Η Θεολογία… στο σχολείο

Αγία Γραφή

animated-bible

Σελίδες

Αναζήτηση στο ιστολόγιο

Αναζήτηση

Πρόσφατα κείμενα

Επισκέπτες

Αρχείο

Ημερολόγιο δημοσιεύσεων

Ιανουάριος 2025
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  

Καιρός

Πρόσφατα σχόλια

Παρουσιάσεις στο Slideboom

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

Σύνδεσμοι

Χρήσιμα Ιστολόγια

Μεταστοιχεία

on line

Χάρτης Τρίπολης

Πότε γίνονται τα μνημόσυνα και γιατί

Πριν απαντήσουμε στο ερώτημα του τίτλου (ερώτημα που έθεσε λίγες μέρες πριν μαθήτριά μας) η λέξη μνημόσυνο παράγεται από το ρήμα μνημονεύω που σημαίνει « ανακαλώ στη μνήμη, υπενθυμίζω, μνημονεύω το γεγονός». Στην εκκλησιαστική γλώσσα και πρακτική σημαίνει δέομαι υπέρ κεκοιμημένου ή κεκοιμημένων αναφέροντας αυτόν ή αυτούς ονομαστικά.

Τα μνημόσυνα είναι μια σειρά εκδηλώσεων αγάπης και φροντίδας των ζωντανών για τους κεκοιμημένους που ξεκινούν με τα γνωστά κόλλυβα, τα τρισάγια, τις ελεημοσύνες, τις Θείες Λειτουργίες και τη μνημόνευση των ονομάτων τους στην Πρόθεση και ολοκληρώνονται με τις προσωπικές μας προσευχές.

Σύμφωνα με την Παράδοση της Εκκλησίας μας η ωφέλεια που προσφέρουν τα μνημόσυνα στους κεκοιμημένους μας είναι πολύ μεγάλη.

Διαβάστε περισσότερα »

Τι συμβολίζουν τα ρούχα των μοναχών

Φως μοναχοίς άγγελοι. Φως δε πάντων ανθρώπων μοναδική Πολιτεία, είναι η ζωή κατά μίμηση των Αγγέλων, αυτή στήριξε και στηρίζει την Οικουμένη και ο άνθρωπος, ο χριστιανός που ενδύεται το Μέγα και Αγγελικό Σχήμα είναι άξιος πολλών επαίνων και μακαρισμών.
Όταν κάποιος, λοιπόν, προσέρχεται για να αφιερώσει τη ζωή του εξ όλης της ψυχής και της διανοίας του στο Νυμφίο Χριστό τότε χαίρεται και αγάλλεται ο ουρανός και πανηγυρίζει ο κόσμος των Αγγέλων γιατί ένας ακόμα άνθρωπος τάχθηκε να μιμηθεί τη ζωή τους.

Διαβάστε περισσότερα »

Πόσες αγγλικές λέξεις είναι ελληνικές;

Πόσες αγγλικές λέξεις είναι ελληνικής προέλευσης;  Όπως αναφέρει η Καθημερινή (13.05.2008), εφημερίδα της Αυστραλίας τις μέτρησε και τις βρήκε 11.555

Δημοσίευμα της εφημερίδας «The Courier Mail» της Βρισβάνης αναφέρεται στο σημαντικό αριθμό αγγλικών λέξεων με ελληνική ρίζα. «Το Λεξικό Αγγλικής Γλώσσας της Οξφόρδης αναφέρει 11.555 λέξεις με ελληνική προέλευση» τονίζει και συμπληρώνει:

«Πολλές από αυτές τις λέξεις δεν χρησιμοποιούνται πλέον, δεδομένου ότι το λεξικό αναφέρει όλες τις αγγλικές λέξεις στην ιστορία της γλώσσας. Ωστόσο παραμένει ένα πολύ σημαντικό σύνολο λέξεων της σύγχρονης αγγλικής που προέρχεται από τα αρχαία ελληνικά και έφτασαν σε μας μέσω των λατινικών ή και της γαλλικής γλώσσας».

