ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΣΤΟ ΒΙΩΜΑΤΙΚΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΟΡΝΙΘΟΛΟΓΙΚΗΣ ΕΤΑΙΡΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΗΣ ΝΑΝΟΧΗΝΑΣ.
Στις 17 Ιανουαρίου 2025 πραγματοποιήθηκε στο νηπιαγωγείο μας το βιωματικό εργαστήριο με τίτλο: ΄΄Ταξιδεύοντας με τη νανόχηνα στους ελληνικούς υγρότοπους΄΄,σε συνεργασία με την Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρία και τα ΚΕΠΕΑ Μαρώνειας.Το συγκεκριμένο βιωματικό εργαστήριο,εντάσσεται και στο σχέδιο δράσης Ενεργού Πολίτη,το οποίο για την φετινή σχολική χρονιά, είναι αφιερωμένο στην ευαισθητοποίηση και την προστασία απειλούμενων ειδών.
Η σπουδαία ημέρα έφτασε και οι εκλεκτές προσκεκλημένες μας έφτασαν στον χώρο του νηπιαγωγείου μας,’ετοιμες να χαρίσουν στα παιδιά μια ημ΄ρεα γεμάτη υπέροχες βιωματικές δράσεις.Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή!
Ξεκινήσαμε με δραστηρίότητητα γνωριμίας και δεσίματος της ομάδας!Ο διαδραστικός πίνακας άναψε,το παραμύθι εμφανίστηκε και το μαγικό ταξίδι στον συναρπαστικό κόσμο της νανόχηνας ξεκόνησε!
ΤΑΞΙΔΕΥΟΝΤΑΣ ΜΕ ΤΑ ΦΤΕΡΑ ΤΗΣ ΦΥΣΗΣ(Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία)
Στις 16 Οκτωβρίου πραγματοποιήθηκε η δράση ¨Ταξιδεύοντας με τα φτερά της φύσης¨, στο νηπιαγωγείο μας. Η δράση αυτή διοργανώθηκε από τα ΚΕ.ΠΕ.Α Μαρώνειας σε συνεργασία με την Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία, τους μαθητές του Νηπιαγωγείου και του Δημοτικού σχολείου Ξυλαγανής, και τον Δήμο Μαρωνείας Σαπών. Στοχεύει στην ενημέρωση των μαθητών αναφορικά με την ύωιστη σημασία προστασίας των υγροβιότοπων της περιοχής μας, καθώς και της χλωρίδας και πανίδας που διαβιούν σε αυτές. Πρόκειται για μια υπέροχη δράση οικολογικής ευαισθητοποίησης των μαθητών.
Πρώτα από όλα έγινε μια υπέροχη παρουσίαση από την Προϊσταμένη των ΚΕΠΕΑ Μαρώνειας κ. Δάφνη Κυνδελέρου, που περιελάμβανε τους υγροβιότοπους της περιοχής μας , τα είδη των πτηνών που διαβιούν σε αυτές, της χλωρίδας που υπάρχει και των σπάνιων προστατευόμενων ειδών. Υπήρχε καθ΄όλη την διάρκεια της παρουσίασης μια γόνιμη αλληλεπίδραση με ερωτήσεις από πλευράς των μαθητών , καθώς και διατύπωση των προσωπικών τους εμπειριών, από επισκέψεις τους στην λίμνη Ισμαρίδα που είναι και ο σημαντικότερος υδροβιότοπος της περιοχής μας.
ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΣΕ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΩΝ ΚΕΠΕΑ ΜΑΡΩΝΕΙΑΣ ΜΕ ΤΙΤΛΟ: ΟΙ ΛΑΟΓΡΑΦΙΚΟΙ ΘΥΣΑΥΡΟΙ ΣΤΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΤΗΣ ΞΥΛΑΓΑΝΗΣ.
Το νηπιαγωγείο μας φέτος, υλοποιεί σε συνεργασία με τα ΚΠΕ Μαρώνειας, πολιτιστικό πρόγραμμα με τίτλο: Οι Πολιτιστικοί θησαυροί στο Μουσείο της Ξυλαγανής. Η συνεργασία μας με τα ΚΕΠΕΑ Μαρώνειας, και την υπεύθυνη Κ.Δάφνη Κυνδελέρου, Υπεύθυνη και Προϊσταμένη των ΚΕΠΕΑ κρατάνε πολλά πολλά χρόνια. Τα προγράμματα που υλοποιούνται κάθε χρόνο, πραγματικά είναι μοναδικά και αξιοποιούν πλήρως όλους τους πολιτιστικούς και περιβαλλοντικούς θησαυρούς της περιοχής μας. Φέτος το νηπιαγωγείο μας υλοποιεί το πρόγραμμα: Οι πολιτιστικοί θησαυροί του Λαογραφικού Μουσείου της Ξυλαγανής.
Η ημέρα μας ξεκίνησε με τον καλύτερο τρόπο, καθώς υποδεχθήκαμε στο νηπιαγωγείο μας την Κ. Κυνδελέρου η οποία είχε προετοιμάσει μια ευφάνταστη παρουσίαση γεμάτη από πολλές εκπλήξεις και ευφάνταστα παιχνίδια για τους μικρούς μαθητές μας. Ξεκίνησε με μια παρουσίαση για το τί είναι μουσείο και μικρές κούκλες έκαναν την εμφάνιση τους και ενθουσίασαν τα μικρά παιδιά.
Μετά το βιωματικό θεατρικό δρώμενο ακολούθησε η επίσκεψη μας στο Λαογραφικό μουσείο, όπως ήταν άλλωστε προγραμματισμένο. Εκεί μας περίμενε η κ. Παπαδοπούλου για να μας ξεναγήσει. Η Ξενάγηση ήταν εκπληκτική και όλα τα εκθέματα που είδαν τα παιδιά άκρως εντυπωσιακά. Ξεναγήθηκαν σε όλους τους χώρους και τα εκθέματα του.
Tο νηπιαγωγείο μας φέτος έχει την μεγάλη χαρά και τιμή να συνεργαστεί με το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης , Τμήμα Φυσικής Αγωγής και συγκεκριμένα τον διακεκριμένο Καθηγητή Κ.Αντώνιο Καμπά στην έρευνα που διεξάγει με θέμα:
Διεθνής μελέτη συμπεριφορών που αφορούν τη σωματική κίνηση στην προσχολική ηλικία
Μια μελέτη που υλοποιείται από ερευνητές του EarlyStart (Πανεπιστήμιο Wollongong) και των Σχολών Επιστήμης Φυσικής Αγωγής & Αθλητισμού του ΕΚΠΑ και του ΔΠΘ.
Αυτό είναι το λογότυπο της έρευνας.
Κατόπιν και της σύμφωνης γνώμης των υπέροχων γονέων μας ,ακολούθησε ενημερωτική συνάντηση που διοργάνωσε η Προϊσταμένη του νηπιαγωγείου ανάμεσα στους γονείς και τον Καθηγητή κ.Καμπά. Η συνάντηση έλαβε χώρα στον χώρο του νηπιαγωγείου και οι γονείς ενημερώθηκαν για τον τρόπο συμμετοχής των παιδιών τους στην έρευνα.
Μετά το πέρας της ενημέρωσης δόθηκε από τον κ.Καθηγητή η ακριβής ημερομηνία διεξαγωγής της έρευνας στο σχολείο μας.
Η ημέρα έφτασε και κλιμάκιο φοιτητών , επισκέφτηκε το σχολείο μας για να εκπονήσει τις μετρήσεις της έρευνας που αφορούσαν στις επιδόσεις των παιδιών σε διάφορα αγωνίσματα και δεξιότητες. Η χαρά των παιδιών απερίγραπτη.
Ευελπιστούμε σε τέτοιου είδους μελλοντικές συνεργασίες με το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης . Είναι πραγματικά πολύ σπουδαίο να συνεργάζονται όλοι οι φορείς και οι βαθμίδες εκπαίδευσης μεταξύ τους.
ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΠΟΛΥ!
Συμμετοχή σε πιλοτικό πρόγραμμα εφαρμογής του Ι.Ε.Π.
Το νηπιαγωγείο μας συμμετείχε φέτος στην πιλοτική εφαρμογή του Ι.Ε.Π. για την εισαγωγή των Τ.Π.Ε στην προσχολική εκπάιδευση και πιο συγκεκριμένα για την εφαρμογή του λογισμικού ΕΛΠ-είδα, σε πειραματικό στάδιο σε 200 νηπιαγωγεία σε όλη την Ελλάδα.
Οι εκπαιδευτικοί κατόπιν επιμόρφωσης που προηγήθηκε κληθήκαμε να εφαρμόσουμε κάποια από τα ψηφιακά αντικείμενα του λογισμικού στην εκπαιδευτική πράξη. Μας δόθηκαν έτοιμα σενάρια ,΄με βάση το Νέο Αναλυτικό Πρόγραμμα Σπουδών του Νηπιαγωγείου, και χρησιμοποιήσαμε τα ψηφιακά εργαλεία που πιστεύαμε , ότι την δεδομένη χρονική περίοδο , ανταποκρίνονταν στις ανάγκες των παιδιών.
Πιο συγκεκριμένα από το Πεδίο και Επικοινωνία, επιλέξαμε την Ενότητα Γλώσσα,και συγκεκριμένα,
Προφορική Επικοινωνία, Γραπτή Επικοινωνία, Πολυγλωσσική Επικοινωνία και το ψηφιακό εργαλείο : Ψηφιακή Αφήγηση -Digital storytelling.
Περιγραφή: Άρθρωμα για τη δημιουργία ψηφιακών αφηγήσεων από τους μαθητές. Ο χρήστης συνθέτει τη δική του ψηφιακή ιστορία συνδυάζοντας εικόνες και ήχους που είναι αποθηκευμένα στη συσκευή του με κείμενο που μπορεί να γράψει ο ίδιος μέσω της εφαρμογής. Το τελικό αποτέλεσμα μπορεί να το δει και να το ακούσει σε μορφή ψηφιακού βιβλίου και να το αποθηκεύσει ως έγγραφο στον υπολογιστή του.
Αίσθηση του Εαυτού, Συναισθηματική Επίγνωση, Διαπροσωπικές Σχέσεις
Γνωρίζω τον εαυτό μου και τους άλλους! Συναισθήματα
Σύνδεση με πρόγραμμα σπουδών
Θεματικό Πεδίο: “Θεματικό Πεδίο Β.: Παιδί, Εαυτός και Κοινωνία. Β1: Προσωπική και κοινωνική ανάπτυξη, Β1.2 Συναισθηματική Επίγνωση και
Από το πεδίο Παιδί και Θετικές Επιστήμες , ασχοληθήκαμε με το
Ζωντανοί Οργανισμοί, Ύλη και Φαινόμενα, Γη-Πλανητικό