Ανακύκλωση

ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΜΠΑΤΑΡΙΩΝΠΛΑΣΤΙΚΩΝ ΚΑΠΑΚΙΩΝ 

Βοηθήστε την προσπάθεια  για την συγκέντρωση πλαστικών καπακιών και μπαταριών.

ΣΤΟΧΕΥΟΝΤΑΣ
1. Στη Διάδοση της ιδέας της οικολογικής ανακύκλωσης 
2. Στην ευαισθητοποίηση όλων των πολιτών 
3. Στην συγκέντρωση οικονομικών πόρων.

Τα πλαστικά καπάκια που θα συγκεντρωθούν, στη συνέχεια θα παραδοθούν στο Γ.Κ.Ν. ΠΡΕΒΕΖΑΣ.

ΟΙ ΜΠΑΤΑΡΙΟΚΥΝΗΓΟΙ ΤΗΣ ΑΦΗΣ

Όπως είναι γνωστό, τα παιδιά είναι οι μεγαλύτεροι καταναλωτές μπαταριών, λόγω των πολυάριθμων παιχνιδιών και φορητών συσκευών που χρησιμοποιούν. Έτσι η τοποθέτηση κάδου ανακύκλωσης στο σχολείο μας ήταν  αναγκαιότητα.

Αποφασίσαμε να συμμετάσχουμε  στο πρόγραμμα  της Α.Φ.Η.Σ,  όπου οι μπαταρίες συλλέγονται για να ανακυκλωθούν.
Κάναμε  αίτηση στην εταιρεία: http://www.afis.gr/ και αποκτήσαμε ένα κάδο. 

21

1) Τί είναι η ΑΦΗΣ;

Η ΑΦΗΣ (Ανακύκλωση Φορητών Ηλεκτρικών Στηλών) είναι το Σύστημα Εναλλακτικής διαχείρισης Φορητών Ηλεκτρικών Στηλών που έχει εγκριθεί από το Υπουργείο ΠΕΧΩΔΕ δυνάμει του Ν. 2939/2001(ΦΕΚ 179Α/06.08.2001) και του ΠΔ 115/2004 (ΦEK 80Α/05.03.2004) με την υπ. αριθ. 106155/7.7.2004 απόφαση του Υπουργού ΠΕΧΩΔΕ (ΦΕΚ 1056Β/14.07.2004) για την εναλλακτική διαχείριση φορητών ηλεκτρικών στηλών (μέχρι 1500 γραμμάρια).

Η ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΤΗΣ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗΣ

H ανακύκλωση των χρησιμοποιημένων μπαταριών είναι η διαδικασία ανάκτησης και αξιοποίησης υλικών όπως ο μόλυβδος και το πλαστικό τα οποία περιέχονται σε μεγάλες ποσότητες, με σκοπό την εξοικονόμηση ενέργειας και φυσικών πόρων καθώς και την προστασία του εδάφους και των υπόγειων υδάτων από την μόλυνση.

Η διαδικασία της ανακύκλωσης περιλαμβάνει τα εξής στάδια:

  • αρχικά οι μπαταρίες συλλέγονται στους ειδικούς κάδους συλλογής
  • στην συνέχεια παραλαμβάνονται από εξουσιοδοτημένους συλλέκτες
  • και κατόπιν οδηγούνται σε ειδικές βιομηχανικές εγκαταστάσεις όπου γίνεται η ανάκτηση των υλικών

Οι μπαταρίες μολύβδου αποτελούν την μεγαλύτερη περιβαλλοντική επιτυχία της εποχής μας. Περισσότερο από το 99% όλων των αγωγών της μπαταρίας ανακυκλώνεται. Σε σύγκριση με το 55% των αναψυκτικών αλουμινίου και των κονσερβών μπύρας, το 45% των εφημερίδων, το 26% των γυάλινων φιαλών και το 26% των ελαστικών, οι μπαταρίες μολύβδου-οξέος βρίσκονται στην κορυφή της λίστας του πλέον ανακυκλωμένου καταναλωτικού προϊόντος.

Αυτό σημαίνει ότι ο μόλυβδος και το πλαστικό στην μπαταρία στο αυτοκίνητο, στο φορτηγό, στη βάρκα ή στη μοτοσικλέτα σας έχουν ανακυκλωθεί και θα συνεχίσουν να ανακυκλώνονται πολλές φορές. Αυτό καθιστά εξαιρετικά επιτυχημένη την ανακύκλωση μολύβδου και από περιβαλλοντική αλλά και οικονομική άποψη.

 

ΓΙΑ ΠΟΙΟ ΛΟΓΟ ΝΑ ΚΑΝΩ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ;

Τα οφέλη από την ανακύκλωση μπαταριών είναι πολλά και πολύ σημαντικά για να τα αγνοήσουμε καθώς αφορούν όλους μας. Δημιουργούμε ένα καλύτερο περιβάλλον για εμάς και τα παιδιά μας. Όταν ανακυκλώνουμε:

  • Βοηθούμε στη διατήρηση του περιβάλλοντος για τις μελλοντικές γενιές
  • Μειώνουμε τον όγκο των σκουπιδιών τα οποία συσσωρεύονται στους χώρους ταφής απορριμμάτων
  • Εξοικονομούμε σημαντικές ποσότητες πρώτων υλών που θα έπρεπε να κατασκευάσουμε/εξορύξουμε επιβαρύνοντας το περιβάλλον εκ νέου
  • Εξοικονομούμε ενέργεια
  • Δημιουργούμε νέες θέσεις εργασίας στον τομέα της ανακύκλωσης και της βιομηχανίας

Παράλληλα η τοποθέτηση του κάδου ΑΦΗΣ αποσκοπεί στην δημιουργία περιβαλλοντικής συνείδησης στα παιδιά, τα οποία αποτελούν το μέλλον της χώρας μας. Γιατί η ανακύκλωση είναι πρωτίστως θέμα παιδείας.

 

Η εταιρία έχει δημιουργήσει διάφορα εκπαιδευτικά βίντεο, κατάλληλα για παιδιά προσχολικής ηλικίας, όπου 4 φίλοι με έναν κοινό στόχο – την ανακύκλωση των μπαταριών.

Ακολουθείστε και εσείς την παρέα των μπαταριοκυνηγών και γίνετε μέρος της λύσης!!.

 

Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση
Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων