Το Hubble είδε το σύμπαν μόλις 600 εκατομμύρια χρόνια μετά το Bing Bang
Συγγραφέας: ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΠΑΖΟΥΛΗΣ στις 7 Ιανουαρίου, 2010
Το διαστημικό τηλεσκόπιο Hubble συνέλαβε μία από τις πρώτες στιγμές του σύμπαντος – μόλις 600 εκατομμύρια χρόνια μετά τη Μεγάλη Έκρηξη, όταν το σύμπαν ήταν απλώς ένα ‘μικρό παιδί’.
Η φωτογραφία παρουσιάστηκε κατά τη συνεδρίαση της Αμερικανικής Αστρονομικής Εταιρείας. Πρόκειται για την πιο πλήρη εικόνα μέχρι σήμερα του πρώιμου σύμπαντος, που δείχνει γαλαξίες με αστέρια ηλικίας λίγων εκατοντάδων εκατομμυρίων ετών, μαζί με τα ολοφάνερα αρχέγονα σημάδια του πρώτου σμήνους των άστρων.
Αυτοί οι νεαροί γαλαξίες δεν έχουν διαμορφώσει ακόμη τις γνωστές σπείρες τους ή το ελλειπτικό σχήμα, ενώ είναι πολύ μικρότεροι από τους συνηθισμένους και με αρκετό μπλε χρώμα. Κι αυτό συμβαίνει επειδή σε αυτό το στάδιο, δεν περιέχουν πολλά βαρέα μέταλλα, ανέφερε ο Garth Illingworth, καθηγητής αστρονομίας του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνιας στο Σάντα Κρουζ, ο οποίος ήταν μεταξύ εκείνων που παρουσίασαν τις φωτογραφίες.
“Βλέπουμε πολύ μικρούς γαλαξίες τους σπόρους των μεγάλων σημερινών γαλαξιών,” είπε ο Illingworth σε μια συνέντευξη.
Μέχρι το τηλεσκόπιο Hubble να επισκευαστεί και να αναβαθμιστεί το 2009, η πλέον απομακρυσμένη χρονικά στιγμή που οι αστρονόμοι μπορούσαν να δουν ήταν περίπου 900 εκατομμύρια χρόνια μετά το Big Bang.
Το Hubble ως γνωστόν υπήρξε το κλειδί για τον προσδιορισμό της ηλικίας του σύμπαντος που προσδιορίστηκε σε περίπου 13,7 δισεκατομμύρια χρόνια, μετά από μακρά επιστημονική συζήτηση σχετικά με αυτό το ζήτημα πριν από μια δεκαετία.
Όσο πίσω και να πάει όμως χρονικά το Hubble δεν μπορεί να δει τους πρώτους γαλαξίες. Για αυτές τις παρατηρήσεις, η NASA θα πρέπει να στηριχθεί σε ένα νέο παρατηρητήριο, που κόστισε 4,5 δισεκατομμύρια δολάρια, το τηλεσκόπιο James Webb και το οποίο πρόκειται να πετάξει σε περίπου τέσσερα χρόνια.
“Είμαστε στο δρόμο προς την αρχή”, δήλωσε ο αστροφυσικός Neil deGrasse Tyson του Αμερικανικού Μουσείου Φυσικής Ιστορίας. “Κάθε βήμα πιο κοντά στην αρχή μας λέει κάτι που δεν ξέραμε πριν.”
Η νέα εικόνα Hubble συνέλαβε τους μακρινούς απλούστερους γαλαξίες που βρίσκονταν ανάμεσα στους πιο κοντινούς και πιο σύγχρονους γαλαξίες. Το αποτέλεσμα είναι μια κοσμική οικογενειακή φωτογραφία που απεικονίζει γαλαξίες σε διαφορετικές ηλικίες και στάδια ανάπτυξης κατά τη διάρκεια μιας περιόδου πάνω από 13 δισεκατομμύρια χρόνια.
Ο Tyson δήλωσε ότι οι περισσότεροι άνθρωποι αγαπούν τις φωτογραφίες που δείχνουν τα μωρά τους, αλλά η φωτογραφία του Hubble είναι διαφορετική: “Αυτές είναι οι εικόνες βρεφών που αφορούν όλους μας, εξ ου και το διαδεδομένο ενδιαφέρον.”
Πηγή: AP, www.physics4u.gr/blog