Ο 1ος ολογραφικός δίσκος είναι γεγονός!

Τον πρώτο ολογραφικό δίσκο (disque a hologramme), που επιτρέπει την αποθήκευση σε έναν και μόνο δίσκο, 100 φορές περισσοτέρων πληροφοριών από ό,τι σε ένα δίσκο DVD, ανακοίνωσε ο αμερικανικός όμιλος General Electric ότι πέτυχε να δημιουργήσει ένα από τα ερευνητικά του εργαστήρια.

olografikos_diskos.jpg

 

Αυτός ο νέος δίσκος έχει την δυνατότητα να αποθηκεύει δεδομένα σε τρεις διαστάσεις, ενώ τα DVD και οι δίσκοι υψηλής ευκρίνειας Blu Ray, είναι απλώς χαραγμένοι με ακτίνα Laser σε δυο διαστάσεις. Όμως, καθώς το νέο σύστημα παρουσιάζεται σε ένα παρόμοιο format, οι συσκευές ανάγνωσης που θα μπορούν να διαβάζουν το νέο δίσκο της GE, επίσης, θα μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την ανάγνωση δίσκων DVD ή Blu Ray, όπως υπόσχεται η General Electric.
“Είναι ένα τεράστιο επίτευγμα”, υπογράμμισε ο επικεφαλής του εν λόγω προγράμματος Μπράιαν Λόρενς.
“Η ημέρα που θα μπορείτε να βάλετε όλη σας τη συλλογή ταινιών -υψηλής ανάλυσης- σε έναν και μόνο δίσκο, εγγράφοντας format υψηλής ανάλυσης, όπως η τρισδιάστατη τηλεόραση (3D-TV), είναι πιο κοντά από ό,τι πιστεύουμε”, προσθέτει στην ανακοίνωση του ο ερευνητής της GE.

Αυτή η ανακάλυψη είναι το αποτέλεσμα έξι ετών εργασίας. Προς το παρόν, ο ολογραφικός αυτός δίσκος -που τελειοποιήθηκε- επιτρέπει την αποθήκευση 500 γιγα-οκτέτων (giga-octets), σε σχέση με τα 5 για ένα απλό DVD και τα 25 για ένα δίσκο υψηλής ευκρίνειας Blu Ray.
Ο τελικός στόχος είναι ο δίσκος να επιτρέπει την αποθήκευση 1.000 γιγα-οκτέτων (tetra-octet).

Η General Electric δεν έδωσε ημερομηνίες για την κυκλοφορία αυτού του νέου προϊόντος. Όμως, η εφημερίδα New York Times, την τοποθετεί στο 2011 ή το 2012.

ΠΗΓΕΣ: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Γαλλικό πρακτορείο / New York Times, www.ert.gr

Κατηγορίες: Επικαιρότητα, Υλικό. Προσθήκη στους σελιδοδείκτες.

Αφήστε μια απάντηση