Βασιλόπιτα

Vasilopita

H βασιλόπιτα είναι το γλύκισμα – σύμβολο της Πρωτοχρονιάς και συνδέεται με την εορτή του Αγίου Βασιλίου από τον οποίο πήρε το όνομά της.Τη βρίσκουμε με πολλές μορφές και διάφορους τρόπους παρασκευής, σ’ όλα τα ελληνικά σπίτια, αστικά και αγροτικά. Ζυμώνεται κυρίως με αλεύρι, αυγά, ζάχαρη και γάλα, και συνηθέστατα πάνω στην επιφάνειά της γράφεται ο αριθμός του νέου έτους με αποφλοιωμένα αμύγδαλα. Μέσα στο ζυμάρι τοποθετείται ένα νόμισμα, που όποιος το βρει κατά το μοίρασμα της βασιλόπιτας θα είναι ο τυχερός της χρονιάς. Σε κάποιες αγροτικές περιοχές αντί για νόμισμα τοποθετούσαν παλαιότερα ένα κομματάκι άχυρο, κλήμα ή κλώνο ελιάς, ανάλογα με την παραγωγή της περιοχής, και όποιος το έβρισκε θα είχε καλή σοδειά κατά τη διάρκεια του χρόνου. Η βασιλόπιτα κόβεται και μοιράζεται με εθιμικό τελετουργικό τη νύχτα της παραμονής του νέου χρόνου ή ανήμερα την Πρωτοχρονιά. Το γενικό πρόσταγμα έχει ο νοικοκύρης του σπιτιού, που αφού τη σταυρώσει, κόβει και μοιράζει τα κομμάτια της πίτας στα μέλη της οικογένειάς του και τους τυχόν φιλοξενούμενους, ενώ ιδιαίτερα κομμάτια ξεχωρίζονται για τον Χριστό, την Παναγία, τον Άγιο Βασίλειο, το σπίτι και τους ξενιτεμένους της οικογένειας.

 

Μελομακάρονα

melomakarona piato karida xristougenna

Η λέξη “μελομακάρονο” προέρχεται από την αρχαία Ελλάδα και συγκεκριμένα από τη μεσαιωνική ελληνική λέξη “μακαρία” ή αλλιώς ψυχόπιτα που ήταν ένα κομμάτι άρτου στο σχήμα του σημερινού μελομακάρονου  το οποίο και προσέφεραν μετά την κηδεία για να μακαρίσουν το νεκρό.

Από τη μακαρία έχουν τις ρίζες τους και οι λέξεις μακάρι, μακαριστός, λέξεις με ευχάριστο και ελπιδοφόρο μήνυμα και αργότερα η μακαρονάδα!! Στα επόμενα χρόνια που η “μακαρία” βουτήχθηκε στο μέλι ονομάστηκε μελομακάρονο και καθιερώθηκε ως γλύκισμα των Χριστουγέννων καθώς το μέλι θεωρείται από τα πολύ παλιά χρόνια ως σύμβολο ευζωίας και δημιουργίας, κάτι που προσδοκούμε πάντα για το νέο έτος! Όποια όμως και να είναι η ιστορία αυτού του γλυκίσματος ένα πράγμα παραμένει αναλλοίωτο στο χρόνο…

Ο τραγανός του χαρακτήρας, τα μυρωδάτα μπαχαρικά, το μέλι και το άφθονο καρύδι στο πασπάλισμα. Από αγνά υλικά είναι ικανά να απογειώνουν τη γεύση και να κερδίζουν κάθε χρόνο τις εντυπώσεις στα γιορτινά μας τραπέζια!

Κουραμπιέδες

Ο κουραμπιές είναι γλύκισμα που υπάγεται στην κατηγορία του μπισκότου και παρασκευάζεται από αλεύρι, βούτυρο, αμύγδαλα κατά περίπτωση και είναι πασπαλισμένο με άχνη ζάχαρη. Εκτός από τα Χριστούγεννα σε πολλές περιοχές της χώρας προσφέρεται στους προσκεκλημένους αμέσως μετά τη βάπτιση ενός παιδιού. Ο κουραμπιές έλκει την καταγωγή του από την Περσία, όπου πρωτοεμφανίστηκε τον 7ο αιώνα, όταν η ζάχαρη διαδόθηκε στην περιοχή. Την πατρότητα του κουραμπιέ διεκδικεί και ο Λίβανος. Το γλύκισμα είναι διαδεδομένο στην Ελλάδα, την Τουρκία και τις Βαλκανικές χώρες.

Τα Κάλαντα

Τα κάλαντα είναι το μοναδικό έθιμο που διατηρείται ακόμη ακέραιο σε ολόκληρη τη χώρα, ηπειρωτική και νησιωτική, με αμέτρητες παραλλαγές  (έχουν καταμετρηθεί γύρω στις 30) και προσαρμογή στον τοπικό χαρακτήρα κάθε περιοχής (εθνικά ή αστικά, τοπικά ή παραδοσιακά). Σήμερα, εκτός από τα πατροπαράδοτα κάλαντα έχουν καθιερωθεί και διάφορα αγγλοσαξωνικά χριστουγεννιάτικα τραγούδια, μερικά από τα οποία έχουν μεταγλωττιστεί στα ελληνικά και χρησιμοποιούνται συχνά, επιπρόσθετα με τα παραδοσιακά.

Χριστούγεννα

Χριστουγεννιάτικα μπισκότα

 

Ήρθε λοιπόν και πάλι η πιο «μαγική» στιγμή της χρονιάς που είναι γνωστή με το όνομα Χριστούγεννα. Οι περισσότεροι άνθρωποι λατρεύουν τα Χριστούγεννα καθώς είναι η εποχή για να μοιράζονται στιγμές και αναμνήσεις με τα αγαπημένα τους πρόσωπα. Για τους περισσότερους Χριστούγεννα είναι η εποχή που μπορούν να δημιουργήσουν υπέροχες αναμνήσεις ξεγνοιασιάς και ζεστασιάς, χαράς και ευτυχίας. Τέτοιες είναι οι εικόνες από ένα στολισμένο δέντρο με πολύχρωμα λαμπιόνια, χριστουγεννιάτικες μπάλες, γιρλάντες, χριστουγεννιάτικα στολίδια σε κάθε γωνιά του σπιτιού. Χριστούγεννα είναι το στολισμένο τζάκι. Είναι οι παιδικές φωνές, τα κάλαντα, τα χριστουγεννιάτικα τραγούδια. Χριστούγεννα είναι τα χριστουγεννιάτικα οικογενειακά τραπέζια . Είναι τα παραδοσιακά γλυκά, κουραμπιέδες και μελομακάρονα, η βασιλόπιτα που μόλις ξεφουρνιστούν μοσχοβολάει όλο το σπίτι.