Δευτέρα 3/2/14
Η 14η συνάντηση του ομίλου μας, πραγματοποιήθηκε στο Εργαστήριο Χημείας. Τίτλος άσκησης: «Παρασκευή Σαπουνιών» . Ήμασταν χωρισμένοι σε ομάδες 3 ατόμων. Αρχικά, η κυρία Μυλωνά μας έκανε μία μικρή παρουσίαση για την ιστορία του σαπουνιού ( κάτι που όπως μάθαμε υπήρχε από τα αρχαία ακόμα χρόνια). Μας μοίρασαν φύλλα εργασίας με τις οδηγίες παρασκευής του σαπουνιού. Το μόνο που έμενε να κάνουμε, ήταν να ακολουθήσουμε τις οδηγίες.
Αρχικά ζυγίσαμε το ελαιόλαδο και το υδροξείδιο του νατρίου (NaOH). Διαλύσαμε το NaOH σε νερό (5ml), προσθέσαμε αλκοόλη (20ml) στο ελαιόλαδο, και μετά ανακατέψαμε τα δύο αυτά μείγματα μαζί. Έπειτα, σε ποτήρι ζέσεως, τοποθετήσαμε το διάλυμα στο γκαζάκι, το ανακατεύαμε για 5’ με 10’ λεπτά ( κάποιες ομάδες χρειάστηκαν περισσότερο χρόνο για να πήξει το μείγμα τους ) και στην συνέχεια το βγάλαμε από την φωτιά. Το διάλυμα έπρεπε να έχει μία κολλώδη υφή. Το αφήσαμε να “ξεκουραστεί” για 10’. Στην συνέχεια οι οδηγίες έλεγαν να προσθέσουμε 100ml νερό. Κάποιες από τις ομάδες μας (οι πιο γρήγορες) ακολούθησαν τις οδηγίες, κάποιες άλλες όμως αντί για σκέτο νερό πρόσθεσαν τσάι ( για να προσθέσει άρωμα). Ξαναβάλαμε το ποτήρι στο γκαζάκι και ανακατέψαμε καλά. Σε αυτό το σημείο η κάθε ομάδα διάλεξε μυρωδικά για το σαπούνι της. Επιλέξαμε ανάμεσα σε πορτοκάλι, κανέλλα, γαρύφαλλο, θυμάρι, λεβάντα κ.α. ( πρέπει να σημειώσουμε πως το γαρύφαλλο και η κανέλλα μπορεί να είχαν πολύ ωραία μυρωδιά, αλλά έδωσαν μία περίεργη όψη στο σαπούνι μας…τα σαπούνια ήταν καφέ σαν κεφτεδάκια…) Προσθέσαμε 100ml κορεσμένου διαλύματος NaCl (εξαλάτωση). Αφού το μείγμα ομογενοποιήθηκε,
“ βουτήξαμε” το ποτήρι σε παγωμένο νερό. Παρατηρήσαμε ότι το μείγμα άρχισε να διαχωρίζεται. Τέλος ‘’στραγγίξαμε’’ το διάλυμα με διηθητικό χαρτί, και αυτό που μας έμεινε ήταν το σαπούνι. Βάλαμε το σαπούνι σε θήκες από ρεσό, και μετά από 3-2 μέρες το σαπούνι μας ήταν έτοιμο για χρήση!