Διαλογή εξπρές

Τον περασμένο μήνα είχαμε στο σχολείο τις εκλογές για την ανάδειξη του 15μελούς Μαθητικού Συμβουλίου για το τρέχον σχολικό έτος. 234 οι ψηφοφόροι, 37 οι υποψήφιοι, μέχρι 7 σταυροί στα ψηφοδέλτια, 10 τα μέλη της εφορευτικής επιτροπής. Ξεκινώντας το άνοιγμα των ψηφοδελτίων γύρω στις 12:45, η διαδικασία δεν ολοκληρώνεται ποτέ πριν τις 14:30. Με τους υποψήφιους να σκαρφαλώνουν απέξω προσπαθώντας να παρακολουθήσουν την εξέλιξη της διαλογής από τους φεγγίτες της αίθουσας.

ballotsΣκέφτηκα να επιταχύνουμε φέτος τη διαδικασία, και πράγματι τελειώσαμε περισσότερο από μία ώρα νωρίτερα.

  1. Τα ψηφοδέλτια (τυπωμένα, όπως κάθε χρόνο) είχαν αρίθμηση στους υποψήφιους: 1 έως 37.
  2. Ένα μέλος της εφορευτικής επιτροπής (διαφορετικό, εναλλάξ, ανά 30-40 ψηφοδέλτια) διάβαζε για κάθε ψηφοδέλτιο τους αριθμούς των υποψηφίων που σταυρώθηκαν, αντί για τα ονόματά τους.
  3. Άλλα μέλη της εφορευτικής επιτροπής (πάλι με εναλλασσόμενους τους ρόλους) άνοιγαν πιο πριν τα ψηφοδέλτια και έλεγχαν την εγκυρότητά τους (πλήθος σταυρών, σημάδια, κλπ.).
  4. Μια άλλη ομάδα της εφορευτικής επιτροπής παρακολουθούσε τον εκάστοτε εκφωνητή, ελέγχοντας ότι δεν κάνει λάθη στην ανακοίνωση των αριθμών των σταυροδοτούμενων υποψηφίων.
  5. Τα υπόλοιπα μέλη παρακολουθούσαν στον ασπροπίνακα την προβολή της διαδικασίας καταχώρισης στο κατάλληλα προδιαμορφωμένο υπολογιστικό φύλλο των εκφωνούμενων αριθμών των υποψηφίων που σταυρώνονταν σε κάθε ψηφοδέλτιο.
  6. Με την καταχώριση των σταυρών και του τελευταίου ψηφοδελτίου, τα τελικά αποτελέσματα ήταν έτοιμα!

Το υπολογιστικό φύλλο των δεδομένων χωρίζονταν σε 7άδες κελιών, μία για κάθε έγκυρο ψηφοδέλτιο. Συνολικά υπήρχε η πρόβλεψη για 234 τέτοιες 7άδες ή 1.638 κελιά κατακόρυφα σε μια στήλη (την B, καθώς στην A, αριθμούνταν τα 234 ψηφοδέλτια, ανά 7 συγχωνευμένα κελιά).

Στο υπολογιστικό φύλλο των αποτελεσμάτων, στον πίνακα μετά τον αριθμό και τα στοιχεία κάθε υποψηφίου, μια απλή συνάρτηση COUNTIF() καταμετρούσε πόσες φορές εμφανίστηκε ο αριθμός του υποψηφίου στη στήλη της καταχώρισης στο φύλλο δεδομένων.

=COUNTIF(ψηφοδέλτια!B$1:B$1638;διαλογή!A2)

Το μόνο που χρειάστηκε επιπλέον ήταν μια τελική ταξινόμηση σε φθίνουσα σειρά, και η επιμέλεια του καλλιτεχνικού μέρους (κατάλληλες γραμματοσειρές και χρώματα και συναρτήσεις TRIM(), REPT(), INT() και οι χαρακτήρες “ᚎ” και “/” για τη μίμηση της χειρωνακτικής καταχώρισης των ψήφων ανά πεντάδες με κιμωλία σε πίνακα).

=TRIM(REPT(" ";(INT(D3/5)))&REPT("/";D3-(INT(D3/5)*5)))

Του χρόνου, ακόμη πιο γρήγορα…

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *