2ος ΘΕΜΑΤΙΚΟΣ ΚΥΚΛΟΣ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΩΝ ΔΕΞΙΟΤΗΤΩΝ: ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΜΑΙ ΚΑΙ ΕΝΕΡΓΩ-ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΝΑΙΣΘΗΣΗ ΚΑΙ ΕΥΘΥΝΗ

Αγαπητοί γονείς, την επόμενη εβδομάδα ξεκινάμε το 2ο  θεματικό κύκλο των  εργαστηρίων δεξιοτήτων. Ο τίτλος του δεύτερου προγράμματος που ανήκει στη θεματική ενότητα Ενδιαφέρομαι και ενεργώ-Κοινωνική συναίσθηση και ευθύνη και στην υποθεματική: Συμπερίληψη, Αλληλοσεβασμός, Διαφορετικότητα είναι: <<Νηπίων παιδεία, το πρώτο βήμα στη δημοκρατία>>.

Η διάρκειά του θα είναι 6-7 εργαστήρια, 3 διδακτικές ώρες την εβδομάδα και θα αφορά τους μήνες  Ιανουάριο- Φεβρουάριο.

Τα παιδιά μέσω στρατηγικών διαφοροποιημένης διδασκαλίας και βιωματικής μάθησης, καθώς και την ομαδοσυνεργατική διερευνητική μέθοδο και την επίλυση προβλημάτων, αναπτύσσουν διαπροσωπικές σχέσεις και την ενσυναίσθηση, συνεργάζονται μεταξύ τους, επιλύουν συγκρούσεις και μαθαίνουν να αντιμετωπίζουν τις διακρίσεις μέσω της κοινωνικής ευαισθησίας.

Θα παίξουμε παιχνίδια δεσίματος της ομάδας, θα μας επισκεφθεί μια ξεχωριστή φίλη-κούκλα (persona doll) που θα μας πει την ιστορία και το πρόβλημά της και τα παιδιά θα της βρουν λύση.

Θα διαβάσουμε παραμύθια για τη διαφορετικότητα, για τον αποκλεισμό και τις διακρίσεις, για τη συνεργασία, ώστε να αναπτυχθεί η ενσυναίσθησή τους.

Θα παίξουμε ομαδικά παιχνίδια, θα κάνουμε κατασκευές που χρειάζονται συνεργασία και θα δώσουμε ιδιαίτερη έμφαση στα συναισθήματα και τη διαχείρισή τους.

Στόχος της δεύτερης θεματικής ενότητας των εργαστηρίων, είναι να κατανοήσουν τα παιδιά ότι όλοι είμαστε διαφορετικοί αλλά και ίσοι μεταξύ μας, ανεξάρτητα από την ενδυμασία, τη φυλή, το φύλο, το χρώμα, την ηλικία, τα εξωτερικά χαρακτηριστικά.