«25Η ΜΑΡΤΙΟΥ 1821» – ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ
Η 25η Μαρτίου είναι διπλή γιορτή…
Στις 25 Μαρτίου έχουμε διπλή γιορτή. Θρησκευτική και εθνική.
Η εκκλησία μας γιορτάζει τον Ευαγγελισμό της Παναγίας.
Γιορτάζει όμως και η πατρίδα μας, η Ελλάδα, γιατί μια τέτοια μέρα, στις 25 Μαρτίου 1821, οι Έλληνες αποφάσισαν να ξεσηκωθούν, να πολεμήσουν και να διώξουν τους Τούρκους μακριά από την Ελλάδα.
Τετρακόσια χρόνια οι Τούρκοι είχαν σκλαβωμένη την Ελλάδα. Οι Έλληνες υπέφεραν πολλά βάσανα από τους Τούρκους. Οι Τούρκοι χωρίς σπουδαίο λόγο σκότωναν άνδρες, γυναίκες και παιδιά για να αρπάξουν τις περιουσίες των Ελλήνων και να τις κάνουν δικές τους. Έβαζαν βαριούς φόρους κι όταν δεν μπορούσαν να πληρώσουν οι φτωχοί Έλληνες τους έπαιρναν με τη βία ό,τι είχαν.
Την 25η Μαρτίου διάλεξε ο επίσκοπος Παλαιών Πατρών Γερμανός για να υψώσει στο μοναστήρι της Αγίας Λαύρας το λάβαρο της επανάστασης. Τα παλικάρια όλα ενωμένα ορκίστηκαν «ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ Ή ΘΑΝΑΤΟΣ».
Την Παρασκευή πραγματοποιήσαμε την γιορτή μας… Ευχαριστούμε ‘ολους όσους βρέθηκαν και μας τίμησαν με την παρουσία τους…
Το κρυφό σχολειό…

Σχολεία δεν υπήρχαν στην Ελλάδα στα χρόνια της σκλαβιάς γιατί οι Τούρκοι δεν επέτρεπαν να μαθαίνουν ελληνικά γράμματα.Tα Ελληνόπουλα όμως σαν νύχτωνε και το σκοτάδι απλωνόταν
παντού, έπαιρναν κρυφά το δρόμο για την εκκλησία. Εκεί τους περίμενε ο παπάς για να τους μάθει να διαβάζουν και να γράφουν κάτω από το φως του καντηλιού. Μαζί με την ανάγνωση και τη γραφή μάθαιναν ακόμη για την αξία της ελευθερίας και πώς έπρεπε να πολεμήσουν και να ελευθερώσουν τη σκλαβωμένη πατρίδα από τον Τούρκο κατακτητή. Έτσι στο Κρυφό Σχολειό μάθαιναν τα παιδιά όλα όσα δεν μπορούσαν να μάθουν φανερά.
Το δικό μας κρυφό σχολειό….
ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ!!!