Το άρθρο αναλύει διάφορα χαρακτηριστικά των αγγλικών λέξεων που μαρτυρούν την ελληνική προέλευσή τους φέρνοντας σχετικά παραδείγματα.

Πηγή: http://www.e-paideia.net/

 

Τὸ μεγάλο στοίχημα ἀνάμεσα σὲ πιστοὺς καὶ σὲ ἀπίστους

Φώτη Κόντογλου, Τὰ Μυστικὰ Ἄνθη, ἔκδ. Παπαδημητρίου, Ἀθήνα 1973.

Τὴ Λαμπροδευτέρα τὸ βράδυ, περασμένα μεσάνυχτα, πρὶν νὰ πλαγιάσω γιὰ νὰ κοιμηθῶ, βγῆκα στὸ μικρὸ περιβολάκι ποὺ ἔχουμε πίσω ἀπὸ τὸ σπίτι μας, καὶ στάθηκα γιὰ λίγο, κοιτάζοντας τὸ σκοτεινὸ οὐρανὸ μὲ τ᾿ ἄστρα.

Σὰν νὰ τὸν ἔβλεπα πρώτη φορά. Μοῦ φάνηκε πολὺ βαθύς, καὶ σὰν νὰ ἐρχότανε ἀπὸ πάνω μία μακρινὴ ψαλμωδία. Τὸ στόμα μου εἶπε σιγανά: «Ὑψοῦτε Κύριον τὸν Θεὸν ἡμῶν, καὶ προσκυνεῖτε τῷ ὑποποδίῳ τῶν ποδῶν αὐτοῦ». Ἕνας ἁγιασμένος γέροντας μοῦ εἶχε πεῖ μία φορὰ πὼς κατὰ τοῦτες τὶς ὧρες ἀνοίγουνε τὰ οὐράνια. Ὁ ἀγέρας μοσκοβολοῦσε ἀπὸ τὰ λουλούδια κι ἀπὸ τὰ ἁγιοχόρταρα, ποὺ ἔχουμε φυτέψει. «Πλήρης δ᾿ οὐρανὸς καὶ ἡ γῆ τῆς δόξης τοῦ Κυρίου».

Διαβάστε περισσότερα »

Η τελεία

 

 

Ψελλίσματα κεγχριαίου μοναχού

 Έτος  2ο  ,  Αριθμ. Μηνύμ.  544

09 / 07 / 2018

                                                                         —————————                               

Άκουσα ένα παιδί μου που σιγοτραγουδούσε κάποιους στίχους. Μου έκαναν εντύπωση και ρωτώντας έμαθα πως είναι από ένα τραγούδι της Μποφίλιου. Έλεγε λοιπόν και τον εξής στίχο:

«Άμα έμπαινε έτσι απλά μια τελεία, όλα θα ‘χανε σωθεί.»

Διαβάστε περισσότερα »

Ιερά Μονη Αγίων Σαράντα Λακωνίας

Εξομολόγηση πόνου κεγχριαίου λευίτου

Βροχή, αστραπές και βροντές ταράζουν την αποψινή νύχτα.

Η καταιγίδα χτυπά δίχως έλεος το ξύλινο καλυβάκι μου. Οι κορφές του Χολομώντα φεγγοβολούν από τις συχνές αστραπές. Τα λαγκάδια κ’ οι βουνοπλαγιές μεταφέρουν έντονα τον ήχο των κραυγών τ’ ουρανού.

Κάθομαι στο γραφείο μου κι απ’ το παράθυρο θαυμάζω τα μεγαλεία του Θεού! Ωστόσο δε μπορεί να ησυχάσει ο πόνος της ψυχής μου για την κατάντια μας, την κατάντια της πολύκλαυστης Πατρίδας μου.

Μα ο μεγαλύτερος πόνος έρχεται από μια σιωπή!

Μια σιωπή που δεν μπορώ να ερμηνεύσω.

Μια σιωπή που ίσως δεν θέλω ν’ ακουμπήσω γιατί φοβάμαι πως θα γιγαντωθεί ο πόνος μου.

Είναι η σιωπή της μάνας μου, της μάνας μου διοικούσας Εκκλησίας! Είναι η σιωπή των περισσοτέρων πατέρων μου, των Επισκόπων! Είναι μια σιωπή που με πληγώνει και με αχρηστεύει.

