Ζήτω η 25η Μαρτίου

«25Η ΜΑΡΤΙΟΥ 1821» – ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ

th

 

τσολιαδάκια

 

Η 25η Μαρτίου είναι διπλή γιορτή…

Στις 25 Μαρτίου έχουμε διπλή γιορτή. Θρησκευτική και εθνική.

Η εκκλησία μας γιορτάζει τον Ευαγγελισμό της Παναγίας.

Γιορτάζει όμως και η πατρίδα μας, η Ελλάδα, γιατί μια τέτοια μέρα, στις 25 Μαρτίου 1821, οι Έλληνες αποφάσισαν να ξεσηκωθούν, να πολεμήσουν και να διώξουν τους Τούρκους μακριά από την Ελλάδα.

Τετρακόσια χρόνια οι Τούρκοι είχαν σκλαβωμένη την Ελλάδα. Οι Έλληνες υπέφεραν πολλά βάσανα από τους Τούρκους. Οι Τούρκοι χωρίς σπουδαίο λόγο σκότωναν άνδρες, γυναίκες και παιδιά για να αρπάξουν τις περιουσίες των Ελλήνων και να τις κάνουν δικές τους. Έβαζαν βαριούς φόρους κι όταν δεν μπορούσαν να πληρώσουν οι φτωχοί Έλληνες τους έπαιρναν με τη βία ό,τι είχαν.

Την 25η Μαρτίου διάλεξε ο επίσκοπος Παλαιών Πατρών Γερμανός για να υψώσει στο μοναστήρι της Αγίας Λαύρας το λάβαρο της επανάστασης. Τα παλικάρια όλα ενωμένα ορκίστηκαν «ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ Ή ΘΑΝΑΤΟΣ».

Την Παρασκευή πραγματοποιήσαμε την γιορτή μας… Ευχαριστούμε ‘ολους όσους βρέθηκαν και μας τίμησαν με την παρουσία τους…

25 125 3

 

 

 

25 2

 

 

 

Το κρυφό σχολειό…

Σχολεία δεν υπήρχαν στην Ελλάδα στα χρόνια της σκλαβιάς γιατί οι Τούρκοι δεν επέτρεπαν να μαθαίνουν ελληνικά γράμματα.Tα Ελληνόπουλα όμως σαν νύχτωνε και το σκοτάδι απλωνόταν
παντού, έπαιρναν κρυφά το δρόμο για την εκκλησία. Εκεί τους περίμενε ο παπάς για να τους μάθει να διαβάζουν και να γράφουν κάτω από το φως του καντηλιού. Μαζί με την ανάγνωση και τη γραφή μάθαιναν ακόμη για την αξία της ελευθερίας και πώς έπρεπε να πολεμήσουν και να ελευθερώσουν τη σκλαβωμένη πατρίδα από τον Τούρκο κατακτητή. Έτσι στο Κρυφό Σχολειό μάθαιναν τα παιδιά όλα όσα δεν μπορούσαν να μάθουν φανερά.

Το δικό μας κρυφό σχολειό….

κρυφο σχολειο 2 ΚΡΥΦΟ ΣΧΟΛΕΙΟ 1

ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ!!!

 

25 ΜΑΡΤΙΟΥ

Μας ήρθε η Σαρακοστή με τις 7 εβδομάδες!!!

FB IMG 1710587751465Περάσαν οι Απόκριες και η Καθαρά Δευτέρα σηματοδοτεί την έναρξη της μεγάλης Σαρακοστής! Στο νηπιαγωγείο μιλήσαμε για τα έθιμα της ημέρας, το πέταγμα του χαρταετού και τα σαρακοστιανά εδέσματα και φυσικά φτιάξαμε τη δική μας Κυρά- Σαρακοστή- ημερολόγιο για να μετράμε τις εβδομάδες μέχρι το Πάσχα.

