του και τα λόγια του προκάλεσαν πλήθος ερωτημάτων γύρω από τη δική μας συμπεριφορά απέναντι στο ίδιο το φάρμακο. Το φάρμακο το οποίο όπως και πολλά πράγματα στη ζωή μας μπορεί να σώσει τον άνθρωπο αλλά και να δημιουργήσει προβλήματα από την αλόγιστη και χωρίς σύνεση χρήση του. Πάντα με συνταγή γιατρού και πάντα με γνώση. Ευχαριστούμε πολύ τον κ. Τσαπέκο για τη ουσιαστική παρέμβασή του στα δρώμενα του Σχολείου μας. Συνεχίσουμε το ίδιο δυναμικά με νέες παρουσιάσεις το επόμενο διάστημα.