Διαβάστε περισσότερα »

Ιερά Μονή Παναγίας Τουρλιανής

Η ιερά σταυροπηγιακή Μονή Παναγίας Τουρλιανής στη Μύκονο ιδρύθηκε το 1542 από μοναχούς που ήρθαν από την Πάρο.

Διαβάστε την ιστορία της Μονής εδώ

Η αξία της προσευχής

 

Ψελλίσματα κεγχριαίου μοναχού

Έτος  2ο  ,  Αριθμ. Μηνύμ.  539

04 / 07 / 2018

                                  —————————                               

‘’Το μυστικό.’’

Μας λέει ο Άγιος Πορφύριος ο Καυσοκαλυβίτης:

“Όλα τα προβλήματά μας, τα υλικά, τα σωματικά, τα πάντα, να τ’ αναθέτουμε στον Θεό. Πως λέμε στη Θεία Λειτουργία, “… και πάσαν την ζωήν ημών Χριστώ τω Θεώ παραθώμεθα”. Όλη τη ζωή μας σ’ Εσένα, Κύριε, αφήνουμε. Ότι θέλεις Εσύ. “Γενηθήτω το θέλημά Σου, ως εν ουρανώ και επί της γης”.

Ο άνθρωπος του Χριστού όλα τα κάνει προσευχή. Και τη δυσκολία και τη θλίψη, τις κάνει προσευχή. Ότι και να του τύχει, αμέσως αρχίζει: “Κύριε Ιησού Χριστέ…”. Η προσευχή ωφελεί σε όλα, και στα πιο απλά. Όλα με την προσευχή τακτοποιούνται. Αλλά πρέπει να έχεις αγάπη, φλόγα στην προσευχή. Να μην έχεις άγχος αλλά εμπιστοσύνη στην αγάπη και στην πρόνοια του Θεού. Όλα είναι μέσα στην πνευματική ζωή. Όλα αγιάζονται, και τα καλά και τα δύσκολα και τα υλικά και τα πνευματικά. Πως το λέει ο Απόστολος Παύλος; “Είτε ούν εσθίετε, είτε πίνετε, είτε τι ποιείτε, πάντα είς δόξαν Θεού ποιείτε”.

Διαβάστε περισσότερα »

Ο φουκαράς

 

Ψελλίσματα κεγχριαίου μοναχού

 Έτος  2ο  ,  Αριθμ. Μηνύμ.  538

03 / 07 / 2018

                                     —————————                               

‘’Ο φουκαράς.’’

Μία μέρα ο Διογένης, ο ξακουστός αρχαίος κυνικός φιλόσοφος, έτρωγε ένα πιάτο φακές καθισμένος στο κατώφλι ενός σπιτιού. Την εποχή εκείνη, δεν υπήρχε σε όλη την Ελλάδα πιο φθηνό φαγητό από μία σούπα με φακές. Μ’ άλλα λόγια, αν έτρωγες φακές σήμαινε ότι βρισκόσουν σε κατάσταση απόλυτης ανέχειας.

Πέρασε απ’ εκεί ένας απεσταλμένος του άρχοντα και του είπε:- «Α! καημένε Διογένη, αν μάθαινες να μην είσαι ανυπότακτος κι αν κολάκευες λιγάκι τον άρχοντα, δε θα ήσουν αναγκασμένος να τρως συνέχεια φακές.»

Διαβάστε περισσότερα »

Ιερά Μονή Κοιμήσεως της Θεοτόκου Μαλεβής

Στην ειδυλλιακή, κατάφυτη από κέδρους περιοχή του Αγίου Πέτρου Κυνουρίας, στις πλαγιές του Πάρνωνα, βρίσκεται η ιστορική Μονή Μαλεβής, αφιερωμένη στην Κοίμηση της Θεοτόκου. Η επωνυμία «Μαλεβή» σχετίζεται με την υψηλότερη κορυφή του Πάρνωνα, τον Μαλεβό, όπου ήταν αρχικά κτισμένο το μοναστήρι.
Σύμφωνα με την παράδοση, η μονή ιδρύθηκε στις αρχές του 8ου αιώνα, στο υψηλότερο σημείο του βουνού, στη θέση Κανάλους. Λόγω των δύσκολων καιρικών συνθηκών, στις αρχές του 14ου αιώνα μεταφέρθηκε στην τοποθεσία Πουρνάρια, όπως προκύπτει από χρυσόβουλλο του 1320, του αυτοκράτορα Ανδρόνικου Β΄ Παλαιολόγου.

