Εγγραφές μαθητών/τριών στα Νηπιαγωγεία

Οι αιτήσεις για τις εγγραφές των μαθητών/τριών που φοιτούν για πρώτη φορά στο Νηπιαγωγείο για το σχολικό έτος 2024- 25 θα πραγματοποιηθούν από 1 έως και 20 Μαρτίου 2024. 

Κατά το σχολικό έτος 2024-2025 στην Α’ τάξη του Νηπιαγωγείου (προνήπια) θα φοιτήσουν οι μαθητές/τριες που γεννήθηκαν από 1-1-2020 έως και 31-12-2020. Η εγγραφή των νηπίων στο δεύτερο έτος της φοίτησης στο Νηπιαγωγείο γίνεται αυτεπάγγελτα.

Οι αιτήσεις εγγραφών στα δημόσια νηπιαγωγεία γίνονται μέσω της Ενιαίας Ψηφιακής Πύλης της Δημόσιας Διοίκησης (gov. gr) με υποβολή ηλεκτρονικής αίτησης εγγραφής. Την Ηλεκτρονική Αίτηση Εγγραφής υποβάλλουν οι γονείς/κηδεμόνες για το Νηπιαγωγείο που ανήκει το προνήπιο, βάσει της διεύθυνσης κατοικίας τους, σύμφωνα με τα όρια της σχολικής περιφέρειας του Νηπιαγωγείου, μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης στην ηλεκτρονική διεύθυνση: https://proti-eggrafi.services.gov.gr/

Επιπλέον, οι γονείς/κηδεμόνες οφείλουν να προσκομίσουν στη σχολική μονάδα τα παρακάτω δικαιολογητικά:

α) η αίτηση εγγραφής και τα δικαιολογητικά για το προαιρετικό ολοήμερο πρόγραμμα ή/και το τμήμα πρόωρης υποδοχής (εφόσον αυτό έχει αιτηθεί)

β) Ατομικό Δελτίο Υγείας Μαθητή

γ) Βιβλιάριο υγείας του/της μαθητή/τριας, ή άλλου στοιχείου, από το οποίο αποδεικνύεται ότι έγιναν τα εμβόλια που προβλέπονται και είναι ενταγμένα στο Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών

δ) Αποδεικτικό στοιχείο από το οποίο διαπιστώνεται η διεύθυνση κατοικίας του μαθητή/τριας

Για περισσότερες πληροφορίες, διευκρινήσεις και υποστήριξη στη διαδικασία της αίτησης εγγραφής παρακαλούμε να απευθυνθείτε στη διεύθυνση του Νηπιαγωγείου, καθημερινά 8:00πμ  -13:00 μ.μ .

Μίλα τώρα

Ενόψει της 6ης Μαρτίου, ημέρας κατά της σχολικής βίας και του εκφοβισμού, το Χαμόγελο του Παιδιού πραγματοποιεί για 11η χρονιά την εκστρατεία ”Μίλα Τώρα”.

Η εκστρατεία εστιάζει στην ενημέρωση, ευαισθητοποίηση και κινητοποίηση ενάντια στο φαινόμενο της ενδοσχολικής βίας και στον εκφοβισμό έχοντας στόχο την πρόληψη αλλά και την αντιμετώπιση του φαινομένου στα σχολεία. Όλες οι δράσεις γίνονται στο πλαίσιο της θεσμοθετημένης συνεργασίας με το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων και μέσα από το εγκεκριμένο εκπαιδευτικό πρόγραμμα από το Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής με τίτλο «ΓΙΝΟΜΑΙ ΕΘΕΛΟΝΤΗΣ-ΥΠΕΡΑΣΠΙΖΟΜΑΙ ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΜΟΥ». 

Το Νηπιαγωγείο μας με τη σειρά του στέλνει τραγουδώντας το δικό του μήνυμα και υψώνει τη φωνή του ενάντια στην ενδοσχολική βία και τον εκφοβισμό. Το τραγούδι των παιδιών συνόδευσε με το ακορντεόν ο συνάδελφος μουσικός κ. Βαμβακάς Γιάννης, τον οποίο και ευχαριστούμε από καρδιάς για την πολύτιμη βοήθειά του.

Στο παρακάτω βίντεο μπορείτε να ακούσετε το τραγούδι των παιδιών.

 

Ακόμη, συμμετέχουμε στην πανελλαδική δράση ”Σπάω τη σιωπή, σπάζοντας μπαλόνια”, την οποία οργάνωση το τμήμα νηπιαγωγών της Παιδαγωγικής Σχολής του Πανεπιστημίου των Ιωαννίνων. Επάνω σε μπαλόνια γράφουμε συμπεριφορές που συνιστούν σχολική βια και εκφοβισμό και τα σπάμε με πινέζες. Το σπάσιμο των μπαλονιών και ο κρότος που δημιουργείται συμβολίζει το σπάσιμο της σιωπής στη βια.

1        2

Η ζωή στους πάγους

Στο νηπιαγωγείο μας τις τελευταίες ημέρες κάναμε ένα ταξίδι στους δυο πόλους και ασχοληθήκαμε με διάφορες δραστηριότητες σχετικές με τη ζωή στους πάγους!

Στο παρακάτω αρχείο μπορείτε ενδεικτικά κάποιες από τις δραστηριότητες που υλοποιήσαμε. 



Λήψη αρχείου

 

Απλώνω ευτυχία

Το Νηπιαγωγείο μας μαζί με το Δημοτικό Σχολείο Βαρβάρας συμμετείχε στις δυο φάσεις της δράσης ”Απλώνω ευτυχία – Δυναμώνω τη φλόγα”. Το πρόγραμμα σχεδιάστηκε από τη Φλόγα, το Σύλλογο Γονέων Παιδιών με Νεοπλασματικές Ασθένειες και στοχεύει τόσο να καλλιεργήσει με βιωματικό τρόπο την αξία της προσφοράς στα παιδιά όσο και να προάγει το δείκτη ευτυχίας τους. 

Στο πρώτο στάδιο, αυτό της διερεύνησης, ξεκινήσαμε συζητώντας τα συναισθήματά μας και παίξαμε το παιχνίδι του κρυμμένου θησαυρού αναζητώντας την ευτυχία. Έπειτα μοιραστήκαμε τις σκέψεις μας για την έννοια της ευτυχίας, διαβάσαμε το παραμύθι ”Η φάλαινα που ζητούσε κι άλλο” της Rachel Bright και συμπληρώσαμε τη φράση ”Είμαι ευγνώμων που…”.

1 2     A54C77BDA87ECC3CEF74558E15CDEB66

Στο δεύτερο στάδιο προβληματιστήκαμε για το που κρύβεται η ευτυχία δίνοντας έμφαση στο γεγονός ότι μπορούμε να τη βρούμε στα απλά και καθημερινά πράγματα και πράξεις. Στη συνέχεια αποτυπώσαμε όλα όσα μας κάνουν ευτυχισμένους επάνω σε λευκά μπλουζάκια. 

IMG 20240130 115225         IMG 20240130 115231        IMG 20240130 122848

Στο τέταρτο στάδιο και με αφορμή τη φράση ”Η ευτυχία έρχεται από τις πράξεις” συζητήσαμε για την έννοια του εθελοντισμού, τις μορφές και τα οφέλη του. Φτιάξαμε μια λίστα με πράξεις καλοσύνης και επιλέξαμε από αυτές να δίνουμε τροφή και νερό στα αδέσποτα γατάκια που έρχονται στην αυλή του σχολείου μας. 

Σκοπός μας όμως ήταν και να διαδώσουμε το μήνυμα της ευτυχίας στην ευρύτερη κοινότητα του χωριού μας για αυτό και απλώσαμε όλοι μαζί τη χρωματιστή μπουγάδα της ευτυχίας! 

 

απλωμα      IMG bf0123bb6f34dacf3b766497e89442ad V

Ας μην ξεχνάμε λοιπόν ότι ”Η ευτυχία δεν βρίσκεται ψάχνοντας, η ευτυχία έρχεται πράττοντας…”

 

Το παπάκι πάει….

Στο πλαίσιο των εργαστηρίων δεξιοτήτων ολοκληρώσαμε το πρόγραμμα: ”Το παπάκι πάει…” από το θεματικό κύκλο ”Ζω καλύτερα – Ευ ζην”. Είναι ένα πρόγραμμα αγωγής ψυχικής υγείας σχεδιασμένο από το Χαμόγελο του Παιδιού και στοχεύει στη πρόληψη και την ενημέρωση σχετικά με τις εξαφανίσεις παιδιών. 

Παρακάτω μπορείτε να δείτε ενδεικτικά ορισμένες από τις δραστηριότητες που υλοποιήσαμε.

1ο Εργαστήριο: Φτιάξε το βοηθό σου (Εισαγωγή στην έννοια της εξαφάνισης και της κούκλας)

Τα παιδιά γνώρισαν τη μαμά πάπια η οποία ήταν πολύ αναστατωμένη γιατί έχασε το μικρό παπάκι της, τον Πάκο. Παρακάλεσε λοιπόν τα παιδιά να τη βοηθήσουν να βρεθεί το παπάκι της. Αφού καταγράφηκαν οι απόψεις των παιδιών σχετικά με την εξαφάνιση του Πάκο και τα συναισθήματα που θα βιώνει μακριά από την οικογένειά του, κατασκευάσαμε με κάλτσες τους βοηθούς μας και τις ταυτότητές τους.

βοηθοι     IMG 20240109 113741  IMG 20240205 084927

Ακόμη, παρακολουθήσαμε ένα βίντεο για το Χαμόγελο του Παιδιού και συζητήσαμε για τις δράσεις του σχετικά με τον εντοπισμό παιδιών που εξαφανίζονται, όπως είναι οι αφίσες και σχετικές δημοσιεύσεις στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης. Τέλος, φτιάξαμε όλοι μαζί την αφίσα με τα στοιχεία που γνωρίζαμε για την εξαφάνιση του Πάκο. 

IMG 20240205 084931

2ο Εργαστήριο: Ο Δρόμος για το Σπίτι (Κατανόηση βασικών μηνυμάτων σε περίπτωση εξαφάνισης)

Με αφορμή την ιστορία του μικρού Αλέξανδρου που έχασε τη μαμά του στη λαϊκή αγορά, μοιραστήκαμε τους προβληματισμούς μας για τις συνθήκες εξαφάνισης, τους ενδεδειγμένους τρόπους δράσης μας καθώς επίσης και τα συναισθήματα των παιδιών που χάνονται αλλά και όσων τα ψάχνουν. Φτιάξαμε κύβους με εικόνες από την ιστορία του μικρού Αλέξανδρου και δημιουργήσαμε τις δικές μας ιστορίες εξαφάνισης με όμορφη όμως κατάληξη!

IMG 20240112 120215  

3ο Εργαστήριο: Το παπάκι πάει… 

Παίξαμε κουκλοθέατρο και μαζί με τις κούκλες βοηθούς μας βοηθήσαμε το Πάκο το παπάκι να παραμείνει ασφαλές και να βρει πάλι τη μαμά του. Ακόμη, με τη βοήθεια του beebot ακολουθήσαμε τα σωστά βήματα για να επιστρέψει ο Πάκο στο σπίτι του και αποτυπώσαμε τη διαδρομή σε φύλλο εργασίας. 

IMG 20240125 113909 IMG 20240125 132944 IMG 20240126 114318

4ο Εργαστήριο: Τι θα έκανες αν…( Επανάληψη βασικών μηνυμάτων πρόληψης της εξαφάνισης)

Στη συνάντηση αυτή δόθηκαν στα παιδιά υποθετικά σενάρια εξαφάνισης και τους ζητήθηκε να προβληματιστούν και να υποδείξουν την  επιθυμητή αντίδραση, βασιζόμενα πάντα στα βασικά μηνύματα της ιστορίας του μικρού Αλέξανδρου. 

IMG 20240115 112534

5ο Εργαστήριο: Ας μάθει η μαμά με τον μπαμπά, ας μάθουν και τα άλλα παιδιά (Αξιολόγηση του προγράμματος)

Στο τελευταίο εργαστήριο, επισκεφθήκαμε το Δημοτικό Σχολείο Βαρβάρας και ενημερώσαμε τα μεγαλύτερα παιδιά για όσα μάθαμε παίζοντας τους κουκλοθέατρο την ιστορία του Πάκο. Συμπληρώσαμε φύλλα αξιολόγησης, φτιάξαμε όμως και μια κατασκευή για το σπίτι με τους αριθμούς που πρέπει να θυμόμαστε όλοι, αυτό της Αστυνομίας και από το Χαμόγελο του Παιδιού.

IMG 20240130 130441        IMG 20240202 093433

Ευχαριστήρια επιστολή

Τα νήπια και οι εκπαιδευτικοί του σχολείου μας ευχαριστούν θερμά το Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων του Δημοτικού Σχολείου και Νηπιαγωγείου Βαρβάρας για τις ξυλουργικές εργασίες που πραγματοποίησε στο χώρο του Νηπιαγωγείου.

Για μια ακόμη φορά ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων ανταποκρίθηκε άμεσα στις ανάγκες μας, υποστηρίζοντας έμπρακτα την κοινή μας προσπάθεια για ένα ασφαλές εκπαιδευτικό περιβάλλον. 

Σας ευχαριστούμε από καρδιάς!



Λήψη αρχείου