Η ΣΤΑΣΗ ΤΟΥ ΝΙΚΑ

Η Στάση του Νίκα (στάση = εξέγερση) ήταν οργανωμένη απόπειρα ανατροπής του αυτοκράτορα Ιουστινιανού που έλαβε χώρα στην Κωνσταντινούπολη τον Ιανουάριο του 532 μ.Χ. από αθλητικά-πολιτικά σωματεία στον ιππόδρομο. Ως αποτέλεσμα του γενικευμένου κλίματος λαϊκής δυσαρέσκειας που υπήρχε εκείνη τη περίοδο, ομάδες οπαδών υποκινούμενες από εχθρούς του αυτοκράτορα προκάλεσαν εκτεταμένες βιαιοπραγίες και λεηλασίες, ώστε να πιέσουν τον Ιουστινιανό να αφήσει τον θρόνο. Ωστόσο, ο αυτοκράτορας δεν ενέδωσε και τελικά σφαγιάστηκαν όλοι τους. Τα γεγονότα είχαν διάρκεια μίας εβδομάδας και ήταν οι πιο βίαιες ταραχές στην ιστορία της Κωνσταντινούπολης, με τη μισή σχεδόν πόλη να καίγεται ή να καταστρέφεται και με δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους να σκοτώνονται. Τις περισσότερες πληροφορίες για την εξέγερση λαμβάνουμε από τον ιστορικό Προκόπιο, στο βιβλίο του «Η ιστορία των Πολέμων».

ΚΑΘΑΡΙΣΜΟΣ ΑΚΤΩΝ ΚΑΙ ΒΥΘΟΥ ΑΠΟ ΠΛΑΣΤΙΚΑ

O Τομέας Περιβαλλοντικής Ενημέρωσης συντονίζει στην Ελλάδα δύο διεθνείς εθελοντικές πρωτοβουλίες: την Παγκόσμια Ημέρα Εθελοντικού Καθαρισμού Ακτών κάθε Σεπτέμβριο και την Ευρωπαϊκή Ημέρα Καθαρισμού κάθε Μάιο. Ως εθνικός συντονιστής αυτών των δράσεων στην Ελλάδα, η HELMEPA προσκαλεί τα μέλη της, συνεργαζόμενους φορείς και ευαισθητοποιημένους πολίτες σε όλη την χώρα να συμβάλλουν σε αυτή την προσπάθεια αφιερώνοντας μερικές ώρες στον καθαρισμό αγαπημένης τους ακτής, τμήματος του βυθού, όχθης ποταμού ή λίμνης, δασικής έκτασης ή πάρκου.

Ο Παγκόσμιος Εθελοντικός Καθαρισμός Ακτών για το 2020 οργανώθηκε και συντονίστηκε στην Ελλάδα από τη HELMEPA μεταξύ 19 Σεπτεμβρίου και 31 Οκτωβρίου στη διάρκεια του Μήνα Δράσης για το Θαλάσσιο Περιβάλλον στη χώρα μας. Με σύνθημα «Καθαρίζουμε ακτές και βυθό με ασφάλεια» και παρά τις ειδικές συνθήκες που όρισε η πανδημία, οργανώθηκαν συνολικά 82 καθαρισμοί, εκ των οποίων οι 14 ήταν υποβρύχιοι, με τη συμμετοχή 2.318 εθελοντών. Η πρωτοβουλία αυτή αποτέλεσε μέρος τoυ Παγκόσμιου Εθελοντικού Καθαρισμού Ακτών 2020, της παλαιότερης και μεγαλύτερης στο είδος της παγκόσμιας εκστρατείας, με ετήσια συμμετοχή άνω των 700.000 εθελοντών σε 100 χώρες του κόσμου.

Μικροί και μεγάλοι καθάρισαν συνολικά 83 χιλιόμετρα ακτογραμμής συλλέγοντας και καταγράφοντας σε ειδικά δελτία 21 τόνους απορριμμάτων, μεγάλο μέρος των οποίων ανακυκλώθηκε σε συνεργασία με την Ελληνική Εταιρία Αξιοποίησης Ανακύκλωσης (Ε.Ε.Α.Α.). Η καταγραφή των απορριμμάτων από τους εθελοντές έχει αξία καθώς παρουσιάζει μια εικόνα της περιβαλλοντικής κατάστασης των ακτών της χώρας μας μετά την επίσκεψη εκατομμυρίων Ελλήνων και ξένων παραθεριστών το περασμένο καλοκαίρι.

ΕΡΓΑ ΤΕΧΝΗΣ ΑΠΟ ΠΛΑΣΤΙΚΟ

Πλήθος καλλιτεχνών που με το πέρασμα του χρόνου αποφάσισαν να θέσουν το ταλέντο τους στην υπηρεσία ενός σημαντικού σκοπού όπως η περιβαλλοντική βιωσιμότητα, με πρωτότυπο τρόπο και πραγματικά εκπληκτικά αποτελέσματα.

Εμείς του Are you R έχουμε ιδιαίτερη αδυναμία στους καλλιτέχνες που επιλέγουν το πλαστικό για να δημιουργήσουν τα έργα τους με εντυπωσιακά αποτελέσματα. Με τον τρόπο αυτό, δεν χρησιμοποιούν μόνο ένα υλικό που συχνά δαιμονοποιείται ως εν δυνάμει επιβλαβές για το περιβάλλον όταν απορρίπτεται με ανεξέλεγκτο τρόπο, αλλά αποδεικνύουν ότι μπορεί να αποκτήσει αξία όταν επαναχρησιμοποιείται.

Στο άρθρο αυτό σας παρουσιάζουμε μερικές από τις καλλιτεχνικές δημιουργίες με ανακυκλωμένο πλαστικό που μας εντυπωσίασαν περισσότερο!

Ο Καναδός καλλιτέχνης Von Wong δημιούργησε ένα γλυπτό τεραστίων διαστάσεων από ανακυκλωμένο πλαστικό με 168.037 καλαμάκια! Η ιδέα του καλλιτέχνη ήταν να δώσει μια εικόνα της ρύπανσης από τα πλαστικά μιας χρήσης και τις επιπτώσεις τους στους ωκεανούς. Σε διάστημα 6 μηνών, συγκέντρωσε καλαμάκια από τα Starbucks και από ομάδες καθαριότητας οργανωμένες από την Zero Waste Saigon σε όλο το Βιετνάμ. Το αποτέλεσμα είναι εκπληκτικό!

Μια όμορφη ιστορία που μιλάει για αναγέννηση, τέχνη και νέα ζωή. Η επιτυχημένη manager Annarita Serra, αποφάσισε να αφιερωθεί ολοκληρωτικά στην τέχνη δημιουργώντας καλλιτεχνήματα από ανακυκλωμένο πλαστικό. “Δυο όνειρα είχα στη ζωή: να δουλέψω με την τέχνη και να σώσω τις θάλασσες. Ανακάλυψα ότι το ένα από τα δύο με βοηθάει το άλλο” μας λέει η καλλιτέχνιδα που συλλέγει πλαστικά από τις παραλίες της Σαρδηνίας για να δημιουργήσει πίνακες καταπολεμώντας τη ρύπανση των θαλασσών. Τα έργα της είναι υπέροχα!

 

ΕΠΑΝΑΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΟΥΜΕΝΑ ΔΟΧΕΙΑ ΝΕΡΟΥ

Η χρήση επαναχρησιμοποιούμενων, οικολογικών μπουκαλιών νερού έχει αυξηθεί τα τελευταία χρόνια. Ένας λόγος για αυτό είναι ότι έχουμε συνειδητοποιήσει περισσότερο τις επιπτώσεις που έχουν τα πλαστικά μιας χρήσης στο περιβάλλον.

Υπάρχουν όμως πολλοί άλλοι λόγοι για τους οποίους πρέπει να χρησιμοποιείτε επαναχρησιμοποιούμενα μπουκάλια:

  • Μειώνετε τα πλαστικά απόβλητα
  • Αποτρέπετε τα μικροπλαστικά από το να καταστρέψουν το περιβάλλον μας
  • Αποτρέπετε τη χρήση μη ανανεώσιμων πόρων
  • Αποτρέπετε την έκπλυση επιβλαβών τοξινών στα ποτά σας
  • Εξοικονομείτε χρήματα.

Τα πλαστικά μπουκάλια νερού έχουν τρομερές συνέπειες στο περιβάλλον και στην υγεία μας. Απαιτούν πολύ λάδι για να κατασκευαστούν και χρειάζονται εκατοντάδες χρόνια για να διαλυθούν, συμβάλλοντας σε μεγάλο βαθμό στο πρόβλημα των πλαστικών απορριμμάτων. Τα επαναχρησιμοποιούμενα μπουκάλια νερού είναι η ιδανική λύση γιατί απαιτούν λιγότερο λάδι για να κατασκευαστούν και μπορούν να διαρκέσουν πολλά χρόνια, αντικαθιστώντας τα πολλά πλαστικά μπουκάλια νερού μιας χρήσης.

ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ ΠΛΑΣΤΙΚΩΝ

Η ανακύκλωση πλαστικού είναι η επεξεργασία των πλαστικών απορριμμάτων σε άλλα προϊόντα. Η ανακύκλωση μπορεί να μειώσει την εξάρτηση από την υγειονομική ταφή, να διατηρήσει τους πόρους και να προστατεύσει το περιβάλλον από την πλαστική ρύπανση και τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου.  Τα ποσοστά ανακύκλωσης υστερούν σε σχέση με άλλα ανακτήσιμα υλικά, όπως το αλουμίνιο, το γυαλί και το χαρτί. Μέχρι το 2015, ο κόσμος παρήγαγε περίπου 6,3 δισεκατομμύρια τόνους πλαστικών απορριμμάτων, που μόνο το 9% των οποίων έχει ανακυκλωθεί, και μόνο περίπου το 1% έχει ανακυκλωθεί περισσότερες από μία φορές.  Επιπλέον, το 12% αποτεφρώθηκε και το υπόλοιπο 79% στάλθηκε σε χώρους υγειονομικής ταφής ή στο περιβάλλον, συμπεριλαμβανομένου του ωκεανού. 

Σχεδόν όλο το πλαστικό δεν είναι βιοδιασπώμενο και δεν ανακυκλώνεται, αλλά εξαπλώνεται στο περιβάλλον, όπου μπορεί να προκαλέσει βλάβη. Για παράδειγμα, από το 2015 περίπου 8 εκατομμύρια τόνοι απορριμμάτων πλαστικού εισέρχονται στους ωκεανούς ετησίως, καταστρέφοντας το οικοσύστημα και σχηματίζοντας μπαλώματα σκουπιδιών από τους ωκεανούς. Ακόμη και οι διαδικασίες ανακύκλωσης υψηλότερης ποιότητας οδηγούν σε σημαντικά πλαστικά απόβλητα κατά τη διαδικασία διαλογής και καθαρισμού, απελευθερώνοντας μεγάλες ποσότητες μικροπλαστικών στα λύματα και σκόνη από τη διαδικασία.

Η ΙΔΡΥΣΗ ΤΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗΣ

Στο κεφάλαιο αυτό θα μελετήσουμε την ίδρυση της Κωνσταντινούπολης, της πρωτεύουσας της Ρωμαϊκής και μετέπειτα της Βυζαντινής αυτοκρατορίας. Θα εστιάσουμε  στα έργα που έγιναν σε διάστημα 6 ετών (324 μ.Χ. -330 μ.Χ.) με στόχο την οχύρωση και διακόσμηση της Κωνσταντινούπολης, καθώς και στους παράγοντες που οδήγησαν τον ιδρυτή της, Μ. Κωνσταντίνο, να μεταφέρει την πρωτεύουσα από τη Ρώμη στο Βυζάντιο.

Στο βίντεο που ακολουθεί μπορούμε να παρακολουθήσουμε μία σύντομη παρουσίαση του μαθήματος:

 

Στη συνέχεια, με τη βοήθεια σχετικού μαθησιακού αντικειμένου από το Φωτόδεντρο, μπορούμε να μελετήσουμε χάρτες και ιστορικές πηγές, ώστε να ανακαλύψουμε περισσότερες πληροφορίες:

 

PLASTIC CLEVER SCHOOLS

ΑΦΙΣΑ PLASTIC CLEVER SCHOOLS

Το σχολείο μας με υπερηφάνεια συμμετέχει για δεύτερη συνεχή χρονιά στη Διεθνή Δράση Plastic Clever Schools. Στο πλαίσιο του συγκεκριμένου προγράμματος οι μαθητές/τριες ευαισθητοποιούνται για το ζήτημα της πλαστικής ρύπανσης και αναλαμβάνουν πρωτοβουλίες για τη μείωση του πλαστικού μιας χρήσης.

Οι προτεινόμενες δράσεις του προγράμματος υλοποιούνται κατά τον μήνα Δεκέμβριο από διάφορα σχολεία της Ευρώπης που έχουν ενταχθεί στο δίκτυο των Plastic Clever Schools και τα αποτελέσματα του έργου τους δημοσιεύονται σε κοινή πλατφόρμα του προγράμματος

Μερικές από τις δράσεις που οι μαθητές θα εφαρμόσουν είναι: παρακολούθηση συνελεύσεων, έρευνα και καταγραφή πλαστικών αντικειμένων στους χώρους του σχολείου τους, συλλογή πλαστικών απορριμμάτων από υπαίθριο χώρο, συνέντευξη με μέλη οικολογικών οργανώσεων (HELMEPA), δημιουργία μιας κατασκευής ή εικαστικού έργου σχετικού με το θέμα και ανάπτυξη σχεδίου δράσης για μείωση της χρήσης πλαστικού στη σχολική καθημερινότητα.

Όλα τα συμμετέχοντα σχολεία που θα ολοκληρώσουν με επιτυχία τις δράσεις τους θα λάβουν την πιστοποίηση του προγράμματος, ενώ θα δοθούν βραβεία στους τρεις πρώτους που θα διακριθούν.

Στο σχετικό έγγραφο μπορείτε να διαβάσετε πληροφορίες για την πλαστική ρύπανση και τις ολέθριες επιπτώσεις της στο περιβάλλον. ΠΛΑΣΤΙΚΗ ΡΥΠΑΝΣΗ