Διαβάστε περισσότερα »

Άγιος Ιωάννης της Σάντα Κρουζ

Ο νεοφανής Ιερομάρτυς πατήρ Ιωάννης δολοφονήθηκε από σατανιστές τον Μάιο του 1985 στη Σάντα Κρουζ.

Γεννήθηκε το 1937 στο χωριό Αποίκια Άνδρου και λεγόταν Καρασταμάτης. Σε ηλικία 20 ετών πήγε στην Αμερική και δημιούργησε οικογένεια. Χειροτονήθηκε ιερέας και για 10 χρόνια εργάστηκε με ιεραποστολικό ζήλο στην Αλάσκα. Αφού διακόνησε την Εκκλησία σε πολλούς Ναούς ήρθε στη Σάντα Κρουζ  στον Ναό του προφήτη Ηλία το 1981 που τον τελειοποίησε και τον έκανε κέντρο ορθόδοξης ομολογίας σε όλη την περιοχή.

Περισσότερα διαβάστε στο: http://choratouaxoritou.gr/?p=42914

 

Ψυχῆς ἴσον οὐδέν

Πριν λίγες μέρες, εξαιτίας ενός θλιβερού γεγονότος, μου δόθηκε η ευκαιρία να γνωρίσω από κοντά και καλύτερα έναν αξιόλογο άνθρωπο·  τον αρχιμ. π. Παΐσιο Σουλτανικά, Ιερατικό Προϊστάμενο του Μητροπολιτικού Ναού Αγίου Στεφάνου Αρναίας Χαλκιδικής.

Σε μια συζήτησή μας ο π. Παΐσιος μου μίλησε για μια αξιόλογη και αξιέπαινη προσπάθεια που έχει αρχίσει τα τελευταία χρόνια- κάθε μέρα, όσοι έχουν ζητήσει να συμπεριληφθούν στο σχετικό κατάλογο, λαμβάνουν ένα ηλεκτρονικό μήνυμα με ένα κείμενο πνευματικού περιεχομένου. Ακολουθεί το πρώτο κείμενο, με το σκεπτικό της απόφασής του αυτής. Το email του, για όσους θέλουν να προστεθούν στον κατάλογο είναι: p.paisioss@gmail.com

Διαβάστε περισσότερα »

Εγκαίνια Ναού

Η ακολουθία των εγκαινίων του Ιερού Ναού είναι σαφώς μία από τις πλέον λαμπρές… πολύπλοκες και μακροσκελείς ακολουθίες που απαντώνται στη λειτουργική ζωή της Ανατολικής Ορθοδόξου Εκκλησίας. Και αυτό έχει να κάνει με το γεγονός της καθιερώσεως και καθαγιάσεως του Ιερού χώρου μέσα στον οποίον θα τελείται εφ’ εξής η λατρεία, αφού ο ίδιος αυτός χώρος προσφέρεται στον Θεό για το λόγο αυτό.

Διαβάστε περισσότερα »

Γιατί θυμιάζουμε;

Οι πιστοί όταν προσευχόμαστε, μαζί με το καντηλάκι που θα ανάψουμε, θυμιατίζουμε το χώρο και τα εικονίσματα. Αν, όμως, κάποιος μας ρωτήσει για ποιο…. λόγο θυμιατίζουμε, ξέρουμε να απαντήσουμε;

Διαβάστε περισσότερα »

Ασκήσεις

Το θαύμα με τα φιδάκια της Παναγίας

Διαβάστηκε χωρίς να ανοιχτεί αρχαίο χειρόγραφο της Παλαιάς Διαθήκης

Το αρχαίο και άκρως εύθραυστο εβραϊκό χειρόγραφο του Εν-Γκεντί, που χρονολογείται από τον 3ο ή 4ο αιώνα μ.Χ. και – όπως αποδείχθηκε – περιέχει το παλαιότερο αντίγραφο του Βιβλίου του Λευϊτικού της Παλαιάς Διαθήκης, «ανοίχτηκε» για πρώτη φορά, χάρη στην ψηφιακή τεχνολογία, χωρίς καν να ξετυλιχτεί σε φυσική μορφή. Το επίτευγμα της ψηφιακής ανάγνωσης της σχεδόν καμένης περγαμηνής από δέρμα ζώου χαρακτηρίσθηκε «σημαντική ανακάλυψη στο πεδίο της βιβλικής αρχαιολογίας».

Οι ερευνητές από τις ΗΠΑ και το Ισραήλ, με επικεφαλής τον καθηγητή Μπρεντ Σιλς του Τμήματος Επιστήμης Υπολογιστών του Πανεπιστημίου του Κεντάκι, έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό «Science Advances».

Η σταύρωση ως επώδυνη και ατιμωτική ποινή θανάτου

crucifiction Η σταύρωση ως θανατική ποινή

Τη θανατική ποινή της σταύρωσης τη συναντάμε σε πολλούς ανατολικούς λαούς. Στους Εβραίους δεν υπήρχε. Την έφεραν οι Ρωμαίοι, αλλά δεν την επέβαλαν σε ρωμαίους πολίτες.

  Ο Κικέρωνας σε ένα έργο του γράφει: «Το να δέσουν ένα Ρωμαίο πολίτη είναι κακούργημα· το να τον κτυπήσουν, είναι έγκλημα· να τον φονεύσουν, σχεδόν μία πατροκτονία· τι να πω λοιπόν αν έχει κρεμασθεί στο σταυρό; Σε τέτοια ανόσια πράξη δεν μπορεί να δοθεί καμιά ονομασία που να της αξίζει!».

Επιβαλλόταν σε μεγάλους εγκληματίες, δούλους και αιχμαλώτους πολέμου. Έτσι, εκτός από οδυνηρή και απάνθρωπη, ήταν και ατιμωτική ποινή.

Διαβάστε περισσότερα »

Podcasts

Σε μια προσπάθεια να γίνουν κάποια κείμενα πιο ελκυστικά για τους μαθητές μας, δημιούργησα κάποια ηχητικά αρχεία (podcasts) σχετικά με τους Προφήτες και άλλα θεολογικά θέματα.

Μπορείτε να τα ακούσετε πατώντας εδώ.

Το ιστορικό του Ναού της Αναστάσεως

AddThis Social Bookmark Button

Το 313 μ.Χ. ο Ο Φλάβιος Βαλέριος Κωνσταντίνος (Flavius Valerius Constantinus) ή Μέγας Κωνσταντίνος σταμάτησε τους διωγμούς των Χριστιανών με το διάταγμα των Μεδιολάνων. Το 324 νίκησε τον Λικίνιο και έγινε ο μοναδικός αυτοκράτορας της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας. Στις 20 Μαΐου ξεκίνησαν οι εργασίες τις Α’ Οικουμενικής Συνόδου στην Νίκαια της Βιθυνίας για την αντιμετώπιση της αίρεσης του Αρειανισμού. Στην σύνοδο συμμετείχε και ο Επίσκοπος Ιεροσολύμων (δεν είχε γίνει ακόμη Πατριαρχείο) Μακάριος. Σε κατ’ ιδίαν συνομιλίες του με τον αυτοκράτορα έθεσε κάποια ζητήματα που αφορούσαν τους Αγίους Τόπους. Ένα από αυτά αφορούσε και τον ναό της Αφροδίτης που είχαν ανεγείρει οι ειδωλολάτρες στον λόφο του Γολγοθά για να αποτρέψουν τους Χριστιανούς από το προσκύνημα που πραγματοποιούσαν στο σημείο της σταυρικής θυσίας του Κυρίου. Την ίδια χρονιά η μητέρα του Μεγάλου Κωνσταντίνου Αγία Ελένη πραγματοποίησε ταξίδι στα Ιεροσόλυμα με σκοπό την αποκατάσταση της χριστιανικής διοίκησης και λατρείας στους τόπους που βάδισε ο Θεάνθρωπος και την ανέγερση Ιερών Ναών στα σημαντικότερα σημεία της παρουσίας του.

