Κατά το έθιμο του ποντιακού γάμου, το πρωινό της μεγάλης μέρας, νυμφίος και συγγενείς έφταναν έφιπποι στο σπίτι της νύφης, όπου τους περίμεναν τα καθιερωμένα κεράσματα: μια πιατέλα με βραστή κότα (κοσάρα) για τον κουμπάρο και μια πιατέλα φούστουρον για τον γαμπρό.
To φούστουρον (φούστορον ή και φούστρον) είναι στην ουσία αφράτη ομελέτα. Η βασική του συνταγή, αυγά, βούτυρο και αλάτι, αλλά τα υλικά πληθαίνουν ανάλογα με την πείνα όσων περιμένουν στο τραπέζι κι έτσι, όπως σε κάθε τύπου ομελέτα, ταιριάζουν ωραία πατάτες τηγανητές, ντομάτα ή πιπεριές.
ΥΛΙΚΑ (για 2 άτομα)
- 4 αυγά
- 3 κ.σ. καλό βούτυρο
- 1 κεσεδάκι γιαούρτι (250 γρ.)
- ένα φρέσκο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
- αλάτι και πιπέρι
- 200-250 γρ. φέτα τριμμένη με το χέρι
- μια τηγανιά πατάτες
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
- Πρώτα ετοιμάζουμε μια τηγανιά πατάτες (τις πατάτες τις ρίχνουμε σε καυτό το λάδι, για να κάνουν τραγανή κρούστα και προσέχουμε να μην είναι στριμωγμένες, για να μη διαλυθούν). Μόλις τηγανιστούν τις αφήνουμε σε πιάτο στρωμένο με ένα φύλλο απορροφητικό χαρτί.
- Σε άνετο, βαρύ τηγάνι (μαντεμένιο θα ήταν ό,τι καλύτερο) και σε δυνατή φωτιά ζεσταίνουμε το βούτυρο μέχρι να λιώσει και να κάψει. Στο μεταξύ, σε άνετο μπολ σπάμε τα αυγά και τα ανακατεύουμε καλά προσθέτοντας σταδιακά το γιαούρτι. Εκεί και η φέτα και το κρεμμύδι.
- Μόλις το βούτυρο αρχίσει να ευωδιάζει, ρίχνουμε τις πατάτες στο μίγμα με τα αυγά και από εκεί όλα μαζί στο τηγάνι. 3-4 λεπτά υπομονής για να ψηθεί από τη μια πλευρά και να κάνει κρούστα σφιχτή.
- Έρχεται η ώρα για το αναποδογύρισμα και ψήσιμο από την άλλη. Δύο οι τρόποι: είτε το γυρίζουμε με μια σπάτουλα εντός τηγανιού, με κίνδυνο να σπάσει σε κομμάτια αλλά χωρίς να χάσει το ελάχιστο σε νοστιμιά, είτε καλύπτουμε το τηγάνι με ένα μεγάλο πιάτο, το αποσύρουμε από τη φωτιά, αναποδογυρίζουμε την αφράτη ομελέτα και πάλι πίσω στο τηγάνι με την άψητη μεριά από κάτω. Αν το βούτυρο έχει εξαφανιστεί από τον πάτο του τηγανιού (που συνήθως έχει), όσο η ομελέτα είναι στο πιάτο ανανεώνουμε με μια κουταλιά της σούπας μέχρι να λιώσει και τότε την ξαναρίχνουμε. Λίγη μαεστρία θέλει και το σχήμα της δεν θα χαλάσει καθόλου.
- Απευθείας στο πιάτο και σβέλτα λίγη τριμμένη φέτα πάνω του, να μαλακώσει όσο είναι καυτό. Αλάτι και πιπέρι ο καθένας στο πιάτο.
Πηγή: bostanistas.gr