Εσωτερικός Κανονισμός Λειτουργίας 2024-2025
ΕΙΣΑΓΩΓΗ
Ο Εσωτερικός Κανονισμός Λειτουργίας του Σχολείου (άρθρο 37, Ν.4692/2020) επιδιώκει να εξασφαλίσει τις προϋποθέσεις και τις συνθήκες που είναι απαραίτητες για να πραγματοποιείται όσο καλύτερα γίνεται το έργο του σχολείου και να επιτυγχάνονται όσο γίνεται καλύτερα οι στόχοι που θέτουμε κάθε φορά ως σχολική κοινότητα (μαθητές, εκπαιδευτικοί, βοηθητικό προσωπικό, γονείς/κηδεμόνες).
Ο Κανονισμός βασίζεται σε όσα προβλέπονται από την πολιτεία για την εκπαίδευση και τη λειτουργία των δημόσιων και ιδιωτικών Σχολείων, ενσωματώνει αποδεκτές παιδαγωγικές αρχές και είναι προσαρμοσμένος στις ιδιαίτερες συνθήκες λειτουργίας του Νηπιαγωγείου και τα χαρακτηριστικά της τοπικής σχολικής και ευρύτερης κοινότητας
Σύνταξη, έγκριση και τήρηση του Κανονισμού
Ο Εσωτερικός Κανονισμός Λειτουργίας συντάσσεται ύστερα από εισήγηση της Προϊσταμένης Πατσαρούχα Βασιλικής, εκπροσώπων του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων και εκπροσώπων του Δήμου/Δημοτικής κοινότητας. Προσυπογράφεται η σύνταξή του από τους ανωτέρω στο Βιβλίο πράξεων Σχολικού Συμβουλίου. Εγκρίνεται από τη Σύμβουλο Εκπαίδευσης που έχει την παιδαγωγική ευθύνη του σχολείου καθώς και από το Διευθυντή Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Φθιώτιδας.
Εσωτερικός Κανονισμός Λειτουργίας με την έναρξη του σχολικού έτους κοινοποιείται με κάθε πρόσφορο μέσο στους γονείς/κηδεμόνες και αναρτάται με την έναρξη του σχολικού έτους στον ιστότοπο του Νηπιαγωγείουhttps://blogs.sch.gr/niptraganfth/author/.
Ο Κανονισμός, όταν κριθεί αναγκαίο, αναπροσαρμόζεται, μέσω της προβλεπόμενης από τον νόμο συμμετοχικής διαδικασίας όλων των μελών της σχολικής κοινότητας, έτσι ώστε να συμπεριλαμβάνει νέες νομοθετικές ρυθμίσεις, να ανταποκρίνεται στις αλλαγές των συνθηκών λειτουργίας του σχολείου και τις, κατά καιρούς, αποφάσεις των αρμόδιων συλλογικών οργάνων του.
Προφίλ της σχολικής μονάδας
H σχολική μας μονάδα βρίσκεται σε κεντρικό σημείο της κοινότητας Τραγάνας, γεγονός που δίνει τη δυνατότητα άμεσης επικοινωνίας με την τοπική κοινωνία. Αποτελείται από μικρό αριθμό μαθητών και σκοπός του σχολείου μας είναι να βοηθήσει τους μικρούς μαθητές να αποκτήσουν όλα τα εφόδια που χρειάζονται για να γίνουν σωστοί και δημιουργικοί άνθρωποι.Δημιουργεί συνδέσεις με τα περιβάλλοντα στα οποία ζει και δραστηριοποιείται το παιδί, με γνώμονα την προαγωγή της μάθησης, της ανάπτυξης και της ευημερίας του. Ιδιαίτερα σημαντική είναι η συνεργασία με το οικογενειακό περιβάλλον, το οποίο έχει πρωταρχικό ρόλο στη ζωή των παιδιών και είναι άμεσα συνυφασμένο με τη λειτουργία και τους στόχους του νηπιαγωγείου
ΠΡΟΣΕΛΕΥΣΗ- ΠΑΡΑΜΟΝΗ ΣΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΚΑΙ ΑΠΟΧΩΡΗΣΗ ΑΠΟ ΑΥΤΟ
Διδακτικό ωράριο
Η έναρξη, η λήξη, η διάρκεια μαθημάτων του βασικού υποχρεωτικού προγράμματος, τα διαλείμματα, ο χρόνος διδασκαλίας ανά διδακτική ώρα καθώς και η έναρξη και λήξη του διδακτικού έτους καθορίζονται από τις κείμενες διατάξεις και αποφάσεις του ΥΠΑΙΘΑ. Ανακοινώνονται στους γονείς με την έναρξη του διδακτικού έτους.
Για το σχολικό έτος 2021-2022 το πρόγραμμα του σχολείου, διαμορφώνεται ως εξής:
Υποχρεωτικό πρόγραμμα
- Υποδοχή των μαθητών και των μαθητριών στο σχολείο: 8:15- 8:30.
- Λήξη υποχρεωτικού προγράμματος-αποχώρηση μαθητών και μαθητριών:13:00
Προκειμένου να διευκολυνθεί, κατά την έναρξη της σχολικής χρονιάς, η ομαλή προσαρμογή των μαθητών/τριών δύναται να εφαρμόζεται ευέλικτο ωράριο παραμονής στο Νηπιαγωγείο κατά τις πρώτες δύο εβδομάδες λειτουργίας (παρ. 7, άρθρο 2, Π. . 79/2017).
Στις έκτακτες και απρόβλεπτες συνθήκες όπως πανδημία και δυσμενείς καιρικές συνθήκες παρέχεται τηλεκπαίδευση όπως προβλέπεται στην Υπουργική Απόφαση 13145/ΓΔ4.
Προσέλευση και αποχώρηση μαθητών/μαθητριών
- Η ώρα προσέλευσης των μαθητών και μαθητριών του Νηπιαγωγείου είναι 08:15 έως 08:30.
- Στην είσοδο-έξοδο του Νηπιαγωγείου, οι μαθητές και οι μαθήτριες θα παραδίδονται στην εκπαιδευτικό από τους γονείς-κηδεμόνες.
- Κατά τη διάρκεια του χρόνου προσέλευσης των μαθητών/μαθητριών δεν παρευρίσκεται χωρίς άδεια στον χώρο του σχολείου κανένας επισκέπτης.
- H έγκαιρη προσέλευση και η καλά οργανωμένη και ελεγχόμενη αποχώρηση είναι απαραίτητες προϋποθέσεις για την πραγματοποίηση του διδακτικού έργου και την εύρυθμη λειτουργία του σχολείου γενικότερα και διασφαλίζει την ασφάλεια των μαθητών και μαθητριών και του προσωπικού του σχολείου.
- Για λόγους ασφαλείας των μαθητών/μαθητριών αλλά και για την ομαλή λειτουργία του προγράμματος η εξωτερική πόρτα του αύλειου χώρου και η πόρτα του κτηρίου του σχολείου κλείνουν στις 8:30 ώστε να μην παρακωλύεται το παιδαγωγικό έργο του σχολείου.
- Οι μαθητές και οι μαθήτριες δεν αποχωρούν από το σχολείο πριν τη λήξη του ωραρίου. Αν παρουσιαστεί ανάγκη έκτακτης αποχώρησης κατά τη διάρκεια του σχολικού ωραρίου (π.χ. ασθένεια), ενημερώνεται ο γονέας/κηδεμόνας για να προσέλθει στο Σχολείο και να συνοδεύσει το παιδί στο σπίτι του, αφού προηγουμένως συμπληρώσει το σχετικό έντυπο (υπεύθυνη δήλωση άρθρο 8 Ν.1599/1986).
- Εάν κάποιος γονέας/κηδεμόνας χρειαστεί, για ειδικό λόγο να πάρει το παιδί του πριν τη λήξη των μαθημάτων, χρειάζεται να ενημερώσει εγκαίρως την Προϊσταμένη του Νηπιαγωγείου και να συμπληρώσει σχετικό έντυπο όπου θα αναγράφονται οι λόγοι (υπεύθυνη δήλωση).
- Οι γονείς/κηδεμόνες προσέρχονται έγκαιρα για την παραλαβή των μαθητών και των μαθητριών, παραμένουν έξω από την πόρτα του αύλειου χώρου του σχολείου, για να αποφευχθεί ο συνωστισμός και παραδίδονται από την εκπαιδευτικό.
- Κάθε καθυστέρηση στην προσέλευση των συνοδών παρεμποδίζει τη λειτουργία της σχολικής μονάδας.
- Σε περιπτώσεις δυσμενών καιρικών συνθηκών, το σχολείο δύναται να τροποποιήσει τη διαδικασία προσέλευσης/αποχώρησης ώστε να μειωθεί στο ελάχιστο η έκθεση γονέων και μαθητών στις καιρικές συνθήκες δίχως να τεθεί σε κίνδυνο η ασφάλεια των μαθητών.
- Σε περίπτωση που προσέρχεται συνοδός να παραλάβει τον μαθητή ή την μαθήτρια, ο οποίος δεν έχει οριστεί εγγράφως από τον γονέα-κηδεμόνα, ενημερώνεται εγκαίρως η εκπαιδευτικός από τον γονέα-κηδεμόνα τηλεφωνικώς.
- Δεν παραδίδεται από την εκπαιδευτικό μαθητής/μαθήτρια σε ανήλικο συνοδό.
Ωρολόγιο Πρόγραμμα του Σχολείου
Το Νηπιαγωγείο εφαρμόζει το Ωρολόγιο Πρόγραμμα, όπως αυτό ορίζεται από τις εγκυκλίους του ΥΠΑΙΘΑ και εξειδικεύεται από τον Σύλλογο Διδασκόντων με ευθύνη της Προϊσταμένης του Νηπιαγωγείου και υποβάλλεται προς έγκριση στον Προϊστάμενο/Προϊσταμένη εκπαιδευτικών θεμάτων της οικείας Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης.
ΩΡΕΣ | ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ |
08:15-8:30 | Υποδοχή μαθητών/τριών |
08:30-09:15 | Ελεύθερο παιχνίδι – ενασχόληση στα κέντρα μάθησης (γωνιές) |
09:15-10:00 | Οργανωμένες δραστηριότητες και διερευνήσεις με βάση το ΔΕΠΠΣ-ΑΠΣ, πρόγευμα |
10:00 – 10:45 | ΔΙΑΛΕΙΜΜΑ |
10:45-11:30 | Οργανωμένες δραστηριότητες και διερευνήσεις με βάση το ΔΕΠΠΣ-ΑΠΣ/εργαστήρια δεξιοτήτων |
11:30-12:10 | Ελεύθερο παιχνίδι-ενασχόληση στα κέντρα μάθησης, ανατροφοδότηση (γωνιές) |
12:10-12:45 | Οργανωμένες δραστηριότητες και διερευνήσεις με βάση το ΔΕΠΠΣ-ΑΠΣ- /εργαστήρια δεξιοτήτων-Αναστοχασμός- Ανατροφοδότηση-Προγραμματισμός της επόμενης ημέρας |
12:45-13:00 | Προετοιμασία για αποχώρηση |
13:00-13:10 | ΑΠΟΧΩΡΗΣΗ |
Σύμφωνα με το άρθρο 52 του ν. 4807/2021 (Α΄96)) εισήχθη στο πρόγραμμα σπουδών και στο Εβδομαδιαίο Ωρολόγιο Πρόγραμμα όλων των τύπων σχολικών μονάδων υποχρεωτικής εκπαίδευσηςη διδακτική ενότητα με τίτλο «Εργαστήρια Δεξιοτήτων». Για τα Εργαστήρια Δεξιοτήτων έχουνεκδοθεί οι 94236/ΓΔ4/2021 (Β΄ 3567), Φ.31/94185/Δ1/2021 (Β΄ 3791) Υ.Α. και 94189/Δ3/03-08-2021 ( Β’3540) Υ.Α.
Επιπλέον, σύμφωνα με το ΦΕΚ 3311/Β/26-7-2021, από το σχολικό έτος 2021-2022 εισάγεται στο ωρολόγιο πρόγραμμα του νηπιαγωγείου το μάθημα της Αγγλικής γλώσσας. Οι Δραστηριότητες στην αγγλική γλώσσα εντάσσονται στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα και στο ΕΩΠ του Νηπιαγωγείου και υλοποιούνται στην πρωινή λειτουργία και συγκεκριμένα στις διδακτικές ώρες που ορίζονται για τις «Οργανωμένες Δραστηριότητες και διερευνήσεις με βάση το Πρόγραμμα Σπουδών για το Νηπιαγωγείο». Οι Δραστηριότητες στην αγγλική γλώσσα υλοποιούνται υποχρεωτικά σε δύο (2) διδακτικές ώρες εβδομαδιαίως, κατανεμημένες δύο (2) φορές την εβδομάδα, κατά τη διάρκεια των οποίων οι μαθητές/τριες αλληλεπιδρούν με έναν/μία εκπαιδευτικό κλάδου ΠΕ06 Αγγλικής Φιλολογίας παρουσία του/της Νηπιαγωγού.
Φοίτηση
H φοίτηση των μαθητών/μαθητριών στα Νηπιαγωγεία είναι υποχρεωτική και εποπτεύεται από την εκπαιδευτικό της τάξης, η οποία καταγράφει τις καθημερινές απουσίες και ως Προϊσταμένη του Νηπιαγωγείου τις καταχωρίζει στο πληροφοριακό σύστημα του ΥΠΑΙΘΑ (παρ. 1 του άρθρου 13 του Π.Δ 79/2017 (Α΄109) και παρ. 1ε, άρθρο 204 του ν.4610/2019 (A’70).Η ελλιπής φοίτηση και μάλιστα χωρίς σοβαρό λόγο, δυσχεραίνει τόσο το σχολικό έργο όσο και την πρόοδο των μαθητών/μαθητριών. Την ουσιαστική αλλά και την τυπική ευθύνη απέναντι στο σχολείο και την πολιτεία για τη φοίτηση των μαθητών, φέρουν κατά το νόμο οι γονείς/κηδεμόνες τους.
Κατά την έναρξη της σχολικής χρονιάς, προκειμένου να διευκολυνθεί, η ομαλή προσαρμογή των μαθητών/τριών που φοιτούν για πρώτη φορά δύναται να εφαρμόζεται ευέλικτο ωράριο παραμονής στο Νηπιαγωγείο κατά τις πρώτες δύο εβδομάδες λειτουργίας. Το ευέλικτο ωράριο καθορίζεται από την εκπαιδευτικό, σε συνεργασία με τους γονείς ή κηδεμόνες των μαθητών. Μετά την πάροδο δύο εβδομάδων, το σύνολο των προνηπίων/νηπίων ακολουθεί κοινό ωράριο, σύμφωνα με την παρ.7, του άρθρου 2, του Π.Δ. 79/2017 (Α’109) όπως τροποποιήθηκε και ισχύει με το άρθρο 23, ν.4559/2018 (Α’142).
Διάλειμμα
Κατά τη διάρκεια του διαλείμματος οι μαθητές/μαθήτριες βγαίνουν στο προαύλιο, όπως έχει καθοριστεί από το Ωρολόγιο Πρόγραμμα.Σε περίπτωση κακοκαιρίας οι μαθητές/μαθήτριες παραμένουν στην αίθουσα διδασκαλίας και απασχολούνται δημιουργικά.
Το διάλειμμα είναι χρόνος παιχνιδιού και ανάπτυξης κοινωνικών σχέσεων όπου οι μαθητές και οι μαθήτριες αλληλεπιδρούν, παίζουν αρμονικά και για οποιοδήποτε πρόβλημα ή δυσκολία αντιμετωπίζουν απευθύνονται στην εκπαιδευτικό.
Κατά τη διάρκεια του διαλείμματος δεν επιτρέπεται κανένας ανήλικος ή ενήλικος να παρακολουθεί, να συνομιλεί ή να δίνει αντικείμενα σε μαθητές και μαθήτριες του σχολείου από τα κάγκελα του προαύλιου χώρου.
Πρόγευμα
Το πρόγευμα/γεύμα των μαθητών/τριών παρασκευάζεται στο σπίτι με ευθύνη των γονέων/κηδεμόνων τους. Το πρόγευμα τοποθετείται σε τσάντα νηπιαγωγείου με εύχρηστο κούμπωμα, όπου θα υπάρχει η πετσετούλα και το παγουρίνο. Οι ώρες του προγεύματος και του γεύματος είναι ιδιαίτερες στιγμές της ημέρας. Προτείνεται να μην δίνονται στα παιδιά τρόφιμα τα οποία δεν τους αρέσουν ή τα οποία δυσκολεύονται να φάνε, για το πρώτο διάστημα της προσαρμογής στο ολοήμερο. Προτείνονται να παίρνουν μαζί τους υγιεινές τροφές-ως επί το πλείστον- και απαγορεύονται τα γαριδάκια, τσιπς, σοκολάτες, χυμοί κλπ. Δεν πρέπει να έχουν μαζί τους ξηρούς καρπούς, τσίχλες, καραμέλες για λόγους ασφαλείας τόσο των ιδίων όσο και των υπολοίπων παιδιών.
Ενδυμασία-Αυτοεξυπηρέτηση
- Να φορούν καθημερινά ρούχα απλά και άνετα, παπούτσια προκειμένου να αυτοεξυπηρετούνται. Τα μπουφάν και οι ζακέτες να έχουν θηλιά για να κρεμιούνται εύκολα από τα παιδιά στις κρεμάστρες.
- Μέσα στην τσάντα να υπάρχει και μία αλλαξιά ρούχα όπου σε περίπτωση ατυχήματος(π.χ βρέξιμο ρούχων) η νηπιαγωγός να μπορεί να αλλάξει το νήπιο σε ειδικό χώρο του σχολείου (υπνοδωμάτιο) εφόσον αυτό είναι αποδεκτό από τους γονείς.
- Οι γονείς στο σπίτι και οι εκπαιδευτικοί στο σχολείο είναι υπεύθυνοι για να καλλιεργούν και στα δύο περιβάλλοντα δεξιότητες αυτοεξυπηρέτησης του παιδιού ,που προάγουν την αυτονομία:
1.Στη χρήση της τουαλέτας και στο πλύσιμο των χεριών.
2.Να εξασκούν το παιδί να τρώει μόνο του.
3.Να ντύνεται μόνο του
4.Να γνωρίζει τα ατομικά του είδη και να είναι υπεύθυνο για αυτά
Προτείνεται οι γονείς να φροντίζουν ώστε :
1.Να ντύνουν το παιδί με ρούχα κατάλληλα για παιχνίδι
2.Να μην φορά αλυσίδες και άλλα πολύτιμα αντικείμενα
3.Να ελέγχουν τι μπορεί να φέρνει μαζί του από το σπίτι στο σχολείο ,καθώς και το αντίθετο
4.Να φροντίζεται η ατομική υγιεινή των μαθητών/τριών σε καθημερινή βάση π.χ συχνός έλεγχος στα μαλλιά για ψείρες και να ακολουθούνται οι οδηγίες του παιδιάτρου για προληπτική κάλυψη.
Πολιτική προστασίας του σχολείου από κινδύνους
Προστασία από σεισμούς και φυσικές καταστροφές
Στο πρώτο δεκαήμερο της έναρξης του σχολικού έτους, η Προϊσταμένη του Νηπιαγωγείου :
α) Επικαιροποιεί με την υπ. αρ. 2/16-09-2024 πράξη τo «Σχέδιο Μνημονίου Ενεργειών για τη Διαχείριση του Σεισμικού Κινδύνου στη σχολική μονάδα» που βρίσκεται στη σχετική σελίδα Ο.Α.Σ.Π. και προβαίνουν σε όλες τις απαιτούμενες ενέργειες που προβλέπονται πριν από τον σεισμό καθώς και στον προγραμματισμό και υλοποίηση των απαραίτητων ασκήσεων ετοιμότητας κατά τη διάρκεια του σχολικού έτους.
β) Επικαιροποιεί τον «Εσωτερικό Κανονισμό Σχολικής Μονάδας (ΔΑΙ) και Μνημόνιο Ενεργειών για τη διαχείριση πυρκαγιών, ακραίων καιρικών φαινομένων, τεχνολογικών καταστροφών και ΧΒΡΠ περιστατικών», λαμβάνοντας υπόψη τις οδηγίες προστασίας για όλες τις μορφές φυσικών καταστροφών, ενημερώνουν τους/τις μαθητές/τριες και τους γονείς/κηδεμόνες για τους βασικούς κανόνες και τρόπους αντίδρασης κατά την εκδήλωση των φαινομένων.
Για την αποτελεσματικότερη και ασφαλέστερη διαχείριση οποιασδήποτε ενδεχόμενης κατάστασης είναι απαραίτητη η συντονισμένη δράση και από πλευράς γονέων/ κηδεμόνων ως εξής (το παρακάτω κείμενο αποτελεί ενημερωτικό έντυπο και δίδεται στους γονείς/ κηδεμόνες κατά την έναρξη της σχολικής χρονιάς):
- Σε περίπτωση κατάστασης κρίσης (σεισμός/ πυρκαγιά/ πλημμύρα κλπ) αποφεύγετε να επικοινωνείτε τηλεφωνικώς με το Νηπ/γείο, διότι δυσχεραίνετε την προσπάθεια επικοινωνίας της Προϊσταμένης με τις αρμόδιες υπηρεσίες για την αντιμετώπιση επειγουσών αναγκών (παροχή Α΄ Βοηθειών, πυρόσβεση κ.λπ.).