Διαβάστε περισσότερα »

Μονή Χιλανδαρίου

Η Μονή Χιλανδαρίου (σερβικά: Манастир Хиландар) είναι 4η στην ιεραρχία των Αγιορείτικων Μονών. Βρίσκεται μέσα στο βουνό, στη βορειανατολική πλευρά. Είναι σερβική Μονή.

Για την ιστορία της μονής πατήστε εδώ.

Άγιος Συμεών, κτίτορας της Ιεράς Μονής Χιλανδαρίου και το θαυματουργό αμπέλι της Μονής

Tίς ουκ επαινέσειε, Συμεών πάτερ,
Σε τον βλύσαντα, μύρον εκ του σου τάφου;
Βιογραφία
Ο Όσιος Συμεών ήταν βασιλιάς των Σέρβων με το όνομα Στέφανος Α’ Νεμάνια (στις Βυζαντινές πηγές Νεεμάν) και πατέρας του Οσίου Σάββα, πρώτου Αρχιεπισκόπου Σερβίας (14 Ιανουαρίου). Το 1196 μ.Χ. παραιτήθηκε από τον θρόνο και αναχώρησε στο Άγιον Όρος, όπου μαζί με τον γιο του έκτισε τη Μονή Χιλιανταρίου.

Ο Όσιος Συμεών κοιμήθηκε με ειρήνη το έτος 1200 και ενταφιάσθηκε στη νότια πλευρά του καθολικού της Ιεράς Μονής Χιλανδαρίου. Κατά το έτος 1208, ο όσιος Σάββας αποφασίζει να προβεί στην ανακομιδή των ιερών λειψάνων του πατέρα του και τη μετακομιδή αυτών στην πατρίδα του. Την ημέρα της ανακομιδής εκχύθηκε από τα ιερά λείψανα άφθονο και ευώδες μύρο, συνέχισε δε να ρέει και για λίγες ακόμη ημέρες μετά την ανακομιδή, από τον κενό πλέον τάφο. Ήταν και αυτό τρανό δείγμα της αγιότητας του Οσίου Συμεών, ο οποίος έκτοτε επονομάζεται «Μυροβλήτης». Ο Άγιος Σάββας εναπέθεσε τα ιερά λείψανα στη μονή της μετανοίας του πατρός του, τη μονή Στουντένιτσα, όπου και φυλάσσονται μέχρι σήμερα.

Ο τάφος του Οσίου Συμεών του Μυροβλήτου, φέρει σήμερα αργυρό επικάλυμμα με ανάγλυφες παραστάσεις. Από τον τάφο, ματά την ανακομιδή των ιερών λειψάνων, φύτρωσε μόνο του με θαυματουργικό τρόπο, άνευ σποράς, ένα κλήμα για παρηγοριά των Πατέρων της Μονής. Τα σταφύλια του κλήματος αυτού θεραπεύουν θαυματουργικά την στείρωση των ατέκνων γυναικών.

Διαβάστε περισσότερα »

Διαφορές μεταξύ Ορθοδόξων και Ρωμαιοκαθολικών

Οι διαφορές ανάμεσα στη Ορθοδοξία και τον παπισμό είναι πολλές και μεγάλες, παλαιές και νεότερες και αφορούν τόσο σε δογματικά ζητήματα όσο και σε θέματα εκκλησιαστικής εμπειρίας, λατρείας, τέχνης και γενικώτερα αντιλήψεων και βιοθεωρίας. Θα επιχειρήσουμε εδώ μία συνοπτική παρουσίασή τους αντλώντας από τα κείμενα των Αγίων Πατέρων και συγχρόνων θεολόγων, Μητροπολιτών και Γερόντων της Εκκλησίας μας, οι οποίοι με ενάργεια και ορθόδοξο φρόνημα αναδεικνύουν την παρεκτροπή από την ορθή πίστη και τις κακοδοξίες του παπισμού. Για την καλύτερη κατανόηση των διαφορών ορθοδοξίας και παπισμού είναι απαραίτητο να εξετάσουμε συνολικά τον εκκλησιαστικό, κοινωνικό και πολιτικό περίγυρο της εποχής. Για τον σκοπό αυτό παραθέτουμε πολύ σύντομα κάποια ιστορικά γεγονότα που στάθηκαν σταθμοί στην γέννηση του παπισμού και στην πορεία του προς την διαίρεση και το σχίσμα.

