- Ανταλλάξτε, όσο το δυνατόν περισσότερες διευθύνσεις (e-mail, ταχυδρομείο, skype κλπ.)
Τα ευρωπαϊκά συνεργατικά έργα στηρίζονται στην εμπιστοσύνη και πρέπει να φροντίσουμε με όποιο τρόπο μπορούμε, η εμπιστοσύνη μεταξύ των συνεργατών να αυξηθεί. Είναι γεγονός πως ζείτε σε διαφορετικές χώρες, δε μπορείτε εύκολα να επισκεφθείτε ο ένας τον άλλο, οπότε τα μέσα επικοινωνίας περιορίζονται. Το email είναι χρήσιμο, αλλά πολλές φορές χρειάζεται να συζητήσετε όλοι μαζί και να πάρετε άμεσες αποφάσεις, οπότε χρήσιμο είναι να ανταλλάξετε και λογαριασμούς skype ή oovoo και να οργανώνετε τηλεδιασκέψεις. Αν πάλι οι μαθητές σας είναι μικρής ηλικίας, συνήθως η επικοινωνία και μέσω απλού ταχυδρομείου, είτε με τη μορφή απλών επιστολών ή με την ανταλλαγή καρτών/ δώρων αυξάνει τον ενθουσιασμό τους και τους παρακινεί να συμμετάσχουν στο έργο με μεγαλύτερη όρεξη! Με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, η επικοινωνία με τους συνεργάτες σας και τους μαθητές τους, πρέπει να είναι τακτική, ώστε όλοι να συνεχίσουν να εργάζονται με αμείωτο κέφι και ενθουσιασμό!
- Πάντα να απαντάτε σε ερωτήσεις!
Η αποστολή ενός e-mail χωρίς να πάρει απάντηση είναι στις περισσότερες περιπτώσεις ‘θανάσιμο’ για το μέλλον της συνεργασίας. Κάνει εσάς ή το συνεργάτη σας να αισθάνεται ανασφάλεια. Συχνά αναρωτιέστε: Τι συμβαίνει; Μήπως ο συνεργάτης μου δεν έλαβε το μήνυμα μου; Μήπως κάνω κάτι λάθος; Μήπως τα παράτησε χωρίς να με ενημερώσει;
Έτσι, ο δεύτερος χρυσός κανόνας είναι: πάντα απάντηση! Ακόμα κι αν δεν έχετε το χρόνο να απαντήσετε στις ερωτήσεις, τότε απλά απαντήστε ότι έχετε λάβετε το e-mail, ότι είστε απασχολημένοι αυτή τη στιγμή και θα απαντήσετε μόλις βρείτε λίγο χρόνο.
- Να είστε ενήμεροι για τις πολιτιστικές διαφορές
Παρά το γεγονός ότι στην Ευρώπη οι ζωές μας μοιάζουν αρκετά, εξακολουθούν να υπάρχουν συχνά περισσότερες διαφορές από ό,τι θα μπορούσαμε να φανταστούμε. Κάτι που μπορεί να πούμε ή να ρωτήσουμε σε εμάς μπορεί να φανεί φυσιολογικό, σε ένα άλλο άτομο όμως, με διαφορετικό πολιτιστικό υπόβαθρο, μπορεί να θεωρηθεί προσβλητικό ή απρεπές και το αντίθετο. Φροντίστε λοιπόν να είστε προσεκτικοί σε αυτό το κομμάτι της επικοινωνίας.
- Καθορίστε τις προθεσμίες και τηρήστε τις
Ένα πολύ καλά σχεδιασμένο έργο πρέπει να συνοδεύεται από ένα λεπτομερές χρονοδιάγραμμα εργασιών. Βεβαιωθείτε, λοιπόν, πως οι προθεσμίες που θέσατε είναι ρεαλιστικές, έτσι ώστε όλοι οι συνεργάτες του έργου να μπορούν να τις τηρήσουν. Είναι βασική προϋπόθεση, ώστε να μπορέσει να χτιστεί μία σχέση εμπιστοσύνης. Το να δημοσιεύετε τις προθεσμίες στο ημερολόγιο του TwinSpace είναι ένας καλός τρόπος για να υπενθυμίσετε σε όλους τι και μέχρι πότε πρέπει να γίνει κάτι.
