Ο Easter Bunny ήρθε στο σχολείο μας!

Tο έθιμο του Λαγού του Πάσχα υπάρχει σε πολλές Βόρειες Ευρωπαϊκές χώρες, στον Καναδά καθώς και στις Ηνωμένες Πολιτείες. Ο λαγός πριν το Πάσχα βάφει τα αυγά κόκκινα και τα κρύβει στους κήπους ώστε τα παιδιά το πρωί της Λαμπρής παίζοντας να τα ψάξουν και να τα βρουν. Τόσο το αυγό όσο τα κουνέλια και οι λαγοί είναι σύμβολα γονιμότητας από τους αρχαίους χρόνους. Η έλευση της άνοιξης και η αναγέννηση της φύσης μετά από ένα μακρύ σκληρό χειμώνα σε κτηνοτροφικές και γεωργικές κοινότητες, σηματοδοτείται από τη γέννηση: το αυγό του Πάσχα.

Προτελευταία μέρα σήμερα, λοιπόν, λίγο πριν τις πασχαλινές μας διακοπές! Ο Easter Bunny έκανε την εμφάνισή του, αφήνοντάς μας ένα γράμμα στην πόρτα του σχολείου. Προς έκπληξή μας, το βρήκε η Miss Mary! Η κυρία με την οποία κάνουμε αγγλικά, και το έφερε μέσα για να το διαβάσουμε. Στο γράμμα έλεγε πως ο ζωηρός Πασχαλινός Λαγός έχει κρύψει κάποια αυγά στην αυλή!

IMG 8261

Ευτυχώς τα παιδιά είχαν φτιάξει καλαθάκια με την κα. Γραμματική του ολοήμερου και μπόρεσαν και μάζεψαν αυγουλάκια! Και γέμισαν όλα!!!

IMG 8258

Το Νηπιαγωγείο και το Δημοτικό έπρεπε να συνεργαστούν, και σε ομάδες να ψάξουμε τα κρυμμένα αυγά! Σημασία στο τέλος, είχε ποιος/ποια διασκέδασε περισσότερο και ποιος/ποια συνεργάστηκε με την ομάδα του/της! Διασκέδασαν όλα τα παιδιά και κέρδισαν Πιστοποιητικό Συμμετοχής σε Πασχαλινό Κυνήγι!

IMG 8255

Οι εκπαιδευτικοί και τα παιδιά του Νηπιαγωγείου Μαλώνας, σας εύχονται Καλό Πάσχα & Καλή Ανάσταση!

IMG 8231

 

Πανελλήνια Σχολική Ημέρα Φιλοζωίας – 4 Απριλίου 2024

Σήμερα, 4 Απριλίου 2024 καθιερώνεται για πρώτη φορά η Πανελλήνια Σχολική Ημέρα Φιλοζωίας, η οποία από φέτος και κάθε χρόνο, θα αφιερώνεται στην υλοποίηση δράσεων φιλοζωίας.IMG 7413

Οι σύγχρονες απόψεις βιοηθικής συμφωνούν ότι πρέπει να εγκαταλείψουμε τον ανθρωποκεντρισμό και να εκτιμάμε όλα τα έμβια όντα, αναγνωρίζοντας την εγγενή τους αξία. Οι πεποιθήσεις αυτές δημιουργούν ανησυχίες σχετικά με την εκμετάλλευση των έμβιων όντων με μοναδικό σκοπό την ικανοποίηση των ανθρώπινων απαιτήσεων. Ένα ολοκληρωμένο εκπαιδευτικό πρόγραμμα με επίκεντρο την παγκόσμια βιωσιμότητα, θα πρέπει να περιλαμβάνει τη μείωση του χάσματος ανθρώπου-ζώου και την ανακάλυψη της αλληλεξάρτησης όλων των έμβιων όντων. Σκοπός, λοιπόν, αυτής της ημέρα είναι η προώθηση, η ευαισθητοποίηση και η ανάπτυξη της φιλοζωίας καθώς και η υπεύθυνη κηδεμονία ζώου συντροφιάς από τους/τις μαθητές/-τριες όλων των βαθμίδων.

IMG 7428

IMG 7415

 

Σήμερα, λοιπόν, αφού συζητήσαμε στην τάξη για με έμφαση στην ευημερία και στην καλλιέργεια της ευαισθησίας και της ενσυναίσθησης για κάθε ζωντανό ον, βγήκαμε στη γειτονιά και τοποθετήσαμε σε διάφορα μέρη της, ταΐστρες για τα πουλιά, ξηρά τροφή για τα αδέσποτα αλλά και μπολάκια με νερό. Καθώς τα τοποθετούσαμε, οι γάτες τις γειτονιάς έκαναν αμέσως την εμφάνισή τους και τα παιδιά εξέφρασαν αμέσως τη χαρά και τον ενθουσιασμό τους!

Και όπως έχει πει ο Καζαντζάκης… “Όσο θα υπάρχουνε στον κόσμο παιδιά…ζώα και λουλούδια…μην φοβάστε!  Όλα θα πάνε καλά…”

Με αυτό το όμορφο απόφθεγμα αποχαιρετάμε αυτή την ημέρα!

IMG 7422IMG 7410IMG 7431