Ιστορική αναφορά

Διαβάστε περισσότερα »

Εικονική περιήγηση στον Πανάγιο Τάφο

Πατήστε εδώ

Τι είναι το Τριώδιο;

Τριώδιο ονομάζεται το Λειτουργικό Βιβλίο της Εκκλησίας μας, το οποίο περιλαμβάνει τους Ύμνους που ψέλνονται τις δέκα Κυριακές πριν από το Πάσχα, δηλαδή από την Κυριακή του Τελώνου και του Φαρισαίου μέχρι και το Μεγάλο Σάββατο πριν την Τελετή της Αναστάσεως.

Ονομάζεται έτσι διότι οι περισσότεροι Κανόνες του Όρθρου που συνήθως αποτελούνται από εννέα Ωδές, αυτή την περίοδο περιέχουν μόνο τρείς Ωδές.

Η περίοδος του Τριωδίου είναι ένα στάδιο «προετοιμασίας» για την νηστεία της Μεγάλης Τεσσαρακοστής και ξεκινά από την Κυριακή του «Τελώνου και Φαρισαίου» και τελειώνει την Μεγάλη Εβδομάδα.

Οι ονομασίες των Κυριακών του Τριωδίου:

Διαβάστε περισσότερα »

Ο βίος και το μαρτύριο της αγίας Περπέτουας

Το δένδρο της Ορθοδοξίας υπεραιωνόβιο είναι ποτισμένο με αίμα ηρώων. Η Εκκλησία μας είναι Εκκλησία Μαρτύρων. Αναρίθμητες ψυχές απαρτίζουν την στρατιά των Μαρτύρων και κοσμούν τη Θριαμβεύουσα Εκκλησία. Ψυχές αγωνιστικές και θαρραλέες, τολμηρές και φλογερές, θυσιάζουν κάθε ανθρώπινη αγάπη μπροστά στη θεία Αγάπη.
Μια τέτοια γυναικεία μορφή είναι η Αγία Περπέτουα.
Πατρίδα της η πόλη Θουβρίτανα της Αφρικής. Γεννιέται από αρχοντική οικογένεια και ανατρέφεται μέσα στην πολυτέλεια. Σε ηλικία 22 ετών οι γονείς της την παντρεύουν με αξιωματούχο νέο και αποκτάει ένα παιδί. Από τον Σάτυρο κατηχείται στην πίστη του Χριστού. Η Περπέτουα ζει τις πρώτες στιγμές της Υψηλής γνωριμίας της με τον Κύριο. Ο σύζυγός της, φανατικός ειδωλολάτρης, πληροφορείται την χριστιανική ιδιότητά της και την εγκαταλείπει με το βρέφος. Η γενναία χριστιανή συνεχίζει τη χριστιανική της πορεία. Μελετάει, προσεύχεται και προσπαθεί να εναρμονίζει τη ζωή της με το θέλημα του Θεού. Κάθε μέρα και περισσότερο αυξάνει η πίστη και η αγάπη της στον Χριστό. Κι η ώρα της ομολογίας δεν αργεί. Ο αυτοκράτορας Βαλεριανός κηρύσσει διωγμό κατά των χριστιανών. Η Περπέτουα συλλαμβάνεται  μαζί με άλλους χριστιανούς και φυλακίζεται. Οι συνθήκες διαβίωσης στα σκοτεινά και υγρά κελλιά των φυλακών είναι τρομερές. Οι μαστιγώσεις και οι εξυβρίσεις, οι ραβδισμοί και οι εξευτελισμοί εξαπολύονται καθημερινά, αλλ’ αντικρούονται ηρωικά. Η περήφανη αρχοντοπούλα είναι αποφασισμένη να υποφέρει για τον Χριστό.

