Τανομένος Σορβάς ή Τανοφάι

τανοφάι

Είναι μια από τις πιο γνωστές παραδοσιακές ποντιακές σούπες.

Σορβάς λέγεται στα ποντιακά κάθε λογής σούπα.
Ταν είναι το αποβουτυρωμένο υγρό που μένει μετά το χτύπημα του αγελαδινού γιαουρτιού.
Τανομένος σορβάς λοιπόν σημαίνει γιαουρτωμένη σούπα.

ΥΛΙΚΑ

  • 1 ποτήρι κορκότον (ψηλό αλεσμένο σιτάρι)
  • 4 ποτήρια νερό
  • 3 κουταλιές τη σούπας βούτυρο αγελάδος
  • ¼ πασκιτάν* (ειδικό ποντιακό γιαούρτι)
  • 2 κουταλάκια του γλυκού δυόσμο
  • Αλάτι – πιπέρι

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Πλένουμε το κορκότον και το βάζουμε σε μια κατσαρόλα να βράσει με το νερό και το αλάτι. Αφού βράσει διαλύουμε το γιαούρτι με λίγο νερό και το ρίχνουμε μέσα στη σούπα. Μετά καίμε το βούτυρο χωριστά σε άλλο σκεύος και το ρίχνουμε πάνω στη σούπα με το δυόσμο το πιπέρι και το αλάτι.
Σερβίρεται ζεστός.  (Το καλοκαίρι ο τανωμένος σορβάς τρώγεται και κρύος).

* Πασκιτάν λέγεται το προϊόν που έχουμε μετά το βράσιμο του ταν και είναι υπόξινο με υφή σαν το τυρί κρέμα περίπου.

Πασκιτάν και κορκότο βρίσκουμε στα μαγαζιά με παραδοσιακά προϊόντα. Εναλλακτικά, αντικαθιστούμε το πασκιτάν με γιαούρτι σακούλας ή στραγγιστό γιαούρτι.