Συγκέντρωση τροφίμων και ειδών πρώτης ανάγκης

Σας ενημερώνουμε ότι το Νηπιαγωγείο μας συμμετέχει στη δράση συγκέντρωσης ειδών διατροφής και πρώτης ανάγκης του οργανισμού ”Το χαμόγελο του Παιδιού”.

Η ευαισθησία και η κινητοποίηση των παιδιών που θα ανταποκριθούν στην έκκληση θα είναι ζωτικής σημασίας για την λειτουργία του Οργανισμού και θα αναδείξει την κοινωνική ευαισθησία και την έννοια της προσφοράς, δημιουργώντας παράλληλα συνθήκες αισιοδοξίας στο σχολικό περιβάλλον.

Στο παράτω έγγραφο μπορείτε να βρείτε περισσότερες πληροφορίες καθώς και μια ενδεικτική λίστα των προϊόντων που θα συγκεντρωθούν. 



Λήψη αρχείου

 

 

 

Η οικογένεια δεν έχει αριθμητική, είναι απλά μοναδική!

Στο πλαίσιο των εργαστηρίων δεξιοτήτων ολοκληρώσαμε το πρόγραμμα ”Η οικογένεια δεν έχει αριθμητική, είναι απλά μοναδική!”, από το θεματικό κύκλο ”Ενδιαφέρομαι και ενεργώ -κοινωνική συναίσθηση και ευθύνη – ανθρώπινα δικαιώματα”. 

Παρακάτω μπορείτε να δείτε ενδεικτικά κάποιες από τις δραστηριότητες που υλοποιήσαμε.

1ο εργαστήριο: ”Η μονα-δική μου οικογένεια”

Παρουσιάσαμε και γνωρίσαμε τις οικογένειές μας με ένα φύλλο εργασίας που συμπληρώσαμε στο σπίτι και τις ομαδοποιήσαμε με βάση των αριθμό των μελών τους. Με τη βοήθεια του Bubbl.us καταγράψαμε τις απόψεις μας για την έννοια της οικογένειας, παρακολουθήσαμε το ψηφιακό παραμύθι ”Η μονα-δική μου οικογένεια” της Ιωάννας Μανάβη και συμπληρώσαμε έναν πίνακα με τον τύπο της οικογένεια που μοιάζει στη δική μας. 

1o εργαστηριο 1ο εργαστηριο2 1ο εργαστηριο3

2ο εργαστήριο: ”Πες μας πιγκουίνε”

Με τη βοήθεια του πιγκουίνου γνωρίσαμε την πυρηνική οικογένεια, βρήκαμε λύσεις σε προβληματικές καταστάσεις που μπορεί να προκύψουν σε μια οικογένεια, καταγράψαμε όμορφες και δύσκολες στιγμές της και φτιάξαμε ένα ατομικό εικαστικό έργο με θέμα: ”Πώς νιώθει ο πιγκουίνος στην οικογένεια του;”

IMG 20231010 114906 IMG 20231011 092342 IMG 20231012 095149

3ο εργαστήριο: ”Πες μας λύκε”

Ο λύκος μας παρουσίασε την εκτεταμένη οικογένειά του και αφού συζητήσαμε για τις όμορφες και δύσκολες στιγμές στη ζωή μιας εκτεταμένης οικογένειας και τις καταγράψαμε με τη βοήθεια του Google Jamboard δώσαμε λύση σε προβλήματα που ενδεχομένως προκύπτουν από τη συνύπαρξη πολλών μελών σε μια οικογένεια. Τέλος, φτιάξαμε το σπιτάκι του λύκου που στηρίζεται στη ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ.

IMG 20231018 115551 ΕΚΤΕΤΑΜΕΝΗ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ 1

4ο εργαστήριο: ”Πες μας καγκουρό”

Σε αυτό το εργαστήριο το καγκουρό μας σύστησε την μονογονεϊκή του οικογένεια. Αφού αναρωτηθήκαμε για τους λόγους που σε μια οικογένεια υπάρχει μόνο ένας γονέας, σημειώσαμε τις όμορφες μας και τις δύσκολες στιγμές της με το εργαλείο Google Jamboard και δημιουργήσαμε ένα εικαστικό έργο με τίτλο: ”Πώς νιώθει το καγκουρό στην οικογένειά του;”

jam μονογονεικη

5ο εργαστήριο: ”Πες μας κούκε”

Στόχος του 5ου εργαστηρίου ήταν η γνωριμία με το θεσμό της υιοθεσίας. Με αφορμή το παραμύθι ”Η μεγάλη αγκαλιά” της Γιολάντας Τσορώνη- Γεωργιάδη γνωρίσαμε την οικογένεια του κούκου, συζητήσαμε για προβλήματα που ενδεχομένως προκύπτουν σε μια θετή οικογένεια, ζωγραφίσαμε πως νιώθει ο κούκος στην οικογένειά του και φτιάξαμε σχετική κατασκευή. 

IMG 20231108 084258 IMG 20231108 095458 αρχείο λήψης

6ο εργαστήριο: ”Πες μας χελωνάκι”

Σε αυτό το εργαστήριο προβλήθηκε ένα σύντομο βίντεο για τη ζωή της θαλάσσιας χελώνας και πως τα χελωνάκια στερούνται τους γονείς τους από τη γέννησή τους. Η συζήτηση οδήγησε στα ορφανά παιδιά και καταγράψαμε ομαδικά το πώς νιώθει το χελωνάκι στην οικογένειά του. Ακόμη, παρακολουθήσαμε την ιστορία της Ειρήνης, ενός παιδιού πρόσφυγα από την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ και προβληματιστήκαμε για τα ασυνόδευτα προσφυγόπουλα. Τέλος, φτιάξαμε ένα ομαδικό εικαστικό έργο με θέμα ”Πρόσφυγας ή μη, έχουμε ίδια δικαιώματα εγώ και εσύ!”.

IMG 20231120 114103

7ο εργαστήριο: Αξιολόγηση 

Στο τελευταίο εργαστήριο καταγράψαμε ξανά τις απόψεις των νηπίων για την έννοια της οικογένειας και ζωγραφίσαμε ομαδικά τους τύπους της οικογένειας που γνωρίσαμε (πυρηνική, εκτεταμένη, μονογονεϊκή, θετή, ορφανά και ασυνόδευτα παιδιά). Κλείνοντας ακούσαμε το τραγούδι ”Γιατί είμαστε οικογένεια” του Φοίβου Δεληβοριά!

IMG 20231121 133305 IMG 20231124 092023

 

 

Ευχαριστήρια επιστολή

Ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων Δημοτικού Σχολείου και Νηπιαγωγείου Βαρβάρας αναγνωρίζοντας τις ανάγκες του σχολείου μας προέβη σε επισκευαστικές ενέργειες στον εσωτερικό και εξωτερικό χώρο του Νηπιαγωγείου.

Θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε θερμά όλους τους γονείς που συμμετέχουν ενεργά στις δράσεις του Συλλόγου και είναι αρωγοί στο έργο μας. 



Λήψη αρχείου

 

Πολυτεχνείο

Η προηγούμενη εβδομάδα ήταν αφιερωμένη στην επέτειο του Πολυτεχνείου. 

Αρχικά τόσο με τη βοήθεια των βιβλίων: ”Η εξέγερση του Πολυτεχνείου” του Φίλιππου Μανδηλαρά και ”Λίγα γαρύφαλλα για το Πολυτεχνείο” της Κατερίνας Μουρική όσο και με φωτογραφικό υλικό προσεγγίσαμε τα γεγονότα του Πολυτεχνείου. 

Με αφορμή το παραμύθι ”Η κυρά – Δημοκρατία” της Κατερίνας Αρμενιακού συζητήσαμε για τις έννοιες της Δημοκρατίας και της Δικτατορίας, ενώ δεν έλειψαν τα τραγούδια και οι κατασκευές.

IMG 20231113 130506 IMG 20231116 113358

Στη γιορτή μας και σε συνεργασία με το Δημοτικό Σχολείο Βαρβάρας παρουσιάσαμε σε κουκλοθέατρο την Ντενεκεδούπολη της Ευγενίας Φακίνου.

IMG 20231119 152155

Παγκόσμια Ημέρα Αποταμίευσης

Κάθε χρόνο στις 31 Οκτωβρίου γιορτάζεται η Παγκόσμια Ημέρα Αποταμίευσης, σε ανάμνηση της ίδρυσης του Διεθνούς Ινστιτούτου Ταχυδρομικών Ταμιευτηρίων. Το μήνυμα του εορτασμού είναι η ηθική και υλική ωφέλεια αυτού που αποταμιεύει. 

Στο Νηπιαγωγείο συζητήσαμε για τη σημασία της αποταμίευσης, πως γίνεται και σε τι μας βοηθάει, ενώ γνωρίσαμε τα χρήματα του ευρώ και τα ταξινομήσαμε σε κέρματα και χαρτονομίσματα. Φτιάξαμε μια αριθμογραμμή με γουρουνάκια κουμπαράδες και βάλαμε στον κάθε κουμπαρά τόσα χρήματα όσα και ο αριθμός τους.

3            4

Διαβάσαμε το μύθο του Αισώπου ”Ο τζίτζικας και ο μέρμηγκας” και τραγουδήσαμε για τον κουμπαρά που μας βοηθά να αποταμιεύσουμε!

 Προβληματιστήκαμε με την ερώτηση: ”Μπορώ να αγοράσω τα πάντα με χρήματα;” , ζωγραφίσαμε τις ιδέες μας και φτιάξαμε έναν κουμπαρά διαφορετικό στον οποίο αποταμιεύσαμε όσα δεν αγοράζονται αλλά φτιάχνουν όμορφη τη ζωή μας.

7                      6     

Τέλος, μιας και στις 31 Οκτωβρίου γιορτάζεται και το Halloween φτιάξαμε κουμπαράδες τερατάκια!

2 1

Φθινοπωρινός περίπατος

Όσο ο καιρός ακόμη μας το επιτρέπει και οι ημέρες είναι ηλιόλουστες και ζεστές κάναμε ένα μικρό περίπατο! 

Περπατήσαμε έως το Αθλητικό Κέντρο του χωριού μας, το οποίο βρίσκεται μέσα στη φύση, και είχαμε την ευκαιρία να παρατηρήσουμε το τοπίο και τις αλλαγές που έφερε το φθινόπωρο. Κάναμε πικ – νικ, φάγαμε το δεκατιανό μας και παίξαμε πολύ!

Δεν παραλείψαμε όμως να μαζέψουμε φθινοπωρινά φύλλα και καρπούς, τα οποία αξιοποιήσαμε φτιάχνοντας το παρακάτω κολάζ

2