Διαβάστε περισσότερα »

Ο Όσιος πατήρ ημών Ηλίας Διαμαντίδης ο Μυροβλήτης

Ο πατήρ Ηλίας Διαμαντίδης γεννήθηκε το 1880 στο χωριό Χουρμικιάντο των Σουρμένων του Πόντου, το οποίο απέχει οκτώ ώρες με το καΐκι από την Τραπεζούντα.
Οι γονείς του, Παναγιώτης και Αθηνά, ήταν φτωχοί αλλά με φόβο Θεού. Απέκτησαν τρία παιδιά, τον Κωνσταντίνο, τον Γεώργιο και τον Ηλία. Το 1888 αφού στερέωσε τα παιδιά της στην ευλάβεια εκοιμήθη η Αθηνά. Ο Παναγιώτης ξαναπαντρεύτηκε και πήρε μια γυναίκα βάρβαρη και κακιά, την Καντίνα. Η μητρυιά κακομεταχειριζόταν και βασάνιζε τον μικρό Ηλία. Με δάκρυα διηγείτο αργότερα πολύ εμπιστευτικά σε μια ορφανή τα βάσανα της παιδικής του ηλικίας, με σκοπό να την στηρίξη.

Διαβάστε περισσότερα »

Νεομάρτυρας Βαλέριος Γκαφένκου (+18 Φεβρουαρίου 1952). Ο Άγιος των κομμουνιστικών φυλακών

 

Ο Βαλέριος Γκαφένκου γεννήθηκε στις 24 Ιανουαρίου 1921 στην Βεσσαραβία κοντά στην πόλη Μπάλτσι.Οι γονείς του Βασίλειος και Έλενα ήταν εύποροι χωρικοί. Απ’ όταν ήταν μαθητής ο Βαλέριος ξεχώριζε για τις σχολικές του επιδόσεις και ήταν πολύ αγαπητός από τους συμμαθητές του και τους καθηγητές.Τέλειωσε το λύκειο το καλοκαίρι του 1940 και εγγράφηκε στην Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου του Ιασίου.Αυτήν την περίοδο η πατρίδα του η Βεσσαραβία πέρασε υπό την κατοχή των Σοβιετικών και έτσι η οικογένειά του πέρασε τον Προύθο και κατέφυγαν στο Ιάσιο της Ρουμανίας ως πρόσφυγες. Μαζί με τον πατέρα του, γεμάτοι προφυλάξεις επιστρέφουν στην Βεσσαραβία να τακτοποιήσουν κάποιες υποθέσεις.Τότε ο πατέρας του έχοντας εξασφαλίσει την ασφάλεια της οικογενείας του,του ανακοινώνει ότι θα μείνει για να πολεμήσει για την ανεξαρτησία της πατρίδας τους και αναθέτει στον Βαλέριο την φροντίδα της μητέρας του και των τριών αδελφών του.Το φθινόπωρο του 1941 συλλαμβάνεται εξαιτίας των θρησκευτικών του πεποιθήσεων και καταδικάζετε σε 25 χρόνια φυλακή.Ήταν 20 ετών.

Διαβάστε περισσότερα »

Βρέθηκε άφθαρτο το λείψανο του ομολογητού π.Γεωργίου Κάλτσιου Ντουμιτρεάσα!

Από το ιστολόγιο “Προσκυνητής

Στην Μονή Πέτρου Βόντα της Ρουμανίας,κατά το ειδικό τυπικό που τηρεί η Εκκλησία μας έγινε η ακολουθία για την εκταφή του π.Γεωργίου Κάλτσιου Ντουμιτρεάσα, με την συμπλήρωση επτά ετών από την κοίμησή του (+21 Νοεμβρίου 2006). Το λείψανό του βρέθηκε άφθαρτο επιβεβαιώνοντας έτσι την αγιότητα του βίου του.

pr Ghe Calciu - moastele

Διαβάστε περισσότερα »