Κουτούδης Μιλτιάδης
Τι θα συμβεί, αν κάτι πάει λάθος στην τροποποίηση του γενετικού υλικού και έρθουμε αντιμέτωποι με καινούργιους, άγνωστους ως τώρα οργανισμούς;
Γενετική μηχανική. Δύο λέξεις που, αν τις άκουγα πριν το Λύκειο, θα πίστευα πως μιλούσαμε για σενάριο επιστημονικής φαντασίας. Πλέον, όμως, ξέρω περί τίνος πρόκειται. Αφορμή για να ξεκινήσω την έρευνά μου στάθηκε ένα βίντεο που παρακολουθήσαμε στο μάθημα της Βιολογίας σχετικά με την ελονοσία. Μα πώς συνδέεται μια από τις πιο θανατηφόρες ασθένειες με τη γενετική μηχανική; Είναι απλό. Γνωρίζουμε ότι η ελονοσία μεταδίδεται από τα κουνούπια. Ε, λοιπόν, θα είχαμε τη δυνατότητα να περιορίσουμε σημαντικά, ή ακόμα και να εξαλείψουμε (!) την ελονοσία, αν παρεμβαίναμε στη βιολογική υπόσταση των κουνουπιών. Mε αυτό ακριβώς ασχολείται η γενετική μηχανική.
Ακούγεται τόσο ουτοπικό. Γιατί, όμως, τότε δεν το έχουμε κάνει ήδη, και ασθένειες όπως η ελονοσία συνεχίζουν να αφαιρούν ζωές; Διότι, όπως σε όλες τις εφαρμογές μιας νέας τεχνολογίας σε τέτοιο βαθμό, έτσι και εδώ εγκυμονούν κίνδυνοι και ανησυχίες. Και, στη συγκεκριμένη περίπτωση, υπάρχει μηδαμινό περιθώριο λάθους. Ας αναρωτηθούμε. Τι θα συμβεί, αν κάτι πάει λάθος στην τροποποίηση του γενετικού υλικού και έρθουμε αντιμέτωποι με καινούργιους, άγνωστους ως τώρα οργανισμούς; Ποια τα αποτελέσματα, αν η γενετική μηχανική βρεθεί στα χέρια λάθους ατόμου; Είναι ηθικά σωστό να τροποποιήσουμε τη φύση των οργανισμών;
Από την άλλη μεριά, βέβαια, η γενετική μηχανική μας υπόσχεται εξάλειψη ασθενειών, αύξηση του προσδόκιμου ζωής, ταχύτερη ανάπτυξη φυτών και ζώων, και άλλα αναμφισβήτητα οφέλη.
Αν χρειαζόταν να συνοψίσουμε το ζήτημα με μία ερώτηση, αυτή θα ήταν: «Είναι τα πιθανά οφέλη της γενετικής μηχανικής σημαντικότερα από τους κινδύνους που εγκυμονεί;» Είναι σίγουρα μία ερώτηση που θα χρειαστεί να απαντήσουμε μέσα στα επόμενα χρόνια.