Οι συνέπειες της κλιματικής αλλαγής στον πλανήτη μας, που δυστυχώς έχουν ήδη γίνει αισθητές, θα επιβαρύνουν κυρίως τους σημερινούς νέους και τις μελλοντικές γενιές. Η σκυταλοδρομία Running Out of Time είναι μια μοναδική, αδιάκοπη σκυταλοδρομία 7.767 χλμ. για την κλιματική αλλαγή, από τη Γλασκώβη της Σκωτίας μέχρι το Sharm el-Sheikh της Αιγύπτου:
Είναι η μεγαλύτερη σκυταλοδρομία που πραγματοποιήθηκε ποτέ, με δρομείς και ποδηλάτες να μεταφέρουν τη σκυτάλη και μαζί της ένα ηχηρό μήνυμα για την κλιματική αλλαγή, από τη νέα γενιά προς τους παγκόσμιους ηγέτες. Στη διαδρομή της η σκυτάλη διέσχισε θάλασσες, οροσειρές, παγετώνες, ερήμους, αλλά και χωριά, πόλεις και πρωτεύουσες. Επισκέφθηκε εκατοντάδες σχολεία, απειλούμενες περιοχές και έργα για την προστασία της φύσης, με σκοπό να εμπνεύσει και να ενισχύσει τις τοπικές δράσεις για την κλιματική αλλαγή.
Στην Ελλάδα τη διοργάνωση συντόνισε η Ελληνική Εταιρεία Προστασίας της Φύσης (ΕΕΠΦ) (η παλαιότερη Εθνική Περιβαλλοντική ΜΚΟ, με αδιάκοπη δράση πανελλαδικά από το 1951 για την προστασία της φύσης) ως εκπρόσωπος του FEE. Το FEE (Foundacion for Environmental Education) είναι ένας από τους μεγαλύτερους παγκοσμίως οργανισμούς εκπαίδευσης για τη βιώσιμη ανάπτυξη, με μέλη περισσότερους από 100 οργανισμούς και φορείς σε 81 χώρες και με δίκτυο άνω των 60.000 εκπαιδευτικών μονάδων.
Πήραμε μέρος κι εμείς σα Νηπιαγωγείο στη δράση αυτή, στέλνοντας το δικό μας μήνυμα, με τη δική μας σκυτάλη:φτιαγμένη από τα φυσικά υλικά και τους Φθινοπωρινούς θησαυρούς που είχαμε συλλέξει από την αυλή και τον κήπο του Νηπιαγωγείου μας στις 3 Νοεμβρίου (στα πλαίσια των δράσεών μας για την Υπαίθρια Ημέρα Δράσης), ώστε να αποκτήσουμε τις δεξιότητες, τις απαραίτητες γνώσεις και τις ευκαιρίες για να κτίσουμε βιώσιμες και κλιματικά ανθεκτικές κοινότητες:Εμείς τα παιδιά και οι εκπαιδευτικοί του Νηπιαγωγείου Παλαιοχώρας, δεσμευόμαστε να βοηθήσουμε στην οικοδόμηση ενός μέλλοντος χωρίς αποκλεισμούς, βιώσιμου για όλους… ενός μέλλοντος στο οποίο όλοι θα μπορούν να ευημερήσουν. Και το δείχνουμε με τις πράξεις μας, όχι μόνο με λόγια, γιατί μόνο όλοι μαζί μπορούμε να τα καταφέρουμε!!!
Στο Νηπιαγωγείο μας θα εφαρμόσουμε και φέτος τα Εργαστήρια Δεξιοτήτων, με το βασικό όραμά μας να διαμορφώνεται σύμφωνα με το θεωρητικό πλαίσιο που διατρέχει το σύνολο του συγκεκριμένου αυτού προγράμματος. Στο επίκεντρο του οράματός μας βρίσκεται η επιδίωξη επιτυχούς καλλιέργειας στα παιδιά, των Δεξιοτήτων του 21ου αιώνα στις 3 βασικές κατηγορίες, στις οποίες αυτές διακρίνονται: α. Δεξιότητες μάθησης (κριτική σκέψη, δημιουργικότητα, συνεργασία και επικοινωνία), β. Δεξιότητες αλφαβητισμού (ιδιαιτέρως ψηφιακού εγγραμματισμού) και γ. Δεξιότητες ζωής(ευελιξία, ηγεσία, ανάληψη πρωτοβουλίας και παραγωγικότητα). Παράλληλα, στο επίκεντρο του οράματός μας βρίσκεται και η ανάπτυξη Κοινωνικών και Συναισθηματικών Δεξιοτήτων. Θεωρούμε ότι ο δυναμικός συνδυασμός όλων των προαναφερθέντων στοιχείων θα αποτελέσει για τους μαθητές και τις μαθήτριες του Νηπιαγωγείου μας, το κατάλληλο υποστηρικτικό πλαίσιο για την προσωπική τους ευημερία και ευεξία αλλά και για τη μελλοντική εξέλιξή τους σε αυτόνομα, ενεργά και παραγωγικά μέλη της κοινωνίας.
Θεματική ενότητα:
Υγεία – Αυτομέριμνα και Πρόληψη
Θέμα: “Εγώ και το σώμα μου”
Ολοκληρώσαμε με επιτυχία, την 1η Θεματική Ενότητα με θέμα την Υγεία, τηνΑυτομέριμνα και την Πρόληψη καιτίτλo “Εγώ και το σώμα μου”. Στόχος του κύκλου δραστηριοτήτων ήταν να γνωρίσουν τα παιδιά καταρχήν το σώμα τους εξωτερικά:
…αλλά και εσωτερικά:
…στη συνέχεια να μάθουν τη σημασία της ατομικής σωματικής τους υγιεινής:
…τους τρόπους προστασίας τους από τα μικρόβια:
…και τη σπουδαιότητα της στοματικής τους φροντίδας και υγείας:
Επίσης, τα παιδιά διδάχθηκαν τον “Κανόνα των Εσωρούχων” ο οποίος περιλαμβάνει και διατυπώνει με απλότητα και σαφήνεια όλα τα σημαντικά μηνύματα που χρειάζεται να γνωρίζουν τα παιδιά για να είναι ασφαλή:Παιδαγωγικός στόχος του συγκεκριμένου κανόνα, είναι η
ενημέρωση και η ενδυνάμωση των παιδιών, ώστε να μπορούν να
προστατεύουν τον εαυτό τους από τη σεξουαλική θυματοποίηση και
βία, μαθαίνοντας και αναπαράγοντας στη συμπεριφορά τους απλούς
κανόνες αυτοπροστασίας. Κανένα παιδί δεν είναι αρκετά μικρό για να μην ξέρει τον “Κανόνα των
Εσωρούχων”, αφού η σεξουαλική κακοποίηση δυστυχώς δεν γνωρίζει ηλικία.
Και κάπως έτσι, με πολλές νέες γνώσεις και όμορφες κατασκευές, ολοκληρώθηκε η 1η Θεματική Ενότητα των Εργαστηρίων Δεξιοτήτων για το Σχολικό Έτος 2022-23:
Το Κέντρο Εκπαίδευσης για το Περιβάλλον και την Αειφορία (ΚΕΠΕΑ) Βάμουστα πλαίσια: 1) Υλοποίησης της Πράξης «ΚΕΝΤΡΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ (ΚΠΕ) – ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ», 2) των Περιφερειακών Δικτύων Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης που συντονίζει το ΚΕΠΕΑ Βάμου, και 3) της Διεθνούς Ημέρας Υπαίθριας Εκπαίδευσης, κάλεσε εκπαιδευτικούς και σχολεία, να οργανώσουν την Πέμπτη 3 Νοεμβρίου 2022, κοινή δράση, με θέμα: «Υπαίθρια Εκπαίδευση».
Αποδεχτήκαμε την πρόσκληση με μεγάλη χαρά και ξεκινήσαμε με ενθουσιασμό τις δράσεις μας:
Κάνοντας μια βόλτα στην αυλή και στον κήπο του Νηπιαγωγείου μας, βρήκαμε και μαζέψαμε διάφορους “θησαυρούς”. Αφού τους κατονομάσαμε, τους μετρήσαμε και τους ομαδοποιήσαμε, τους φυλάξαμε στο πολύτιμο κουτί των “ΦθινοπωρινώνΘησαυρών” μας, για να τους χρησιμοποιήσουμε σε διάφορες κατασκευές που θα κάνουμε τις επόμενες μέρες:
Για να χαλαρώσουμε λίγο, καθίσαμε στην όμορφη αυλή μας και αφού μελετήσαμε τους Φθινοπωρινούς καρπούς:
τους αγγίξαμε, τους μυρίσαμε και τους δοκιμάσαμε:
Έφτασε επιτέλους η στιγμή που περιμέναμε με ανυπομονησία τόσο καιρό! Ήρθε η ώρα να μαζέψουμε το “υπέροχο βαμβάκι μας”:
Τόση δουλειά, τόσες εμπειρίες …ώρα για ένα απολαυστικό πικνικ στην όμορφη αυλή μας:
Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία στη σελίδα μας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε τη σελίδα, θα υποθέσουμε πως είστε ικανοποιημένοι με αυτό.ΕντάξειΔιαβάστε περισσότεραΜη αποδοχή