Tο έθιμο της κυρά-Σαρακοστής είναι από τα παλιότερα έθιμα που σχετίζονται με τη γιορτή του Πάσχα.  Χρησίμευε πάντα ως ημερολόγιο για να μετράμε τις εβδομάδες από την Καθαρά Δευτέρα μέχρι τη Μεγάλη Εβδομάδα, καθώς η κυρά-Σαρακοστή έχει 7 πόδια, ένα για κάθε εβδομάδα της περιόδου της Σαρακοστής.
Η κυρά-Σαρακοστή, στις περισσότερες περιοχές, ήταν μια χάρτινη ζωγραφιά, που απεικόνιζε μια γυναίκα, που έμοιαζε με καλόγρια, με 7 πόδια, σταυρωμένα χέρια γιατί προσεύχεται, ένα σταυρό γιατί πήγαινε στην εκκλησία και χωρίς στόμα γιατί νηστεύει.
Στο τέλος κάθε εβδομάδας, αρχής γενομένης από το Σάββατο μετά την Καθαρά Δευτέρα, της έκοβαν ένα πόδι. Το τελευταίο το έκοβαν το Μεγάλο Σάββατο. Αυτό το κομμάτι χαρτί το δίπλωναν καλά και το έκρυβαν σε ένα ξερό σύκο ή καρύδι (περιοχή της Χίου), το οποίο τοποθετούσαν μαζί με άλλα. Όποιος το έβρισκε θεωρούνταν τυχερός και γουρλής. Σε κάποιες περιοχές, το έβδομο πόδι το τοποθετούσαν μες στο ψωμί της Ανάστασης και όποιος το έβρισκε του έφερνε γούρι.
Σε άλλες περιοχές της Ελλάδας, η κυρά-Σαρακοστή φτιάχνεται από ζυμάρι με απλά υλικά και, κυρίως, πολύ αλάτι για να μη χαλάσει. Εξάλλου, δεν τρωγόταν, αφού  την είχαν ως ημερολόγιο. Αλλού πάλι, την έφτιαχναν από πανί και τη γέμιζαν με πούπουλα.

ΚΥΡΑ ΣΑΡΑΚΟΣΤΗ ΚΥΡΑ ΣΑΡΑΚΟΣΤΗ 1 ΚΥΡΑ ΣΑΡΑΚΟΣΤΗ 2 ΚΥΡΑ ΣΑΡΑΚΟΣΤΗ 3 ΚΥΡΑ ΣΑΡΑΚΟΣΤΗ 4 ΚΥΡΑ ΣΑΡΑΚΟΣΤΗ 5 ΚΥΡΑ ΣΑΡΑΚΟΣΤΗ 6 ΚΥΡΑ ΣΑΡΑΚΟΣΤΗ 7

Οι φόβοι μας …πετάνε ψηλά…!!!

Το τελευταίο Σαββατοκύριακο της αποκριάς έφτασε..

ΧΑΡΤΑΕΤΟΣ

Μιλήσαμε για την Καθαρά Δευτέρα όπου ξεκινάει η Σαρακοστή για την Ορθόδοξη Εκκλησία, ενώ ταυτόχρονα σημαίνει το τέλος των Αποκριών. Η Καθαρά Δευτέρα ονομάστηκε έτσι γιατί οι Χριστιανοί «καθαρίζονται» πνευματικά και σωματικά. Είναι μέρα νηστείας αλλά και μέρα αργίας για τους Χριστιανούς. Η νηστεία διαρκεί 40 μέρες, όσες ήταν και οι μέρες νηστείας του Χριστού στην έρημο. Εορτάζεται 48 ημέρες πριν την Κυριακή της Ανάστασης του Χριστού, το χριστιανικό Πάσχα.
Την Καθαρά Δευτέρα πανελλαδικά συνηθίζεται να τρώγεται λαγάνα, δηλαδή άζυμο ψωμί που παρασκευάζεται μόνο εκείνη τη μέρα, ταραμάς, χαλβάς, θαλασσινά, λαχανικά, ελιές και φασολάδα χωρίς λάδι. Κύριο έθιμο σε όλη την Ελλάδα είναι το πέταγμα του χαρταετού στην ύπαιθρο.
Εμείς και τα παιδιά ξεκινήσαμε τις προετοιμασίες από νωρίς μαγειρεύοντας το δικό μας σαρακοστιανό έδεσμα με θαλασσινά!!!!
ΡΙΖΟΤΟ 1 ΦΑΓΗΤΟ 1
Και αφού φάγαμε και πήραμε δυνάμεις ξεκίνησαν τα τραγούδια και οι χοροί!!!!
ΠΑΙΧΝΙΔΙ 1  ΠΑΙΧΝΙΔΙ 2 ΠΑΙΧΝΙΔΙ 3
ΟΜΑΔΙΚΗ 1ΜΑΣΚΕΣ 1ΜΑΣΚΕΣ 3

«Δόντια γερά, τρώγοντας υγιεινά»

Στα πλαίσια του εργαστηρίου  δεξιοτήτων, του 1ου θεματικού άξονα, ΖΩ ΚΑΛΥΤΕΡΑ – ΕΥ ΖΗΝ,   με τίτλο: «Δόντια γερά, τρώγοντας υγιεινά», που υλοποιούμε φέτος στο σχολείο μας, προσήλθαν   στο   σχολείο   μας από την 5η Υγειονομική Περιφέρεια Θεσσαλίας & Στερεάς Ελλάδας – Περιφερειακή Ενότητα Εύβοιας η οδοντίατρος κυρία Μαραγιάννη Μαρία και η νοσηλεύτρια κυρία Παπαδή Παναγιώτα.

Μέσα  απο  μία διαδραστική  παρουσίαση  που  μας  έδειξαν και  παρατηρώντας  συγχρόνως τα ομοιώματα  δοντιών , γνωρίσαμε  τα μέρη  του δοντιού  ,τους  διαφορετικούς  τύπους  των  δοντιών ,ανακαλύψαμε  τι προκαλεί  η  κυρία τερηδόνα και μάθαμε πως μπορούμε  να  προστατευτούμε ,για  να  μην  χαλάσουν  τα δόντια   μας.  Εν   συνεχεία    είδαμε τα  προιόντα της   στοματικής   υγιεινής    και    εξασκηθηκαμε στην χρήση τους. Τις ευχαριστούμε θερμά!!!

ΔΟΝΤΙΑ 1 ΔΟΝΤΙΑ 2 ΔΟΝΤΙΑ 3 ΔΟΝΤΙΑ 4 ΔΟΝΤΙΑ 5 ΔΟΝΤΙΑ 6 ΔΟΝΤΙΑ 8 ΔΟΝΤΙΑ 9 ΔΟΝΤΙΑ 10

Μια φορά κι έναν καιρό ένας Αρλεκίνος, όμορφος και φίνος…

Βρισκόμαστε πλέον πολύ κοντά πριν το τρελό  ξεφάντωμα. Οι Απόκριες κοντοζυγώνουν και όλα τα παιδιά περιμένουν με πολύ χαρά, κέφι και όρεξη για να ντυθούν μασκαράδες, να χορέψουν, να διασκεδάσουν, να ξεφαντώσουν και να μας παρασύρουν κι εμάς τους μεγάλους, κάνοντάς μας  να ξεχαστούμε λιγάκι, να ξεφύγουμε από τη δύσκολη καθημερινότητα.

Ξεκινήσαμε τη μέρα μας με το αγαπημένο μας παραμύθι της Ζωρζ Σαρή  με τίτλο:”Ο Αρλεκίνος” παρόλο που το διαβάζουμε κάθε χρόνο δεν το χορταίνουμε. Η ιστορία αυτού του μικρού παιδιού αγγίζει τις καρδιές όλων μας και μας ξυπνά αμέτρητα συναισθήματα.

Η αφήγηση του παραμυθιού εδώ … Αρλεκίνος

Καλημέρα σας παιδάκια

Πο πο!!! γελαστά ματάκια!!!

Περνάτε όμορφα θαρρώ

σ’ αυτό το απίθανο σχολειό.

Ξέρετε ποια είμαι εγώ;

Αμέσως θα σας συστηθώ.

Είμαι η Αποκριά

σκορπίζω σ’ όλους τη χαρά.

ΑΡΛΕΚΙΝΟΣ 5 ΑΡΛΕΚΙΝΟΣ 1 ΑΡΛΕΚΙΝΟΣ 2 ΑΡΛΕΚΙΝΟΣ 3 ΑΡΛΕΚΙΝΟΣ 4 ΑΡΛΕΚΙΝΟΣ 6

Τσικνοπέμπτη μου θυμίζει…Η ψησταριά μου που καπνίζει…!!!

Την Τσικνοπέμπτη γιορτάζουμε την αρχή της Αποκριάς (εννοείται ότι οι εορταστικές εκδηλώσεις κορυφώνονται  και είναι η τελευταία εβδομάδα που τρώμε κρέας κανονικά), το τέλος του χειμώνα και την αρχή της άνοιξης.

Από παλιά οι άνθρωποι γιορτάζανε το τέλος του χειμώνα και τσικνίζανε (έψηναν) διάφορα κρεατικά. Κάποιες φορές πάνω στο γλέντι ξεχνούσανε τα κρεατικά και αυτά ΄τσικνίζονταν, έβγαζαν δηλ. περισσότερο καπνό.

Τσικνοπέμπτη μου θυμίζει

Η ψησταριά μου που καπνίζει,

Τα κάρβουνα θα κοκκινίσουν

Νοστιμιές για να μας ψήσουν.

Τσι τσι τσι τσι τσι τσι τσι τσι τσι τσι

Τσικνοπέμπτη μας καλή.

Τσικνοπέμπτη μου μυρίζει

Το σουβλάκι μου που αχνίζει,

Μπριζολάκια, μπιφτεκάκια

Θέλουν τώρα τα παιδάκια.

Τσι τσι τσι τσι τσι τσι τσι τσι τσι τσι

Τσικνοπέμπτη μας καλή.

Τσικνοπέμπτη που μυρίζει

Κι η κοιλιά μου γουργουρίζει.

Γρήγορα γονείς πεινάω

Όλα θέλω να τα φάω.

Τσι τσι τσι τσι τσι τσι τσι τσι τσι τσι

Τσικνοπέμπτη μας καλή.

Τηρώντας το έθιμο της Τσικνοπέμπτης, τσικνίσαμε στο Nηπιαγωγείο μας.
Η μέρα κύλισε με κατασκευές, κέφι, χαρά και νόστιμο φαγητό.
Οι “μικροί μας καρναβαλιστές στο Βαθύ και τη Ριτσώνα”, …“έφαγαν, ήπιαν, και χορτάτοι φύγαν…”
Θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε το Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων, οι οποίοι έστησαν την ψησταριά, βοήθησαν και μοιράστηκαν τη χαρά μας!!

ΤΣΙΚΝΑ 1 ΤΣΙΚΝΑ 2 ΤΣΙΚΝΑ 3 ΤΣΙΚΝΑ 4 ΤΣΙΚΝΑ 6 ΤΣΙΚΝΑ 7 ΤΣΙΚΝΑ 8 ΤΣΙΚΝΑ 9 ΤΣΙΚΝΑ ΡΙΤΣΩΝΑ 1 ΤΣΙΚΝΑ ΡΙΤΣΩΝΑ 2 ΤΣΙΚΝΑ ΡΙΤΣΩΝΑ 3 ΤΣΙΚΝΑ ΡΙΤΣΩΝΑ 4ΜΑΣΚΑΡΑΔΕΣ ΡΙΤΣΩΝΑ 1ΜΑΣΚΑΡΑΔΕΣ ΡΙΤΣΩΝΑ 2ΜΑΣΚΑΡΑΔΕΣ ΡΙΤΣΩΝΑ 3

Το γαϊτανάκι…

Έρχονται Απόκριες και μαζί τους ήρθαν στο σχολείο μας η ομάδα θεάτρου La Strada με το γαϊτανάκι για να ξεδιπλώσουμε παρέα τ’ αποκριάτικα έθιμα και τις παραδόσεις από όλη τη χώρα.
Από το γαϊτανάκι της Λιβαδειάς, τα αλευρομουτζουρώματα του Γαλαξιδίου,τον καλόγερο της Δράμας μέχρι τη γύρα του Μπέη από το Διδυμότειχο και ακόμα παραπέρα… Ιστορίες, παιχνίδια και καμώματα της Αποκριάς!!!

6 1 2 3 4 5

Ήρθε ο Μάρτης ήρθε η Άνοιξη!!!!

Ο Χειμώνας έφυγε και ήρθε η Άνοιξη και ο μικρός Φλεβάρης έδωσε τη θέση του στον Μάρτιο.

Την πρώτη μέρα του Μάρτη φοράμε στον καρπό του χεριού μας “μαρτάκι”. Ξέρετε γιατί;

Σύμφωνα με το έθιμο, από την 1η ως τις 31 του Μάρτη, τα παιδιά φορούν στον καρπό του χεριού τους ένα βραχιολάκι, φτιαγμένο από στριμμένη άσπρη και κόκκινη κλωστή, τον «Μάρτη» ή «Μαρτιά» Η χρήση του… Το βραχιολάκι αυτό, σύμφωνα με την παράδοση, το φοράνε κυρίως τα παιδιά για να μην «καούν» και να προστατευτούν από τον ανοιξιάτικο ήλιο. Μέχρι και πρόσφατα, πριν κάποιες δεκαετίες οι όμορφες γυναίκες ήταν αυτές που δεν μαύριζαν από τον ήλιο (μαύριζαν αυτές που έκαναν δουλειά έξω, οι αγρότισσες που ήταν πιο φτωχές).

Έτσι ο ήλιος του Μαρτίου ήταν «ύπουλος» και ο μάρτης ήταν η υπενθύμιση! Το βγάζουν στο τέλος του μήνα, ή το αφήνουν πάνω στις τριανταφυλλιές όταν δουν το πρώτο χελιδόνι, για να τον πάρουν τα πουλιά και να χτίσουν τη φωλιά τους.

Βάλαμε λοιπόν κι εμείς και τα παιδιά της Ριτσώνας τα “μαρτάκια” μας, ακούσαμε ιστορίες για τον Μάρτιο από την Σούπα την Ανοιξούλα και στο τέλος πήγαμε έξω στον κήπο μας να φυτέψουμε τις δικές μας φράουλες.!!!!

ΜΑΡΤΙΟΣ 1 ΜΑΡΤΙΟΣ 2 ΜΑΡΤΙΟΣ ΡΙΤΣΩΝΑ

ΣΟΥΠΑ Η ΑΝΟΙΞΟΥΛΑ

ΦΡΑΟΥΛΕΣ 2 ΦΡΑΟΥΛΕΣ 3 ΦΡΑΟΥΛΕΣ 4 ΦΡΑΟΥΛΕΣ 5 ΦΡΑΟΥΛΕΣ 1

Ο Μύθος της Αλκυόνης – Αλκυονίδες μέρες

Οι Αλκυονίδες μέρες είναι εκείνες οι μέρες του χειμώνα κατά τις οποίες επικρατεί καλός καιρός με έντονη ηλιοφάνεια, χωρίς σύννεφα και ανέμους και κάποιες φορές με υψηλές για την εποχή θερμοκρασίες.
Οι ημέρες αυτές κάνουν την εμφάνισή τους από 15 Δεκεμβρίου ως 15 Φεβρουαρίου κάθε χρόνο, και συχνότερα μεταξύ 16-31 Ιανουαρίου. Η ονομασία τους έχει αρχαιοελληνική προέλευση.
Οι Αλκυονίδες πήραν το όνομά τους από το θαλάσσιο πτηνό Αλκυόνη.
Alcedo atthis4
Stavros ToumanidisCC BY-SA 4.0, via Wikimedia Commons
Ο Μύθος της Αλκυόνης
Αν και υπάρχει η επιστημονική εξήγηση, ουκ ολίγοι είναι και οι μύθοι γύρω από το φαινόμενο των αλκυονίδων ημερών. Σύμφωνα με τον επικρατέστερο, η Αλκυόνη, κόρη του Αίολου, ήταν μία πανέμορφη γυναίκα η οποία ήταν παντρεμένη με τον Κήυκα. Μάλιστα ο γάμος τους ήταν τόσο τέλειος που οι δυο τους πίστεψαν ότι είναι ισάξιοι των Θεών. Τότε ο Δίας για να τιμωρήσει την αλαζονεία τους βύθισε το καράβι του Κύηκα και τον άφησε να πνιγεί. Η Αλκυόνη θρήνησε τόσο πολύ τον χαμό του συζύγου της που ο Δίας την λυπήθηκε και την μεταμόρφωσε σε ένα πανέμορφο πουλί, το οποίο ήταν όμως καταδικασμένο να γεννά τα αυγά του τον χειμώνα. Έτσι, τα αγριεμένα κύματα ορμούσαν στα βράχια και κατέστρεφαν τη φωλιά και τα αυγά της Αλκυόνης. Τότε λοιπόν ο Δίας την λυπήθηκε για άλλη μια φορά και διέταξε να σταματούν οι άνεμοι και να λάμπει ο ήλιος για δεκαπέντε μέρες μέσα στην καρδιά του χειμώνα προκειμένου να μπορεί η Αλκυόνη να κλωσάει τα αυγά της.
ΑΛΚΥΟΝΗ 8
  ΑΛΚΥΟΝΗ 3 ΑΛΚΥΟΝΗ 4 ΑΛΚΥΟΝΗ 5 ΑΛΚΥΟΝΗ 6 ΑΛΚΥΟΝΗ 7ΑΛΚΥΟΝΗ 1ΑΛΚΥΟΝΗ 2

ΕΓΓΡΑΦΕΣ ΣΧΟΛΙΚΟΥ ΕΤΟΥΣ 2024-2025

ΕΓΓΡΑΦΕΣ ΣΧΟΛΙΚΟΥ ΕΤΟΥΣ 2024-2025

Οι αιτήσεις εγγραφών στα δημόσια Νηπιαγωγεία Γενικής Παιδείας, για το σχολικό έτος 2024-2025 θα πραγματοποιηθούν από 1 έως 20 Μαρτίου 2024

Εγγραφές μετά την 20η Μαρτίου θεωρούνται εκπρόθεσμες και χρειάζονται την έγκριση του/της Διευθυντή/τριας Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης,

Στα Νηπιαγωγεία, για το σχολικό έτος 2024 -2025 εγγράφονται μαθητές/τριες γεννημένοι/ες το 2020 και συγκεκριμένα μαθητές/τριες που έως την 31η Δεκεμβρίου του έτους εγγραφής συμπληρώνουν την ηλικία των τεσσάρων (4) ετών.

Οι αιτήσεις εγγραφών γίνονται μέσω της Ενιαίας Ψηφιακής Πύλης της Δημόσιας Διοίκησης (gov.gr) με υποβολή ηλεκτρονικής αίτησης εγγραφής.

Την Ηλεκτρονική Αίτηση Εγγραφής υποβάλλουν οι γονείς/κηδεμόνες για το Νηπιαγωγείο που ανήκει το νήπιο – προνήπιο, βάσει της διεύθυνσης κατοικίας τους, σύμφωνα με τα όρια της σχολικής περιφέρειας του Νηπιαγωγείου, μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης στην ηλεκτρονική διεύθυνση:

https://proti-eggrafi.services.gov.gr/

Για την εγγραφή του νηπίου/προνηπίου οι γονείς/κηδεμόνες πρέπει να ακολουθήσουν τα εξής βήματα:

Χρήση κωδικών: Οι γονείς/κηδεμόνες, κατά την είσοδό τους στην ηλεκτρονική Υπηρεσία «Πρώτη Εγγραφή» της Ενιαίας Ψηφιακής Πύλης (gov.gr) αυθεντικοποιούνται με την χρήση των κωδικών διαπιστευτηρίων της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων Δημόσιας Διοίκησης του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης (taxisnet).

Είσοδος στη σελίδα της εφαρμογής: (https://proti-eggrafi.services.gov.gr/ ) και επιλογή του Νηπιαγωγείου στο οποίο ανήκει σύμφωνα με τη διεύθυνση κατοικίας του.

Συμπλήρωση στοιχείων επικοινωνίας: Κατά την είσοδό του στο σύστημα, ο γονέας/κηδεμόνας συμπληρώνει τα στοιχεία ηλεκτρονικού ταχυδρομείου και κινητού τηλεφώνου μέσω του οποίου θα ενημερώνεται για την πορεία της αίτησής του. Για την υποβολή της αίτησης οι γονείς/κηδεμόνες συμπληρώνουν διαδοχικά τα ακόλουθα (παρ. 2 του άρθρου 2 της ΚΥΑ 53128/Δ1/2020 (Β΄ 1767):

α) τα στοιχεία του νηπίου/προνηπίου για το οποίο αιτούνται την εγγραφή.

β) τη διεύθυνση μόνιμης κατοικίας τους, την οποία τεκμηριώνουν αναρτώντας σε ψηφιακή μορφή εγγράφου σχετικό αποδεικτικό, όπως λογαριασμό ΔΕΚΟ, μισθωτήριο συμβόλαιο, ήάλλο δημόσιο πρόσφατο έγγραφο στο όνομά τους, από το οποίο να προκύπτει ρητά η διεύθυνση κατοικίας.

γ) τα στοιχεία άλλου/ων τέκνου/ων, που φοιτά/ούν στην ίδια ή σε συστεγαζόμενη σχολική μονάδα, εφόσον υπάρχει/χουν και για το/τα οποίο/α θα χρειαστεί να προσκομίσει Βεβαίωση Φοίτησης από τον/την Διευθυντή/τρια της συστεγαζόμενης σχολικής μονάδας.

ΕΠΙΣΗΜΑΙΝΟΥΜΕ ΟΤΙ ΤΟ ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ ΜΑΣ ΔΕΝ ΣΥΣΤΕΓΑΖΕΤΑΙ ΜΕ ΑΛΛΗ ΣΧΟΛΙΚΗ ΜΟΝΑΔΑ.

δ) εάν επιθυμούν τη φοίτηση του νηπίου/προνηπίου στο Προαιρετικό Ολοήμερο πρόγραμμα ή/και στο Τμήμα Πρόωρης Υποδοχής.

Πρόωρη υποδοχή νηπίων: 7:45-8:00πμ (αφορά μόνο μαθητές του ολοήμερου προγράμματος)

Υποχρεωτικό Πρόγραμμα φοίτησης: Προσέλευση: 8:15-8:30 πμ Αποχώρηση: 13:00

Ολοήμερο Πρόγραμμα: Αποχώρηση: 16:00

ε) τα στοιχεία των συνοδών των νηπίων/προνηπίων κατά την αποχώρηση τους από τη σχολική μονάδα ενώ παράλληλα επιλέγουν τη δήλωση: «Υποβάλλοντας αυτή την αίτηση, αναλαμβάνω την ευθύνη για την ασφαλή προσέλευση και αποχώρηση του νηπίου/προνηπίου».

Μετά την υποβολή της αίτησης, οι γονείς/κηδεμόνες λαμβάνουν ενημερώσεις στο κινητό τηλέφωνο που έχουν δηλώσει κατά την ηλεκτρονική υποβολή της αίτησής τους για την πορεία της. Εφόσον απαιτηθούν διορθώσεις, η αίτησή τους επιστρέφεται από το Νηπιαγωγείο στους γονείς/ κηδεμόνες, προκειμένου να γίνουν οι διορθώσεις και να ολοκληρωθεί η υποβολή της, μέσω της ηλεκτρονικής υπηρεσίας «Πρώτη Εγγραφή» της Ενιαίας Ψηφιακής Πύλης (gov.gr). Έπειτα από τις σχετικές διορθώσεις, η αίτηση γίνεται αποδεκτή.

1ο  ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ ΒΑΘΕΟΣ ΑΥΛΙΔΟΣ