Στο πλαίσιο των εργαστηρίων δεξιοτήτων ολοκληρώσαμε το πρόγραμμα ”Το καλάθι του πικ -νικ”, από το θεματικό κύκλο: Φροντίζω το περιβάλλον”, της υποενότητας: ”Οικολογική συνείδηση”. Το συγκεκριμένο πρόγραμμα διαμορφώθηκε απο τη WWF Ελλάς και έχει στόχο να πετύχει βιώσιμες διατροφικές συνήθειες στο κολατσιό των παιδιών, στην αειφόρο ανάπτυξη και στη δημιουργία οικολογικής συνείδησης. Το πρόγραμμα εστιάζει σε τρεις ημέρες βιώσιμης διατροφής μέσα στη σχολική εβδομάδα.
1ο εργαστήριο: Εισαγωγή στο πρόγραμμα
Στόχος του 1ου εργαστηρίου ήταν να καταγράψουμε τις διατροφικές συνήθειες των παιδιών στο σχολείο για αυτό και συμπληρώναμε καθημερινά για μια εβδομάδα το δεκατιανό μας, βγάζοντας συμπεράσματα για τη διατροφή που προτιμούμε στο νηπιαγωγείο. Στη συνέχεια, παρουσιάσαμε στα παιδιά το καλάθι του πικ νικ και αφού είδαμε τα αντικείμενα που περιείχε, προβληματιστήκαμε για τη σημασία και την προέλευσή τους, με τη λύση να μας δίνεται από το σχετικό βίντεο της WWF, στο οποίο και γινόταν παρουσίαση του προγράμματος.
2ο εργαστήριο: Πες μου τι τρως, να σου πω ποιος είσαι…
Στο 2ο εργαστήριο διαβάσαμε την ιστορία του κυρίου Σαβαρέν και συζητήσαμε τι μπορεί να εννοούσε με τη φράση ”Πες μου τι τρως να σου πως ποιος είσαι”, ενώ η ιστορία της ντομάτας από το σπόρο στο τραπέζι μας που συνόδευε τα λόγια του κυρίου Σαβαρέν μας έκανε ιδιαίτερη εντύπωση, για αυτό και αποφασίσαμε να την εικονογραφήσουμε. Το βιβλίο μας μπορείτε να δείτε παρακάτω:
A new book
Ακόμη, διαβάσαμε το παραμύθι ”Τα θυμωμένα λαχανικά”, συζητήσαμε για την ιστορία των αγαπημένων μας φαγητών και ζωγραφίσαμε τροφές χαρούμενες και λυπημένες.
3ο εργαστήριο: Σπιτομπουκιές
Στόχος του συγκεκριμένου εργαστηρίου ήταν να συνειδητοποιήσουν τα παιδιά τα πλεονεκτήματα του σπιτικού φαγητού έναντι του έτοιμου, τόσο ως προς τη διατροφική αξία του όσο και ως προς τη γεύση. Σε αυτό μας βοήθησε η διατροφολόγος κυρία Ψωμιάδου Άννα η οποία μας μίλησε για τη σημασία του σπιτικού φαγητού και φτιάξαμε παρέα υγιεινές και πεντανόστιμες μπάρες δημητριακών.
4ο εργαστήριο: Φρουτομπουκιές
Στο 4ο εργαστήριο σκοπό είχαμε να συνειδητοποιήσουν τα παιδιά την αξία των εποχιακών φρούτων και λαχανικών, αλλά και το οικολογικό τους αποτύπωμα. Έτσι λοιπόν ξεκινήσαμε παρακολουθώντας το βίντεο ”Κάθε φρούτο στον καιρό του” της WWF και ζωγραφίσαμε τα φρούτα κάθε εποχής, ενώ μάθαμε για την ιστορία της μπανάνας και το μεγάλο ταξίδι που κάνει για να φτάσει σε εμάς. Μας επισκέφθηκε όμως και ο μανάβης του διπλανού χωριού, ο οποίος μας μίλησε για τα εποχιακά φρούτα και λαχανικά και είχαμε την ευκαιρία να τα δούμε από κοντά.
5ο εργαστήριο: Δεν πετώ μπουκιές
Σε αυτό το εργαστήριο το βίντεο από το μουσείο Λούλη για τη σπατάλη της τροφής μας βοήθησε να προβληματιστούμε για τη σπατάλη του φαγητού και τις επιπτώσεις της στο περιβάλλον. Ακόμη, παίξαμε το παιχνίδι της σπατάλης της τροφής από το υλικό του προγράμματος και μάθαμε ότι πετώντας φαγητό, πετάμε φυσικούς πόρους και ενέργεια.