Η Πληροφορική στο Δημοτικό Σχολείο

Παναγοπούλου Μαρία Εκπαιδευτικός Πληροφορικής ΠΕ86

Τεχνολογίες και Μάθηση Εκτός Σχολείου

Μάι 202211
Η μάθηση είναι μία συνεχής διαδικασία και οι μαθητές δέχονται και εκτός σχολείου, ένα πλήθος πληροφοριών από διάφορες πηγές, όπως είναι οι έντυπες (βιβλία, εφημερίδες, περιοδικά) αλλά και πληροφορίες από μέσα όπως η τηλεόραση, το ραδιόφωνο και το διαδίκτυο. Παράλληλα, οι μαθητές μετά το σχολείο, φαίνεται να ασχολούνται καθημερινά και με ψηφιακά μέσα όπως ο ηλεκτρονικός υπολογιστής και οι κινητές συσκευές, μέσα από τα οποία παίζουν διάφορες εφαρμογές και παιχνίδια, διασκεδάζουν και αποκτούν πολλές δεξιότητες και γνώσεις., Έτσι εκτός από τη τυπική μάθηση, δηλαδή τη μάθηση εντός σχολείου, μπορεί να έχουμε και τη μάθηση εκτός σχολείου. Οι μορφές της που είναι εντυπωσιακές μπορεί να είναι οι εξής:

Μέσα κοινωνικής δικτύωσης: συνήθως χρησιμοποιούνται για τη σύνδεση με φίλους και οικογένεια, τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης είναι το ασυνήθιστο περιβάλλον μάθησης. Ωστόσο, αποτελούνται από μια τεράστια κοινότητα ειδικών τεχνολογίας, εταιρειών, ειδήσεων κ.λπ. και με τη χρήση των τηλεφώνων, των tablet ή των υπολογιστών τους, οι μαθητές μπορούν να βρουν πληροφορίες σε σχετικά πεδία. Μπορούν επίσης να κάνουν δημοσκοπήσεις στους χρήστες και μπορούν να χρησιμοποιήσουν τα αποτελέσματα για ερευνητικούς σκοπούς.

Εργαλεία συνεργασίας: η χρήση εφαρμογών όπως το google drive επιτρέπει στους μαθητές να μοιράζονται τα έργα και τις παρουσιάσεις τους μεταξύ τους. Οι μαθητές μπορούν να εργάζονται σε ομάδες από διαφορετικές τοποθεσίες, να συνεισφέρουν στο ίδιο έγγραφο και να δίνουν σχόλια χωρίς να στέλνουν email.

Εργαλεία συνδιάσκεψης: η χρήση των google hangouts και του Skype επιτρέπει στους μαθητές να συνεργάζονται αλλά μιλώντας πρόσωπο με πρόσωπο στο διαδίκτυο. Μπορούν να μοιράζονται ενημερώσεις σε πραγματικό χρόνο και να κάνουν παρουσιάσεις μοιράζοντας τις οθόνες τους και είναι αποτελεσματικά μέσα για την διεξαγωγή ομαδικών συναντήσεων.

Παροχείς διαδικτυακού εκπαιδευτικού περιεχομένου: Η ακαδημία Khan, η Udemy, το TED και το YouTube είναι λίγοι από τους πολλούς παρόχους εκπαιδευτικού περιεχομένου στο διαδίκτυο. Οι μαθητές έχουν πρόσβαση σε όλο αυτό το περιεχόμενο αναζητώντας κάθε είδους σεμινάρια. Οι ιστότοποι περιέχουν περιεχόμενο πολυάριθμων θεμάτων σε διαφορετικούς τομείς (τέχνη, μαθηματικά, επιστήμες, τυχερά παιχνίδια, αθλήματα, υπολογιστές, νομικά κ.λπ.) που διατίθεται από καθηγητές και άλλους επαγγελματίες με εμπειρία σε σχετικούς τομείς. Ενώ τα μαθήματα μπορούν να παρακολουθηθούν δωρεάν στο YouTube και στο TED, ενώ οι ακαδημίες όπως η Udemy απαιτούν πληρωμή για πολύ σύντομα μαθήματα.

Ανοικτοί Εκπαιδευτικοί Πόροι και Ψηφιακές Περιηγήσεις:

Η Τεχνολογία εξασφαλίζει πρόσβαση σε πόρους εκπαιδευτικού υλικού που είναι ανοικτοί ενώ παράλληλα με την βοήθεια της Google μπορούμε να δούμε τις εικονικές περιηγήσεις όπως μια βόλτα στο Βρετανικό Μουσείο

https://www.britishmuseum.org/   ή
στο Μητροπολιτικό Μουσείο Τέχνης της Νέας Υόρκης
https://www.metmuseum.org/
Οι μορφές αυτές της μάθησης είναι εντυπωσιακές γιατί μας αποδεικνύουν ότι οι τεχνολογικές εξελίξεις μας βοηθούν να αξιοποιήσουμε νέες δυνατότητες και να αναδιαμορφώσουμε τη διαδικασία της μάθησης ανακαλύπτοντας καινούργιες πτυχές με εξίσου σημαντικά αποτελέσματα.

από κάτω από: Χωρίς κατηγορία| | Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Τεχνολογίες και Μάθηση Εκτός Σχολείου    

Τα σχόλια είναι κλειστά.


Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση
Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων