Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα των δικαιωμάτων του Παιδιού διαβάσαμε τα παραμύθια “Το μαγικό μολύβι της Μαλάλας ” και “Το μαγικό πανί”, συζητήσαμε για τα διακαιώματα των παιδιών, ποια είναι, πώς τα υπαρασπιζόμαστε, γιατί υπάρχουν, είναι σημαντικά, πότε και πώς καθιερώθηκαν κτλ. Είδαμε σχετικό εποπτικό υλικό, τη χάρτα των δικαιωμάτων του παιδιού, εικονόλεξο με την ιστορία της Unicef, γνωρίσαμε τις δράσεις της και κάναμε σχετικές κατασκευές. Στη συνέχεια, η νηπιαγωγός διάβασε τις καρτέλες με τα δικαιώματα που υπήρχαν μέσα σε ένα κουτί και τα παιδιά έκαναν αντιστοίχηση με τη σωστή εικόνα από αυτές που είχαν στη διάθεση τους, τραγουδήσαμε και χορέψαμε το τραγούδι “Όπου υπάρχει αγάπη”.
Μηνιαία αρχεία: Νοέμβριος 2024
Πολυτεχνείο
Την Παρασκευή 15 Νοεμβρίου τα παιδιά του νηπιαγωγείου μας παρακολούθησαν κουκλοθέατρο και συγκεκριμένα την παράσταση “Ντενεκεδούπολη”, φτιάξανε μάσκες με τους ήρωες της επιλογής τους και ζωγράφισαν στον τοίχο ακούγοντας και τραγουδώντας το τραγούδι “Τα παιδιά ζωγραφίζουν στον τοίχο” . Τις προηγούμενες ημέρες μέσα από τα παραμύθια “Το δάσος” και “Η κυρά Δημοκρατία”, συζητήσαμε για τις έννοιες της δημοκρατίας, της δικτατορίας, της ειρήνης και της ελευθερίας, γνωρίσαμε τα γεγονότα του Πολυτεχνείου, είδαμε εποπτικό υλικό, τραγουδήσαμε τραγούδια και φτιάξαμε κατασκευές. Ακόμη, γνωρίσαμε τον ζωγράφο Γιάννη Γαϊτη, συμπληρώσαμε στις εικόνες από τους πίνακες του τα κομμάτια που λείπουν και εμπνευσμένοι από τους πίνακες του φτιάξαμε μια σχετική κατασκευή.
Φθινόπωρο
Το φθινόπωρο προσεγγίστηκε διαθεματικά μέσα από δραστηριότητες που καλύπτουν όλες τις περιοχές του αναλυτικού προγράμματος. Συζητήσαμε για τις αλλαγές που παρατηρούμε στη φύση , τι κάνουν οι άνθρωποι το φθινόπωρο, για τα πρωτοβρόχια, για τα φρούτα και τα λαχανικά του φθινοπώρου, μαζέψαμε φύλλα και κουκουνάρια από την αυλή μας (τα ταξινομήσαμε ανά είδος, μέγεθος , κάναμε κατασκευές και κάποια τα βάλαμε στη γωνιά του φθινοπώρου) μάθαμε για τα σαλιγάρια που βγαίνουν μετά τη βροχή. Γίναμε σαλιγκάρια και παίξαμε σχετικές ηχοϊστορίες. Διαβάσαμε σχετικά παραμύθια, είδαμε βίντεο, έντυπο εποπτικό υλικό, φτιάξαμε κατασκευές και την γωνιά του φθινοπώρου. Ακολουθούν ενδεικτικές φωτογραφίες με δραστηριότητες μαθηματικών (1)τα παιδιά γίνανε δέντρα και βάζαμε πάνω τους όσα φύλλα μας έδειχνε το ζάρι που ρίχναμε, (2) φτιάξαμε μοτίβα με φύλλα, σύννεφα, ομπρέλες και σταγόνες, (3) βάλαμε πάνω από τις ομπρέλες τόσες σταγόνες όσες έλεγε ο αριθμός της κάθε ομπρέλας. Φωτογραφίες με δραστηριότητες φωνολογικής ενημερότητας (βάλαμε τις σταγόνες στη σωστή σειρά και φτιάξαμε λέξεις), προφορικού λόγου και ατομικών, ομαδικών κατασκευών.
