Τηλεκπαίδευση: Διττοί λόγοι

εικόνα υπολογιστήjpg

Β4     Σοφία Παπανικολάου // Αδάμ Τσιρόπουλος

 Τα αρνητικά της τηλεκπαίδευσης

Πρόσφατα, με αφορμή την κακοκαιρία «Μπάρμπαρα», αλλά και παλαιότερα, λόγω κορωνοϊού, έχει αποφασιστεί από την πολιτεία η  χρήση της τηλεκπαίδευσης, διότι διευκολύνει τα σχολεία σε μεγάλο βαθμό, ειδικά σε διάφορες περιστάσεις, όπως όταν επικρατούν δύσκολα καιρικά φαινόμενα. Όμως, κατά την διάρκεια ενός τέτοιου είδους μαθήματος παρουσιάζονται αρκετές δυσκολίες, που τις περισσότερες φορές δεν ευνοούν τη μαθησιακή διαδικασία.

Αρχικά, κάποιοι μαθητές δεν διαθέτουν τον κατάλληλο εξοπλισμό για να παρακολουθήσουν ένα μάθημα εξ αποστάσεως, όπως κάμερα, μικρόφωνο, ή ακόμη μία οθόνη. Ως αποτέλεσμα, η έλλειψη των στοιχείων αυτών δυσκολεύει ή ακόμη και «απαγορεύει» τη συμμετοχή τους στην ψηφιακή τάξη. Μάλιστα, αυτό το πρόβλημα προκαλείται επίσης λόγω κακής σύνδεσης στο διαδίκτυο, που οδηγεί σε παύσεις την ώρα της παράδοσης.

Επιπλέον, ορισμένα παιδιά δε δίνουν προσοχή στην εκπαιδευτική διαδικασία, καθώς απασχολούνται με άλλα πράγματα εκτός του μαθήματος, γεγονός που τους αποσπά την συγκέντρωση. Κατά συνέπεια, αυτό έχει αρνητική επίδραση στην επίδοση και στην πρόοδό τους.  Εκτός από αυτό, υπάρχουν μαθητές που δυσκολεύονται να ακολουθήσουν κανόνες, και βρίσκουν την ευκαιρία να μην συνδέονται καθόλου στο μάθημα, ιδιαίτερα όταν η οικογένειά τους δεν τους επιβλέπει αρκετά. Για τον λόγο αυτό, είναι απαραίτητη η εποπτεία των μαθητών από τους γονείς τους, κυρίως στις μικρές ηλικίες.

Κάτι που χρειάζεται  ακόμη να αναφερθεί, είναι πως συχνά η ύλη είτε δεν ολοκληρώνεται, είτε τα παιδιά αποκτούν κενά, ακόμα και σε σημαντικά κεφάλαια. Αυτό συμβαίνει διότι η διάρκεια του ηλεκτρονικού μαθήματος είναι μικρότερη από ένα που γίνεται δια ζώσης, και επίσης πολλές φορές είναι πιο εύκολο η διδασκαλία να υπονομευθεί από μαθητές που δεν επιθυμούν να συμμετέχουν

.

Τέλος, η τηλεκπαίδευση δημιουργεί δυσκολίες και στην κοινωνικοποίηση του μαθητή, ο οποίος δεν έχει την δυνατότητα να μιλήσει με τους φίλους του ή να γνωρίσει καινούρια παιδιά στα διαλείμματα στο αληθινό σχολείο. Αυτό μπορεί να έχει αρνητικό αντίκτυπο ακόμη και στην υγεία του.

Συνοψίζοντας, αν και υπάρχουν κάποια πλεονεκτήματα στην τηλεκπαίδευση, προκύπτουν προβλήματα που σχετίζονται τόσο με την φύση της, όσο και με την απειρία των μαθητών και των καθηγητών να ανταποκριθούν σε αυτή.

Τα θετικά της τηλεκπαίδευσης

Γράφουν οι μαθητές του Β1,  Παπαγεωργίου Γεώργιος και Λευτέρης Οικονομάκος

Η τηλεκπαίδευση είναι μια μέθοδος εκπαίδευσης μέσω της χρήσης τεχνολογικών εργαλείων, όπως ηλεκτρονικά μέσα επικοινωνίας, βιντεοκλήσεις, διαδικτυακά μαθήματα, και ηλεκτρονικά βιβλία. Υπάρχουν πολλοί λόγοι για τους οποίους η τηλεκπαίδευση είναι μια καλή επιλογή για την εκπαίδευση και την μάθηση.

Αρχικά, η τηλεκπαίδευση παρέχει επιλογές εκπαίδευσης για άτομα που έχουν δυσκολίες στη φυσική παρουσία στην τάξη, όπως ανθρώπους με αναπηρία, αθλητές, στρατιώτες, και άλλους που βρίσκονται σε κίνδυνο στην παραδοσιακή τάξη. Επιπλέον, η τηλεκπαίδευση παρέχει ευκαιρίες μάθησης για άτομα που ζουν σε απομακρυσμένες περιοχές ή που δεν έχουν πρόσβαση σε παραδοσιακές εκπαιδευτικές εγκαταστάσεις.

Επιπλέον, η τηλεκπαίδευση είναι πιο ευέλικτη σε σχέση με την παραδοσιακή τάξη. Οι μαθητές μπορούν να μάθουν σε οποιαδήποτε ώρα και από οποιοδήποτε μέρος του κόσμου μέσω διαδικτύου, καθώς μπορούν να προσαρμόσουν το πρόγραμμα μαθημάτων τους στις δικές τους ανάγκες και υποχρεώσεις. Επιπλέον,  παρέχει περισσότερες δυνατότητες ατομικής εκπαίδευσης, καθώς οι εκπαιδευόμενοι μπορούν να εργαστούν στον δικό τους ρυθμό και να επαναλαμβάνουν τα μαθήματα όσο συχνά θέλουν.

Ακόμα η εκπαίδευση μέσω τηλεπικοινωνίας προσφέρει περισσότερες ευκαιρίες για διεθνή συνεργασία και πολυπολιτισμικό διάλογο. Οι μαθητές μπορούν να συνεργαστούν με συμμαθητές από διαφορετικές χώρες και να ανταλλάσσουν απόψεις και ιδέες σχετικά με διαφορετικές κουλτούρες και παραδόσεις. Αυτό ενισχύει την πολυπολιτισμική κατανόηση και αυξάνει την κοινωνική συνείδηση.

Τέλος, η τηλεκπαίδευση μειώνει το κόστος για τους μαθητές και τα εκπαιδευτικά ιδρύματα. Οι μαθητές δεν χρειάζεται να πληρώσουν για τις μετακινήσεις και τις συγκεκριμένες δαπάνες που σχετίζονταιι με την παραδοσιακή εκπαίδευση, όπως  βιβλία, σημειώσεις κλπ. Επιπλέον, τα εκπαιδευτικά ιδρύματα μπορούν να μειώσουν τα έξοδά τους για τους εκπαιδευτικούς χώρους, τις υποδομές και το προσωπικό.

Σε συνολικό επίπεδο, η τηλεκπαίδευση είναι μια αποτελεσματική και αποδοτική λύση για την παροχή εκπαίδευσης. Επιτρέπει στους μαθητές να αποκτήσουν πιο εξειδικευμένες γνώσεις και δεξιότητες, επιτρέπει τη συνεργασία και την αλληλεπίδραση με συμμαθητές και εκπαιδευτικούς από διαφορετικές χώρες και προσφέρει περισσότερες ευκαιρίες για την εξέλιξη της τεχνολογίας και την πολυπολιτισμική κατανόηση.

Κατηγορίες: Χωρίς κατηγορία. Προσθήκη στους σελιδοδείκτες.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *