Ε-Τwinning “Little Painters, Big Ideas” “Πουαντιγισμός – G. Seurat”

Τι είναι άραγε ο Πουντιγισμός;

Κατά την 3η δραστηριότητα του Ευρωπαικού μας προγράμματος E-Twinning,  ασχοληθήκαμε με τον Πουαντιγισμό. Συνεργαστήκαμε με τρία ακόμα νηπιαγωγεία, δυο από την Ελλάδα και ένα από την Τουρκία, και δημιουργήσαμε το δικό μας συνεργατικό έργο τέχνης, βασισμένο στην τεχνική του Πουαντιγισμού.

Αλήθεια όμως, τι είναι Πουαντιγισμός;

Ο Πουαντιγισμός είναι καλλιτεχνικό ρεύμα που ξεκίνησε στη Γαλλία το 19ο αιώνα. Εισηγητής του υπήρξε ο Γάλλος μετα-ιμπρεσσιονιστής ζωγράφοςΖωρζ Σερά (Georges Seurat, 1859-91).

H ονομασία του βγαίνει από τις (πουά) μικρές, γρήγορες πινελιές καθαρού χρώματος σαν κουκκίδες, όπου η μια βρίσκεται δίπλα στην άλλη. Ο πουαντιγισμός στηρίζεται στην ψευδαίσθηση που αποκομίζει ο αμφιβληστροειδής του ματιού μας καθώς δέχεται την επιρροή των διπλανών χρωμάτων.

Αντί τα χρώματα να αναμιγνύονται στην παλέτα του ζωγράφου, τοποθετούνται απευθείας στον καμβά κουκκίδα κουκκίδα.

Αυτό γίνεται, ώστε η ανάμιξη να συμβεί στα μάτια του θεατή, αφού οι κουκκίδες από κάποια απόσταση κι έπειτα συγχωνεύονται δείχνοντας ενωμένες σε ένα σε όλο το έργο.

Σκοπός της τεχνικής ήταν θεωρητικά η διατήρηση της αγνότητας και καθαρότητας των χρωμάτων, τα οποία καθώς αναμειγνύονται χάνουν τη λάμψη και την καθαρότητα τους. Πρακτικά η τεχνική βασίστηκε στο χαρακτηριστικό της ανθρώπινης όρασης να συγχωνεύει τις μικρότερες λεπτομέρειες και να τις εμφανίζει ως σύνολο από κάποια απόσταση και μετά.

Αν κοιτάξετε την εικόνα από πιο μακριά, οι κουκίδες αποκτούν μορφή πολύχρωμων αντικειμένων ή διαστάσεων εικόνων.

Από τη μία πλευρά, η τεχνική αυτή θυμίζει τον τρόπο των παλαιών ψηφιδωτών και από την άλλη πλευρά, μας θυμίζει την αρχή του σύγχρονου τρόπου της διαδικασίας εκτύπωσης.

Στην αρχή η σχεδίαση μιας εικόνας κάνοντας μόνο τελείες φαίνεται να είναι ένα δύσκολο έργο.

Ο πουαντιγισμός είναι μια τεχνοτροπία στη ζωγραφική (επηρεασμένη από τον ιμπρεσιονισμό) και αποτέλεσε ένα μικρής απήχησης εικαστικό κίνημα στα τέλη του 19ου αιώνα.

 

Μας ενθουσίασε τόσο πολύ η συγκεκριμένη τεχνική που δημιουργήσαμε και ατομικά έργα τέχνης και όχι μόνο…

Απολαύστε το παρακάτω βίντεο για να δείτε τις δράσεις μας!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *