Feed
Άρθρα
Σχόλια
Προκαρυωτικό κύτταρο

Στη Βιολογία με τον όρο προκαρυωτικά ή προκαρυώτες (ελληνικής ετυμολογίας παγκόσμιος όρος) χαρακτηρίζονται τα κύτταρα τα οποία δεν έχουν σχηματισμένο πυρήνα (αρχαία ελληνικά “κάρυον”), εξ ου και η ονομασία τους, φερόμενα σε αντιδιαστολή με κύτταρα που έχουν σχηματισμένο πυρήνα, τα λεγόμενα ευκαρυωτικά κύτταρα, ή ευκαρυώτες. Τα κύτταρα αυτά παρουσιάζουν απλούστερη δομή από αυτήν των ευκαρυωτικών και μέγεθος μικρότερο.

1: Τριχίδια, 2: Πλασμίδιο, 3: Ριβοσώματα,          4: Κυτταρόπλασμα, 5: Κυτταρική μεμβράνη,     6: Κυτταρικό τοίχωμα, 7: Βακτηριακό έλυτρο,    8: Πυρηνοειδές, 9: Βακτηριακό μαστίγιο

Εξωτερικά τα προκαρυωτικά κύτταρα διαχωρίζονται από το περιβάλλον με το κυτταρικό τοίχωμα με διαφορετική χημική σύσταση από αυτή του φυτικού κυττάρου. Ορισμένα διαθέτουν ένα επιπλέον περίβλημα, την κάψα. Εσωτερικά του κυτταρικού τοιχώματος υπάρχει η κυτταρική μεμβράνη. Στο κυτταρόπλασμα δεν έχουν οποιοδήποτε άλλο μεμβρανικό σχηματισμό, όπως π.χ. κυτταρικό πυρήνα, μιτοχόνδρια, ενδοπλασματικό δίκτυο. Το γενετικό τους υλικό που είναι σχεδόν πάντα ένα δίκλωνο κυκλικό μόριο DNA, βρίσκεται σε μια περιοχή του κυττάρου που λέγεται πυρηνοειδές.

Επίσης θεωρείται ότι, λόγω της απλότητας της δομής τους, τα προκαρυωτικά κύτταρα εμφανίστηκαν πριν από τα ευκαρυωτικά και ως επί το πλείστον οι προκαρυωτικοί οργανισμοί είναι μονοκύτταροι και ανήκουν στα Βακτήρια και στα Αρχαία.

Copyright © 2018. Με την επιφύλαξη όλων των δικαιωμάτων.

Τα σχόλια είναι κλειστά.

Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση
Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων