Τα κάλαντα

Τα Χριστουγεννιάτικα κάλαντα είναι “δημοτικά, ευχετικά και εγκωμιαστικά τραγούδια”, η προέλευση των οποίων αναφέρεται από τη Βυζαντινή περίοδο, όπου γιορτάζονταν τον Ιανουάριο (Καλένδες). Ψάλλονται την περίοδο των Χριστουγέννων, της Πρωτοχρονιάς και των Θεοφανίων, τόσο από παιδιά, όσο κι από ενήλικες σε δημόσιους χώρους, αλλά και σπίτια, καταστήματα, υπηρεσίες με τη συνοδεία οργάνων (τρίγωνο, ή άλλα μουσικά όργανα).

Τα κάλαντα ξεκινούν με χαιρετισμό και συνεχίζουν με την αναγγελία της Χριστιανικής γιορτής, σε γλώσσα καθαρεύουσα και τελειώνουν με ευχές. Οι ιδιοκτήτες των σπιτιών ή όποιοι ακούνε τα κάλαντα προσφέρουν στους “καλανταδόρους” ένα κέρασμα, το οποίο παλιότερα  ήταν προϊόν ενώ σήμερα είναι χρηματικό ποσό.

Υπάρχουν πολλές παραλλαγές Καλάντων στην ελληνική επικράτεια (πηγή: wikipedia)

Στο παρακάτω παιχνίδι, επιδιώκεται τα παιδιά να γνωρίσουν ορισμένα από τα χαρακτηριστικά των Καλάντων, να προβληματιστούν και κάνουν υποθέσεις για τη γλώσσα που χρησιμοποιείται και να εστιάσουν στην περιγραφή του Χριστιανικού γεγονότος. Επειδή υπάρχουν κρυμμένα “πρόσωπα” και μηνύματα ενεργοποιήστε τα διαδραστικά στοιχεία για να τα ανακαλύψετε…

Καλά Χριστούγεννα

.jpg