Ιωάννινα, στις ελληνικές Άλπεις της Ηπείρου

giannena

Μαριάνθη

Βασιλακάκη Μαριάνθη

Ποιος θα μπορούσε να φανταστεί, ότι σε μια μικρή πόλη όπως τα Γιάννενα μπορεί να δει κανείς τόσα πολλά καινούργια πράγματα; Η εκδρομή που διοργάνωσε το σχολείο μας σ’ αυτή τη μαγευτική πόλη από τις 19 έως τις 22 Ιανουαρίου, μας έδωσε την ευκαιρία να γνωρίσουμε καλύτερα την ιστορία μας και να δούμε νέες εντυπωσιακές εικόνες.

   Η πρώτη μας στάση ήταν στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Μηλιάς Γρεβενών. Σ’ αυτό το μικρό χωριό, βρίσκονται σπάνια απολιθώματα γιγαντιαίων θηλαστικών, τα οποία φέρνουν στο φως την προϊστορία της περιοχής. Ένα από τα πιο εντυπωσιακά ευρήματα είναι ο μοναδικός Μαστόδοντας του «γίγαντα του Μπόρσον» με τους 4 μεγαλύτερους χαυλιόδοντες στον κόσμο μήκους 5,02 μέτρων.

      Η περιήγησή μας συνεχίστηκε στον αρχαιολογικό χώρο της Δωδώνης. Το αρχαίο θέατρο, όπως πληροφορηθήκαμε, είναι ένα από τα μεγαλύτερα και καλύτερα σωζόμενα αρχαία Ελληνικά θέατρα και όπως διαπιστώσαμε και οι ίδιοι ένα από τα πιο επιβλητικά.

    Την άφιξή μας στα Γιάννενα,  περίμεναν πολλές νέες εμπειρίες. Όσοι ενδιαφέρονται για τις σπουδές στον τομέα της υγείας, είχαν την ευκαιρία να έρθουν ένα βήμα πιο κοντά στα ενδιαφέροντά τους, καθώς  κατάφεραν να περάσουν λίγο χρόνο στο Πανεπιστήμιο των Ιωαννίνων και πιο συγκεκριμένα, στο Τμήμα Βιολογικών Εφαρμογών και Τεχνολογιών. Εκεί γνώρισαν και μίλησαν με καθηγητές του Πανεπιστημίου και ήρθαν σε επαφή με κάποια από τα εργαστήρια του τμήματος.

    Καθώς περπατούσαμε στο περίφημο κάστρο της πόλης, (τη δεύτερη σημαντική πόλη του Δεσποτάτου της Ηπείρου) φτάσαμε στο Μουσείο Αργυροτεχνίας, που βρίσκεται εκεί. Το μουσείο παρουσιάζει την τεχνολογία της αργυροχοΐας  κατά την προβιομηχανική περίοδο και ταυτόχρονα  εστιάζει  στην ιστορία της αργυροχοΐας στην περιοχή της Ηπείρου. Όλοι μείναμε εντυπωσιασμένοι  από τα γιαννιώτικα κομψοτεχνήματα με τις περίτεχνες λεπτομέρειες, όπως κοσμήματα, όπλα και πολεμική εξάρτηση, ασημικά του σπιτιού και προσωπικά είδη.  

  Βγαίνοντας από το κάστρο, μας περίμεναν καραβάκια για να μας μεταφέρουν στο νησάκι των Ιωαννίνων. Στον γραφικό αυτόν οικισμό βρίσκεται και το μουσείο του Αλή Πασά το οποίο επισκεφτήκαμε, μαθαίνοντας έτσι και την ιστορία του.

     Την τρίτη μέρα της διαμονής μας επισκεφθήκαμε το Μουσείο ελληνοϊταλικού πολέμου, το οποίο βρίσκεται στο Καλπάκι, τον τόπο όπου έγινε πράξη το ηρωικό ΟΧΙ. Τα ποικίλα εκθέματα -πυροβόλα, στολές, φωτογραφίες και άλλα αντικείμενα της εποχής-, σίγουρα μας συγκίνησαν. 

 Φυσικά, μία επίσκεψη στη Κόνιτσα ήταν απαραίτητη για να θαυμάσουμε την απίστευτη θέα, πριν συνεχίσουμε την περιήγησή μας.

    Η τελευταία στάση της μέρας ήταν στο Σπήλαιο Περάματος. Η διαδρομή 45 λεπτών μέσα στο σπήλαιο ήταν αρκετή, για να μας αφήσει άναυδους! Με τη βοήθεια της ξεναγού, παρατηρήσαμε όλα τα διαφορετικά είδη σταλακτιτών και σταλαγμιτών και θαυμάσαμε τη φυσική ομορφιά.

       Και για το τέλος, είδαμε από κοντά τα κέρινα ομοιώματα στο Μουσείο Ελληνικής Ιστορίας Παύλου Βρέλλη. Οι επισκέπτες αισθάνονται σαν να ταξιδεύουν σε βουνά, σπηλιές, εκκλησίες και μονοπάτια και έτσι, έχουν την ευκαιρία να ζήσουν μια μοναδική εμπειρία. 

Η εκδρομή αυτή θα μείνει αξέχαστη σε όλους μας και γι΄αυτό ευχαριστούμε τους καθηγητές μας και τη διεύθυνση του σχολείου, που μας έδωσαν αυτή την ευκαιρία!