Η Θεολογία… στο σχολείο

Αγία Γραφή

animated-bible

Σελίδες

Αναζήτηση στο ιστολόγιο

Αναζήτηση

Πρόσφατα κείμενα

Επισκέπτες

Αρχείο

Ημερολόγιο δημοσιεύσεων

Ιανουάριος 2015
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031  

Καιρός

Πρόσφατα σχόλια

Παρουσιάσεις στο Slideboom

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

Σύνδεσμοι

Χρήσιμα Ιστολόγια

Μεταστοιχεία

on line

Χάρτης Τρίπολης

Τι είναι το Τριώδιο;

Τριώδιο ονομάζεται το Λειτουργικό Βιβλίο της Εκκλησίας μας, το οποίο περιλαμβάνει τους Ύμνους που ψέλνονται τις δέκα Κυριακές πριν από το Πάσχα, δηλαδή από την Κυριακή του Τελώνου και του Φαρισαίου μέχρι και το Μεγάλο Σάββατο πριν την Τελετή της Αναστάσεως.

Ονομάζεται έτσι διότι οι περισσότεροι Κανόνες του Όρθρου που συνήθως αποτελούνται από εννέα Ωδές, αυτή την περίοδο περιέχουν μόνο τρείς Ωδές.

Η περίοδος του Τριωδίου είναι ένα στάδιο «προετοιμασίας» για την νηστεία της Μεγάλης Τεσσαρακοστής και ξεκινά από την Κυριακή του «Τελώνου και Φαρισαίου» και τελειώνει την Μεγάλη Εβδομάδα.

Οι ονομασίες των Κυριακών του Τριωδίου:

1. Τελώνου και Φαρισαίου

2. Ασώτου

3. Απόκρεω

4. Τυροφάγου

5. Α΄ Νηστειών (Ορθοδοξίας)

6. Β΄ Νηστειών (Αγίου Γρηγορίου του Παλαμά)

7. Γ΄ Νηστειών (Σταυροπροσκυνήσεως)

8. Δ΄ Νηστειών (Οσίου Ιωάννου της Κλίμακος)

9. Ε΄ Νηστειών (Οσίας Μαρίας της Αιγυπτίας)

10. Κυριακή των Βαΐων.

Η νηστεία

Την πρώτη εβδομάδα του Τριωδίου γίνεται «κατάλυση στα πάντα», δηλαδή τρώγεται ελεύθερα κάθε φαγητό ακόμα και την Τετάρτη και Παρασκευή. Για το λόγο αυτό ονομάζεται «ελεύθερη» ή «απολυτή».

Την δεύτερη εβδομάδα του Τριωδίου γίνεται «κατάλυση στα πάντα» όλες τις ημέρες εκτός της Τετάρτης και Παρασκευής όποτε απέχουμε ακόμα και από τα λαδερά φαγητά όπως και τις ημέρες της Μεγάλης Σαρακοστής.

Την τρίτη εβδομάδα, αυτή της Τυροφάγου ή Τυρινής γίνεται όλες τις ημέρες κατάλυση σε όλα τα γαλακτοκομικά προϊόντα, του αυγού, των ψαριών και φυσικά του ελαιολάδου, απαγορεύεται όμως η κρεοφαγία.

Η νηστεία του Πάσχα γίνεται από την Καθαρά Δευτέρα μέχρι και το Μεγάλο Σάββατο (Περίοδος της Μεγάλης Σαρακοστής και Μεγάλη Εβδομάδα). Κατά την νηστεία αυτή καταλύουμε οίνο και έλαιο μόνον Σάββατο και Κυριακή. Κατάλυση ιχθύος γίνεται κατά την εορτή του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου και την Κυριακή των Βαΐων.

πηγή: http://www.monastiria.gr/index.php?option=com_content&view=article&id=692%3Atriwdio-arthro&catid=87%3A2012-06-04-13-46-39&Itemid=34&lang=el