Γιορτή των Ταξιαρχών και της Αεροπορίας- 8 Νοεμβρίου
Με τα παιδιά του νηπιαγωγείου μας συζητήσαμε για την 8η Νοεμβρίου και γιατί είναι σημαντική για το νησί της Μυτιλήνης. Αρχικά, αναφερθήκαμε στην απελευθέρωση της από τους Τούρκους στις 8 Νοεμβρίου του 1912 και έπειτα στο γεγονός ότι γιορτάζουν οι Ταξιάρχες μας και η Πολεμική Αεροπορία. Με αφορμή τη γιορτή της Πολεμικής Αεροπορίας, συζητήσαμε για τα διαφορετικά είδη αεροπλάνων (επιβατικά, κατασβεστικά, της αεροπορίας, του στρατού), φτιάξαμε ατομικά αεροπλάνα και ένα μεγάλο ως ομαδική εργασία, Έπειτα, γίναμε αεροπλάνα ταξιδέψαμε και όταν σταματούσε η μουσική λέγαμε τι βλέπουμε από ψηλά και πού βρισκόμαστε (στην Αθήνα, πάνω από το ζωολογικό κήπο κτλ). Τα παιδιά εξέφρασαν τις σκέψεις , ιδέες τους και συμμετείχαν με ενθουσιασμό. Τέλος, γνωρίσαμε το μύθο του Ικάρου και του Δαίδαλου και κάναμε μια σχετική κατασκευή.
Outdoor Classroom Day στο Νηπιαγωγείο μας
Στις 7 Νοεμβρίου τα παιδιά του νηπιαγωγείου μας συμμετείχαν στην Outdoor Classroom Day. Κάναμε τις οργανωμένες δραστηριότητες της ημέρας στην αυλή του σχολείου, περάσαμε όμορφα και αναδείχθηκε η σημασία της Υπαίθριας Εκπαίδευσης και τα οφέλη της για τα παιδιά. Η δράση αυτή πραγματοποιείται δυο φορές τον χρόνο σε σχολεία όλου του κόσμου και πρεσβεύει τη διάδοση της Υπαίθριας Εκπαίδευσης και της συνεισφορά της στην ολόπλευρη ανάπτυξη των παιδιών, στη φυσική και την πνευματική τους ευεξία. Για περισσότερες πληροφορίες ανατρέξτε εδώ: https://outdoorclassroomday.com/about/
Παγκόσμια Ημέρα Αποταμίευσης- 31 Οκτωβρίου
Την 31 Οκτωβρίου ασχοληθήκαμε με την Παγκόσμια Ημέρα της Αποταμίευσης. Διαβάσαμε το παραμύθι “Αν κάθε μέρα”, το συζητήσαμε, είδαμε εποπτικό υλικό, συζητήσαμε για τη σημασία των χρημάτων, τι μπορούμε να κάνουμε με αυτά καθώς και για πράγματα που μπορούμε να κάνουμε χωρίς χρήματα (π.χ βόλτα στη παιδική χαρά, στη θάλασσα, στο πάρκο κτλ). Ακολούθησαν δραστηριότητες ταξινόμησης χρημάτων, φωνολογικής ενημερότητας , μαθηματικών και κατασκευές με κουμπαράδες. Μάθαμε τη παροιμία “Φασούλι το φασούλι γεμίζει το σακούλι” και κάναμε μια σχετική κατασκευή. Τέλος, φτιάξαμε τον κουμπαρά της Αγάπης, ο οποίος γέμισε με ζωγραφιές και γλυκά λογάκια. Όταν κάποιος φίλος μας είναι στεναχωρημένος μπορεί να τον ανοίγει να παίρνει μια ζωγραφιά ή κάποιο χαρτάκι με γλυκά λογάκια. Τότε, θα νιώθει την αγάπη και το ενδιαφέρον της ομάδας του και αμέσως θα νιώθει καλύτερα.
Εορτασμός της 28ης Οκτωβρίου και Μαθητική Παρέλαση από κοινού με το δημοτικό
Tην Παρασκευή 25 Οκτωβρίου οι μαθητές του νηπιαγωγείου μας μαζί με το δημοτικό παρουσίασαν την γιορτή που προετοίμασαν, στην αίθουσα εκδηλώσεων του δημοτικού σχολείου Συκαμινέας, στα πλαίσια του εορτασμού της εθνικής μας εορτής. Η γιορτή ήταν ανοιχτή στους γονείς.
Τη Δευτέρα 28 Οκτωβρίου πραγματοποιήθηκε δοξολογία, κατάθεση στεφανιών στο χωριό Σκαμνιά, μαθητική παρέλαση και απαγγελία των ποιημάτων μας στην πλατεία του χωριού.
H 28η Οκτωβρίου στο νηπιαγωγείο μας!
Η προσέγγιση της 28ης Οκτωβρίου στο νηπιαγωγείο μας έγινε μέσα από παραμύθια (Το έπος του ’40, Γιατί οι μεγάλοι κάνουν πόλεμο;, Η Ειρήνη του Αριστοφάνη ), ποιήματα, εικόνες από πίνακες ζωγραφικής, τραγούδια, έντυπο και ψηφιακό εποπτικό υλικό και κατασκευές. Τα παιδιά έμαθαν για τα γεγονότα της 28ης, γνώρισαν και κατανόησαν τις έννοιες της ειρήνης, του πολέμου και μάθανε για την γιορτή της Ελληνικής σημαίας. Ακολουθούν ενδεικτικές φωτογραφίες από τις δραστηριότητες που πραγματοποιήθηκαν.
Παγκόσμια Ημέρα Διατροφής (16 Οκτωβρίου ) και Υγιεινή Διατροφή
Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Διατροφής, ασχοληθήκαμε με τη θεματική ενότητα της υγιεινής διατροφής και τα παιδιά συμμετείχαν σε πολλές δραστηριότητες. Αρχικά, διαβάσαμε το παραμύθι ” Η Φρουτοβιταμινοχώρα” και συζητήσαμε για το περιεχόμενο του. Έπειτα φτιάξαμε στεφάνια για να παίξουμε το παραμύθι. Τα παιδιά συμμετείχαν ενεργά στη δραματοποίηση του παραμυθιού και το παίξαμε πολλές φορές ώστε να κάνουν όλα, όλους τους ρόλους. Ακολούθησε συζήτηση για τις ομάδες των τροφών, χρησιμοποιώντας σχετικό εποπτικό υλικό και ομαδοποίηση σχετικών εικόνων στην αντίστοιχη ομάδα όπου ανήκουν. Είδαμε σχετικά βίντεο και συζητήσαμε για την αξία της υγιεινής διατροφής, ποιες είναι οι υγιεινές και οι ανθυγιεινές τροφές και πώς συνδέεται με την υγεία του οργανισμού μας, την ευεξία και την καλή φυσική κατάσταση. Το κάθε παιδί ανέλαβε να σκεφτεί και να μας προτείνει ένα υγιεινό μενού με 3 γεύματα (πρωινό, μεσημεριανό και βραδινό) και έπειτα κάναμε κατηγοριοποίηση εικόνων σε υγιεινές και ανθυγιεινές τροφές. Κάναμε ατομική κατασκευή – πιάτα με υγιεινές τροφές και ακολούθησαν ομαδικές κατασκευές όπως η πυραμίδα και η ασπίδα της υγιεινής διατροφής. Φτιάξαμε φρουτοσαλάτα με τα αγαπημένα μας φρούτα και τη φάγαμε κατά τη διάρκεια του δεκατιανού μας γεύματος. Σε επόμενη δραστηριότητα, ξεχωρίσαμε τις καρτέλες που είχαμε στη διάθεση μας σε φρούτα και λαχανικά και ψηφίσαμε ποιο είναι το αγαπημένο μας φρούτο και λαχανικό. Η ψηφοφορία έδειξε ότι η πλειοψηφία προτιμάει το μήλο. Ακολούθησαν δραστηριότητες για το μήλο όπως ταξινόμηση ανάλογα με το μέγεθος , ατομικές κατασκευές και μάθαμε την παροιμία “Ένα μήλο την ημέρα τον γιατρό τον κάνει πέρα”. Έπειτα, διαβάσαμε ένα σχετικό ποιηματάκι και βάλαμε τις προτάσεις στη σειρά ώστε να φτιάξουμε το ποιηματάκι αρχικά στην παρεούλα και έπειτα σε ατομικό φύλλο εργασίας . Τέλος, ακούσαμε και χορέψαμε το τραγούδι “Μήλο μου κόκκινο”. Στο στάδιο της αξιολόγησης των δραστηριοτήτων οι μαθητές συμπλήρωσαν ατομικό φύλλο εργασίας όπου ξεχώρισαν τις υγιεινές και ανθυγιεινές τροφές.
Ομαδικές Εργασίες εμπνευσμένες από ζωγράφους
Τα παιδιά γνώρισαν τον ζωγράφο Romero Britto και παρατήρησαν τους πίνακες του, τα χρώματα που χρησιμοποιεί, τα σχέδια των πινάκων του, τον διαφορετικό τρόπο που ζωγραφίζει και τον έκανε τόσο διάσημο. Είδανε βίντεο από εκθέσεις τους και έπειτα φτιάξανε τους δικούς τους πίνακες ζωγραφικής- ομαδικές εργασίες, εμπνευσμένα από τους πίνακες του.
Ένας άλλος ζωγράφος της pop art που γνώρισαν τα παιδιά είναι ο Keith Haring. Είδανε εικόνες με πίνακες τους και σχετικά βίντεο και εμπνεύστηκαν να φτιάξουν μια “τεράστια ομαδική εργασία” για να διακοσμήσουν τον τοίχο που βρίσκεται έξω από την τάξη τους και είναι άδειος.