Επιστημονικό Συνέδριο του 4ου ΠΕΚΕΣ Αττικής 20-22 Νοεμβρίου 2020 «Όψεις του σύγχρονου σχολείου: Διαχείριση της σχολικής τάξης» Σκέψεις ολοκληρώνοντας…

xaraktiristiko

Ολοκληρώνοντας ένα τόσο σύνθετο εγχείρημα, με πάρα πολλές παραμέτρους και στάδια, πολλές είναι οι σκέψεις.
Ο κόπος τεράστιος, το άγχος μεγάλο, καθώς ο τρόπος υλοποίησής του ήταν μια πρωτόγνωρη εμπειρία για όλους, διοργανωτές και συμμετέχοντες, με τη διαμεσολάβηση μιας σύνθετης τεχνολογίας που δυσκόλεψε αλλά και επέτρεψε.
Η διαδικτυακή διοργάνωση έδωσε τη δυνατότητα συμμετοχής σε συναδέλφους που το επιθυμούσαν πολύ αλλά θα αδυνατούσαν αν χρειαζόταν να μετακινηθούν.

Από τη στιγμή που ξεκίνησε ξεχάστηκαν όλα!
Συνάδελφοι από όλη την Ελλάδα, τα απομονωμένα νησιά και χωριά αλλά και το εξωτερικό (Γερμανία) πλημμύρισαν τις αίθουσες με μια αύρα αισιοδοξίας, χαμόγελο και δίψα να ακούσουν, να επικοινωνήσουν, να εκφράσουν τις απόψεις τους και να διατυπώσουν τα ερωτήματα και τις ανησυχίες τους.

Το συνέδριο, στις συνθήκες που πραγματοποιήθηκε έδωσε την αίσθηση της συντροφιάς και έσπασε την απομόνωση.

Ενεργοί εκπαιδευτικοί αλλά και ψυχολόγοι, κοινωνικοί λειτουργοί, ειδικοί παιδαγωγοί, πανεπιστημιακοί… ήρθαν να μοιραστούν μαζί μας τον κόπο και την αγωνία τους για ένα καλύτερο σχολείο για όλους, χωρίς διαχωρισμούς, στεγανά και αποκλεισμούς, ένα δημοκρατικότερο σχολείο.
Εμπεριστατωμένες έρευνες, πρωτότυπες δράσεις, θεωρητικοί προβληματισμοί φώτισαν πολλές διαφορετικές πτυχές του σύγχρονου σχολείου και της σχολικής τάξης.

Άξιζε! Άνοιξε ορίζοντες.
Μια συναρπαστική εμπειρία με πλούσιο περιεχόμενο που θα μας συνοδεύει.

Συγκέντρωσε τον κόσμο που αγωνιά για την ποιότητα και αποτελεσματικότητα του σχολείου και το μέλλον των παιδιών μας, που βάζει απ’ την ψυχή του το κάτι παραπάνω, εργάζεται με μεράκι, παρά τις αντιξοότητες και την έλλειψη στήριξης, που είναι πολύς (!) κι αυτό είναι ελπιδοφόρο.

Συγχαρητήρια στο ΠΕΚΕΣ μας που έδωσε το χώρο και το χρόνο για να συναντηθούν!
Συγχαρητήρια στο ΠΕΚΕΣ μας που λειτουργεί ως ομπρέλα για όλους μας, για συνεργασίες, αλληλεπίδραση αλλά και αυτονομία που απελευθερώνει δυνάμεις, προωθεί σε όλες τις περιπτώσεις τη διάχυση της γνώσης και στέκεται κοντά στον εκπαιδευτικό. Τολμώ να πω πως χαίρει εκτίμησης λόγω του τρόπου λειτουργίας και του παραγόμενου έργου του, γεγονός που οδήγησε τους εκπαιδευτικούς κοντά μας.

Οι άνθρωποι ήθελαν να επικοινωνήσουν, να μοιραστούν, να παρέμβουν και το έκαναν με ουσιαστικό σύγχρονο τρόπο –ακόμα κι από το περιοριστικό εργαλείο του chat. Ανατρέχοντας στα αρχεία των τριών συνεδριών όπου ήμουν στο panel, γίνεται φανερό ότι πρόκειται για συναδέλφους που επιζητούν προχώρημα σε ζητήματα που τους έχουν ήδη απασχολήσει σοβαρά, και τα επεξεργάζονται και κατά τη διάρκεια της παρακολούθησης.

Διατυπώνουν πλήθος από σχόλια ενθαρρυντικά, επαινετικά, για την προσπάθεια που καταβάλαμε να διοργανώσουμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο το συνέδριο και να κάνουμε τους συμμετέχοντες να αισθανθούν άνετα.

Συγχαρητήρια για την οργάνωση. Χαιρόμαστε να παρακολουθούμε και να συμμετέχουμε σε τέτοιες ενέργειες που προάγουν το επίπεδο μόρφωσής μας.
Το συνέδριο είναι εξαιρετικό! Οι παρουσιάσεις όλων των εισηγητών είναι εξαιρετικές!!!
Το Συνέδριό σας είναι εξαιρετικό και από επιστημονικής και από οργανωτικής πλευράς. Εύγε σε όλους και όλες!
Ευχαριστούμε όλους τους εισηγητές που μοιράζονται τον κόπο και την αγωνία τους για ένα καλύτερο σχολείο, με όλους μας! Ευχαριστούμε επίσης το προεδρείο μας που συντελεί στην όμορφη ατμόσφαιρα που βιώνουμε αυτό το μοναχικό σαββατιάτικο βράδυ!
Νομίζω ότι διενεργείται ένα συνέδριο πολύ κοντά στη σχολική καθημερινότητα.

Αλλά και αγωνία για την αποτελεσματικότητα:

Συγχαρητήρια, πολύ ενδιαφέρουσα εισήγηση. Πρέπει με κάποιον τρόπο όλες οι ωραίες εισηγήσεις που ακούγονται χτες και σήμερα, πρέπει με κάποιον τρόπο να φτάσουν προς τα επάνω.
Να φτάσουν σε όσους χαράζουν την εκπαιδευτική πολιτική όλα τα ωραία που ακούγονται στο  συνέδριο.
Παρακολουθούν αυτοί που είναι υπεύθυνοι για το σχεδιασμό των προγραμμάτων; Βλέπουν την αγωνία όλων για καλές αλλαγές;

Τι κρίμα ο θησαυρός των συσσωρευμένων γνώσεων, των εμπειριών, των ερευνών και των προτάσεων των εκπαιδευτικών μας να μη μεταγγίζεται δημιουργικά προς όφελος των σχολείων και των μαθητών μας… να μην καθορίζει τις επιλογές όσων χαράζουν την εκπαιδευτική πολιτική… Τι κρίμα!

Οι Συνεδρίες και συνεργασίες μου με ΣΕΕ, εισηγητές και Επιτροπή Τεχνικής Υποστήριξης του συνεδρίου

Προσωπικά συμμετείχα στο προεδρείο δύο συνεδριών και ως εισηγήτρια σε μία τρίτη. Τα θέματα και οι εργασίες που παρουσιάστηκαν είχαν μεγάλο ενδιαφέρον, η συζήτηση ήταν ζωηρή με μόνο μειονέκτημα την πίεση χρόνου. Ανταλλάχτηκαν email για περαιτέρω επικοινωνία.

Η προετοιμασία των συνεδριών, εν μέσω σεμιναρίων, αντιξοοτήτων, τεχνικών προβλημάτων και προβληματισμών αναφορικά με την καλύτερη διοργάνωση, έδωσε τη δυνατότητα στενής συνεργασίας και αλληλοϋποστήριξης με τις συναδέλφους Μίνα Κοντογεωργίου, Μαρία Ανδριτσοπούλου, Γιούλη Χρονοπούλου και Βασιλική Σοφρά. Οι συχνά αγχωμένες μας συζητήσεις είχαν θετικό αποτέλεσμα τόσο στην ίδια τη διοργάνωση, όσο και στη σχέση μας. Ήρθαμε πιο κοντά!

Συχνά χρειάστηκε να συνεργαστώ στενότερα και με το Δημήτρη -την καρδιά του συνεδρίου- και αυτό ήταν πολύ όμορφο.

Η συνεργασία με τους εισηγητές της συνεδρίας που προέδρευα «Συνεργασία μεταξύ των παραγόντων της σχολικής κοινότητας», το μοίρασμα της ανασφάλειας, οι πρόβες, οι οδηγίες και η προσπάθεια εξασφάλισης των ευνοϊκότερων συνθηκών, ήταν και αυτή κάτι πολύτιμο. Η συνάντηση που είχαμε οδήγησε σε επιθυμία επανάληψης.

Η επιτυχία είναι δεδομένη όταν διαφαίνεται το χαμόγελο στα πρόσωπα των ανθρώπων που προσπαθούν γι’ αυτή! κάτι το οποίο έζησα στην ομάδα σας… Ήμουν τυχερή που σας συνάντησα, έστω και κάτω από αυτές τις διαδικτυακές συνθήκες. Ευελπιστώ σε μία επόμενη δια ζώσης.

Οι άνθρωποι επιζητούν το χαμόγελο, τη ζεστασιά και την αίσθηση της ομάδας. Και το βρήκαν κοντά μας.

Η ανασφάλεια που αισθανόμασταν για τα πιθανά τεχνικά προβλήματα και τους αναγκαίους χειρισμούς κατά την διαδικτυακή υλοποίηση του συνεδρίου, καλύφθηκε από την πρόθυμη συνεισφορά μελών της Ομάδας Τεχνικής Υποστήριξης του ΠΕΚΕΣ μας. Ευτυχώς ελάχιστα ήταν τα προβλήματα -ο φόβος μας πολύ μεγαλύτερος- αλλά η παρουσία τους καθοριστική!

Η διακριτική παρουσία του Οργανωτικού Συντονιστή μας, η αίσθηση διαρκούς υποστήριξης και ο καλός του λόγος ζέστανε την καρδιά μας.

Η πίστη του Δημήτρη σε ένα εγχείρημα υψηλού ρίσκου, μάς έφτασε εδώ.

Και όπως έγραψε η φίλη Βασιλική:

Μπράβο σε όλους μας για το αποτέλεσμα που ξεπέρασε τις προσδοκίες μας! Ναι είμαστε δυνατή ομάδα!!!

Γιούλη Παπαλεωνίδα
25 Νοεμβρίου 2020

Κατηγορίες: Ανακοινώσεις, Επιμορφωτικές δράσεις. Προσθήκη στους σελιδοδείκτες.