«ΠΕΡΣΙΚΟΣ ΚΙΝΔΥΝΟΣ».

Ανοίγουμε το άρθρο «ΠΕΡΣΙΚΟΣ ΚΙΝΔΥΝΟΣ».

Πατάμε στη λέξη Φωτόδεντρο και μπαίνουμε στο ψηφιακό βιβλίο, κεφάλαιο 16, μάθημα ο περσικός κίνδυνος.

Παρατηρούμε στο χάρτη του βιβλίου μας τον περσικό στρατό πώς εξαπλώθηκε σιγά σιγά στα παράλια της Μ. Ασίας.

Ενδεικτικά μπορούμε να δούμε και ένα βίντεο ( πατάμε στη λέξη) όπου θα δούμε την επέκταση των Περσών στον ελλαδικό χώρο.

Ο Ηρόδοτος, σαν πατέρας της Ιστορίας έγραψε για το περσικό κράτος και τους περσικούς πολέμους. Πληροφορίες μπορούμε να πάρουμε από εδώ.

Όταν οι Αθηναίοι κατάλαβαν τον κίνδυνο που πλησιάζει αποφάσισαν να αντιμετωπίσουν τους Πέρσες στο Μαραθώνα με αρχηγό τους το Μιλτιάδη. Ο Μιλτιάδης αντιμετώπισε με επιτυχία τους εχθρούς καθότι εφάρμοσε ένα πολύ καλό στρατηγικό σχέδιο , διαλύοντας τους Πέρσες αλλά και το μύθο πως ήταν ανίκητοι.

Εδώ μπορούμε να δούμε αναπαράσταση της μάχης αρκεί να πατήσουμε στη λέξη «εδώ».

Μετά τη νίκη του ο Μιλτιάδης αφιέρωσε το κράνος του στο Ιερό του Διός. Σήμερα βρίσκεται στο Αρχαιολογικό Μουσείο της Ολυμπίας. Πατώντας στο εδώ μπορούμε να δούμε το κράνος του Μιλτιάδη, αλλά και κάποιες πληροφορίες.

Φωτογραφικό υλικό από την περιοχή του Μαραθώνα, μπορούμε να βρούμε και εδώ πατώντας στο εικονίδιο  , όπου εικονίζονται: η ευρύτερη περιοχή, ο τύμβος για τους νεκρούς αλλά και αρχαιολογικά ευρήματα.

Ο στρατιώτης που μετέφερε το μήνυμα της νίκης στους Αθηναίους τρέχοντας από το Μαραθώνα, ήταν η αιτία που δημιουργήθηκε ένα νέο Ολυμπιακό άθλημα αργότερα: Ο Μαραθώνιος. Περισσότερα μπορούμε να διαβάσουμε εδώ:

 

ΑΚΗΣΕΙΣ:  1)Λύνουμε το σταυρόλεξο. Πατάμε στη λέξη εδώ.

2)Μέσα στο κρυπτόλεξο κρύβονται κάποιες λέξεις από το σημερινό μάθημα. Τις βρίσκουμε και τις κυκλώνουμε.

3) Ποιο ήταν το στρατηγικό σχέδιο του Μιλτιάδη;

———————————————————————————————————————————————————————————————————————————————————————————————————————

Κατηγορίες: Χωρίς κατηγορία. Προσθήκη στους σελιδοδείκτες.