Συνάντηση με συγγραφέα

Η Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 2 Απριλίου, ημέρα γενεθλίων του Δανού παραμυθά, Χάνς Κρίστιαν Άντερσεν, και σκοπός της είναι να εμπνεύσει στα παιδιά την αγάπη για το διάβασμα. Στο νηπιαγωγείο μας η πρώτη εβδομάδα του Απριλίου ήταν αφιερωμένη στο Παιδικό Βιβλίο. 

Ξεκινήσαμε τις δραστηριότητες μας διαβάζοντας το παραμύθι ”Ήταν κάποτε ένα όνειρο” και με μια διαδικτυακή συνάντηση με την κυρία Έλλη Πεταλά, συγγραφέα του βιβλίου και συνάδελφο νηπιαγωγό. Είχαμε λοιπόν την ευκαιρία να συζητήσουμε μαζί της τις εντυπώσεις και τις παρατηρήσεις μας για το βιβλίο της, να λύσουμε απορίες που μας δημιούργησε η ανάγνωσή του αλλά και να μάθουμε μικρά μυστικά για το βιβλίο, τον τρόπο που φτιάχτηκε και έφτασε σε εμάς. 

thumbnail IMG 20240407 220210       F9360B78980CD962BBC254DFA80C3CB1

Στη συνέχεια, και με αφορμή τις υπέροχες ιστορίες του βιβλίου της κυρίας Πεταλά, αποφασίσαμε να φτιάξουμε και άλλες ιστορίες με όνειρα. Αφού τις εικονογραφήσαμε, φτιάξαμε το δικό μας βιβλίο για τη βιβλιοθήκη του σχολείου μας, ενώ με τη βοήθεια της τεχνολογίας και του προγράμματος Book Creator, του δώσαμε και ψηφιακή μορφή. 

Το βιβλίο μας, μπορείτε να διαβάσετε παρακάτω:



Λήψη αρχείου

Έλλη σε ευχαριστούμε από καρδιάς για την όμορφη συζήτηση που είχαμε και την έμπνευση που μας χάρισες!

Πρωταπριλιά

Την 1η μέρα του Απριλίου, παραδοσιακά λέμε μικρά ψεματάκια για να ξεγελάσουμε τους άλλους, ενώ όποιος τα καταφέρει λέγεται πως έχει καλοτυχία….

Έτσι λοιπόν ξεκινήσαμε την ημέρα μας λέγοντας διάφορα, μικρά ψεματάκια. Στη συνέχεια, κάναμε μια προσπάθεια να ξεχωρίσουμε τα αθώα ψέματα από εκείνα που είναι σοβαρά και πληγώνουν την καρδιά μας. Και για να μην ξεχνιόμαστε…..φτιάξαμε και μια σχετική ατομική κατασκευή

thumbnail IMG 20240401 123830 1

Στη συνέχεια γνωρίσαμε μέσα από τις ιστορίες τους μεγάλους ψεύτες της παιδικής λογοτεχνίας, τον Πινόκιο και το Ψεύτη Βοσκό. 

Τέλος, με αφορμή την υπέροχη ιστορία ”Ψέμα Πρωταπριλιάτικο”, της Σοφίας Γαβριηλίδου είπαμε ψέματα που ευχόμαστε να ήταν αλήθεια και θα έκαναν τον κόσμο μας ομορφότερο!

thumbnail IMG 20240401 123508 1

 

Η Κυρά Σαρακοστή

Η κυρά – Σαρακοστή είναι ένα από τα πιο παλιά έθιμα που σχετίζονται με τον ερχομό του Πάσχα. Ουσιαστικά, αποτελεί ένα ημερολόγιο για να μετράμε τις 7 εβδομάδες από τη Καθαρά Δευτέρα έως τη Μεγάλη Εβδομάδα.

Με τη σειρά μας και εμείς δεν παραλείψαμε να αναφερθούμε στο συγκεκριμένο έθιμο, να συζητήσουμε για τις νηστίσιμες και τις αρτύσιμες τροφές, να διαβάσουμε σχετικά παραμύθια και φυσικά να φτιάξουμε μια μεγάλη Κυρά – Σαρακοστή για την τάξη μας, αλλά και μικρότερες για το σπίτι μας. 

thumbnail IMG 20240405 131353                       thumbnail IMG 20240327 125133