Νοστιμότατα ποντιακά ζυμαρικά, που τα έφεραν στην Ελλάδα οι εκ Ρωσίας προερχόμενοι Πόντιοι το 1922-25. Θα μπορούσαμε να τα χαρακτηρίσουμε και ως ραβιόλια με γέμιση.
ΥΛΙΚΑ (για 50 τεμάχια)
Ζύμη
- 2 ποτήρια αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 2 αυγά
- 1 κουταλιά της σούπας λάδι
- ½ ποτήρι χλιαρό νερό
- Αλάτι – πιπέρι
Γέμιση
- ¼ κιλού ανθότυρο
- ¼ κιλού φέτα
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Ανακατεύουμε το αλεύρι με τα αυγά, το λάδι, το αλάτι, λίγο λίγο το νερό και τα ζυμώνουμε καλά.
Ανοίγουμε μικρά πιτάκια (το άνοιγμά τους να είναι ίσα με το φλιτζανάκι του ελληνικού καφέ). Προσθέτουμε 1 ½ κουταλάκι του γλυκού από το μείγμα των τυριών που προηγουμένως τα έχουμε ενώσει και τα κλείνουμε σε μισοφέγγαρα πατώντας τα με ένα πιρούνι.
Σε μια κατσαρόλα βάζουμε 4-5 ποτήρια νερό, 1 κουταλιά της σούπας λάδι και λίγο αλάτι.
Μόλις βράσει το νερό χαμηλώνουμε την φωτιά (να σιγοβράζει) και ρίχνουμε τα βαρένικα να βράσουν.
Όταν ανέβουν στην επιφάνεια της κατσαρόλας μετράμε ένα τέταρτο και είναι έτοιμα.
Τα σουρώνουμε και τους ρίχνουμε νερό (όπως στα κανονικά μακαρόνια). Μόλις στραγγίζουν καλά, τα βάζουμε σε μια πιατέλα.
Σε ένα άλλο σκεύος καίμε βούτυρο αγελάδος περίπου 200 γραμμάρια. Μόλις αρχίζει να γίνεται το χρώμα του χρυσό (να έχει κάψει για να βγουν όλα τα αρώματα) είναι έτοιμο. Το ρίχνουμε πάνω από τα βαρένικα και σερβίρουμε.
Καλή σας όρεξη.
Πηγή: mirsini.gr