Αποτελέσματα έρευνας για τις διατροφικές συνήθειες των μαθητών

Αποτελέσματα έρευνας που αφορά στις διατροφικές συνήθειες των μαθητών του Α3

Γράφει ο μαθητής Ευάγγελος Μαδέλας, Α3

Οι μαθητές του Α3 του 5ου  Γυμνασίου Αμαρουσίου απάντησαν σε ένα ερωτηματολόγιο για τις διατροφικές συνήθειες τους, το οποίο σχεδιάστηκε από την  εκπαιδευτικό της γλωσσικής διδασκαλίας σε συνεργασία με τα παιδιά. Στην έρευνα συμμετείχαν 17 παιδιά από τα 21.

Από τα αποτελέσματα του ερωτηματολογίου προέκυψε ότι το 73,3% των παιδιών που απάντησαν ήταν κορίτσια και το 26,7% ήταν αγόρια.

φύλο

Όσον αφορά στο πρωινό γεύμα, τα μισά παιδιά τρώνε μερικές φορές πρωινό και μόνο το 36,5% παίρνει  καθημερινά  πρωινό γεύμα. Δεν υπήρχε παιδί που να μην τρώει ποτέ πρωινό.

πρωινό γεύμα

Επίσης, το μεγαλύτερο ποσοστό των παιδιών καταναλώνει γάλα με δημητριακά και το μικρότερο ποσοστό  τοστ.

Όσον αφορά στο δεκατιανό γεύμα, το 50% των παιδιών καταναλώνουν καθημερινά δεκατιανό, ενώ το υπόλοιπο 50% μερικές φορές ή και σπάνια. Για δεκατιανό οι περισσότεροι προτιμάνε μπάρα δημητριακών, χυμό φρούτων, φρούτα και τυρόπιτες. Ακόμα, η έρευνα έδειξε ότι το 87% των παιδιών αγοράζει φαγητό από το κυλικείο μερικές φορές ή και σπάνια και το 13% ποτέ.

αγορά από το κυλικείο

Σχετικά με το μεσημεριανό, σχεδόν όλα τα παιδιά απάντησαν ότι τρώνε τουλάχιστον μια φορά την εβδομάδα όσπρια και ότι συνοδεύουν το γεύμα τους με σαλάτα εποχής. Περισσότερα από τα μισά τρώνε ψάρι και κόκκινο κρέας 1-2 φορές την εβδομάδα, ενώ τα υπόλοιπα τρώνε περίπου μια φορά τον μήνα ή ποτέ. Επιπρόσθετα, το μεγαλύτερο ποσοστό καταναλώνει πολλές μερίδες φρούτων καθημερινά.

Αναφορικά με το βραδινό γεύμα,  το 80% των παιδιών απάντησε ότι συνηθίζει να τρώει βραδινό γεύμα μετά τις 8:00μ.μ. Αντίθετα, μόνο το 20% τρώει πριν τις 8:00μ.μ. Εδώ αξίζει να σημειωθεί ότι το δείγμα ανέφερε ότι σπάνια η οικογένειά τους παραγγέλνει φαγητό από έξω και το 73% δηλώνει ότι υπάρχει πάντοτε μαγειρευτό φαγητό στο σπίτι.

Το 94% του δείγματος καταναλώνει 1-2 μερίδες την εβδομάδα τηγανητά, ενώ οι υπόλοιποι 3-4 μερίδες εβδομαδιαία. Τα τσιπς φαίνεται να καταναλώνονται πολύ σπάνια.

Κάτι ακόμη που προέκυψε από την έρευνα είναι ότι το δείγμα δηλώνει ότι η οθόνη συνδυάζεται μερικές φορές με κάποιο γεύμα.

Τέλος, αναφορικά με τα ημερήσια γεύματα οι μισοί τρώνε 2-3 γεύματα ημερησίως, ενώ οι άλλοι μισοί 4-5 γεύματα ημερησίως.

ημερήσια γεύματα

Σχετικά με τα αναψυκτικά, το 47% των παιδιών απάντησαν ότι καταναλώνουν πολύ σπάνια αναψυκτικά, και το 27% 1-2 φορές την εβδομάδα..

Συμπερασματικά σύμφωνα με τα ερευνητικά αποτελέσματα, οι μαθητές καταναλώνουν λιγότερα από 5  γεύματα ημερησίως, ενώ κατά τα άλλα φαίνεται να τηρούν σε γενικές γραμμές τους κανόνες μεσογειακής διατροφής.

 

Κατηγορίες: Χωρίς κατηγορία. Προσθήκη στους σελιδοδείκτες.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *