Βιβλιοπαρουσίαση: ”Λεονάρντο ντα Βίντσι”

leonarnto nta bintsi

Γράφει ο μαθητής του Β1, Λεωνίδας Παπαργύρης

 Από τις εκδόσεις Άγκυρα κυκλοφόρησε το βιβλίο με τίτλο «Λεονάρντο ντα Βίντσι» των Karen Ball  και Rosie Dickins σε μετάφραση της Αγγελικής Χαρίσκου.

Πρόκειται για την βιογραφία αυτού του ξεχωριστού ανθρώπου που ξεδιπλώνεται σε έξι κεφάλαια.

Το πρώτο κεφάλαιο αφορά τα πρώτα χρόνια της ζωής του στο χωριό Βίντσι της Ιταλίας, όπου γεννήθηκε το 1452  και μεγάλωσε με τον πατέρα και τον θείο του.

Στο δεύτερο κεφάλαιο συναντάμε τον Λεονάρντο ως έφηβο με μεγάλο ταλέντο στο σχέδιο να μετακομίζει στην Φλωρεντία, όπου υπήρξε μαθητευόμενος του ζωγράφου και γλύπτη Αντρέα ντελ Βερόκιο. Στο εργαστήριο του ντελ Βερόκιο δημιούργησε έργα για πλούσιους κατοίκους και εκκλησίες της Φλωρεντίας. Πριν κλείσει τα 25 του χρόνια, είχε γίνει ένας φτασμένος ζωγράφος που ασχολούνταν με σχέδια προσώπων, τοπίων αλλά και εφευρέσεις μηχανών. Αργότερα άνοιξε δικό του εργαστήριο, αλλά συχνά δεν ολοκλήρωνε τις εργασίες που είχε αναλάβει.

Το τρίτο κεφάλαιο αναφέρεται στην καθιέρωση του ντα Βίντσι ως δημιουργού στο Μιλάνο, όπου μεγαλούργησε στην αυλή του Δούκα. Σχεδίαζε μηχανές, πόλεις και πίνακες τέχνης, όπως ο γνωστός «Μυστικός Δείπνος».

Το τέταρτο κεφάλαιο αφορά στην επιστροφή του  στην Φλωρεντία, όπου και εργάστηκε ως μηχανικός ακόλουθος του στρατού. Πίσω στο εργαστήριό του ανέλαβε την παραγγελία για ένα πορτρέτο. ¨Ήταν η « Μόνα Λίζα» , έργο παγκόσμια γνωστό, το οποίο ο Λεονάρντο το δούλευε για τέσσερα χρόνια και τελικά το κράτησε δικό του.

Ηλικιωμένος πια μετακόμισε στην Ρώμη, όπου την ίδια εποχή ζούσαν και εργάζονταν ο Μιχαήλ Αγγελος και ο Ραφαήλ.

Στο πέμπτο κεφάλαιο σκιαγραφούνται τα τελευταία χρόνια της ζωής της μεγάλης αυτής προσωπικότητας. Τότε εργάστηκε για τον βασιλιά της Γαλλίας Φρανσουά. Πέθανε στην Γαλλία  σε ηλικία 67 ετών. Άφησε πίσω του πλήθος σημειωματάρια με περισσότερα από 4000 σχέδια και 15 πίνακες αριστουργήματα.

Στο τέλος του βιβλίου υπάρχει  χρονολογική σύνοψη των μεγαλύτερων σταθμών της ζωής του ντα Βίντσι.

Κατηγορίες: Χωρίς κατηγορία. Προσθήκη στους σελιδοδείκτες.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *