Peratech: Νέα τεχνολογία οθονών αφής

peratech_qtc.jpg

 

Καθώς οι συσκευές που βασίζονται εξ ολοκλήρου στον χειρισμό με τα δάκτυλα αυξάνονται συνεχώς και το αγοραστικό κοινό τις προτιμά, οι κατασκευαστές προσπαθούν συνεχώς να αναδείξουν αυτό το χαρακτηριστικό αλλά και να εξελίξουν την τεχνολογία που αυτές περιέχουν, ώστε να πετύχουν καλύτερη αίσθηση χειρισμού.

Τα είδη των οθονών αφής που υπάρχουν ήδη στην αγορά είναι δύο, οι resistive (αντιστατικές) και οι capacitive (πυκνωτικές). Οι resistive οθόνες έχουν μεγαλύτερη ακρίβεια στον χειρισμό αλλά χρειάζεται να ασκηθεί πίεση στην επιφάνεια τους για να λειτουργήσουν και αντιδρούν με κάποια καθυστέρηση. Από την άλλη, οι capacitive οθόνες λειτουργούν με ένα απαλό άγγιγμα, επιτρέπουν την χρήση με δύο δάκτυλα ταυτόχρονα, αλλά υστερούν σε ακρίβεια και δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν εάν φοράμε γάντια ή χρησιμοποιούμε stylus, ή ακόμα χειρότερα για τις κυρίες, εάν έχουν περιποιημένα μακριά νύχια. 

Οι ερευνητές όμως μας επιτρέπουν να ξεπεράσουμε στο μέλλον τα μειονεκτήματα τους, παρουσιάζοντας μία νέα τεχνολογία που φιλοδοξεί να κατακτήσει σύντομα και τα κινητά. Η τεχνολογία αυτή χαρακτηρίζεται ως πιεζο-ευαίσθητη (pressure-sensitive) και θα ξεχωρίζει πότε ο χρήστης «χαϊδεύει» την οθόνη και πότε την πιέζει δυνατά. Αυτό θα επιτρέψει να μπούμε σε μία νέα εποχή χρήσης των συσκευών αφής καθώς θα ποικίλει η συμπεριφορά τους ανάλογα με την πίεση που ασκείται στην επιφάνεια τους.

Η τεχνολογία αυτή βασίζεται στην «κβαντική σήραγγα» και αναπτύχθηκε από τους ερευνητές της Peratech που εδρεύει στην Μεγάλη Βρετανία. Χρησιμοποιεί ένα ηλεκτρικά αγώγιμο υλικό το οποίο ονομάζεται «κβαντικό σύνθετο σήραγγας» ή σύμφωνα με την επίσημη ονομασία του «Quantum Tunneling Composite». Η πίεση από την αφή κάνει τα ηλεκτρόνια να κινούνται ανάμεσα σε δύο επίπεδα, ενώ ανάμεσά τους βρίσκεται μονωτικό υλικό. Η ανταλλαγή ηλεκτρονίων καταγράφεται από αισθητήρες που είναι τοποθετημένοι στην άκρη της οθόνης, και μπορούν να ανιχνεύσουν και την ελάχιστη παραμόρφωση της επιφάνειας. Αυτό συνεπάγει πως συνολικά έχουμε έναν υψηλής ακρίβειας αισθητήρα πίεσης πάχους μόλις 75μm.

Το σπουδαίο σημείο που πρέπει να σταθούμε είναι πως η Peratech κατασκευάζει τέτοιους αισθητήρες πίεσης με πολύ μικρό πάχος που μπορούν να εφαρμοστούν χωρίς πρόβλημα στις οθόνες αφής. Ακόμα πιο σημαντικό είναι πως δεν καταναλώνουν πολύ ισχύ από την συσκευή καθώς παραμένουν αδρανείς όση ώρα δεν την χρησιμοποιούμε. Κάποιες από τις νέες εφαρμογές αυτής της τεχνολογίας θα μας επιτρέπουν να σύρουμε και να ζουμάρουμε σε μια εικόνα ταυτοχρόνως, ή να προσαρμόζεται η ταχύτητα της κύλισης ανάλογα με την πίεση που θα ασκήσουμε.

Ήδη έχει υπογραφεί μία συμφωνία ανάμεσα στην Peratech και την ιαπωνική Nissha, εταιρεία που κατασκευάζει οθόνες και τις προμηθεύει σε άλλες εταιρείες ανάμεσα τους την Nintendo και LG. Η συμφωνία ύψους 1.4 εκατομμυρίων δολαρίων, περιορίζει την Nissha να κατασκευάζει οθόνες διαστάσεων μέχρι 3,5×5,5 ιντσών. Σύμφωνα με τον CEO της Peratech, η πρώτη συσκευή που θα φέρει τέτοια οθόνη θα διατεθεί στην αγορά τον Απρίλιο του τρέχοντος έτους. Τέλος, έχουν προκύψει φήμες πως η προαναφερθείσα συμφωνία αφορά την κατασκευή οθονών για το νέο Nintendo DS2, το οποίο κατά πάσα πιθανότητα θα είναι μια από τις συσκευές που θα φέρει την τεχνολογία της Peratech.

Πηγή: myphone 

Κατηγορίες: Επικαιρότητα, Υλικό. Προσθήκη στους σελιδοδείκτες.

Αφήστε μια απάντηση