- Συμφωνείστε απο κοινού για τα εργαλεία που θα χρησιμοποιήσετε
Καλό είναι απο την αρχή του έργου να συμφωνήσετε απο κοινού για τα εργαλεία που θα χρησιμοποιήσετε για την κάθε δραστηριότητα, αλλά και για τη μορφή των αρχείων που θα ανταλάξετε. Καλό είναι, για παράδειγμα, να έχει συμφωνηθεί πως όλα τα αρχεία κειμένου θα είναι σε μορφή .doc, πως όλα τα αρχεία παρουσιάσεων θα είναι ppt κτλ. Αυτό διευκολύνει πολλές φορές την ανάγνωση και την επεξεργασία τους.
- Δημιουργήστε διακρατικές ομάδες
Θεωρώ πολύ σημαντικό οι μαθητές να εργάζονται σε διακρατικές ομάδες και να δουλεύουν πάνω σε συνεργατικές δραστηριότητες. Με αυτό τον τρόπο, παρακινούνται να συμμετάσχουν στο έργο, εφόσον εμπλέκονται σε αυτό προσωπικά. Θα ήταν καλύτερα αν μπορέσετε να συνδυάσετε μαθητές με τα ίδια ενδιαφέροντα, και αυτό μπορεί να γίνει αν πρώτα τους χωρίσετε σε εθνικές ομάδες ( ο αριθμός των εθνικών ομάδων να είναι ίδιος σε κάθε χώρα-πχ 10 ομάδες από την Ελλάδα, 10 από τη Γαλλία κοκ) , η κάθε ομάδα προετοιμάσει μια παρουσίαση των μελών της και στη συνέχεια αφήσετε τις ομάδες των άλλων χώρων να επιλέξουν τους συνεργάτες τους, σύμφωνα με τα κοινά ενδιαφέροντα και τις προτιμήσεις τους.
- Αναθέστε αρμοδιότητες στους μαθητές
Δώστε αρμοδιότητες στους μαθητές σας, θα εκπλαγείτε με τις γνώσεις τους και με το πόσα είναι ικανοί να κάνουν: Κάποιος μπορεί να είναι υπεύθυνος για την επεξεργασία των εγγράφων, κάποιος άλλος για να τα ανεβάσει στο Twinspace, ένας άλλος μπορεί να είναι υπεύθυνος για την εικονογράφηση κειμένων, για τη δημιουργία αρχείων βίντεο κλπ. Επιπλέον, θα ήταν καλό να έχετε διαχειριστές μαθητές (student administrators). Οι συγκεκριμένοι θα πρέπει να ενημερώνουν όλους τους άλλους μαθητές σχετικά με τους κανόνες της επικοινωνίας (κεφαλαία γράμματα θα πρέπει να αποφεύγονται, η χρήση της κατάλληλης γλώσσας στις ομάδες συζητήσεων και στο chatroom είναι ένας βασικός παράγοντας για την καλή συνεργασία και την επικοινωνία) , θα μπορούν να οργανώνουν συνομιλίες chat, να ενημερώσουν τους μαθητές για τις προθεσμίες, για τυχόν εκδηλώσεις, κλπ.
- Βρείτε περισσότερους από έναν συνεργάτες για το έργο σας
Είναι βέβαιο πως για να σχεδιάσετε και να οργανώσετε ένα έργο eTwinning χρειάζεται χρόνος και κόπος. Πώς θα αισθανόσασταν, λοιπόν, όταν, ενώ όλα είναι έτοιμα και έχετε ξεκινήσει τις πρώτες δραστηριότητες του έργου σας, ο συνεργάτης σας σας ενημερώσει πως δε μπορεί να συνεχίσει ή- ακόμα χειρότερα- δε σας ενημερώσει καθόλου και εξαφανιστεί; (Πιστέψτε με, συμβαίνουν και αυτά!) Η απογοήτευση είναι μεγάλη και το να ψάχνεις νέο συνεργάτη στη μέση της χρονιάς, δεν είναι και ό,τι καλύτερο..Για το λόγο αυτό φροντίστε από το ξεκίνημα του έργου να έχετε βρει τουλάχιστον δύο συνεργάτες, έτσι ώστε να διασφαλίσετε πως, ακόμα και αν ένας από τους δύο δε συνεχίσει να εργάζεται στο έργο, θα μπορέσετε να το ολοκληρώσετε με τον άλλο.
Αφήστε μια απάντηση