ΔΕΙΝΟΣΑΥΡΟΙ

Μάθαμε για τους δεινόσαυρους και την εξαφάνισή τους από τον πλανήτη πριν από 65 εκατομμύρια χρόνια, εξαιτίας ενός αστεροειδούς που έπεσε στη γη.

Γνωρίσαμε ορισμένα από τα είδη τους, όπως τον Τυραννόσαυρο, το Διπλόδοκο, το Στεγόσαυρο, τον Τρικεράτοπα, το Βραχιόσαυρο, το Σπινόσαυρο, τον Αλλόσαυρο κ. α.

Μιλήσαμε για τα χαρακτηριστικά του σώματός τους, τα πόδια τους, την ουρά τους, το κεφάλι τους, για το αν ήταν σαρκοφάγοι ή φυτοφάγοι, κάτι που ξεχωρίζουμε από τα δόντια, το μέγεθός τους, καθώς και για τα μέρη του σώματός τους που λειτουργούσαν ως άμυνα.

Αναφερθήκαμε στο πως γνωρίζουμε εμείς για τους δεινόσαυρους, το επάγγελμα του παλαιοντολόγου, τα εργαλεία τους: σφυρί, μυστρί, φτυάρι, πινέλα, μεγενθυτικός  φακός, γάντια, κράνος, μάσκα, φωτογραφική μηχανή.

Μιλήσαμε για τη διαδικασία εύρεσης ενός απολιθωμένου σκελετού δεινοσαύρου, χειρισμού του μέχρι το εργαστήριο και συναρμολόγησής του.

Διαβάσαμε σχετικά βιβλία, είδαμε βιντεάκια και κάναμε σχετικά φύλλα εργασίας. Επίσης παίξαμε πολύ με διαφορετικά είδη δεινοσαύρων και κάναμε τα αποτυπώματα των ποδιών τους ( ίχνη) σε πηλό.

Τέλος επισκεφθήκαμε το θεματικό πάρκο δεινοσαύρων όπου είδαμε πάνω από 30 είδη τους διαφόρων περιόδων, την εκκόλαψη αυγών, το νοσοκομείο δεινοσαύρων, τον εσωτερικό και τον εξωτερικό  χώρο του πάρκου από όπου αντλήσαμε πληροφορίες γι’αυτά τα πλάσματα που δε συναντήθηκαν ποτέ με τον άνθρωπο.

Δ1 Δ2

Λ Δ 2 Α Δ1 Δ Ο1Δ1 ΠΔ2 ΠΔ3 ΠΔ4 ΠΕΞΩ

 

 

 

ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ:ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΟΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟ ΚΑΙ ΣΤΗ ΡΟΜΠΟΤΙΚΗ

Την Παρασκευή 5 Μαΐου παρακολουθήσαμε σεμινάριο-εργαστήριο στο 12ο Δημ. Σχολείο Ηρακλείου με θέμα:Εισαγωγή στον προγραμματισμό και στη ρομποτική.

Εισηγητές ήταν ο Γαλανάκης Ιωάνης, Msc, Δ/ντής του 12ου Δημ. σχολείου Ηρακλείου, η Κωνιού Αντωνία,Msc στις ΤΠΕ, εκπ/κός ΠΕ60 και ο Ρίγγας Αναστάσιος , Med PhD, εκπ/κός πληροφορικής.

Το αντικείμενο με το οποίο ασχοληθήκαμε σε μορφή εργαστηρίου ήταν η bee-bot η μελισσούλα ( περιπατητής εδάφους) η οποία προγραμματίζεται μέσω των 4 πλήκτρων που βρίσκονται στην πλάτη της να εκτελεί διαδρομές που εμείς της δίνουμε.

Τα παιδιά αφού κάνουν διαδρομές με το σώμα τους σε τετραγωνισμένη πίστα, βαδίζοντας μπροστά, πίσω, δεξιά και αριστερά, εξοικειώνονται με τη χρήση της μελισσούλας ρομπότ και σταδιακά συνεργάζονται σε 2άδες, 3άδες, 4άδες, χρησιμοποιώντας στο τελευταίο στάδιο και τα βέλη κατεύθυνσης,δηλαδή τον κώδικα.

Μπορεί να αξιοποιηθεί σε πολλές θεματικές στο νηπιαγωγείο, καθώς και σε σενάρια ώστε τα παιδιά να επιλύουν προβλήματα και να καλλιεργείται η μαθηματική τους σκέψη και δημιουργικότητα.

σ3 σ2 σ1