ΤΟ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ ΤΗΣ ΞΑΝΘΗΣ
ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ ΞΑΝΘΗΣ ΚΑΙ ΠΕΡΙΘΕΩΡΙΟΥ:
«Οι άνθρωποι είναι όλοι ίσοι, δεν μπορούμε να μιλάμε για τρίτο ή για τέταρτο Κόσμο»
Στο Βόρειο Καμερούν η Μητρόπολη Ξάνθης με πρωτοβουλία του Σεβασμιoτάτου Μητροπολίτου Ξάνθης και Περιθεωρίου κ.κ. Παντελεήμονα δημιουργεί χώρους αγάπης, στήριξης, αλληλεγγύης, γνώσης και βοήθειας των εκεί κατοίκων, που καθημερινά δοκιμάζονται από την φτώχεια, τις ελλείψεις, τις ασθένειες και την ανέχειa . Μετά τους ναούς, το σχολείο, την αίθουσα πολλαπλών χρήσεων και το ιατρείο με την στήριξη του Υπουργείου Εξωτερικών, τον Σεπτέμβριο θα λειτουργήσει και η πρώτη φάρμα αλληλεγγύης. Φάρμα σχολείο στην οποία θα έχουν την δυνατότητα οι κάτοικοι να μυούνται στις τεχνικές της καλλιέργειας, της παραγωγής και της σωστής φροντίδας της γης με σύγχρονα μέσα.
«Διαπίστωσα εκεί ότι οι νέοι της περιοχής θέλουν να βγουν από αυτή τη μιζέρια. Δεν θέλουν βοήθεια οικονομική από τους άλλους, είναι αξιοπρεπείς άνθρωποι και δεν θέλουν να τους θεωρούμε ότι είναι οι καημένοι, οι άνθρωποι που πρέπει κανείς να τους λυπάται, αλλά απαιτούν και νομίζω ότι είναι δικαίωμά τους και υποχρέωση δική μας, να τους διδάξουμε και να τους καθοδηγήσουμε πώς μπορούν να καλλιεργήσουν και να αναπτύξουν τον τόπο τους», δηλώνει ο σεβασμιότατος. Παράλληλα στο ερώτημα αν είναι υπόλογοι οι άνθρωποι του Δυτικού Κόσμου για την συσσωρευμένη δυστυχία στο σημείο αυτός της γης απαντά: «Νομίζω ότι θα δώσουμε Λόγο στο Θεό γι’ αυτό και θα πρέπει να τους βοηθήσουμε εμείς να αναπτυχθούν ώστε αύριο να θεωρούν ότι θα είναι ευγνώμονες προς τους πολιτισμένους ανθρώπους.».
Πώς εξελίσσεται η προσπάθεια στήριξης των κατοίκων στο Βόρειο Καμερούν Σεβασμιότατε που υλοποιεί τα τελευταία χρόνια η Μητρόπολη;
Δεν λύνεται το πρόβλημα του ανθρώπου με το να τον βοηθάς οικονομικά, αλλά να τον βοηθήσεις μόνος του πια να αρχίσει να καλλιεργεί την γη. Αυτό δηλαδή που λέει η παροιμία: «μην του δίνεις του άλλου ψάρι, αλλά μάθε τον να ψαρεύει». Αυτό μας ζήτησαν οι νέοι άνθρωποι στο Βόρειο Καμερούν, στην περιοχή Γκιρί, «βοηθήστε μας να μάθουμε να καλλιεργούμε την γη» μας είπαν. Με πρωτόγονες ξύλινες αξίνες καλλιεργούν την γη και σπέρνουν το μίλι, αυτό που αντικαθιστά το δικό μας σιτάρι και το δικό μας ψωμί. Προς αυτή την κατεύθυνση στρέφουμε όλες τις προσπάθειές μας.
Σκεφτήκαμε με τον Σεβασμιότατο Μητροπολίτη Καμερούν, Γρηγόριο, να προβούμε στην αγορά μιας φάρμα στο πλαίσιο της δράσης της Μη Κυβερνητικής Οργάνωσης (Μ.Κ.Ο.) της Μητροπόλεως. Ήδη, ο Σεβασμιότατος έχει προσδιορίσει μια έκταση, κάναμε την πρόταση αγοράς της στο Υπουργείο Εξωτερικών, ήδη ενεκρίθη. Ένα μέρος των χρημάτων θα εκταμιευτεί μέχρι τον Σεπτέμβριο, για να αγοραστεί η γη και κάποια μηχανήματα. Βασικά ένα τρακτέρ, το οποίο θα έχει όλα τα εξαρτήματα που χρειάζεται για να καλλιεργηθεί ένας χώρος. Θα τους στείλουμε από εδώ τον σπόρο, το σιτάρι. Υλοποιείται πιλοτικά αυτή η δράση.
Το εγχείρημα αγοράς και οργάνωσης φάρμας ολοκληρώνεται;
Αυτού του είδους οι παρεμβάσεις πώς γίνονται αποδεχτές από την κοινωνία του Καμερούν; Γνωρίζετε για παράδειγμα να μου πείτε πώς αντιδρούν οι νέοι άνθρωποι;
Διαπίστωσα εκεί ότι οι νέοι της περιοχής θέλουν να βγουν από αυτή τη μιζέρια. Δεν θέλουν βοήθεια οικονομική από τους άλλους, είναι αξιοπρεπείς άνθρωποι και δεν θέλουν να τους θεωρούμε ότι είναι οι καημένοι, οι άνθρωποι που πρέπει κανείς να τους λυπάται, αλλά απαιτούν και νομίζω ότι είναι δικαίωμά τους και υποχρέωση δική μας, να τους διδάξουμε και να τους καθοδηγήσουμε πώς μπορούν να καλλιεργήσουν και να αναπτύξουν τον τόπο τους γιατί υποδομές υπάρχουν, προϋποθέσεις υπάρχουν, χρειάζεται το τεχνικό μέρος. Προς αυτή την κατεύθυνση αυτή την στιγμή κινείται η Μητρόπολη Ξάνθης και το Γραφείο της Εξωτερικής Ιεραποστολής, χωρίς βέβαια να παραβλέπει σαν τοπική εκκλησία την κύρια αποστολή της που είναι να γνωρίσουν οι άνθρωποι τον Χριστό, δεν μπορεί όμως να μην λάβει υπ’ όψιν της η εκκλησία τις καθημερινές ανάγκες των ανθρώπων, γιατί ο Απόστολος Παύλος λέει: «Αν του ανθρώπου που διδάσκεις και κατηχείς είναι άδειο το στομάχι του, μην χάνεις τα λόγια σου. Δώσε του να φάει, γέμισέ του το στομάχι και μετά δίδαξέ τον».
Μέχρι τώρα ποιες άλλες παρεμβάσεις έγιναν από την Μητρόπολη Ξάνθης στο Βόρειο Καμερούν;
Χτίστηκε ο ναός του Αγίου Παντελεήμονος, τελειώνει ένας δεύτερος ναός. Ολοκληρώθηκε μια αίθουσα πολλαπλών χρήσεων που θα χρησιμοποιηθεί και για την λειτουργία του Σχολείου της περιοχής. Έχει ολοκληρωθεί το ιατρείο και ήδη είμαστε στην αγορά του εξοπλισμού για να λειτουργήσει από τον Οκτώβριο και μάλιστα αναλαμβάνει το γραφείο της Μητροπόλεως τα έξοδα της λειτουργίας. Για μας σε ετήσια βάση είναι ένα μηδαμινό ποσό, 3.000 ευρώ για εκεί, όμως, είναι ένα ποσό πολύ υψηλό, οπότε αναλαμβάνει δια βίου η Μητρόπολη αυτές τις 3000 για να καλύψει τα έξοδα, όπως και την αγορά της φάρμας.
Υπήρξε στήριξη από την ελληνική πολιτεία ή είναι αποτέλεσμα της συγκέντρωσης χρημάτων από τους κατοίκους της Ξάνθης, που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμά σας;
Οι ναοί έχουν χτιστεί από την δραχμή και το ευρώ του ξανθιώτικου λαού και έχουν εξοπλιστεί. Η αίθουσα πολλαπλών χρήσεων, το ιατρείο και η φάρμα καλύπτονται από την ΜΚΟ της Μητροπόλεως, από προγράμματα του ΥΠΕΞ.
Γιατί επιλέχθηκε αυτό το άγνωστο και τόσο μακρινό από την περιοχή μας κομμάτι γης Σεβασμιότατε; Τι ήταν αυτό που σας οδήγησε εκεί;
Ο σημερινός Πατριάρχης, ο Θεόδωρος, ήταν Μητροπολίτης Καμερούν. Σαν Μητροπολίτης Καμερούν ερχόταν πολύ συχνά στην Ξάνθη, επειδή η μητέρα του κατάγεται από την Ξάνθη και μάλιστα από ένα ορεινό χωριό, τον Δαφνώνα. Έτσι λοιπόν συνδεθήκαμε με τον Μητροπολίτη Καμερούν και από τότε άρχισε μια προσπάθεια την οποία βέβαια συνεχίζουμε μέχρι σήμερα.
Λόγος του Κυρίου βρίσκει απήχηση στις ψυχές αυτών των ανθρώπων; Νιώθετε να τους αγγίζει;
Νομίζω ότι μοιάζουν με την διψασμένη γη που διψάει σταγόνες νερού του Λόγου του θεού. Οι άνθρωποι είναι τόσο εκδηλωτικοί και εκφράζουν με πολλούς και πρωτόγνωρους για μας τρόπους τον ενθουσιασμό και την αγάπη τους για το ότι τους σκεφτόμαστε, για το ότι κάναμε ένα ταξίδι πολλών ωρών από την Ελλάδα, την Ευρώπη για να πάμε στην Αφρική. Αυτό μας είπαν ότι δηλαδή: «Ιδιαίτερα μας τιμά και ιδιαίτερα μας συγκινεί, γιατί μας σκέφτεστε ότι υπάρχουμε κι εμείς εδώ.»
Και η Δύση, ο πολιτισμός μας, είναι υπόλογοι έναντι αυτών των ανθρώπων Σεβασμιότατε;
Νομίζω ότι θα δώσουμε Λόγο στο Θεό γι’ αυτό και θα πρέπει να τους βοηθήσουμε εμείς να αναπτυχθούν ώστε αύριο να θεωρούν ότι θα είναι ευγνώμονες προς τους πολιτισμένους ανθρώπους. Νομίζω ότι είναι καθήκον μας, οι άνθρωποι είναι όλοι ίσοι, δεν μπορούμε να μιλάμε για τρίτο Κόσμο ή για τέταρτο Κόσμο, εμείς, οι οποίοι θεωρούμε τον εαυτό μας ότι είμαστε πολιτισμένοι άνθρωποι.
Μαρία Νικολάου
paratiritis