- Προσεγγίστε στο σχολικό χώρο κατά το δυνατόν χωρίς αυτοκίνητο ή σταθμεύστε όσο πιο μακριά από το Νηπ/γείο γίνεται και σε καμιά περίπτωση πλησίον εισόδου διαφυγής και της κεντρικής εισόδου και προσεγγίστε με τα πόδια, ώστε να εξασφαλίζεται η ακώλυτη διέλευση των οχημάτων (ασθενοφόρα, πυροσβεστικά οχήματα).
- Η άφιξή σας θα γίνει από τον κεντρικό δρόμο μπροστά από την κεντρική είσοδο της αυλής του Νηπιαγωγείου, εκεί θα είναι και το μέρος συγκέντρωσης και παραλαβής των μαθητών.
- Εισερχόμενοι στον σχολικό χώρο, κατευθυνθείτε αμέσως στο σημείο του χώρου καταφυγής όπου είναι συγκεντρωμένα τα παιδιά, τα οποία θα παραλάβετε μόνο αφού ενημερώσετε την Προϊσταμένη του Ν/γείου και αφού βεβαιωθείτε πως αυτή σημείωσε στη σχετική κατάσταση την αποχώρησή του.
- Αν παραλαμβάνετε παιδί άλλης οικογένειας, ακολουθήστε την ίδια διαδικασία παιδιού σας. όπως παραπάνω, δίνοντας στην Προϊσταμένη του Ν/γείου τα στοιχεία σας (ονοματεπώνυμο) καθώς και τηλέφωνο επικοινωνίας (κινητό & σταθερό).
- Αν η σωματική και ψυχολογική κατάσταση του παιδιού σας επιτρέπει την αποχώρηση, παρακαλούμε αποχωρήστε από το σχολικό χώρο, έτσι ώστε να αποφευχθεί ο συνωστισμός και να εξασφαλιστεί η αποτελεσματικότερη επίβλεψη των νηπίων και η υλοποίηση των σχετικών ενεργειών μετριασμού των αποτελεσμάτων και των συνεπειών του συμβάντος.
- Κατά την αποχώρησή σας από το σχολικό χώρο, εφόσον κρίνεται απαραίτητο, θα σας δοθούν πληροφορίες ή διευκρινήσεις για τη λειτουργία του Νηπ/γείου τις επόμενες ημέρες.
- Κανένα νήπιο δεν θα εγκαταλείψει το σχολικό χώρο μόνο του, αν δεν έρθει κάποιος να το παραλάβει. Σε περίπτωση προσωπικής αδυναμίας να παραλάβετε τα παιδιά σας, επικοινωνήστε με κάποιο άλλο μέλος της οικογένειάς σας ή με κάποιον άλλο γονέα στον οποίο θα αναθέσετε την παραλαβή του παιδιού. Τα παιδιά θα παραμείνουν ασφαλή στο χώρο καταφυγής ή σε άλλο καταλληλότερο χώρο, μέχρις ότου παραληφθούν από τους γονείς/κηδεμόνες ή άλλο ορισθέν πρόσωπο. Το Νηπιαγωγείο δεσμεύεται πως θα καταβάλλεικάθε δυνατή προσπάθεια για την προστασία των νηπίων του. Για το λόγο αυτό σε περίπτωση κατάστασης κρίσης μην ενεργήσετε υπό το κράτος του πανικού. Φροντίστε οι ενέργειές σας να είναι ήρεμες και μεθοδικές.
Το πλήρες κείμενο του Σχεδίου Αντιμετώπισης Κρίσεων υπάρχει στο σχετικό υπηρεσιακό φάκελο της βιβλιοθήκης της σχολικής μονάδας.
Ψηφιακή Βεβαίωση Φοίτησης
Οι γονείς/κηδεμόνες των μαθητών/τριών έχουν τη δυνατότητα έκδοσης Βεβαίωσης Φοίτησης των εξαρτώμενων τέκνων τους μέσω της Ενιαίας Ψηφιακής Πύλης της Δημόσιας Διοίκησης
(https://www.gov.gr/ipiresies/ekpaideuse/eggraphe-se-skholeio/attending-school).
ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑ ΜΑΘΗΤΩΝ/ΤΡΙΩΝ-ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΟΣ ΕΛΕΓΧΟΣ
Κάθε παιδί αντιμετωπίζεται ως ξεχωριστή οντότητα, με μοναδικά χαρακτηριστικά και ατομικούς ρυθμούς μάθησης και ανάπτυξης. Η βιογραφία κάθε παιδιού, τα γνωστικά του αποθέματα και το πολιτισμικό του κεφάλαιο, οι ικανότητες, τα ενδιαφέροντα και οι ανάγκες του αποτελούν το σημείο εκκίνησης για τα βήματα και τις επιλογές των νηπιαγωγών, ώστε το κάθε παιδί ξεχωριστά να φτάσει στο μέγιστο των δυνατοτήτων του, να νιώσει χαρά, ικανοποίηση, αυτοπεποίθηση και πληρότητα.
Στο πρόγραμμα σπουδών του Νηπιαγωγείου 2021 ,η αποδοχή της διαφορετικότητας, η διαμόρφωση στάσεων που βασίζονται σε πανανθρώπινες αξίες παράλληλα με την ενίσχυση των προσωπικών ικανοτήτων που αφορούν την ενδυνάμωση των παιδιών, τη συναισθηματική τους επίγνωση και τη διαχείριση των διαπροσωπικών τους σχέσεων και των κοινωνικών αλληλεπιδράσεων, συντελούν στη διαμόρφωση ενταξιακής κουλτούρας
Οι αποκλίνουσες συμπεριφορές αντιμετωπίζονται στο χώρο της προσχολικής εκπαίδευσης , ως παιδαγωγικές προκλήσεις ως εξής:
Παρατήρηση της αποκλίνουσας συμπεριφοράς από τον/την εκπαιδευτικό του τμήματος και παιδαγωγική παρέμβαση / βραχυχρόνιο πρόγραμμα.
Η/ο κάθε εκπαιδευτικός ως ερευνητής/τρια του έργου της οφείλει:
- Να παρατηρεί, να κατανοεί και να ερμηνεύει σωστά κάθε πρόβλημα προσαρμογής των/τριών μαθητών και αφομοίωσης των κοινωνικών κανόνων και σχολικών κανόνων συμπεριφοράς. Έτσι θα μπορεί να επιλέγει τους κατάλληλους κάθε φορά διδακτικούς και παιδαγωγικούς χειρισμούς και να τους προσαρμόζει στις ανάγκες των μαθητών/τριών του τμήματος.
- Η γνώση της οικογενειακής και της κοινωνικής κατάστασης των μαθητών/τριών είναι πολλαπλά χρήσιμη για τον/την εκπαιδευτικό και τον/την βοηθά στο έργο του/της , γιατί του/της επιτρέπει να αντιμετωπίσει με ευαισθησία και λεπτούς χειρισμούς τα ιδιαίτερα προβλήματα των μαθητών/τριών του/της και να κατανοήσει τη συναισθηματική και ψυχολογική κατάστασή τους.
- Η ενημέρωσή πάνω σε θέματα υγείας των μαθητών/τριών και των ειδικών εκπαιδευτικών αναγκών που μπορεί να υπάρχουν κρίνεται απολύτως αναγκαία, γιατί θα επιτρέψει στην/στον εκπαιδευτικό ως συναισθηματικά ευφυής να προσαρμόσει ανάλογα τη συμπεριφορά του/της και θα /τον την προφυλάξει από πιθανά ατοπήματα στις σχέσεις με τους μαθητές/τριες
- Η Προϊσταμένη/Εκπαιδευτικός και ο Σύλλογος Διδασκόντων εφαρμόζουν βραχυπρόθεσμο πρόγραμμα στο σύνολο των μαθητών της σχολικής μονάδας στα πλαίσια της διαδικασίας της συμπερίληψης .
– Συνεργάζονται με τις οικογένειες των μαθητών έχοντας ως βασικό στόχο την ενίσχυση της γονικής εμπλοκής και την εδραίωση ενός θετικού κλίματος αλληλεπίδρασης, το οποίο χαρακτηρίζεται από εμπιστοσύνη, κατανόηση, σεβασμό και αποδοχή.
-Συνεργάζονται με Σ.Ε ΠΕ60
Εάν, παρά τις παραπάνω ενέργειες, ο/η μαθήτρια δε βελτιώσει τη συμπεριφορά του , τότε προβαίνουμε στις απαιτούμενες ενέργειες, για πρόταση παραπομπής στο ΚΕ.Δ.Α.Σ.Υ ως ενέργειες που αφορούν την πρώϊμη ανίχνευση και πρώϊμη παρέμβαση. Ενημερωτικά δε :
Πρώιμη εκπαιδευτική και υποστηρικτική παρέμβαση σε μαθητές Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης
Σε όλες τις σχολικές μονάδες της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, στους/στις μαθητές/τριες με εκπαιδευτικές, ψυχοκοινωνικές ή άλλου είδους ανάγκες, καθώς και στις οικογένειές τους παρέχονται προγράμματα πρώιμης εκπαιδευτικής και υποστηρικτικής παρέμβασης. Ειδικότερα για τους/τις μαθητές/τριες, που πρόκειται να φοιτήσουν στο νηπιαγωγείο και από σχετική ιατρική γνωμάτευση προκύπτει η ανάγκη λήψης μέτρων πρώιμης εκπαιδευτικής και υποστηρικτικής παρέμβασης, οι γονείς/κηδεμόνες τους δύνανται να υποβάλουν αίτηση στο αρμόδιο ΚΕ.Δ.Α.Σ.Υ. για τη διερεύνηση και αξιολόγηση των εκπαιδευτικών και ψυχοκοινωνικών αναγκών των μαθητών/ τριών, από τον Σεπτέμβριο προ του έτους της πρώτης εγγραφής τους στο νηπιαγωγείο, προκειμένου να ληφθούν εγκαίρως εξατομικευμένα μέτρα υποστήριξης αυτών και των οικογενειών τους με την έναρξη της φοίτησής των μαθητών/τριών στην οικεία σχολική μονάδα σύμφωνα με το άρθρο 229του ν. 4823/2021 (Α’136
ΠΡΟΛΗΨΗ ΦΑΙΝΟΜΕΝΩΝ ΒΙΑΣ ΚΑΙ ΣΧΟΛΙΚΟΥ ΕΚΦΟΒΙΣΜΟΥ
Ο ρόλος του σχολείου στην αντιμετώπιση και πρόληψη της σχολικής βίας είναι σημαντικός, δεδομένου ότι το σχολικό περιβάλλον έχει τη δυνατότητα να επηρεάσει τη συμπεριφορά των μαθητών και να δράσει σαν μηχανισμός πρόληψης στην προσπάθεια αντιμετώπισης της ενδοσχολικής βίας.
Το κοινωνικό περιβάλλον του νηπιαγωγείου προσδιορίζεται ως ένας συνεργατικός χώρος, όπου όλοι όσοι εμπλέκονται στη μαθησιακή διαδικασία, μαθητές/-τριες, εκπαιδευτικοί, γονείς κτλ., συνεργάζονται αρμονικά παρέχοντας υποστήριξη και ενίσχυση ο ένας στον άλλο. Οι νηπιαγωγοί διαμορφώνουν τις κατάλληλες συνθήκες για την προαγωγή ενός ασφαλούς, θετικού και ευεργετικού σχολικού κλίματος, για όλους τους εμπλεκομένους στη μαθησιακή διαδικασία.
Η Προϊσταμένη και ο Σύλλογος των Διδασκόντων προλαμβάνουν και αντιμετωπίζουν τη Σχολική Βία/Εκφοβισμό μέσα από τον σχεδιασμό και την υλοποίηση προγραμμάτων στα εργαστήρια δεξιοτήτωνκαι μέσα από το Συλλογικό προγραμματισμόκαι όπου υπάρχει η δυνατότητα ανάπτυξης σχεδίων δράσης ως προς τους άξονες, σχέσεις μεταξύ μαθητών, σχέσεις μεταξύ εκπαιδευτικών μαθητών, σχέσεις σχολείου οικογένειας ,σχολική διαρροή και φοίτηση κλπ.
Ειδικότερα:
- Οργανώνουν παιδαγωγικά πρόγραμμα την έννοια και το περιεχόμενο των Δικαιωμάτων του Παιδιού, έτσι ώστε να κατανοούν την αξία του σεβασμού στη ζωή τους.
- Σχεδιάζουν προγράμματα που καλλιεργούν την ενσυναίσθηση και διευκολύνουν την προσέγγιση, συνεργασία και τη γεφύρωση τυχόν διαφορών μεταξύ των συνομηλίκων
- Υποστηρίζουν τους μαθητές στην επικοινωνία και στη συνδιαμόρφωση κανόνων, που να διέπουν τις σχέσεις τους και τρόπων επίλυσης συγκρούσεων και αντιμετώπισης επιθετικών-βίαιων συμπεριφορών.
4.Συνεργάζονται με τους υπόλοιπους εκπαιδευτικούς για την τήρηση κοινών κανόνων, την καλλιέργεια θετικού κλίματος στο σχολείο και την ανατροφοδότησή τους, σχετικά με αποτελεσματικές μεθόδους επίλυσης συγκρούσεων και κρίσεων.
- Αξιοποιούν τις υπηρεσίες και τα εκπαιδευτικά προγράμματα των Διευθύνσεων Εκπαίδευσης, του Υ.ΠΑΙ.Θ.Α του Ι.Ε.Π., των ΚΕ.Δ.Α.Σ.Υ κλπ.
- Επιχειρούν την δικτύωση των σχολείων με τις υπηρεσίες και τους φορείς της τοπικής κοινωνίας και του Δήμου, που ασχολούνται με τα παιδιά, ώστε να μπορούν να αξιοποιήσουν τις υπηρεσίες τους τόσο προληπτικά όσο και όταν απαιτείται συνεργασία μαζί τους σε περιπτώσεις κρίσης(αντιμετώπιση φαινομένων παιδικής παραμέλησης-κακοποίησης-θύματα ενδοοικογενειακής βίας).
- Η προϊσταμένη ορίζει αποδέκτες αναφορών και μελών δράσης με αρ.πράξης 3/20-09-2024 και τους καταχωρεί στο ειδικό διαχειριστικό περιβάλλον https://stopbullying.gov.gr/admin/authentication/login?redirectTo=http%3A%2F%2Fstop-bullying.gov.gr. Στην ειδική ψηφιακή πλατφόρμα που δημιουργείται και λειτουργεί, με την ευθύνη του Ινστιτούτου Τεχνολογίας Υπολογιστών και Εκδόσεων (Ι.Τ.Υ.Ε.) «Διόφαντος», για την αντιμετώπιση της ενδοσχολικής βίας και των φαινομένων εκφοβισμού, πρόσβαση έχουν οι μαθητές και οι γονείς, καθώς και όσοι έχουν την επιμέλεια μαθητών.
ΣΧΟΛΙΚΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ-ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ
Στο σχολείο πραγματοποιείται η Χριστουγεννιάτικη γιορτή και η γιορτή λήξης σχολικού έτους με την παρουσία γονέων λαμβανομένων υπόψη πάντοτε και των επιδημιολογικών δεδομένων που επικρατούν κάθε φορά. Εκπαιδευτικές εκδρομές, διδακτικές επισκέψεις, σχολικοί περίπατοι, εκπαιδευτικές επισκέψεις θα πραγματοποιηθούν με τήρηση όλων των μέτρων απόστασης και ατομικής υγιεινής. Το σχολείο οργανώνει εκπαιδευτικούς περιπάτους στη γύρω περιοχή μια με δύο φορές το χρόνο, με συνοδεία γονέων μετά από συνεννόηση με την εκπαιδευτικό.
Οι εκδηλώσεις για την επέτειο της εθνικής εορτής της 28ης Οκτωβρίου πραγματοποιούνται στις 27 Οκτωβρίου, ημέρα κατά την οποία τιμάται και η ελληνική σημαία και για την επέτειο της εθνικής εορτής της 25ης Μαρτίου στις 24 του ίδιου μήνα. Σε περίπτωση που η 28η Οκτωβρίου και η 25η Μαρτίου είναι Κυριακή ή Δευτέρα, οι εκδηλώσεις γίνονται την προηγούμενη Παρασκευή.
Σε περίπτωση που κάποιος μαθητής/μαθήτρια έχει γενέθλια ή ονομαστική γιορτή, μπορεί εάν θέλει, να φέρει συσκευασμένο κέρασμα, το οποίο θα μοιράζεται στους μαθητές/μαθήτριες με τη λήξη του ωραρίου, για να καταναλωθεί με ευθύνη των γονέων, προς αποφυγή έκτακτων περιστατικών λόγω αλλεργικών αντιδράσεων.
ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΣΧΟΛΕΙΟΥ-ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΣ-ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΓΟΝΕΩΝ/ΚΗΔΕΜΟΝΩΝ
Πολύ σημαντική παράμετρος της συνολικής λειτουργίας του Νηπιαγωγείου και του κλίματος που δημιουργείται είναι η επικοινωνία και η εποικοδομητική συνεργασία με τους γονείς/κηδεμόνες των μαθητών/μαθητριών και με τον Σύλλογο Γονέων. Η εμπιστοσύνη του παιδιού στο σχολείο ενισχύεται από τη θετική στάση των γονέων/κηδεμόνων προς το Σχολείο και την εκπαιδευτικό.
Συμπεριφορά-Δικαιώματα-Υποχρεώσεις
Η Προϊσταμένη-εκπαιδευτικός
Ενημερώνεται για θέματα εκπαιδευτικής νομοθεσίας όσο και για το περιεχόμενο των κείμενων και απλουστεύεται η διαδικασία ενημέρωσης και κάθε διοικητικό έγγραφο που τους αφορά τα μέλη της σχολικής κοινότητας, αποστέλλεται από τη Διεύθυνση του σχολείου στις διευθύνσεις ηλεκτρονικού ταχυδρομείου τους (e-mail).
- Λαμβάνει μέριμνα για την εξασφάλιση παιδαγωγικών μέσων και εργαλείων.
- Είναι υπεύθυνη για την προστασία της υγείας και ασφάλειας των μαθητών/μαθητριών.
- Έχει την ευθύνη για τη διαμόρφωση θετικού κλίματος στο σχολείο και για την ανάπτυξη αρμονικών σχέσεων ανάμεσα στα μέλη της σχολικής κοινότητας.
- Εκπαιδεύει τους μαθητές και τις μαθήτριες, σύμφωνα με τους σκοπούς και τους στόχους της προσχολικής εκπαίδευσης και με την καθοδήγηση των Στελεχών της Εκπαίδευσης.
- Προετοιμάζει καθημερινά και οργανώνει την εκπαιδευτική διαδικασία, εφαρμόζοντας σύγχρονες και κατάλληλες μεθόδους διδασκαλίας, με βάση τις ανάγκες και ιδιαιτερότητες των μαθητών/μαθητριών.
- Μεριμνά για τη δημιουργία κλίματος αρμονικής συνεργασίας και συνεχούς και αμφίδρομης επικοινωνίας με τους γονείς/κηδεμόνες των μαθητών/μαθητριών, και τους ενημερώνει για τη φοίτηση, τη συμπεριφορά και την εξέλιξη των παιδιών τους.
Οι μαθητές/μαθήτριες
- Η εκπαιδευτικός ενθαρρύνει τους μαθητές/μαθήτριες να συμμετέχουν ενεργά στη διαμόρφωση και λήψη αποφάσεων για θέματα που αφορούν τους ίδιους και το σχολείο και καλλιεργεί τις αρχές και το πνεύμα αλληλεγγύης και συλλογικότητας .Καλλιεργεί δεξιότητες με σκοπό την ανάπτυξη ικανοτήτων ώστε να :
- Επιδεικνύουν σεβασμό, με τη στάση τους, προς κάθε μέλος της σχολικής κοινότητας.
- Απευθύνονται στην εκπαιδευτικό και ζητούν τη βοήθειά της, για κάθε πρόβλημα που τους απασχολεί και τους δημιουργεί εμπόδιο στη σχολική ζωή.
- Προσέχουν ώστε να διατηρούν καθαρούς όλους τους χώρους και δείχνουν ενδιαφέρον για την υλική περιουσία του σχολείου.
- Αποφεύγουν ρητά την άσκηση οποιασδήποτε μορφής βίας (σωματική, λεκτική ή ψυχολογική).
- Προσπαθούν να λύνουν τις αντιθέσεις ή διαφωνίες με διάλογο. Σε περιπτώσεις που γίνονται αποδέκτες ή παρατηρητές βίαιης λεκτικής, ψυχολογικής ή και σωματικής συμπεριφοράς, ενεργούν άμεσα και ακολουθούν τα παρακάτω βήματα:
- Συζητούν άμεσα και ειρηνικά με όποιον έχουν διαφορά.
- Απευθύνονται στην εκπαιδευτικό του τμήματος.
Στις σχολικές εκδηλώσεις και γιορτές αλλά και στις διδακτικές επισκέψεις εκτός Νηπιαγωγείου ακολουθούν την εκπαιδευτικό και συμπεριφέρονται με ευγένεια και ευπρέπεια.
Γονείς και κηδεμόνες
- Φροντίζουν ώστε το παιδί να έρχεται έγκαιρα και ανελλιπώς στο σχολείο και να ενημερώνουν σε περίπτωση απουσίας του.
- Διαβάζουν προσεκτικά όλες τις ανακοινώσεις, έντυπες ή ηλεκτρονικές, ώστε να ενημερώνονται για θέματα λειτουργίας του Σχολείου.
- Συνεργάζονται αρμονικά σε προσωπικό επίπεδο αλλά και μέσω του Συλλόγου Γονέων με την εκπαιδευτικό του σχολείου για θέματα που αφορούν τους μαθητές/μαθήτριες.
- Ενημερώνουν έγκαιρα και προσκομίζουν τα σχετικά έγγραφα, αν υπάρχουν, για κάθε ειδικό θέμα που αντιμετωπίζουν τα παιδιά τους – θέματα υγείας, ειδικές εκπαιδευτικές ικανότητες ή ανάγκες, θέματα οικογενειακής και κοινωνικής κατάστασης – τα οποία μπορούν να επηρεάσουν την επίδοση, τη φοίτηση και συμπεριφορά του παιδιού και ζητούν τη συνδρομή του σχολείου.
Δικαιώματα γονέων μαθητών/τριών που βρίσκονται σε διάσταση ή είναι διαζευγμένοι
Για τα δικαιώματα γονέων μαθητών/τριών οι οποίοι βρίσκονται σε διάσταση ή είναι
διαζευγμένοι και ο ένας/η μία από αυτούς δεν ασκεί την επιμέλειά τους, ισχύει η μεαριθΦ7
/517/127893/Γ1/13-10-2010 Εγκύκλιος του Υ.ΠAI.Θ και τα άρθρα 11 & 12 του ν. 4800/2021 (Α’81).Επίσης ισχύουν τα οριζόμενα στο άρθρο 1519 του Αστικού Κώδικα «Σημαντικά ζητήματα επιμέλειας τέκνου.
Φαρμακευτική αγωγή μαθητών εντός σχολικού ωραρίου
Οι εκπαιδευτικοί δεν υποχρεούνται να έχουν τις απαραίτητες ιατρικές ή φαρμακευτικές γνώσεις, ώστε να συνεισφέρουν με εξειδικευμένες πράξεις (χορήγηση φαρμάκου από το στόμα, ή σε ενέσιμη μορφή) σε ειδικού τύπου ασθένειες των μαθητών (εφηβικός ζαχαρώδης διαβήτης, επιληπτικές κρίσεις κ.ά) αλλά και σε εποχικές ιώσεις. Σε περιπτώσεις που απαιτείται φαρμακευτική αγωγή, οι γονείς και οι κηδεμόνες των μαθητών, οφείλουν να αιτούνται αδείας από την Προϊσταμένη της σχολικής μονάδας προκειμένου να εισέρχονται οι ίδιοι, οι άλλο πρόσωπο το οποίο θα υποδείξουν σχετικά , στο χώρο του σχολείου, ώστε να τη χορηγήσουν. Σε έκτακτα σοβαρά ιατρικά περιστατικά μαθητών, καλείται το ΕΚΑΒ (166) για διακομιδή του μαθητή, ενώ ταυτόχρονα ενημερώνονται και οι γονείς.
Διαδικασίες ενημέρωσης και επικοινωνίας Σχολείου και γονέων/κηδεμόνων
Οι συναντήσεις για ενημέρωση των γονέων/κηδεμόνων με την εκπαιδευτικό προγραμματίζονται:
- Στην αρχή του διδακτικού έτους, όπου λαμβάνει χώρα ενημέρωση για ζητήματα που αφορούν στην εύρυθμη λειτουργία του σχολείου.
- Σε προκαθορισμένη από την εκπαιδευτικό του τμήματος ημέρα και ώρα κατά τη διάρκεια του σχολικού έτους, για θέματα που αφορούν στην αγωγή και πρόοδο των μαθητών/μαθητριών.
- Κάθε φορά που η εκπαιδευτικός της τάξης κρίνει αναγκαία μια έκτακτη συνάντηση.
- Για οποιοδήποτε αίτημά τους, οι γονείς/κηδεμόνες απευθύνονται στην εκπαιδευτικό της τάξης και επικοινωνούν με την ίδια τηλεφωνικώς ή κατόπιν ραντεβού, εκτός διδακτικής ώρας.
- Η είσοδος των γονέων/κηδεμόνων στο σχολικό χώρο επιτρέπεται μόνο κατά τις προβλεπόμενες ώρες συναντήσεων με την εκπαιδευτικό και κάθε φορά που κρίνεται αναγκαίο.
- Οι γονείς-κηδεμόνες οφείλουν να επικαιροποιούν τα στοιχεία επικοινωνίας τους και να ενημερώνουν άμεσα την εκπαιδευτικό για κάθε αλλαγή, ώστε το Νηπιαγωγείο να έχει τα ισχύοντα τηλέφωνά τους και τις έγκυρες ηλεκτρονικές διευθύνσεις τους για την αποστολή ενημερωτικών σημειωμάτων. Επίσης, οι γονείς/κηδεμόνες θα πρέπει τακτικά να επισκέπτονται την ιστοσελίδα του Νηπιαγωγείου, ή να αξιοποιούν κάθε πρόσφορο μέσο επικοινωνίας που παρέχεται από το Νηπιαγωγείο και να ενημερώνονται για τα θέματα του Νηπιαγωγείου. Τέλος, οι γονείς/κηδεμόνες σε έκτακτες περιπτώσεις θα πρέπει να έχουν φροντίσει είτε οι ίδιοι ή πρόσωπα που έχουν εξουσιοδοτήσει να είναι άμεσα διαθέσιμοι.
Ψηφιακή Ενημέρωση γονέων/κηδεμόνων
Δίνεται η δυνατότητα στους γονείς/κηδεμόνες να ενημερώνονται ηλεκτρονικά για τις απουσίες, των μαθητών/τριών μέσω της ηλεκτρονικής εφαρμογής «e-Parents»(https://eschools.minedu.gov.gr/login).Η πλατφόρμα θα δώσει στον/στην πολίτη-κηδεμόνα ένα ζωντανό και μόνιμο δίαυλο επικοινωνίας με τοσχολείο, μέσω του οποίου ο/η κηδεμόνας θα αλληλοεπιδρά με την σχολική μονάδα. Οι διαθέσιμες υπηρεσίες πουπεριλαμβάνονται στην πρώτη έκδοση του υποσυστήματος «e-Parents» οργανωμένες ανά ρόλο χρήστη είναι οιεξής: Ανακοινώσεις και Ειδοποιήσεις Σχολικής Μονάδας, Απουσίες Μαθητή, Βαθμολογίες Μαθητή.
Συγκρότηση σχολικού συμβουλίου
Σε κάθε σχολική μονάδα της δημόσιας Πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης λειτουργεί Σχολικό Συμβούλιο, το οποίο συγκροτείται με απόφαση της Προϊσταμένης της σχολικής μονάδας και αποτελείται από την Προϊσταμένη της σχολικής μονάδας, από εκπρόσωπο του Δήμου, από εκπαιδευτικούς της σχολικής μονάδας και έναν εκπρόσωπο του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων .
ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΣΧΟΛΙΚΟΥ ΧΩΡΟΥ
Το Νηπιαγωγείο διαθέτει δύο αίθουσες διδασκαλίας, μια τουαλέτα, ένα χωλ, μια αίθουσα όπου βρίσκεται το γραφείο της Προϊσταμένης, το λεβητοστάσιο και μια εξωτερική αυλή.
Η Προϊσταμένη σε συνεργασία με το Σύλλογο γονέων και τη Σχολική επιτροπή, τους αρμόδιους φορείς του Δήμου έχει την υποχρέωση
- για τη συντήρηση και διατήρηση όλων των χώρων του διδακτηρίου καθώς και των χώρων που γειτνιάζουν με αυτόν και μπορεί να εγκυμονούν κινδύνους για την ασφάλεια των μαθητών και του διδακτηρίου.
- Επιτηρεί το βοηθητικό προσωπικό –καθαρίστρια του σχολείου και φροντίζει για την προμήθεια υλικών καθαριότητας.
Το βοηθητικό προσωπικό –καθαρίστρια
- Να εκτελεί το έργο της με βάση το καθηκοντολόγιο
- Να αναφέρει στην Προϊσταμένη του σχολείου θέματα που αφορούν την υγιεινή κατάσταση του κτηρίου
- Να διατηρεί εχέμυθη στάση για τα θέματα του σχολείου
- Να είναι υπεύθυνη για την ασφάλεια των χώρων του σχολείου κατά την αποχώρησή της
Ένας από τους στόχους του σχολείου είναι και η καλλιέργεια της αίσθησης της ευθύνης στους μαθητές σε ό,τι αφορά την ποιότητα του σχολικού χώρου. Καθαρά και συντηρημένα κτίρια-αίθουσες, αύλειος χώρος, διαμορφώνουν τον περιβάλλοντα χώρο μέσα στον οποίο δύναται να καλλιεργηθεί η ψυχή των μαθητών. Αποδεδειγμένες φθορές, ζημιές και κακή χρήση της περιουσίας του σχολείου οι οποίες αποδίδονται σε μαθητές, αποκαθίστανται από τους γονείς-κηδεμόνες των μαθητών, μέσα σε προθεσμία πέντε ημερών. Στην περίπτωση που δηλώσουν ότι δεν επιθυμούν να αποκαταστήσουν τη ζημία, τότε ο Δήμος ύστερα από ενημέρωση προβαίνει σε αποκατάσταση της ζημίας. Μετά το πέρας των εργασιών αποκατάστασης της ζημίας, ο Δήμος αποστέλλει το αποδεικτικό εξόφλησης στους γονείς/κηδεμόνες των μαθητών και τους καλεί να καταβάλουν το ποσό εντός προθεσμίας πέντε ημερών.
ΑΝΑΤΡΟΦΟΔΟΤΗΣΗ-ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΒΕΛΤΙΩΣΗΣ
Ο εσωτερικός Κανονισμός Λειτουργίας επικαιροποιείται σε τακτά χρονικά διαστήματα, μέσω της προβλεπόμενης από τον νόμο συμμετοχικής διαδικασίας όλων των μελών της σχολικής κοινότητας, έτσι ώστε να ανταποκρίνεται στις αλλαγές των συνθηκών λειτουργίας του σχολείου και τις κατά καιρούς, αποφάσεις των αρμόδιων συλλογικών οργάνων του. Ο Εσωτερικός κανονισμός Λειτουργίας βασίζεται στην ισχύουσα νομοθεσία και στις σύγχρονες παιδαγωγικές και διδακτικές αρχές. Η τήρηση του από τους/τις μαθητές/τριες, τις εκπαιδευτικούς και τους γονείς/κηδεμόνες/ασκούντες την επιμέλεια, με αμοιβαίο σεβασμό στον διακριτό θεσμικό ρόλο τους, ώστε να έχει πληρότητα, γενική αποδοχή και εφαρμογή, αποτελεί προϋπόθεση της εύρυθμης λειτουργίας του σχολείου. Είναι το θεμέλιο πάνω στο οποίο μπορεί το σχολείο να οικοδομήσει για να πετύχει τους στόχους και το όραμα του.
Θέματα που ανακύπτουν και δεν προβλέπονται από τον Εσωτερικό Κανονισμό Λειτουργίας, αντιμετωπίζονται κατά περίπτωση από την Προϊσταμένη του σχολείου και τον Σύλλογο Διδασκόντων, καθώς και από τη Σύμβουλο Εκπαίδευσης Παιδαγωγικής Ευθύνης, σύμφωνα με τις αρχές της παιδαγωγικής επιστήμης και την εκπαιδευτική νομοθεσία, σε πνεύμα συνεργασίας με όλα τα μέλη της σχολικής κοινότητας.
Ο Εσωτερικός Κανονισμός Λειτουργίας ισχύει μέχρι της έγκριση νεότερου.
Πέραν της κείμενης νομοθεσίας για την επικαιροποίηση του εσωτερικού κανονισμού λήφθηκαν υπόψιν οι εγκύκλιοι:
«Πρότυπος Κανονισμός Λειτουργίας σχολικών μονάδων Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης».
«Δομή και λειτουργία της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και άλλες διατάξεις» με τις τροποποιήσεις του (Ν. 4823/2021 και του Ν.5029/2023).
«Οργάνωση και λειτουργία νηπιαγωγείων και δημοτικών σχολείων»με τις τροποποιήσεις του (από τους νόμους 4521/2018, 4559/2018, 4589/2019, 4610/2019, 4633/2019, 4653/2020, 4692/2020, ΠΝΠ 1/5/20, 4777/2021, 4807/2021)
«Αναβάθμιση του Σχολείου και άλλες διατάξεις» με τις τροποποιήσεις τουΝ. 4823/2021 (ΦΕΚ 136/Α΄/03-08-2021) «Αναβάθμιση του σχολείου, ενδυνάμωση των εκπαιδευτικών και άλλες διατάξεις»
- Ν. 4871/2021 (ΦΕΚ 246/Α΄/10-12-2021) Άρθρο 88
«Υποχρεωτικότητα φοίτησης στο νηπιαγωγείο, στο δημοτικό σχολείο και στο γυμνάσιο – Τροποποίηση του δεύτερου εδαφίου της παρ. 3 του άρθρου 2 του ν. 1566/1985»
«Ζούμε Αρμονικά Μαζί Σπάμε τη Σιωπή»: Ρυθμίσεις για την πρόληψη και αντιμετώπιση της βίας και του εκφοβισμού στα σχολεία και άλλες δια τάξεις».
- Υπουργική Απόφαση 94236/ΓΔ4/2021 (ΦΕΚ 3567/Β΄/4-8-2021): «Πλαίσιο Προγράμματος Σπουδών για τα Εργαστήρια Δεξιοτήτων όλων των τύπων σχολικών μονάδων, Νηπιαγωγείων, Δημοτικών και των Γυμνασίων» και η Υπουργική Απόφαση Φ.31/94185/Δ1/2021 Υ.Α. «Εργαστήρια Δεξιοτήτων στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση» (ΦΕΚ 3791/13.08.2021, τ.Β΄).
- Εγκύκλιος Υ.ΠΑΙ.Θ.Α. με αρ. πρωτ. Φ7/99728/Δ1/4-9-2024 «Λειτουργία Νηπιαγωγείων για το σχολικό έτος 2024-2025»
Τραγάνα 11 Οκτωβρίου 2024
Η Προϊσταμένη
Πατσαρούχα Βασιλική
