Τι είναι η Κομποστοποίηση
Η Κομποστοποίηση είναι μια εντελώς φυσική διαδικασία κατά την οποία τα οργανικά απόβλητα(φρούτα, λαχανικά, φυλλα , κλαδέματα κ.α.) μετατρέπονται, μέσω βιολογικής διαδικασίας και μερικής αποσύνθεσης, σε ένα πλούσιο οργανικό φυσικό μίγμα που λειτούργει ως εδαφοβελτιωτικό και λίπασμα.
Τι μπορούμε να ανακυκλώσουμε/κομποστοποιήσουμε
- Χαρτιά κουζίνας (ρολό κουζίνας, χαρτοπετσέτες, μαλακές χάρτινες σακούλες ).
- Πριονίδι (ιδιαίτερα εάν είναι πολύ υγρό το κομπόστ και θέλουμε ένα μείγμα πιο ισορροπημένο και με μεγαλύτερο αερισμό ).
- Υπολείμματα βοτάνων από ροφήματα και κατακάθια καφέ ή και φίλτρα γαλλικού καφέ .
- Οργανικά λιπάσματα, όπως καστανόχωμα, φύλλωμα κ.λπ.
- Λαχανικά, χορταρικά, φρούτα ( ωμά ή βρασμένα).
- Υπολείμματα από σαλάτες, αφού στραγγιστούν τα υγρά.
- Φυτικά υπολείμματα όπως ξερά φύλλα, βλαστοί , κομμένο γκαζόν κ.λπ.
- Στάχτη από τζάκι.
Ποια υλικά δεν μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε για κομποστοποίηση
- Μαγειρεμένο φαγητό
- Ζωικά προϊόντα (κρέας , ψάρι , λίπος )
- Λίπη και λάδια
- Λεμόνια και ξίδι
- Απορρίμματα των κατοικιδίων σου
Γιατί πρέπει να κάνουμε κομποστοποίηση;
- 35-40% των σκουπιδιών μας προέρχεται απο την κουζίνα ή είναι φυτικής προέλευσης
- 75-100% αυτών των σκουπιδιών γίνεται compost
- Η κομποστοποίηση μπορεί να μειώσει τα συνολικά απορρίμματα έως 40%
Κάνοντας κομποστοποίηση μειώνουμε τα σκουπίδια που καταλήγουν στους ΧΥΤΑ (Χώροι Υγειονομικής Ταφής Απορριμμάτων ).
Αυτό έχει πολλαπλά οφέλη :
- Μειώνονται οι συνολικές ποσότητες αποβλήτων που στέλνει ο Δήμος μας στο ΧΥΤΑ.
- Επιμηκύνεται σημαντικά ο χρόνος ζωής των ΧΥΤΑ
Ένας κομποστοποιητής με διαστάσεις 1mx0.8mx1m (περίπου ένα κυβικό μέτρο) μπορεί να απορροφήσει το χρόνο με ελάχιστη χρήση 3,5 τόνους οργανικών υπολειμμάτων και έως 14 τόνους με μέγιστη χρήση
Αλλιώς τα οργανικά υπολείμματα από 5 οικογένειες (4 ατόμων) έως 20 οικογένειες (4 ατόμων)
- Προστατεύουμε τον πλανήτη από το φαινόμενο του θερμοκηπίου.
- Ένα άλλο πρόβλημα στο οποίο δίνει λύση η κομποστοποίηση των οργανικών αποβλήτων είναι η ερημοποίηση των εδαφών .