Την επέτειο της 25ης Μαρτίου, μέρα τιμής και μνήμης για τον Ελληνισμό και την Ορθοδοξία, την γιορτάσαμε στο σχολείο μας αφού πρώτα τα παιδιά γνώρισαν την συναρπαστική ιστορία του 1821.
Ενδιαφέρον υπήρξε για τους ήρωες της επανάστασης, τους οποίους γνωρίσαμε έναν έναν. Έπειτα, ως μικροί καλλιτέχνες, δημιουργήσαμε το πορτρέτο εκείνου που μας εντυπωσίασε πιο πολύ!
Οι ενδυμασίες της εποχής μας απασχόλησαν επίσης. Τις παρατηρήσαμε ονομάζοντας τα μέρη από τα οποία αποτελούνται και έπειτα φτιάξαμε τα δικά μας τσολιαδάκια και ελληνοπούλες!
Με τη βοήθεια των αριθμών ζωγράφισαν τσολιάδες.
Έφτιαξαν όμως και τσολιάδες με την βοήθεια των γεωμετρικών σχημάτων.
Μάθαμε για την επανάσταση το 1821 μέσα από την τέχνη και συγκεκριμένα από τον πίνακα του Peter von Hess. Τα παιδιά ζωγράφισαν στο χαρτί τον Γέρο του Μοριά με τον δικό τους τρόπο.
Τα παιδιά ενθουσιάστηκαν όταν έμαθαν για το κρυφό σχολείο και το αποτύπωσαν στο χαρτί.
Σε ένα χαρτί τα παιδιά κατέγραψαν τα λόγια του Ρήγα Φεραίου.
Όλα τα παιδιά χωρίστηκαν σε ομάδες και έφτιαξαν την πρόσκληση για την γιορτή μας , που ήταν ένα εισιτήριο για μουσείο, και το σκηνικό.
Αφού έμαθαν για τον Ευαγγελισμό της Θεοτόκου, έφτιαξαν τα δικά τους εικονίσματα με την τεχνική του βιτρό.
Την παραμονή της 25ης Μαρτίου πραγματοποιήθηκε στο χώρο του σχολείου η γιορτούλα μας, η οποία είχε θρησκευτική και εθνική διάσταση. Οι μαθητές μας έγιναν μικροί ηθοποιοί και παρουσίασαν το θεατρικό : “Το μουσείο των αγωνιστών του 1821”. Σε λίγες ώρες θα γίνουν τα εγκαίνιά του μουσείου. Θα είναι ο Δήμαρχος και άλλοι πολιτικοί. Ο φύλακας καταφθάνει στο μουσείο μαζί με το παιδί του, για να ρίξει μια τελευταία ματιά στις ετοιμασίες. Του εξηγεί βιαστικά τι παριστάνουν τα αγάλματα του μουσείου και το αφήνει μόνο του μαζί τους δίνοντάς του μια εφημερίδα. Το παιδί βυθίζεται στον ύπνο. Και τότε κάτι μαγικό συμβαίνει στο μουσείο… Ο Κολοκοτρώνης ζωντανεύει και διαβάζει στην εφημερίδα την κατάντια της χώρας που αγωνίστηκε να ελευθερώσει… Αργά και διαδοχικά ζωντανεύουν και τα υπόλοιπα αγάλματα και τότε αξιοποιώντας και αυθεντικά λόγια τους βγάζουν κραυγή διαμαρτυρίας για την «υποδήλωση» της χώρας μας σε σύγχρονους εχθρούς…
Η γιορτή έκλεισε με ποιήματα για τον Ευαγγελισμό της Θεοτόκου. Μοιράστηκαν στις οικογένειες κρίνοι για να τιμήσουμε την ημέρα.
Με το πέρας την γιορτής έγινε κατάθεση στεφάνων από το Δημοτικό και τα Νηπιαγωγεία Τσικαλαριών στο μνημείο πεσόντων των Τσικαλαριών.