Οδηγίες για τις εγγραφές υποψηφίων καταρτιζομένων επιτυχόντων Α φάσης με απολυτήριο Λυκείου

Ανακοινώθηκαν τα αποτελέσματα επιτυχόντων Α φάσης με απολυτήριο Λυκείου στα Δ.ΙΕΚ στη ιστοσελίδα του Υ.ΠΑΙ.Θ.Α.:  https://diek.it.minedu.gov.gr/  .

Οι εγγραφές των επιτυχόντων μπορούν να γίνουν

  • είτε ηλεκτρονικά μέσω της πλατφόρμας μέχρι την Δευτέρα 25-09-2023 στις 15:00
  • είτε διά ζώσης ή αποστολή δικαιολογητικών με email ( grammateia@iek-xanth.xan.sch.gr  ) στο Δ.Ι.Ε.Κ. Ξάνθης μέχρι την Δευτέρα 25-09-2023 στις 20:00

Διαβάστε τις οδηγίες και τα απαραίτητα δικαιολογητικά για την εγγραφή των επιτυχόντων.

Τα Δικαιολογητικά σε ευκρινή αποτύπωση είναι:
1.        Συμπληρωμένη την παρακάτω Αίτηση εγγραφής που θα βρείτε στο σύνδεσμο (πατάτε ΑΡΧΕΙΟ -> ΛΗΨΗ -> Word): https://docs.google.com/document/d/17EwhO2i2pgrTx5RWbyM5obaI5gdfFfO_e7KEY6QC_ko/edit
2.        Φωτοαντίγραφο του Δελτίου Αστυνομικής Ταυτότητας ή Διαβατηρίου
3.        Φωτοαντίγραφο του Τίτλου Σπουδών (Απολυτήριο Λυκείου)
4.        Βεβαίωση Απογραφής – e-ΕΦΚΑ (που περιέχει ΑΜΑ ΙΚΑ, ΑΜΚΑ και ΑΦΜ) ή οπωσδήποτε ΑΜΚΑ και ΑΦΜ
5.        Τα δικαιολογητικά κοινωνικών κριτηρίων (αν έχετε δηλώσει)

Οι υποψήφιοι που έχουν εγγραφεί με το παράλληλο μηχανογραφικό και επιθυμούν να εγγραφούν στο νέο ΔΙΕΚ επιτυχίας τους, θα πρέπει να φροντίσουν εμπρόθεσμα να κάνουν πρώτα διαγραφή της προηγούμενης εγγραφής τους καταθέτοντας σχετική Υπεύθυνη Δήλωση (μέσω gov.gr). Επιτυχόντες σε Δ.Ι.Ε.Κ. που δεν θα κάνουν εγγραφή εντός προθεσμίας, χάνουν το δικαίωμα εγγραφής τους!

Οι επιτυχόντες Α΄φάσης που δεν έχουν επιτύχει στην ειδικότητα της 1ης προτίμησής τους, έχουν δικαίωμα κατά την εγγραφή τους να αιτηθούν ΒΕΛΤΙΩΣΗ, ώστε να διεκδικήσουν την εισαγωγή τους σε τμήμα υψηλότερης προτίμησης κατά την επιλογή επιλαχόντων βάσει μορίων (Β’ Φάση)

Μετά την ολοκλήρωση των εγγραφών των επιτυχόντων Α’ φάσης, θα ακολουθήσει η διαδικασία επιλογής και εγγραφής για τους επιλαχόντες υποψήφιους καταρτιζόμενους (Β’ φάση)

ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΚΡΙΤΗΡΙΑ

Α. Πολυτεκνία

Δικαιολογητικά: πιστοποιητικό οικογενειακής κατάστασης ή πιστοποιητικό πολυτεκνίας σε ισχύ ή δικαστική απόφαση ή άλλο έγγραφο που να πιστοποιεί τη γονική μέριμνα.

Β. Τριτεκνία

Δικαιολογητικά: πιστοποιητικό οικογενειακής κατάστασης του δήμου ή της κοινότητας ή βεβαίωση οικογενειακής κατάστασης που χορηγείται από τα ΚΕΠ μέσω του Ολοκληρωμένου Πληροφοριακού Συστήματος Εθνικού Δημοτολογίου (ΟΠΣΕΔ) (κ.υ.α.) που περιέχει όλα τα γεγονότα των οποίων η συνδρομή αποτελεί προϋπόθεση για την κατά νόμο κτήση της ιδιότητας του τρίτεκνου γονέα ή τέκνου τρίτεκνης οικογένειας ή αντίστοιχο πιστοποιητικό αρμόδιας αλλοδαπής αρχής.

Πώς ορίζεται η τριτεκνία;

Την ιδιότητα τρίτεκνου αποκτούν (άρθρο 3 ν. 3454/2006):

α) Γονέας ή γονείς που έχουν τη γονική μέριμνα και επιμέλεια τριών παιδιών από τον ίδιο ή διαφορετικούς γάμους ή νομίμως αναγνωρισθέντων ή υιοθετημένων ή εκτός γάμου γεννηθέντων τα οποία είναι άγαμα και δεν έχουν συμπληρώσει το εικοστό τρίτο (23ο) έτος της ηλικίας τους ή φοιτούν σε αναγνωρισμένες τριτοβάθμιες σχολές πανεπιστημιακής και τεχνολογικής εκπαίδευσης και αναγνωρισμένα εκπαιδευτικά ιδρύματα της ημεδαπής ή αλλοδαπής ή εκπληρώνουν τις στρατιωτικές τους υποχρεώσεις και δεν έχουν συμπληρώσει το εικοστό πέμπτο (25ο) έτος της ηλικίας τους και

β) Τα τέκνα των παραπάνω περιπτώσεων

Στα τρία παιδιά περιλαμβάνονται και τα τέκνα με οποιαδήποτε αναπηρία σε ποσοστό εξήντα επτά (67%) και άνω ισοβίως, ανεξαρτήτως ηλικίας και οικογενειακής κατάστασης.

Τρόπος απόδειξης της ιδιότητας του τρίτεκνου ή τέκνου τρίτεκνης οικογένειας

  • Πιστοποιητικό οικογενειακής κατάστασης του δήμου ή της κοινότητας ή
  • βεβαίωση οικογενειακής κατάστασης που χορηγείται από τα ΚΕΠ μέσω του Ολοκληρωμένου Πληροφοριακού Συστήματος Εθνικού Δημοτολογίου (ΟΠΣΕΔ) (κ.υ.α.) που περιέχει όλα τα γεγονότα των οποίων η συνδρομή αποτελεί προϋπόθεση για την κατά νόμο κτήση της ιδιότητας του τρίτεκνου γονέα ή τέκνου τρίτεκνης οικογένειας ή
  • αντίστοιχο πιστοποιητικό αρμόδιας αλλοδαπής αρχής.

Γ. Μονογονεϊκή οικογένεια

Δικαιολογητικά: δικαστική απόφαση ή άλλο έγγραφο που να πιστοποιεί τη γονική μέριμνα, πιστοποιητικό οικογενειακής κατάστασης του δήμου ή της κοινότητας.

Πώς ορίζεται η μονογονεϊκή οικογένεια;

Προϋποθέσεις:

α) Γονέας μονογονεϊκής οικογένειας νοείται ο γονέας εκείνος ο οποίος, κατά την ημερομηνία υποβολής της αίτησης πρόσληψης, ασκεί εν τοις πράγμασι και κατ’ αποκλειστικότητα ή μετά από σχετική ανάθεση τη γονική μέριμνα ενός ή περισσότερων ανήλικων τέκνων. Το δικαίωμα αυτό ασκείται από τον γονέα και μετά την ενηλικίωση των τέκνων και μέχρι τη συμπλήρωση του 25ου έτους της ηλικίας τους.

β) Τέκνα μονογονεϊκής οικογένειας είναι εκείνα τα οποία μέχρι την ενηλικίωσή τους είχαν τον ένα μόνο γονέα τους. Στην περίπτωση αυτή υπάγονται και τα τέκνα τα οποία στερήθηκαν και τους δύο γονείς πριν την ενηλικίωσή τους. Το δικαίωμα αυτό ασκείται από το τέκνο μέχρι και τη συμπλήρωση του 30ού έτους της ηλικίας του. Σημείωση: . Η «γονική μέριμνα» ΔΕΝ ταυτίζεται με την «επιμέλεια» τέκνου, δεδομένου ότι σύμφωνα με το Π.Δ.456/1984 (Αστικός Κώδικας) η γονική μέριμνα, ως υπερκείμενη έννοια, περιλαμβάνει και την επιμέλεια του τέκνου και τη διοίκηση της περιουσίας του και την εκπροσώπησή του σε κάθε υπόθεση ή δικαιοπραξία ή δίκη που αφορούν το πρόσωπο ή την περιουσία του. ΣΥΧΝΕΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ 7 Σύμφωνα με το άρθρο 7 του Κ.Φ.Ε., προστάτης μονογονεϊκής οικογένειας θεωρείται αυτός που ασκεί εν τοις πράγμασι και κατ’ αποκλειστικότητα τη γονική μέριμνα ενός ή περισσότερων ανήλικων τέκνων, αποκλειστικά στις ακόλουθες περιπτώσεις: χηρεία, ελεύθερη συμβίωση χωρίς σύμφωνο συμβίωσης, τέκνο γεννημένο εκτός γάμου, υιοθεσία τέκνου από ένα μόνο γονέα.

Δικαιολογητικά: δικαστική απόφαση ή άλλο έγγραφο που να πιστοποιεί τη γονική μέριμνα, πιστοποιητικό οικογενειακής κατάστασης του δήμου ή της κοινότητας

Δ. Ειδική περίπτωση (Ελληνοκύπριοι από τα κατεχόμενα της Κύπρου ή μέλη της ελληνικής μειονότητας της Αλβανίας).

Δικαιολογητικά: Αποδεικνύεται με Ειδικό Δελτίο Ταυτότητας Ομογενούς (ΕΔΤΟ). Διαβάστε περισσότερα σε σχέση με την έκδοση του συγκεκριμένου ΕΔΤΟ εδώ: https://portal.astynomia.gr/webcenter/portal/eTap/expatriate-al-id-card-grant-application

Σχετικά με τη δήλωση της ειδικής περίπτωσης, επισημαίνουμε ότι υποψήφιοι που τη δηλώνουν, συμμετέχουν σε ξεχωριστή διαδικασία επιλογής από τους υπόλοιπους υποψηφίους. Επομένως, επιτυχόντες για τους οποίους θα διαπιστωθεί κατά το διοικητικό έλεγχο στις εγγραφές ότι έχουν δηλώσει ψευδώς ότι ανήκουν στην ειδική περίπτωση, χάνουν το δικαίωμα για εγγραφή.